Zmenili ste pneumatiky a všimli ste si rozdiel v spotrebe paliva? Je to dosť možné, pretože správne prispôsobené pneumatiky sú jedným z faktorov, ktorý môže ovplyvniť úspory počas tankovania alebo vyššie náklady.

Pozrite sa, čo môžete urobiť, aby bolo vaše auto ekonomickejšie a ekologickejšie.

Pozrite sa, čo môžete urobiť, aby bolo vaše auto ekonomickejšie a ekologickejšie.

V čase, keď sú ceny pohonných hmôt vysoké a všade počúvame o nebezpečenstvách, ktoré so sebou prináša znečistené ovzdušie, stojí za to pohľadať optimálnejšie riešenia, ktoré budú šetrnejšie k našej peňaženke a životnému prostrediu.

Úspora paliva v pneumatikách a valivý odpor

Ak si chcete vybrať pneumatiky, ktoré nezvyšujú spaľovanie, a teda majú najvyššiu energetickú účinnosť, tak si najprv overte etiketu pneumatík.

Podľa zákona musia mať pneumatiky predávané v Európskej únii viditeľnú príslušnú etiketu. Sú na nej informácie pre vodičov o výkone modelu v troch kľúčových kategóriách:

Spaľovanie paliva a valivý odpor.

Ak si chcete zvoliť pneumatiky, ktoré majú najnižšiu priemernú spotrebu paliva a zároveň najvyššiu energetickú účinnosť, mali by ste venovať pozornosť pneumatikám, ktoré majú na etikete triedu „A“ – to najlepšie zo sedemstupňovej stupnice pokiaľ ide valivý odpor a spotrebu paliva.

Prezentované hodnoty vám umožňujú porovnať rôzne modely, čo určite pomôže pri výbere novej sady pneumatík. Nezabúdajte však, že spolu so zmenou veľkosti pneumatiky sa môžu zmeniť jej vlastnosti.

Čo je to valivý odpor pneumatiky?

Je to optimalizovaný pomer medzi energiou vloženou do pohybu a vonkajšími faktormi, ktoré tento pohyb spomaľujú. Valivý odpor je okrem iného ovplyvnený aerodynamickým odporom, hmotnosťou, štruktúrou a tvarom behúňa, mikropreklzom a úrovňou tlaku.

Čo ešte ovplyvňuje zníženie spaľovania?

Konštrukcia pneumatiky

Hmotnosť pneumatiky je prvkom, ktorý nepochybne ovplyvňuje úroveň spotreby paliva – vzťah je veľmi jednoduchý, čím ľahší je model, tým nižší je valivý odpor a automobil využíva menej energie na pohyb kolesa.

Aj typ konštrukcie pneumatík má vplyv na úroveň emisií výfukových plynov, diagonálne modely – kedysi jediné na trhu, mali o 20% vyšší valivý odpor v porovnaní s radiálnymi modelmi.

Komponenty tvoriace pneumatiku majú vplyv na valivý odpor.

Komponenty tvoriace pneumatiku majú vplyv na valivý odpor.

Spaľovanie paliva súvisí s tvarom behúňa (až 60% valivého odporu pneumatiky). Umiestnenie hrotov a iných prvkov prednej časti pneumatiky ovplyvňuje  jeje deformáciu alebo ohyb počas jazdy, čo sa priamo premieta do nižšieho (čím tuhšia) alebo vyššieho valivého odporu.

Prečo sa oplatí skontrolovať, aké materiály boli použité na zostavenie konkrétneho modelu? Na produkciu gumovej zmesi, ktorá sa neskôr používa pri procese tvorby pneumatiky, sa používajú rôzneho druhu kaučuky (butadiénové, prírodné a butadiénovo-styrénové), plnivá (sadze a kremík) a vulkanizačné činidlo, t. j. síra.

Menším valivým odporom sa vyznačujú pneumatiky, ktoré majú vo svojom zložení viac butadiénových častí a plniva (najlepšie kremík so spájacou látkou v podobe silánov).

Ako znížiť spotrebu paliva?

Je dôležité pamätať o pneumatikách segmentu Eco, väčšina výrobcov ponúka ekologické či tiež ekonomické modely. Tento typ pneumatík sa vyznačuje zníženým valivým odporom, ktorý môže mať dlhodobý vplyv na náklady súvisiace s palivom.

Pred výberom takýchto pneumatík by ste si však mali skontrolovať, či zodpovedajú vášmu vozidlu, štýlu jazdy a potrebám.

