Každý účastník cestnej premávky musí na cestu dobre vidieť, ale musí aj byť videný pre ostatných. Výrazne tomu pomôže aj správne nastavenie svetiel na aute. Správne nastavenie svetiel je nevyhnutné nielen pre vodiča samotného, ale je kľúčovým aj pre ostatných účastníkov cestnej premávky.

Osvetlenie a nastavenie svetiel a ich dôležitosť

Kedy ste naposledy kontrolovali nastavenie svetiel na aute doma? Za desiatky každoročných dopravných nehôd môže totiž práve nedostatočné alebo nesprávne nastavené osvetlenie. Nezáleží pritom na tom, či ide o samotné vozidlo alebo o chodcov, cyklistov, motorkárov alebo skútristov, ktorí nie sú na krajnici vozovky dostatočne viditeľní. Na to, aby bol vodič schopný vyhnúť sa nečakanej prekážke na ceste, musí ju včas zaregistrovať. Zopár milisekúnd trvá vyhodnotenie situácie, ďalšie milisekundy zas adekvátne zareagovanie na ňu (t.j. stlačenie brzdného pedála) a ďalšie sekundy plynú s brzdným účinkom konkrétneho vozidla. Prekážkou v tomto prípade nemusí byť iba chodec či cyklista, ale aj lesná zver, spadnutý konár stromu alebo hlboký výmoľ. Vyskúšajte si viditeľnosť chodcov a cyklistov v praxi v tejto zábavnej appke.

Počas jazdy za nepriaznivých viditeľnostných podmienok by mal vodič dbať na vyhovujúci technický stav svojho vozidla. Vozidlo by malo byť dôkladne osvetlené a vodič by nemal riskovať sa vydávať na cestu s nefunkčnými svetlometmi alebo koncovými svetlami, ale samozrejme aj so starými pneumatikami či neschválenými úpravami podvozku, motora alebo karosérie. Neschválené alebo nekvalitné žiarovky a zle nastavené svetlomety ovplyvňujú bezpečnosť cestnej premávky. Môžu oslňovať oproti idúcich ostatných účastníkov cestnej premávky alebo nedostatočne osvetľovať časť vozovky, napríklad krajnicu, po ktorej sa môže pohybovať chodec bez reflexných plôch na oblečení.

TIP: Pokiaľ máte svetlomety vybavené manuálnym regulátorom výšky, použite ho pred každou jazdou, pri ktorej nadmerne zaťažujete zadnú časť vozidla ťažkým nákladom. Predídete tak nepríjemnému oslňovaniu protiidúcich vozidiel.

Povinné celoročné svietenie na Slovensku

Celoročné svietenie počas jazdy je na Slovensku povinné. Aby ste zvýšili bezpečnosť vašej jazdy, udržujte na aute čisté sklá a svetlá. Iba so správne nastavenými svetlometmi je vodič schopný včas zaznamenať prekážku na ceste či akúkoľvek inú neštandardnú dopravnú situáciu, na ktorú tak môžete včas zareagovať. Dobre nastavené svetlomety by mali vrhať svetlo až do vzdialenosti 40 metrov pred vozidlo. Svetelný kužeľ by však mal sústreďovať svetlo až do vzdialenosti 100 metrov pred vozidlo. Tam ho totiž vodič najviac potrebuje pre zaznamenanie prekážok na ceste. Optimálny dosvit je do vzdialenosti až 200 a viac metrov.

TIP: Treba si však dávať pozor na to, že svetlá sa nerozsvietia všetkým autám automaticky. Vo väčšine prípadov vozidiel s automatickým denným svietením svietia navyše svetlá iba vpredu, vzadu vozidlo osvetlené nie je. Počas silného dažďa sa tak vozidlo môže stať pre ostatných neviditeľným.

Hmlovky zapínajte iba vtedy, keď je to potrebné. To znamená počas hustého dažďa, hmly alebo počas hustého zimného sneženia. V ostatných prípadoch by mali byť vypnuté.

Nastavenie svetiel na aute

Správna funkcia svetlometov je dôležitá najmä počas zníženej viditeľnosti najčastejšie v jesennom a zimnom období. Pravidelne preto kontrolujte každé svetlo v aute, vrátane osvetlenia značky a vnútorných svetiel.

Na nesprávne nastavenie svetiel môžu vplývať rôzne faktory:

  • mechanické poškodenie svetlometov
  • nesprávna montáž žiarovky
  • zlá kvalita žiarovky
  • vek svetlometov

Ak nebudete mať svetlá v poriadku pred návštevou STK, hrozí vám, že kontrolou neprejdete. Pokiaľ vás zaujíma manuálne nastavenie svetiel na vozidlách Octavia, Fabia a Passat B6, pozrite si priložené linky.

