Pneumatiky z ekonomickej triedy sú medzi vodičmi stále obľúbené. Hlavným argumentom, ktorý rozhoduje o ich výbere, je dostupná cena, ktorá na druhej strane neznamená zlú kvalitu. Modely z najnižšej, rozpočtovej triedy sú zaujímavou alternatívou pre sady zo stredného a prémiového segmentu. Rozhodne sa však oplatí dôverovať osvedčeným výrobcom, ktorých produkty vodiči používajú každodenne. Mnoho používateľov odporúča ekonomické pneumatiky, čo si môžeme všimnúť aj na pridávaných recenziách dostupných na Oponeo.sk. Práve na ich základe bol zostavený tento rebríček.  

autá prechádzajúce cez mostEkonomické pneumatiky sa odporúčajú predovšetkým pre pokojnejšiu jazdu a mierne klimatické podnebie.

 

Z množstva dostupných modelov pneumatík na trhu sa nám môže zakrútiť hlava. Najmä vtedy, ak si chceme vybrať ekonomické pneumatiky, ktoré okrem atraktívnej ceny ponúknu aj uspokojivý výkon. V cenovom segmente je naozaj veľa značiek, viac či menej známych, a neznalému vodičovi sa môžu všetky ponúkané produkty zdať veľmi podobné. A niet sa čomu čudovať, väčšinou o účinnosti danej pneumatiky rozhodujú úplné novinky, ako je optimalizácia dezénu behúňa alebo výber vhodnej gumovej zmesi.

Pozrite si našu ponuku lacných pneumatík.

S ohľadom na tieto otázky sme vybrali odporúčané pneumatiky ekonomickej triedy. Rebríček, ktorý bol vytvorený, vychádzal z názorov našich zákazníkov, ktorí na takýchto modeloch jazdia každý deň. Ktoré pneumatiky si zaslúžili ocenenie? Výsledky sú uvedené nižšie.

Najlepšie ekonomické pneumatiky v roku 2022 podľa zákazníkov Oponeo

ModelPriemerné hodnotenie
Dębica Presto UHP 25,35
Barum Bravuris 5HM5,35
Dębica Presto HP25,30
Imperial Ecodriver 45,25
Kormoran Road Performance5,25

*Pri zostavovaní rebríčka boli brané do úvahy iba pneumatiky, ktoré získali určitý počet hodntení pridaných v období od 1. 1. 2021 do 1. 3. 2022. Priemerné hodnotenie zohľadňuje iba hodnotenia z vyššie uvedeného obdobia, avšak údaje sa nemusia zhodovať s tými, ktoré sú aktuálne zobrazené na našej stránke. Hodnotenia sa udeľujú na základe dotazníkov od zákazníkov, v ktorých hodnotili parametre pneumatík na stupnici od 1 do 6 (kde je 6 najlepšou známkou).

Dębica Presto UHP 2

Pneumatika, ktorá získala najvyššie známky od našich zákazníkov, je návrh od poľskej značky – Dębica Presto UHP 2. Tento model stále priťahuje nových vodičov a ponúka im stabilný výkon a dlhú životnosť. Vďačí za to najmä solídnemu spracovaniu a kvalitným surovinám, za ktoré hovorí samo renomé značky.

Debica Presto UHP 2 je ultra vysoko výkonné riešenie určené majiteľom automobilov s vysokým výkonom motora, ktorí čerpajú uspokojenie z dynamickej jazdy pri vyšších rýchlostiach. Asymetrický behúň pneumatiky vykazuje dobré vlastnosti v lete a je zodpovedný za bezpečnosť pri cestovaní. Za priľnavosť na suchom povrchu je zodpovedné vystužené vonkajšie rebro. 

Početné zárezy a drážky, ako aj zaoblené ramená poskytujú vynikajúcu trakciu na mokrej vozovke. Vďaka tomu sa vodiči nemusia obávať straty kontroly nad autom. Použitá moderná gumová zmes navyše umožňuje zníženie valivého odporu a s tým spojenú nižšiu spotrebu paliva.

Barum Bravuris 5HM

Ex aequo na pódiu nášho rebríčka sa umiestnil model českého výrobcu, teda Barum Bravuris 5HM. Ide o pneumatiku, ktorá sa v minulosti mnohokrát objavila v priemyselných automobilových testoch. Tento rok (ADAC, ÖAMTC, TCS) dominujú známky „odporúčaná” a „uspokojivá”, čo svedčí o naozaj dobrom výkone. 

Napriek svojim ekonomickým koreňom sa pneumatiky Bravuris 5HM správajú v lete naozaj dobre. Boli vytvorené s ohľadom na vysoký počet najazdených km, ktoré je možné dosiahnuť vďaka polymérovej kaučukovej zmesi a životnosti predĺženej o 15 % v porovnaní s predchádzajúcou generáciou. Auto s pneumatikami Barum sa riadi suverénne bez ohľadu na stav vozovky.

