Prevážate často ťažký náklad? Pneumatiky vášho auta môžu byť pod váhou priťažkého nákladu nadmerne zaťažené a môžu sa začať deformovať. Takejto deformácii pneumatík sa vyhnete, ak budete používať zosilnené pneumatiky. V článku si povieme, čo sú to zosilnené pneumatiky, nazývané aj pneumatiky XL, a ako rozlúštiť ich označenie. Dozviete sa, v ktorých prípadoch by ste ich mali použiť a aké výhody a nevýhody sú s nimi spojené.

Zosilnené pneumatiky sa môžu používať nielen v úžitkových vozidlách.Zosilnené pneumatiky sa môžu používať nielen v úžitkových vozidlách.

Zosilnené pneumatiky – čo je to?

Pneumatiky sa musia vysporiadať s rôznymi záťažami. Pneumatiky veľkých SUV-čiek alebo plne naložených vozidiel musia zvládnuť väčšiu záťaž než tie pre bežné auto. Tieto pneumatiky sú vyrábané tak, aby bolo možné ich naplniť väčším množstvom vzduchu, vďaka čomu znesú vyššiu záťaž ako obyčajné pneumatiky.

Zosilnené pneumatiky sú pneumatiky prispôsobené na väčšie zaťaženie a tlak, ako je stanovené pre štandardnú verziu daného rozmeru. Obúvajú sa, keď povaha používania pneumatiky vyžaduje dodatočnú, vyššiu nosnosť ako je štandardná. Každá pneumatika má definovanú povolenú záťaž, čiže index nosnosti. Hodnota tohto indexu je prísne určená technickými organizáciami, ktoré združujú výrobcov pneumatík, ako je napríklad organizácia ETRTO – Európska technická organizácia pre pneumatiky a ráfiky

Prevážanie ťažkého nákladu však nie je jediná situácia, kedy by mali vodiči rozmýšľať nad zosilnenými pneumatikami. Sú vhodné aj ako pneumatiky na vozidlá so silným motorom. Vďaka spevnenej konštrukcii a zosilneným bočniciam si lepšie poradia pri športovej jazde.

Označenie zosilnených pneumatík XL

Pri rozoznávaní zosilnenej pneumatiky od klasickej sa musíte spoľahnúť na jej označenie. Na bočnici môžete nájsť takéto označenie pneumatík:

  • Extra Load (XL)

označeníe extra load

  • Reinforced (Reinf)

označeníe reinforced

Zriedkavo sa stretnete s označením EXL, RFD alebo RF. V súčasnosti je najpopulárnejšie označenie pneumatík XL, ktoré nahrádza ostatné skratky fungujúce v rozsahoch uvedených na trh pred niekoľkými rokmi.

Aký je rozdiel medzi zosilnenými a štandardnými pneumatikami?

Z vonkajšej strany sa zosilnené pneumatiky od klasických nelíšia. Ich rozdiely sú skryté vo vnútri. Zvýšenie indexu nosnosti pneumatiky sa dosiahne zásahom do časti pod behúňom alebo do pätky pneumatiky. Takýto zásah môže spočívať v použití odolnejších materiálov, zosilnení základných prvkov pneumatiky alebo v použití dodatočných prvkov. Jedným z riešení používaných na zvýšenie indexu nosnosti je napríklad použitie ďalšej vrstvy kostry. Takéto pneumatiky sú tuhšie, a preto aj stabilnejšie. Lepšie prenášajú silu vozidla na povrch vozovky a lepšie znášajú aj zaťaženie spôsobené zrýchlením, brzdením alebo v zákrutách.

Čím sa vyznačujú zosilnené pneumatiky XL?

Pneumatiky so základnou nosnosťou pre daný rozmer sa označujú ako SL (Standard Load). Zosilnené pneumatiky XL majú vyššiu nosnosť, pretože ich konštrukcia umožňuje použitie vyššieho tlaku vzduchu vnútri pneumatiky. Prípustné maximálne zaťaženie na koleso vždy súvisí s tlakom vzduchu. Ak je vozidlo homologizované pre zosilnené pneumatiky, údaje o odporúčanom tlaku nájdete v Osvedčení o evidencii vozidla.

V nasledujúcej tabuľke sú uvedené hodnoty tlaku použité v kolese a príslušné hodnoty povoleného zaťaženia. Bol vybraný rozmer 205/55 R16. Má štandardný index nosnosti 91, čo umožňuje maximálne zaťaženie 615 kg na jedno koleso. Verzie XL tohto rozmeru obvykle majú index 94, čím sa maximálne zaťaženie na jedno koleso zvyšuje na 670 kg.

Tabuľka vzťahov medzi tlakom a zaťažením na príklade rozmeru 205/55R16:


205/55 R16 91 SL
205/55 R16 94 XL
Tlak (kPa)150160170180190200210220230240250260270280290
Nosnosť (kg)410430450475495515535555575595615615635650670

Vyššia nosnosť pneumatiky zvyšuje odolnosť pri vysokej rýchlosti. Ak je pre daný rozmer a model pneumatiky uvedených niekoľko indexov rýchlosti, označenie XL bude priradené pneumatike s najvyšším indexom rýchlosti.

