Pokiaľ vychovávate malé deti či očakávate prírastok do rodiny, treba myslieť na detské autosedačky. Na Slovensku je totiž povinnosť používania autosedačky pre všetky deti do hmotnosti 36 kg alebo do výšky 150 cm. V praxi to znamená, že počas prepravy autom musia deti sedieť v špeciálnych detských autosedačkách podľa príslušnej kategórie.

dieťa v autosedačke

V článku sme pre vás pripravili informácie o tom, prečo sa oplatí autosedačku používať a návod na to, ktorá je pre vaše dieťa tá najvhodnejšia. Na záver vám ponúkame ďalšiu užitočnú radu - pozrieme sa na to, ako ich správne namontujete do svojho auta.

Používanie autosedačky pre deti

Detské autosedačky plnia dôležitú funkciu, a tou je bezpečnosť dieťaťa pri preprave autom. Nová, kvalitná a vhodná autosedačka totiž ochráni vaše dieťa v prípade nehody. Povinnosť používania autosedačiek pre deti do 150 cm nadobudla platnosť 1. júna 2007 a platí pre všetky členské štáty EÚ. Všetky autosedačky a podsedáky tak musia spĺňať stanovené bezpečnostné požiadavky predpísané európskou normou.

Dostatočnú ochranu a bezpečnosť dokáže dieťaťu zabezpečiť iba kvalitná a nepoužitá autosedačka. Bezpečnostné pásy nie sú pre deti vhodné z jednoduchého dôvodu - vzhľadom na nízku výšku dieťaťa mu nedokážu poskytnúť dostatočnú ochranu. Malé dieťa pripútané bezpečnostným pásom môže byť silou nárazu zatlačené do sedadla alebo môže spod pásu ľahko vykĺznuť.

Častokrát si rodičia myslia, že pokiaľ prevážajú svoje bábätko alebo batoľa na krátku vzdialenosť, bude dostatočné, ak si ho ponechajú v náručí alebo na kolenách bez pripútania v autosedačke. Takáto forma prepravy však v žiadnom prípade nie je bezpečná. Pri možnom náraze takmer neexistuje šanca dieťa udržať. To môže byť vymrštené obrovskou silou dopredu alebo roztlačené váhou tela spolujazdca, čo by preň mohlo mať fatálne následky. Tento fakt si ilustrujeme na príklade: pokiaľ idete rýchlosťou 50 km/h a držíte v náručí dieťa vážiace 10 kg, silou nárazu vám zrazu bude jeho hmotnosť pripadať ako 300 kg. A udržať počas stresujúceho okamihu v náručí 300 kg je nemožné.

Autosedačky v taxíku: Sú povinné či nie?

Pokiaľ si objednáte taxi a chcete cestovať s malým dieťaťom v rámci obce, taxikár nemusí mať pre vás pripravenú autosedačku. Zákon hovorí, že vás a vaše dieťa môže pokojne odviezť aj bez nej. Taxikári v tomto prípade využívajú inštitút § 7 ods. 3 nariadenia vlády. Toto však platí iba na území obce. Mimo nej je autosedačka povinná aj v taxíku.

autosedačky

Ako vybrať autosedačku pre vaše dieťa

Ako už bolo spomenuté, pri kúpe autosedačky sa zamerajte na výšku a váhu vášho dieťaťa. Najvhodnejšie bude, ak si autosedačku necháte predviesť priamo v špecializovanom obchode alebo showroome a vaše dieťa si ju tak môže samo na mieste vyskúšať. Je totiž dôležité, ako sa dieťa v autosedačke cíti. K príslušnej autosedačke vám odporúčame pozrieť si aj nárazové testy, tzv. crash testy, nezávislých organizácií. A v neposlednom rade bude určite príjemné, ak bude nová autosedačka ladiť aj s interiérom vášho auta.

TIP: Nikdy nekupujte autosedačku s ohľadom na budúci rast dieťaťa. Autosedačka mu musí doslova „sedieť“ už od prvého momentu bez toho, aby ste čakali aby do nej dorástlo.

„Ušaté“ sedačky

Moderné sú tzv. „ušaté“ detské autosedačky, ktoré majú boky vytiahnuté dopredu. Sú vysoko bezpečné, no deťom sa často nepáčia. Pokiaľ aj vy máte vyberavé dieťa a sami ste sa rozhodli pre „ušatú“ autosedačku, skúste mu vysvetliť, že presne takéto sedačky používajú aj pretekári v motošporte. A to je veľká vec, však?

Pred kúpou „ušatej“ autosedačky si preverte rozmery interiéru vášho auta, autosedačka doň totiž nemusí pasovať. Je potrebné vyvarovať sa toho, aby sa autosedačka opierala o dvere. V tom prípade zvoľte radšej menšiu.

