Dobré zimné pneumatiky majú veľký význam pre bezpečnosť a pohodlie cestovania v chladnejších ročných obdobiach. Nie je potom prekvapujúce, že vodiči hľadajú osvedčené modely, testované a overené ostatnými účastníkmi cestnej premávky. Práve preto vznikol rebríček zimných pneumatík 225/45 R17, ktoré naši zákazníci hodnotili najlepšie. Tento rok sa medzi ocenenými produktmi objavili položky z rôznych cenových segmentov, vďaka čomu si každý nájde ponuku, ktorá mu bude vyhovovať najviac. 

Auto jazdiace po prázdnej ceste v zime.Naši zákazníci ohodnotili veľa zimných pneumatík. Ktoré získali najlepšie hodnotenie?

Rozmer 225/45 R17 – pre koho to bude dobré riešenie?

Zimné pneumatiky s rozmerom 225/45 R17 v posledných rokoch výraznejšie upevňujú svoju pozíciu na trhu. Ide o veľmi populárnu veľkosť, ktorú možno často nájsť ako prvok továrenskej výroby mnohých známych značiek. Nájdeme ich napríklad v: Škoda Octavia, Kia Ceed, BMW séria 2 alebo Citroen C4.

Ak si nie ste istí, či tento rozmer sadne aj vášmu autu, použite náš konfigurátor pneumatík. Tento ľahko použiteľný nástroj vám umožní nájsť ideálny model.

Rebríček zimných pneumatík 225/45 R17

Neoceniteľným zdrojom informácií sú recenzie vodičov, ktorí dané pneumatiky používajú denne. Veď práve oni na vlastnej koži zisťujú, ako to použité technológie zvládajú v praxi. Dôveryhodnejšie a spoľahlivejšie testy veru nenájdete. Poďme zistiť, ktoré položky boli najobľúbenejšie a podľa našich klientov si zaslúžili uznanie:

MiestoModelPriemerné hodnotenie*
1.Nokian Tyres WR D45,55
2.Pirelli SottoZero Serie 35,55
3.Kleber Krisalp HP35,5
4.Nokian Tyres WR Snowproof5,45
5.Kormoran Snow5,3

*Rebríček bol vytvorený na základe hodnotení poskytnutých zákazníkmi spoločnosti Oponeo v období od januára 2021 do septembra 2022. Dostupná stupnica mala známky od 1 do 6. Zoznam obsahuje tie modely, ktoré získali minimálny požadovaný počet recenzií. Výsledky zobrazené na webových stránkach nášho obchodu sa môžu líšiť od tých, ktoré sú uvedené v zozname. Prezentované hodnotenia sa týkajú iba pneumatík s rozmerom 225/45 R17. V prípade tej istej priemernej známky bola pozícia v rebríčku určená počtom udelených recenzií pre daný rozmer.

1. miesto - Nokian Tyres WR D4

Pneumatiky tohto fínskeho výrobcu patria do prémiového segmentu a tešia sa neutíchajúcemu záujmu zákazníkov. Ocenia ich nároční vodiči, ktorí v zimných podmienkach očakávajú bezpečnosť. Preto je Nokian Tyres WR D4 stále jednou z najobľúbenejších a najvýznamnejších zimných pneumatík v mnohých rebríčkoch, a to aj napriek tomu, že od ich debutu uplynulo už niekoľko rokov.

WR D4 si svoje miesto medzi ocenenými pneumatikami určite zaslúži. Čomu za to vďačí? V prvom rade prepracovanému dezénu behúňa, prispôsobeného podmienkam, s ktorými sa môžete stretnúť v zime. Máme na mysli nielen zasnežený či zľadovatený povrch, ale aj mokrý povrch, na ktorom veľmi ľahko dostanete šmyk. 

Špeciálne navrhnuté smerovo usporiadané drážky umožňujú efektívne odvádzanie vody spod kolies, čo zlepšuje priľnavosť na mokrej vozovke a znižuje riziko výskytu aquaplaningu. Za vynikajúcu trakciu sú tiež zodpovedné lamely – nenahraditeľné keď napadne sneh – a gumová zmes Twin Trac Silica, vďaka ktorej si pneumatika udržuje správnu pružnosť pri nízkych teplotách. Za pozornosť stojí aj široké stredové rebro, ktoré uľahčuje udržiavanie jazdnej stopy a okrem neho aj špeciálny pás na boku pneumatiky, vďaka ktorému sú pneumatiky Nokian Tyres WR D4 mimoriadne tiché.


2. miesto – Pirelli SottoZero Serie 3

Talianska značka Pirelli je jednou z najstarších spoločností v odvetví pneumatík a svoje rozsiahle skúsenosti šikovne implementuje do výroby pneumatík najvyššej triedy. Model SottoZero Serie 3 bol vytvorený pre vodičov, ktorí sa nechcú vzdať svojho dynamického štýlu jazdy ani v zimnom období. Pneumatika sa stále teší veľkému uznaniu, nadšenci rýchlej jazdy si ju často vyberajú aj napriek tomu, že je na trhu už niekoľko rokov.