 Je to spôsobené dobre premyslenou konštrukciou s uzavretými bočnými blokmi, ako aj usporiadaním blokujúcich štrbín. Vodiči ocenia model aj pre jeho ekonomickú spotrebu paliva vďaka vylepšeným vulkanizačným komponentom. Barum Bravuris 5HM sú natoľko univerzálne, že si hravo poradia s mestskou premávkou, ako aj s náročnejšími trasami.

Dębica Presto HP 2

V tohtoročnom ekonomickom hodnotení pneumatík nájdeme aj druhú ponuku od Dębicy. Ide o ďalšie vydanie tohto obľúbeného modelu, ktorý sa umiestnil na najnižšom pódiovom stupni. Jej dizajn nanovo rozvíja predovšetkým prvky súvisiace s trakciou vo vyšších rýchlostiach a dynamickejším štýlom jazdy.

Výrobca sa rozhodol pre asymetrický behúň s dvoma rôznymi zónami dezénu:

  • Prvá z nich má masívne bloky so širokou kontaktnou plochou s vozovkou, ktoré sú zodpovedné za jazdnú stabilitu a primeranú tuhosť pri vysokých teplotách,
  • Druhá, rozsiahlejšia časť je navrhnutá tak, aby riešila odvádzanie vody na mokrom povrchu a predchádzala aquaplaningu.

Pneumatika je ideálnym kompromisom medzi kvalitou, vrátane použitých technológií a materiálov, a cenou. Je to skvelé riešenie pre vodičov, ktorí hľadajú ekonomické modely so športovejším charakterom. Nemalý podiel na úspechu Dębicy má určite aj americký koncern Goodyear, ktorý poľskej značke dlhé roky poskytuje technologickú a distribučnú podporu.

Imperial Ecodriver 4

Imperial Ecodriver 4 je pneumatika, ktorá je medzi vodičmi veľmi obľúbená – rovnako ako ostatné návrhy belgického výrobcu. Každý nový model si rýchlo získava skupinu svojich priaznivcov – a nie je tomu inak ani v tomto prípade. Ak niekto nechce zaťažovať svoj rozpočet a stále hľadá pneumatiky s udržateľným výkonom, na letnú sezónu sa rozhodne oplatí zvoliť Ecodriver 4.

Pneumatika naplno využíva potenciál asymetrického dezénu prispôsobeného jazde v silnom daždi, vďaka čomu je cestovanie v nepriaznivých poveternostných podmienkach pohodlné a úplne bezpečné. Prítomnosť troch obvodových drážok zlepšuje trakciu a skracuje brzdnú dráhu pri jazde na mokrom povrchu. Kľúčové sú aj početné zárezy, ktoré minimalizujú riziko akvaplaningu. Vďaka tomu máte vozidlo pod kontrolou bez ohľadu na to, kam Vás zavedie cesta. Výrobca si dal záležať aj na odolnosti proti oderu, za čo vďačí použitiu vhodne zvolenej gumenej zmesi. 

Kormoran Road Performance

Model Road Performance od výrobcu známeho vodičom na európskom trhu bol v rebríčku posledný. Značka Kormoran disponuje rozsiahlym technologickým zázemím, ako aj podporou distribúcie od jednej z ikonických spoločností v odvetví – francúzskeho koncernu Michelin.

Model Road Performance je návrhom pre vodičov, ktorí hľadajú všestranné pneumatiky, ktoré sa osvedčia v lete. Je to skvelá voľba z ekonomického segmentu na príležitostné jazdenie, ako aj pre tých, ktorí uprednostňujú dynamickejšiu jazdu. To všetko vďaka asymetrickému dezénu – na jednej strane zaisťuje stabilitu a ovládanie auta a na druhej zaručuje dostatočný odvod vody a nižší valivý odpor. Kormoran Road Performance sú pneumatiky, ktoré sa osvedčia pri každodennej jazde aj na suchom povrchu. Ich nákup je výhodnou investíciou, pretože pokročilá silikónová zmes zaručuje flexibilitu a nízku úroveň oderu. 

Na čo si dať pozor pri výbere letných pneumatík ekonomickej triedy?

Letná sezóna je obdobím vyšších teplôt, ale aj častých a nepredvídateľných zrážok. Vhodné pneumatiky na toto obdobie by sa preto mali vyznačovať predovšetkým dezénom, ktorý si poradí so všetkými podmienkami. Pre osobné autá sú najvhodnejšie asymetrické a smerové vzory, ktoré sa plynule prispôsobujú preferovanému štýlu jazdy vodiča.

Letné pneumatiky sa od zimných výrazne líšia. Jednotlivé bloky sú masívnejšie, konštrukcia využíva aj menej lamiel a hrán. Všetko pre zväčšenie kontaktnej plochy pneumatiky s vozovkou, čo je kľúčové pre udržanie trakcie – najmä pri dynamickejšej jazde.

Veľmi dôležitým prvkom je gumová zmes, teda materiál, z ktorého sú pneumatiky vyrobené. V letných pneumatikách je zodpovedný predovšetkým za tuhosť a životnosť, čo sú dva dôležité parametre pre použitie pri vysokých teplotách.