S príchodom nového roka prichádza aj čas revízie povinnej výbavy motorového vozidla. Ktoré prvky musíte mať v aute stále so sebou? A ktoré vám odporúčame pre istotu pribaliť? V článku sa dočítate, ako sa zmenila povinná výbava auta pre rok 2021 oproti roku 2020 a čo čaká vodičov v roku 2022.

výstražný trojuholník

Čo by mal mať vodič vždy pri sebe bez ohľadu na výbavu vozidla

V prvom rade si treba ujasniť, čo by mal mať vodič v čase prevádzky vozidla vždy pri sebe bez ohľadu na výbavu. Vždy, keď sadáte za volant, mali by ste mať so sebou tieto dokumenty:

  • vodičský preukaz
  • občiansky preukaz alebo pas
  • zelenú kartu alebo iný doklad o platnom povinnom zmluvnom poistení vozidla
  • osvedčenie o evidencii vozidla
  • doklady preukazujúce platnú emisnú a technickú kontrolu

Následne sa pozrieme na povinnú výbavu v aute pre rok 2021.

Povinná výbava auta na Slovensku v roku 2021

Vozidlo, ktoré jazdí v cestnej premávke, musí mať položky výbavy a predmety podľa § 44 ods. 14 zákona č. 106/2018 Z. z. o prevádzke vozidiel v cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Vykonávacím právnym predpisom je vyhláška č. 134/2018 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevádzke vozidiel v cestnej premávke. Povinná výbava vozidla je ustanovená v § 25.

Dobrá správa pre tohtoročných šoférov je, že povinná výbava auta ostáva v roku 2021 rovnaká ako v roku 2020. To znamená, že pre vodičov nepribudli žiadne nové povinnosti. V článku si zhrnieme aktuálnu povinnú výbavu motorového vozidla do 3,5 tony a nákladných vozidiel.

Povinná výbava osobného automobilu a nákladného vozidla 2021

Povinnými položkami vo výbave v roku 2021 je aj naďalej výstražný trojuholník, autolekárnička, rezervné koleso a bezpečnostný reflexný odev. V prípade nedodržania povinnej výbavy neprejdete kontrolou STK.

Výstražný trojuholník ako súčasť povinnej výbavy v 2021

Súčasťou povinnej výbavy pre rok 2021 je aj homologizovaný prenosný výstražný trojuholník schválený podľa predpisu EHK č. 27. Povinnosť voziť výstražný trojuholník vo vozidle platí pre osobné a nákladné vozidlá, autobusy, traktory a samohybné pracovné stroje. Prevážajte ho v ochrannom kryte, alebo aspoň zabezpečte jeho ochranu proti vonkajším vplyvom počas prepravy.

interiér auta

Trojuholník umiestní vodič za vozidlo v prípade núdzového státia, ak sa dané vozidlo z rôznych dôvodov stalo prekážkou cestnej premávky. Najčastejšie ide o prerušenie jazdy z dôvodu poruchy na vozidle alebo v prípade dopravnej nehody. Trojuholník by mal byť umiestnený minimálne 50 metrov za autom v obci a minimálne 100 metrov za autom na diaľnici a mimo obce.

Autolekárnička pre prvú pomoc

Každý vodič by mal mať pre prípad núdze v aute autolekárničku. Jej povinnosť platí pre osobné a nákladné vozidlá, autobusy, traktory, samohybné pracovné stroje a motocykle, trojkolky a štvorkolky nad 50 cm³. Druhy a obsah lekárničky ustanovuje príloha č. 2 k vyhláške č. 134/2018 Z. z. Jej obsah musí byť neporušený, v expiračnej dobe a nesmie vykazovať akékoľvek známky znehodnotenia.

Autolekárnička pre prvú pomoc

Rezervné koleso, sada na opravu defektu alebo runflat pneumatiky

Povinnosť rezervného kolesa predpísaného druhu a rozmeru platí pre osobné vozidlá, nákladné vozidlá a autobusy. Spolu s náhradným kolesom (vrátane disku) vodič musí mať aj kľúč na matice a príručný zdvihák. Náhradným kolesom musia byť vybavené aj prípojné vozidlá nad 750 kg a prípojné vozidlá za traktory s konštrukčnou rýchlosťou nad 40 km/h.

Rezervné koleso nie je povinné pre vozidlá s pneumatikami runflat alebo vozidlá vybavené sadou na bezdemontážnu opravu poškodenej pneumatiky umožňujúcej dočasné použitie.

Povinná výbava v aute: Bezpečnostný reflexný odev

V prípade dopravnej nehody alebo zastavenia vozidla na ceste je potrebné z vozidla vystúpiť v bezpečnostnom reflexnom odeve. Týmto odevom je napríklad reflexná vesta, overal, nohavice, bunda či pláštenka. Bezpečnostný odev musí byť umiestnený v dosahu zo sedadla vodiča auta a musí spĺňať technickú normu pre odevy s vysokou viditeľnosťou. Tá pripúšťa tri farby bezpečnostného odevu:

  • fluorescenčná žltá
  • fluorescenčná oranžovo červená
  • fluorescenčná červená

Reflexný odev musí byť schopný vizuálne signalizovať osobu aj počas horšej viditeľnosti.

Povinná výbava 2021: Vozidlá nad 3,5 tony

Dodatočne k už spomínanej výbave musia byť vozidlá nad 3,5 tony vybavené ďalšími komponentami:

  • snehové reťaze
  • zakladací klin pod koleso
  • protipožiarna výbava a ochrana podľa dohody ADR pre vozidlá prepravujúce nebezpečný náklad

nákladné auto na parkovisku

Povinná výbava Slovensko: Vozidlá LPG a CNG

Motorové vozidlá poháňané skvapalneným ropným plynom (LPG) a vozidlá poháňané na stlačený zemný plyn (CNG) musia byť navyše v zadnej časti vozidla označené identifikačnou značkou „LPG” alebo „CNG”.

Odporúčaná výbava pre motorové vozidlá na 2021

Odporúčaná výbava nie je povinná, avšak niektorým vodičom v mnohých situáciách príde vhod mať vo vozidle aj čosi navyše. Tieto predmety vám môžu pomôcť počas rôznych situácií na ceste:

  • ťažné lano
  • hasiaci pristroj
  • formulár Správa o nehode
  • zakladací klin pod koleso
  • pracovné rukavice
  • fľaša s pitnou a destilovanou vodou
  • náhradné rúško kvôli prebiehajúcej pandémii

Povinná výbava vozidla a jej zmena do roku 2022

V roku 2022 čaká niektoré vozidlá mierna úprava. Všetky nové vozidlá na trhu EÚ budú musieť byť vybavené vyspelými bezpečnostnými systémami. Ide napríklad o systém inteligentného prispôsobenia rýchlosti, alkoholový imobilizér, systém núdzového zastavenia, rôzne varovné systémy či monitorovanie tlaku v pneumatikách. Viac na túto tému si prečítate v jednom z našich predchádzajúcich článkov o povinných bezpečnostných technológiách v roku 2022.