Za vlastnosti modelu Pirelli SottoZero Serie 3 zodpovedá najmä behúň s masívnymi blokmi, ktorý optimalizuje kontaktnú zónu pneumatiky s vozovkou. Zaoblené a tuhé ramenné zóny pomáhajú vodičovi pri dynamických manévroch udržiavať kontrolu nad jazdnou stopou.
 

Za bezpečnosť na typických zimných vozovkách zodpovedajú lamely 3D, ktoré zvyšujú pružnosť centrálnej oblasti behúňa. To všetko by nebolo možné, keby nebolo špeciálnej zmesi, ktorá si zachováva svoje vlastnosti v širokom teplotnom rozsahu. Má tiež vplyv na pomalé a rovnomerné opotrebovanie pneumatiky, čím sa predlžuje jej životnosť.


3. miesto – Kleber Krisalp HP3

Tretie miesto v rebríčku obsadil Kleber Krisalp 3. Pneumatika strednej triedy, ktorá spája dobrú cenu s naozaj uspokojivým výkonom. Na jej výrobu bola použitá špeciálna zmes funkčných elastomérov. Poskytuje kratšiu brzdnú dráhu na ľade, čo sa premieta do vyššej bezpečnosti. Guma je skvelá pri nízkych teplotách, zachováva si svoje vlastnosti aj v mrazivých dňoch. Je ľahká a zároveň veľmi odolná, čo sa odzrkadlí na dlhšej životnosti jednej súpravy.

Dôležitú úlohu zohráva aj behúň. Jeho smerový dizajn s drážkami v tvare V a žľabovými kanálikmi „Toboggan” zaisťujú rýchle odvádzanie snehu a blata. V dôsledku toho sa výrazne znižuje riziko šmyku. 

Kleber Krisalp HP3 sa vyznačuje optimalizovanou konštrukciou, vďaka ktorej je možný nízky valivý odpor a vysoký jazdný komfort.


4. miesto – Nokian Tyres WR Snowproof

Štvrté miesto obsadila pneumatika z prémiového segmentu, a to nástupca víťaza tohtoročného rebríčka - Nokian Tyres WR Snowproof. Použitá kaučuková zmes obsahuje siliku, prírodný kaučuk a funkčné polyméry. Táto kombinácia zaručuje sebaisté riadenie auta a bezpečnosť v zimných podmienkach.

Model sa vyznačuje inovatívnym behúňom v tvare šípu. Povrch dvojitých drážok bol vyleštený, vďaka čomu je sneh, voda alebo blato ležiace na vozovke rýchlo odvádzané preč. Tým sa výrazne znižuje riziko šmyku aj pri silných dažďoch. Špeciálne stabilizátory Brake Boosters sú umiestnené v ramenných zónach. Vďaka zúbkovaným okrajom sa zahryzávajú do snehu, čo pomáha udržať trakciu pri náhlom brzdení.

Výrobca sa postaral aj o komfort a istotu jazdy. Pneumatiky Nokian WR Snowproof sú vybavené výbežkami Snow Claws. Sú navrhnuté tak, aby sa dobre prilepili k zasneženému povrchu a zabezpečili efektívne a bezproblémové manévrovanie v zimných podmienkach. Zlepšujú zatáčanie, brzdenie aj zrýchlenie.

Za zmienku stojí aj technológia SILent Sidewall. Odhlučnená bočnica redukuje vibrácie vznikajúce pri jazde a zabraňuje vzniku nadmerného hluku.


5. miesto – Kormoran Snow

Tohtoročný rebríček uzatvára model poľskej značky Kormoran, ktorú vlastní francúzsky gigant Michelin. Táto medzinárodná zmes skúseností a štandardov výrobcov viedla k vytvoreniu lacnej zimnej pneumatiky, ktorá ponúka dobrú úroveň bezpečnosti a pohodlia v chladnejších mesiacoch.

Poľskí dizajnéri vybavili Kormoran Snow moderným smerovým behúňom s masívnymi blokmi a nepravidelnými obvodovými kanálmi. Toto riešenie funguje dobre nielen v snehu pretrvávajúcom na ceste, ale aj v daždivých podmienkach, ktoré tejto časti roka dominujú. Široké ramená umožňujú rýchlejšiu jazdu bez straty kontroly nad autom a poskytujú tuhosť aj pri náročnejších manévroch. 

Pozornosť si zaslúži aj kaučuková zmes, pretože pomáha udržiavať flexibilitu centrálnej zóny behúňa bez ohľadu na prevládajúcu teplotu.

Ak sa neviete rozhodnúť pripravili sme pre vás špeciálneho sprievodcu, v ktorom sa dozviete, ako si vybrať zimnú pneumatiku.