Typy detských autosedačiek

Podľa normy ECE R44/04 poznáme niekoľko kategórií autosedačiek, ktoré sú odstupňované podľa veku dieťaťa. Niektoré pritom spĺňajú požiadavky pre viac kategórií. Môže ísť o autosedačky umiestnené v protismere jazdy alebo tie umiestnené v smere jazdy. Môžu mať vlastné bezpečnostné popruhy, alebo využívať už zabudované bezpečnostné pásy v aute.

Autosedačky pre najmenšie deti: Kategória 0 a 0+ (do 18 mesiacov)

Malé detičky cca do 18 mesiacov sa musia v aute prevážať iba v protismere. Veľmi obľúbeným nástrojom na takýto prevoz je autosedačka v tvare vajíčka a ďalšie autosedačky patriace do skupiny 0 a 0+. Takáto autosedačka v skutočnosti aj vyzerá ako vajíčko a novorodenec je v ňom v poloľahu. Býva pripútaný trojbodovým pásom v tvare písmena Y.

Ak chcete vajíčko umiestniť na predné sedadlo, nezabudnite najprv deaktivovať airbag. To, že je dieťatku už vajíčko priveľké zistíte tak, že jeho hlavička začne presahovať opierku.

Autosedačky kategórie I pre deti od 9 do 18 kg (1 až 4 roky)

V tejto sedačke dieťa sedí už o čosi vyššie, ba dokonca môže sedieť už v smere jazdy, aj keď v tomto prípade mnoho rodičov ešte volí sedenie v protismere. Pokročilejšie modely sú polohovateľné, a tak v nich môže vaše dieťa sedieť, avšak keď je unavené, sedačka mu umožňuje aj pohodlný spánok. Pre vyššiu bezpečnosť si vyberte sedačku s bočnicou.

rôzne typy autosedačiek

Autosedačky kategórie II/III pre deti od 15 do 36 kg (4 až 12 rokov)

Autosedačky kategórie II/III sa používajú pre deti od 4 až do 12 rokov, alebo do 150 cm. V týchto sedačkách sa dieťa už pripúta bezpečnostným pásom, ktorý je v aute. Tieto sedačky umiestňujte výlučne v smere jazdy. Niektoré autosedačky z tejto kategórie majú možnosť odnímania chrbtovej časti a viete z nich vytvoriť podsedák.

Podsedáky

Podsedáky spadajú do kategórie II alebo III a slúžia najmä na to, aby dieťa nadvihli do požadovanej výšky, aby sa mohlo pripútať bezpečnostným pásom. Podsedáky nie sú ideálnou detskou autosedačkou, pretože nemajú chrbtovú časť a nechránia tak ani hlavu a ani krk. Pri bočnom náraze sa tak dieťa môže udrieť. Bezpečnostný pás pri podsedáku má jednu nevýhodu a to, že často môže dieťa škrtiť, pretože nie je fixovaný na detskom ramene.

Vloženie autosedačky do auta

Nie je dôležité iba to, akú autosedačku kúpite, ale aj ako ju v konečnom dôsledku vložíte do auta a upevníte. Pretože aj tá najlepšia a najbezpečnejšia detská autosedačka nebude bezpečná, pokiaľ nebude správne ukotvená. Autosedačka môže byť ukotvená pomocou bezpečnostných pásov v aute alebo špeciálnych isofixových úchytov.

Keď idete umiestniť autosedačku do vozidla, vždy sa riaďte priloženým návodom k autosedačke, ale aj k samotnému vozidlu. Najlepšie a najbezpečnejšie bude, ak si necháte inštaláciu vysvetliť priamo od predajcu, ktorý vám sedačku do auta môže aj sám namontovať.

Ďalšie dôležité parametre autosedačky

Pri výbere autosedačky musíte v prvom rade pozerať na jej bezpečnosť. Avšak, koniec koncov, všetci sme len ľudia a občas si bezpečnú sedačku budeme chcieť vybrať v špeciálnom dizajnovom prevedení. Pri výbere preto myslite aj na to, či sa bude sedačka hodiť do interiéru vášho auta a či sa bude vášmu dieťaťu páčiť.

Pri dlhšej jazde môžete rozmýšľať aj nad tým, či doprajete dieťaťu aj iné doplnky do auta, napríklad závesné hračky na skrátenie dlhých chvíľ, volanty pre budúcich malých pretekárov alebo rôzne organizéry na hračky. Veľmi vhodné sú aj chrániče predných sedadiel, aby ich deti svojím hravým kopkaním nezničili.