Vedeli ste, že...

Zosilnené pneumatiky C sú určené pre úžitkové vozidlá a vyznačujú sa vysokým indexom nosnosti a nižším indexom rýchlosti. Pneumatiky C, t. j. zosilnené úžitkové pneumatiky, sa môžu používať vo vozidlách s maximálnou nosnosťou 3,5 tony.

Ďalšie typy zosilnených pneumatík

Okrem pneumatík XL existuje viac typov pneumatík, ktoré sú navrhnuté tak, aby vedeli zniesť mimoriadne veľkú záťaž. Patria sem tieto typy pneumatík: 

  • pneumatiky C – komerčné pneumatiky pre úžitkové a SUV vozidlá
  • pneumatiky CP – kempovacie pneumatiky pre karavany a kempovacie vozidlá
  • pneumatiky LT – pneumatiky pre ľahké nákladné automobily a transportéry

Tieto pneumatiky sú zosilnené viacerými vrstvami a sú stabilnejšie.

Zosilnené pneumatiky XL a ich výhody

Zosilnené pneumatiky majú oproti klasickým rôzne výhody. Prečítajte si najčastejšie z nich:

  • Pri rovnakom používaní pneumatík pre normálne použitie aj zosilnených pneumatík bude trvácnosť tých druhých dlhšia. Pneumatiky XL umožňujú prejsť väčší počet kilometrov bez vnútorného poškodenia v dôsledku používania, a to aj v prípade intenzívneho používania. Podmienkou je dodržiavanie tlaku, ktorý odporúča výrobca vozidla.

  • Zosilnenie pneumatiky má za následok vyššiu odolnosť proti mechanickému poškodeniu, ktoré vznikne napríklad pri vychádzaní na obrubník.

  • Zosilnené pneumatiky majú lepšiu trakciu a priľnavosť. Väčšia pevnosť pneumatík zaisťuje stabilitu, lepšie správanie v zákrutách, rýchlejšiu reakciu na zatáčanie, efektívnejší prenos výkonu vozidla na vozovku a väčšiu odolnosť proti preťaženiu (zrýchlenie, brzdenie, odstredivé sily v zákrutách).

Zosilnené pneumatiky pre osobné vozidlo? Oplatí sa najskôr analyzovať všetky za a proti.Zosilnené pneumatiky pre osobné vozidlo? Oplatí sa najskôr analyzovať všetky za a proti.

Kapacita zaťaženia zosilnenej pneumatiky sa znižuje pri poklese tlaku vzduchu, a preto by mali mať pneumatiky XL vyšší tlak vzduchu ako klasické pneumatiky. Ide o jediný spôsob, ako zabezpečiť vyššiu kapacitu zaťaženia. Stanovený rýchlostný index a index zaťaženia XL pneumatík nájdete na bočnici pneumatiky.

Zosilnené pneumatiky XL a ich nevýhody

Samozrejme, ako všetko, aj pneumatiky XL majú určité nevýhody. Toto sú najčastejšie z nich:

  • Pneumatiky XL majú vyššiu hlučnosť ako klasické. Požiadavky stanovené v čase získania homologizácie z hľadiska hluku pre zosilnené pneumatiky im umožňujú vytvárať hluk vyšší o 1dB ako pneumatiky pre normálne použitie.
  • Použité zosilnenia môžu súvisieť so zväčšením hrúbky v niektorých častiach pneumatiky, čo môže následne spôsobiť zvýšenie valivého odporu a tým aj spotreby paliva.
  • Zosilnenia sa obvykle spájajú so zvýšením hmotnosti pneumatiky, čo tiež prispieva k vyššej spotrebe paliva.

Oplatí sa nákup pneumatík XL?

Údaj o nutnosti používania pneumatík s označením XL obvykle nájdete v používateľskej príručke k vozidlu. Môže sa to týkať nákladných vozidiel, veľkých SUV, sedanov, kombi alebo úžitkových vozidiel. Zosilnené pneumatiky sa tiež často používajú vo vysoko výkonných športových vozidlách.

Ak výrobca vozidla homologizoval k nemu zosilnené pneumatiky, je potrebné to prísne dodržiavať. Nákup pneumatík so štandardnou nosnosťou, lebo sú lacnejšie ako XL, porušuje podmienky vašej bezpečnosti. To môže mať v prípade nehody nepríjemné následky a poisťovňa vám nemusí vyplatiť poistné plnenie.

Zosilnené pneumatiky sa oplatí kúpiť ak často jazdíte s ťažkým nákladom. Vtedy ich použitie môže kladne ovplyvniť životnosť celej súpravy. A ak máte vozidlo s vysokým výkonom motora, tak vďaka nim získate väčšiu stabilitu v zákrutách a lepšiu reakciu na zrýchlenie a brzdenie pri vysokých rýchlostiach.