Paweł Skrobisz 

Vedúci technického oddelenia, Continental

Veľkosť pneumatiky

Veľkosť modelu je tiež dôležitá, a preto sa tiež sezónne testy pneumatík, aby boli merateľné a spoľahlivé, vykonávajú v konkrétnej veľkosti, pretože zmena jedného z parametrov ovplyvňuje výsledky testov.

Šírka pneumatiky a spotreba paliva – sú jedným z problémov, ktoré nedávajú vodičom pokoj, a ako sa ukazuje, na veľkosti záleží v súvislosti s valivým odporom.

Ak pri sezónnej výmene sady pneumatík vodič rozhodne o zmene veľkosti pneumatík, môže to mať vplyv na rozdiel v spotrebe paliva.

Zmena veľkosti pneumatiky môže ovplyvniť spotrebu paliva.

Zmena veľkosti pneumatiky môže ovplyvniť spotrebu paliva.

Aké sú závislosti?

Nízkoprofilové pneumatiky majú svoje výhody a nevýhody, ale určite majú za následok to, že pneumatiky sú tuhšie, a preto majú nižší valivý odpor.

Pri zvažovaní širokých pneumatík stojí za to vedieť, že zmenšenie ich rozmerov o 1 cm zníži aerodynamický odpor asi o 1,5 %.

Populárnou praxou medzi vodičmi je zmena šírky diskov z estetických dôvodov, pričom výmena veľkosti (samozrejme v rámci tých, ktoré sú povolené pre daný model vozidla) môže ovplyvniť zmenu tuhosti pneumatík.

Opotrebovanie pneumatiky a jej vplyv na spotrebu paliva

Opotrebovanie pneumatiky je spôsobené oderom následných vrstiev behúňa, čo má priamy vplyv na udržanie optimálneho výkonu pneumatiky počas jazdy. Čím je behúň menší a plytší, tým je nižší valivý odpor, ale tiež horšia priľnavosť na mokrej vozovke. Takto použitý produkt už nechráni pred šmykom a neposkytuje krátku brzdnú dráhu, takže je dôležité včas vymeniť pneumatiky za nové. Výrazné opotrebenie behúňa môže tiež viesť k strate hmotnosti a zvýšenej tuhosti pneumatiky.

Tlak v pneumatikách

Nižší tlak v pneumatikách má za následok, že sa budú viac ohýbať a deformovať, čo vedie k zvýšeniu valivého odporu.

  • pokles tlaku o 0,3 bar – 6% valivého odporu,

  • zníženie tlaku o 1 bar – 30% nárast valivého odporu o 30% – niekoľko percentné zvýšenie spotreby paliva.

Nezabudnite pravidelne kontrolovať tlak vzduchu v pneumatikách.

Nezabudnite pravidelne kontrolovať tlak vzduchu v pneumatikách.

Tlak v pneumatikách je jedným z najdôležitejších prvkov určujúcich úroveň spotreby paliva.

S poklesom tlaku sa zvyšuje valivý odpor a tým aj spaľovanie. Nezabudnite preto pravidelne (najmenej raz mesačne) kontrolovať a udržiavať úroveň tlaku podľa odporúčaní výrobcu vozidla, vďaka čomu môžete dosiahnuť výrazné úspory paliva. Okrem toho by mala byť úroveň tlaku v pneumatikách prispôsobená aktuálnemu zaťaženiu. Preto, keď ideme ďalej s našou rodinou, alebo prepravujeme väčšie náklady, mali by sme o tom pamätať a dôkladne sa o to postarať.

Paweł Skrobisz 

Vedúci technického oddelenia, Continental

Ako jazdiť aby bola nižšia spotreba paliva?

Pravidelný výpočet spotreby paliva nestačí na to, aby bola jazda skutočne hospodárna. Keď hovoríme o spôsoboch, ako znížiť spotrebu paliva, stojí tiež za zmienku dnes populárny koncept eco-driving, t. j. zásady ekonomickej jazdy.

Niekoľko jednoduchých techník umožňuje vodičom výrazne ovplyvniť spotrebu paliva, stačí si pritom počas jazdy vypracovať nové dobré návyky.

Medzi niekoľko základných metód môžeme uviesť:

  • brzdenie motorom,

  • vyhýbanie sa dynamickému brzdeniu a zrýchleniu,

  • jazda na najvyššej možnej rýchlosti,

  • kontrola cesty a životného prostredia pred nami, aby ste svoje manévre plánovali vopred.