Nákup novej súpravy pneumatík predstavuje obvykle tvrdý oriešok.  Čím viac modelov je na trhu, tým ťažšie je sa rozhodnúť pre jeden konkrétny. Na pomoc prichádzajú hodnotenia iných vodičov, vďaka ktorým sa mnohí dezorientovaných ľahšie správne rozhodnú. Aké zimné pneumatiky s rozmerom 155/80 R13 získali najlepšie hodnotenia zákazníkov Oponeo? Zistili sme to!  

Vodiči sa radi podelia o svoje úvahy na tému zakúpených pneumatík. V ich hodnotení nájdeme to, čo najviac zaujme potenciálnych používateľov, okrem iného správanie na mokrej, zasneženej či suchej vozovke, opotrebovanie behúňa, spotrebu či celkový dojem z jazdy, alebo názory po najazdení konkrétneho počtu kilometrov.

pneumatika 155/80 R13Vzhľadom na náročné dopravné podmienky má mnoho vodičov vysoké nároky na zimné pneumatiky. 

Najlepšie pneumatiky 155/80 R13 podľa vodičov*

V našom prehľade sa ocitli modely s rozmerom 155/80 R13 s najvyšším hodnotením vodičov. Sú vhodné pre nasledovné osobné vozidlá: Chevrolet Aveo, Fiat Panda, Ford Escort, Honda Civic, Mazda 323, Opel Astra, Seat Ibiza, Toyota Corolla, VW Jetta, Scirocco.

Model pneumatiky:
Hodnotenie*: 
Dębica Frigo 2
5,35
Uniroyal MS Plus 77
5,35
Hankook i*cept RS W442
5,3
Barum Polaris 5
5,15
Imperial Snowdragon HP
5,1

* Rebríček vznikol na základe hodnotenia udeleného zákazníkmi Oponeo v období od januára 2019 do októbra 2020. Uplatnila sa stupnica od 1 do 6. V prehľade nájdete modely, ktoré získali minimálny požadovaný počet hodnotení. Výsledky, ktoré sa zobrazujú v našom obchode, sa môžu líšiť  od tých, ktoré sú predstavené v zostave, uvedené hodnotenie sa týka výhradne pneumatík s rozmerom 155/80 R13.

Dębica Frigo 2

Je jeden zo známych modelov z ponuky poľského výrobcu. Za jeho dobré jazdné vlastnosti vďačíme najmä použitej gumovej zmesi so silikou, a tiež dezénu behúňa, ktoré si spoločne dokonale poradia so zimnými podmienkami na cestách. Vodiči sa nemusia obávať nedostatku priľnavosti na mokrej alebo zasneženej vozovke, pretože ju zaručia nahusto rozmiestnené lamely. Práve vďaka ich vyššiemu počtu sa vylepšila styčná plocha s vozovkou, takže auto doslova „prilieha“ k ceste, bez ohľadu na množstvo zrážok, ktoré sa na nej nachádzajú. Behúň pneumatiky Dębica Frigo 2 má aj obvodové a priečne drážky, ktoré odvádzajú vodu a blato smerom von, a tak sa neprichytia na povrch pneumatiky a nespôsobia stratu stability a znečistenie.

Návrhári sa sústredili aj na skrátenie brzdnej dráhy a zabránenie vzniku aquaplaningu.

Naši zákazníci, ktorí jazdia na modeli Dębica Frigo 2, v ňom vidia potenciál a zhodujú sa na tom, že cena ide ruka v ruke so zárukou kvality, a sľuby výrobcu sú v každom prípade podložené.

Pneumatiky sú jednoducho NAJLEPŠIE! Suchá, mokrá či klzká vozovka, to je úplne bez rozdielu. Vozidlo sa vždy drží na ceste. Pneumatika má veľmi dobrý tvar a výšku behúňa, v porovnaní s inými pneumatikami je veľká, čo ovplyvňuje jej životnosť. Z CELÉHO SRDCA ODPORÚČAM PNEUMATIKY FRIGO 2!! Pavel Przybycin

Pneumatiky osvedčené v rôznych podmienkach, aj keď pršalo, a neskôr primŕzalo,  rovnako aj na snehu či na veľmi namoknutom povrchu. Používam ich už 2 mesiace a som veľmi spokojná. Justína

Uniroyal MS Plus 77

Druhé miesto v našom zozname obsadil model z kolekcie Uniroyal. Tento koncern sa preslávil  výrobou „dažďových” pneumatík, a teda MS Plus 77 sa medzi ne prirodzene zaraďuje.

