Pomaly sa blíži čas letných dovoleniek, ktoré mnohí z nás toto leto strávia na Slovensku. Aby ste si pozreli tie najväčšie krásy našej krajiny musíte sa k nim v prvom rade dostať. S najväčšou pravdepodobnosťou na ceste k nim použijete niektorú z našich diaľnic. Aký je však aktuálny stav diaľnic na Slovensku?

Ktoré diaľnice sú postavené a ktorých výstavba momentálne prebieha? A ako je to s diaľničnými známkami? Všetky dôležité informácie o našich diaľniciach sme pre vás spísali do jedného článku.

diaľnica na Slovensku

Diaľnice na Slovensku a ich aktuálny stav

V súčasnosti sú u nás vybudované tieto úseky slovenských diaľnic: 

DiaľnicaÚsekDĺžka úseku (v km)Poznámka
D1Bratislava (Petržalka - križovatka s D2) - Trnava - Trenčín - Žilina - Prešov - Košice - Záhor (štátna hranica s Ukrajinou)510,49v súčasnosti je v prevádzke iba 378,69 km
D2Brodské (štátna hranica s Českom) - Malacky - Bratislava - Čunovo (štátna hranica s Maďarskom)
80,50

úsek je plne v prevádzke
D3Hričovské Podhradie - Žilina - Čadca - Skalité (štátna hranica s Poľskom)65,58v súčasnosti je v prevádzke iba polovica
D4Jarovce (štátna hranica s Rakúskom) - obchvat Bratislavy - Devínska Nová Ves48,78v súčasnosti je v prevádzke iba 5,80 km

Sieť diaľnic a rýchlostných ciest na Slovensku spolu s mapou si môžete pozrieť na stránke Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Pre tých z vás, ktorí dúfajú v súvislé diaľničné spojenie Bratislavy a Košíc už v tomto roku, máme smutnú správu. Ani v roku 2020 sa ho totiž ešte nedočkáme, pretože výstavba prebieha v niektorých úsekoch kvôli rôznym komplikáciám veľmi pomaly.

Rok 2019 taktiež nebol veľmi bohatý, čo sa týka otvárania nových diaľničných úsekov. Dňa 16. decembra otvorili jediný nový úsek na diaľnici D1, Budimír - Bidovce. Tento úsek má 14,4 km, jeho vybudovanie trvalo 3 roky a stálo 197,5 milióna € bez DPH. Je súčasťou obchvatu Košíc.

Aktuálny stav diaľničnej siete na Slovensku si môžete pozrieť na oficiálnej stránke Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS).

Diaľnice na Slovensku a ich výstavba

Vo výstavbe sú na Slovensku momentálne tieto diaľničné úseky:

DiaľnicaÚsekDĺžka úseku (v km)Rok otvorenia
D1Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka11,322020
D1Lietavská Lúčka - Dubná skala13,502023
D1Hubová - Ivachnová14,922022
D1Prešov, západ - Prešov, juh7,872021
D3Čadca - Bukov - Svrčinovec5,672020

Celkový prehľad o výstavbe nových úsekov diaľnic, rýchlostných ciest a iných stavieb nájdete na stránkach Národnej diaľničnej spoločnosti

Spoplatnenie diaľnic a diaľničné známky

V súčasnosti je prejazd diaľnicami na Slovensku spoplatnený. Dňa 1.12.2015 vstúpil do prevádzky elektronický systém výberu a evidencie úhrady diaľničných známok za užívanie vybranej cestnej infraštruktúry. Elektronické diaľničné známky tak nahradili dovtedy využívané diaľničné nálepky

Spoplatnená cestná sieť sa skladá z úsekov diaľnic a iných rýchlostných ciest. Ktoré sú to, si môžete pozrieť na mape v priloženom linku. Tieto úseky, na ktorých je nutné mať zakúpenú diaľničnú známku, taktiež stanovuje NDS. Prevádzkovateľ systému je spoločnosť SkyToll.

Kde a ako kúpiť diaľničnú známku

Predtým, než sa vyberiete na diaľničné potulky po Slovensku, uistite sa, či máte kúpenú diaľničnú známku. Môžete si ju kúpiť na benzínových pumpách, poštách, hraničných priechodoch, vybraných autoservisoch alebo online. Všetky fyzické predajné miesta diaľničných známok sú označené logom s nápisom eznamka. Oficiálny zoznam predajných miest nájdete na webových stránkach eznamka.sk.