Kontrola a nastavenie svetiel na aute doma

Pred jazdou by ste vždy mali skontrolovať funkčnosť svetiel na vašom aute, obzvlášť, ak sa chystáte na dlhšiu cestu po diaľnici. Skontrolujte tak čelné svetlomety, ako aj smerové, koncové, brzdové, cúvacie, denné a hmlovky. Profesionálne ich nechajte skontrolovať aspoň raz za rok, najlepšie pred tmavou a hmlistou jesennou a zimnou sezónou. Odporúčame vám však domáce nastavenie svetiel prekontrolovať aj na jar. Pokiaľ vaše svetlá svietia na príliš krátku vzdialenosť alebo, naopak, oslňujú všetkých, ktorí idú oproti vám, viete túto situáciu vyriešiť ich nastavením.

Bežnú kontrolu svetiel si dokáže urobiť vodič aj sám. Stačí, aby ste sa na rovnej podlahe v garáži (pokojne môžete na tento účel použiť aj garáž v nákupnom centre) postavili s autom oproti stene a rozsvietili svetlá. Ak bude odraz svetiel vychýlený, treba ich napraviť svojpomocne, avšak odporúčame vám návštevu autoservisu.

Domáce nastavenie svetiel: Šírka svetlometov

Je potrebné, aby svetlá svietili pod pravým uhlom kolmo na stenu. Pokiaľ svietia do strán alebo šikmo, je potrebné ich vyrovnať.

Nastavenie svetiel doma: Nastavenie sklonu svetiel a výšky svetlometov

Na každých svetlách je uvedené predpísané klesanie. Ak je klesanie stanovené napríklad na 1 %, pri vzdialenosti 10 metrov auta od steny musia byť na stene svetlá o 10 % nižšie. Ak máte svetlá vo výške 80 cm, na stene musia pri uvedených podmienkach svietiť vo výške 72 cm.

Aké je správne nastavenie sklonu svetiel? Sklon lúčov predného svetlometu určeného do hmly sa nesmie líšiť od základného nastavenia stanoveného výrobcom o viac ako 0,5 % smerom nahor a 1 % smerom nadol. Sklon hmloviek zároveň nesmie byť nastavený vyššie ako sklon lúčov stretávacieho svetlometu. Správne nastavené stretávacie svetlá by mali dostatočne intenzívne nasvietiť vzdialenosť minimálne 35 metrov pred autom.

Výmena žiaroviek

Do svetlometov kupujte vždy iba kvalitné žiarovky. Ak vám prestane svietiť jedna žiarovka a chystáte sa na výmenu, vymieňajte ich vždy v oboch svetlometoch naraz. Žiarovky sú totiž nastavené na „spoločné starnutie“, takže pokiaľ prestane svietiť jedna, čoskoro ju bude nasledovať aj druhá. Tým, že vymeníte obe žiarovky naraz zároveň aj predídete tomu, aby vám jedno svetlo svietilo viac a druhé menej. Kvôli tomu by ste nemuseli byť dostatočne osvetlený pre ostatných vodičov. Svetlá zároveň budú mať rovnakú životnosť, farbu a teplotu.

Leštenie svetlometov

Svetlomety na vašom aute musia mať určitú predpísanú svietivosť. Aj plastové kryty svetlometov v priebehu času zažltnú a stmavnú, čo nielenže nevyzerá vábivo, ale navyše to aj ovplyvňuje ich svetelný výkon. Dôvodom je najčastejšie priame a silné slnko. Aby ste predišli ich zníženej viditeľnosti, nechajte ich z času na čas preleštiť. Cena sa pohybuje okolo 15 - 20 € za kus. Leštenie taktiež pomáha šetriť náklady na výmenu svetlometov. Nastavenie svetiel a svetlometov a ich cena sa pohybuje okolo 20 - 30 €.

Nechajte nastavenie svetiel na odborníkov

Bežná kontrola nemôže nahradiť pravidelné kontroly stavu osvetlenia vykonávané v autoservisoch, kde špecialisti s meracími prístrojmi vedia presne zistiť prípadnú odchýlku a správne nastaviť svetlomety. Pokiaľ nemáte žiadne skúsenosti s autami, nechajte nastavenie LED svetlometov na odborníkov. Svetlá vám radi nastavia v každom autoservise a vy tak môžete mať istotu, že vďaka nim bude vaša jazda o čosi bezpečnejšia.