Za dobré vlastnosti počas teoreticky najnáročnejších mesiacov vďačíme špeciálnej konštrukcii behúňa a zmesi gumy so silikou, ktoré zaručujú bezpečnú jazdu a nedopustia šmyk.  Oplatí sa zdôrazniť, že pneumatiky majú veľké ramenné bloky, ktoré zodpovedajú za stabilné vedenie – aj v zákrutách – keď bude pod kolesami mokrá vozovka. Na modeli MS Plus 77 si môžeme všimnúť aj malé drážky a špeciálne prispôsobené lamely, vďaka čomu daždivé počasie nikdy nespôsobí stratu priľnavosti počas jazdy. 

Navyše sa pomocou širokých kanálov odvádzajú akékoľvek zrážky, vďaka čomu je vedenie vozidla stabilné. Väčšia styčná plocha s povrchom zabraňuje vzniku aquaplaningu, ktorý môže byť nebezpečný najmä v náročných zimných podmienkach.  Výrobca sa postaral aj o skrátenie brzdnej dráhy, aby minimalizoval riziko vzniku nepríjemných situácií na ceste.

Uniroyal MS Plus 77 bola neraz ocenená v testoch a získala jedny z najlepších známok. Čo si o nej myslia zákazníci Oponeo?

Skvelé pneumatiky za dobrú cenu. Na predchádzajúcom vozidle som mala letné Uniroyal Rain Expert a bola som s nimi taká spokojná, že som sa rozhodla kúpiť si zimné gumy od tohto výrobcu. Nesklamala som sa – sú spoľahlivé, cítim sa bezpečne rovnako na suchej ako aj na mokrej vozovke. Počas tejto zimy som nemala veľa príležitostí otestovať ich na snehu a ľade, ale zdá sa, že sú veľmi dobré aj do takýchto podmienok. Dávam im malý mínus za hlučnosť, ale nie je to zlé. Bola som si toho vedomá, keď som ich kupovala. Aby som to zhrnula, sú to veľmi vydarené, odporúčania hodné pneumatiky. Didux

Jazdím autom už 30 rokov. Mal som rôzne vozidlá a rôzne pneumatiky. Moja práca si často vyžaduje, aby som sa veľmi rýchlo dostal k zákazníkovi bez ohľadu na aktuálne podmienky na ceste. Úplne zodpovedne odporúčam tieto pneumatiky. Ideálne sa osvedčia v daždi aj blate.   Agresívny behúň a široké kanály odvádzajú vodu a robia, čo treba. Zákruty zdolávam s týmito pneumatikami pri oveľa vyššej rýchlosti, ako s ich predchodcami. Dôležitá vec – cena týchto pneumatík Vás nezrazí z nôh. Zatiaľ pokladám tieto pneumatiky za najlepšie v tomto cenovom segmente. Peter

Hankook i*cept RS W442

Prvú trojicu uzatvára model z ponuky kórejského výrobcu. Zaručí ešte lepšie vlastnosti pri každodennej jazde osobným vozidlom v zime, najmä ak je toto ročné obdobie viac daždivé ako mrazivé.

Hankook i*cept RS W442 je príkladom spoľahlivej, ekonomickej a odolnej pneumatiky. Za tieto vlastnosti zodpovedajú moderné zmesi použité pri výrobe ako aj premyslená konštrukcia smerového behúňa. Vodiči sa nemusia obávať, že sa neodvedie voda spod pneumatiky. Usporiadanie drážok pripomínajúce tvar písmena „V” si s tým dokonale poradí. Vedenie auta je stabilné bez ohľadu na dopravné podmienky, a riziko straty priľnavosti a vzniku aquaplaningu je redukované.  

Kórejský výrobca týchto pneumatík sa postaral aj o nízky valivý odpor, čím sa znižuje spotreba paliva, a dôsledky toho pocítia nielen vodiči, ale aj životné prostredie.  Pri používaní pneumatík Hankook i*cept RS W442 môžeme významne ušetriť a do atmosféry prenikne menej škodlivého oxidu uhličitého.

Ako hodnotia tento model jeho používatelia?

Úprimne odporúčam tieto pneumatiky, auto sa správa veľmi dobre v akomkoľvek počasí, ani terén nepredstavuje problém, a to hovorí človek z hôr! Aj cena je slušná. Barbara Sebzda-Kwoka

Veľmi dobrý pomer ceny a kvality, odporúčam. Skvele sa osvedčia v extrémnych podmienkach. Patrik F

Barum Polaris 5

Zákazníci opäť ocenili pneumatiku patriacu do ekonomickej triedy, ktorá sa napriek zaradeniu do tohto sektora vyníma na pozadí konkurencie dobrými parametrami. Reč je o Barum Polaris 5 – pneumatike českého výrobcu, príslušne modernizovanej, aby zaručovala ešte lepšie jazdné vlastnosti ako predchádzajúca verzia Polaris 3.