Pri nákupe zadáte registračnú značku vášho auta a štát, v ktorom je registrované. Po zaplatení poplatku za známku obdržíte potvrdenie, ktoré si pre istotu uschovajte. Po zakúpení diaľničnej známky bude vaše vozidlo založené do centrálnej evidencie vozidiel podliehajúcich povinnosti úhrady diaľničnej známky.

TIP: EČV vozidla pri úhrade diaľničnej známky zadajte bez medzier a pomlčiek. V prípade hromadného nákupu oddeľte jednotlivé EČV čiarkou, medzerou alebo novým riadkom.

autá na diaľnici

Čo robiť, keď ste sa pri vyplňovaní údajov pomýlili?

Do 15 minút od nákupu diaľničnej známky môžete požiadať o nápravu v systéme. Ak však uplynulo viac než 15 minút, môžete v rámci dňa nákupu požiadať o zmenu písomne alebo elektronicky cez stránku eznamka.sk. Žiadosť adresujte na vybrané obchodné miesta v krajských mestách.

Typy diaľničných známok

Poplatok za diaľničnú známku sa vzťahuje na určité časové obdobie. Prejdená vzdialenosť alebo počet jázd sa pritom neberie do úvahy.

U nás na Slovensku platia elektronické diaľničné známky s ročnou, 365-dňovou, 30-dňovou alebo s 10-dňovou časovou platnosťou. Výška ich úhrady závisí od najväčšej prípustnej celkovej technickej hmotnosti vozidla a prípojného vozidla. O ich cene rozhoduje nariadenie vlády.

Cena diaľničnej známky

Diaľničná známka s ročnou platnosťou je platná od 1. januára príslušného kalendárneho roka (alebo dňa úhrady v tom kalendárnom roku) do 31. januára nasledujúceho kalendárneho roka a pre automobil do 3,5 tony stojí 50 €. Diaľničná známka s 365-dňovou platnosťou je platná 365 dní a stojí rovnako, ako ročná známka. 30-dňová známka platí 30 dní vrátane dňa zakúpenia. 30-dňovú známku kúpite za 14 € a 10-dňovú, s platnosťou 10 dní vrátane dňa zakúpenia, za 10 €. Rovnaký cenník platí aj pre prípojné vozidlo.

Pokuta za diaľničnú známku

V prípade, že ste kúpili diaľničnú známku cez internetovú stránku eznamka.sk alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie, budete o blížiacom sa konci platnosti diaľničnej známky informovaní 3 dni pred skončením jej platnosti.

Pokuta za jazdu bez diaľničnej známky je 150 €. Ak je pokuta uhradená do 15 dní, je čiastka znížená na 100 €. Avšak pri ďalších priestupkoch môže byť udelená pokuta až do výšky 500 €.

Ktoré vozidlá sú spoplatnené?

Úhrade diaľničnej známky za užívanie vymedzených úsekov diaľnic a rýchlostných ciest podliehajú podľa zákona tieto vozidlá:

  • motorové vozidlá alebo jazdné súpravy do 3,5 tony
  • motorové vozidlá kategórie M1
  • jazdné súpravy tvorené motorovým vozidlom kategórie M1 a N1

Niektoré vozidlá však túto povinnosť nemajú. Hovoríme, že sú oslobodené od platenia diaľničných zámok. Ktoré to sú si prečítate na oficiálnej stránke eznamka.sk.

Diaľnice na Slovensku: Buďte na cestách v pohode s mobilnou aplikáciou Pomoc na diaľnici

Pre prípad, že by ste počas jazdy na diaľnici potrebovali pomoc alebo privolať Diaľničnú patrolu s lokalizáciou presnej polohy vášho auta, majte v mobile nainštalovanú appku Pomoc na diaľnici. Tá okrem toho zaznamenáva aktuálne dopravné obmedzenia, ponúka možnosti odpočívadiel so službami a ďalšie užitočné dopravné informácie v rámci celého Slovenska.

diaľničná pomoc

Kam sa najbližšie chystáte a ktorú diaľnicu pri tom využijete? Plánujete na cesty vziať aj vášho domáceho miláčika? Podeľte sa s nami o tom v komentároch. My čoskoro pôjdeme za krásami do našich slovenských hôr. Náš tím vám želá veľa šťastných kilometrov na slovenských diaľniciach!