Oplatí sa zdôrazniť, že inžinieri tejto značky stavili na osvedčené riešenia používané pri vyšších triedach. Týkajú sa predovšetkým použitej gumovej zmesi obohatenej o siliku pre vyššiu trvanlivosť a odolnosť voči rôznym teplotám. Napriek všetkému sa podarilo udržať výhodnú cenu, aby sa príliš nezaťažil rozpočet vodičov.

Barum Polaris 5 má smerový behúň a trojrozmerné lamely, ktoré najmä na mokrej vozovke ukazujú celý rozsah svojich možností. Po prvé odvádzajú vodu z pneumatiky smerom von prostredníctvom kanálov a po druhé efektívne chránia proti aquaplaningu, aby bola zachovaná čo najvyššia priľnavosť. Takto sa vodiči jazdiaci na mokrých vozovkách nemusia obávať straty trakcie a kontroly nad vozidlom.

Z obsahu hodnotení zákazníkov Oponeo vyplýva, že aj oni vnímajú uvedené vlastnosti. 

Veľmi dobré pneumatiky. Sú tiché a majú veľmi dobrú priľnavosť za každých podmienok. Dôležitou výhodou je aj to, že majú veľký ochranný lem ráfika. Pavel

Pneumatiky Barum Polaris 5 odporúčam všetkým, ktorí jazdia dlhé trasy a aj tým, ktorí prekonávajú menšie vzdialenosti. Pneumatiky sú tichučké, brzdná dráha je znamenitá rovnako na suchej ako aj mokrej vozovke, čo viac dodať? Ľudia, kupujte, lebo sa to naozaj oplatí. Odporúčam a pozdravujem:). Vojtech

Imperial Snowdragon HP

Imperial Snowdragon HP uspokojí nejedného vodiča, aj toho, ktorý vlastní auto s výkonnejším motorom. Tajomstvo dobrých parametrov a komfortnej jazdy v zimnom období spočíva v konštrukcii dezénu behúňa, a tiež v elastickej gumovej zmesi.

Systém priečnych a predĺžených lamiel spolu s drážkami zaručuje lepšiu priľnavosť v akýkoľvek poveternostných podmienkach, bez ohľadu na to, či je vonku mráz alebo odmäk. Model Snowdragon HP sa teda nezľakne vrstvy dažďovej vody, snehu či snehovej kaše na vozovke – dokonale si s nimi poradí, vďaka čomu sa auto nedostane do šmyku. Môžete si tak užiť úplne bezpečnú jazdu bez nepríjemných prekvapení.

Používatelia tohto modelu vo svojich hodnoteniach neraz zdôrazňujú, že Snowdragon HP je ideálna pneumatika na zimu, na dôkaz čoho sa oplatí uviesť niekoľko z nich.

Dlho som rozmýšľal, aké pneumatiky si vyberiem, u mňa vyhrala cena, a čo je ešte lepšie – naďalej som zaskočený, aké tiché sú tieto pneumatiky a ako dobre si vedia poradiť na rôznych povrchoch. Odporúčam, určite si kúpim tieto pneumatiky aj pre iné auto. Martin

Tieto pneumatiky sú prispôsobené všetkým poveternostným podmienkam. Prežili jazdu na mokrej diaľnici aj výjazd zo snehovej kaše. Na suchom povrchu sa držia dobre. Za tú cenu môžem tieto pneumatiky odporúčať. Paulína

Čím sa riadiť pri nákupe nových pneumatík? Ako si vybrať tie dobré?

Odpoveďou na tieto otázky je predovšetkým upresnenie našich očakávaní.  Ak budeme vedieť, čo presne potrebujeme, rozhodne sa zúži okruh variantov, ktoré máme na výber. Pred nákupom zimných pneumatík sa oplatí venovať pozornosť takým veciam, ako je povrch, na ktorom sa pohybujeme, náš jazdný štýl a aj to, či zdolávame kratšie, či dlhšie trasy. 

Nápomocné sú aj hodnotenia iných používateľov, ktorí otestovali pneumatiky "na vlastnej koži" v dopravných podmienkach, ako zákazníci Oponeo. Práve vďaka nim sa môžeme dozvedieť o najdôležitejších jazdných vlastnostiach, ktoré majú priamy vplyv na našu bezpečnosť, o. i. o priľnavosti pneumatík, o tom, ako si poradia na mokrej, zasneženej alebo zľadovatenej vozovke, či o ich brzdnej dráhe.

Nerozhodní vodiči si môžu rozšíriť svoje vedomosti aj o výsledky testov, ktoré každý rok uskutočňujú nezávislé organizácie. Je to tiež dôveryhodný zdroj informácií, nápomocný pri výbere pneumatík.