Pokiaľ čítate tieto riadky, veríme, že je vaše auto vaším miláčikom, a preto preň chcete len to najlepšie autopríslušenstvo a vychytávky do auta. Hoci sa automobily ešte stále považujú za srdcovú záležitosť najmä mužov, čoraz viac sa vyskytujú už aj ženy – milovníčky komfortnej jazdy. A najviac si vodičky a vodiči jazdu vychutnajú vtedy, ak sa budú v kabíne auta cítiť príjemne a budú mať všetko „na dosah ruky“. Pre inšpiráciu sme pre vás pripravili 12 najlepších vychytávok do auta, ktoré sa určite zídu aj vám.

palubná doska auta

12 vychytávok do auta, ktoré by ste určite mali mať aj vy

Vychytávky do auta, ako rôzne vône alebo držiaky na nápoje, sú dnes už bežnou záležitosťou. Čím ďalším však potešiť svoje auto, alebo svoju polovičku k narodeninám?

1. Autokamera na každú cestu

Autokamera je nielen trendy autodoplnok, ale je dôležitá aj z bezpečnostných dôvodov. Počas jazdy je zapnutá a umožňuje tak šoférovi natáčať cestu a okolie. Môže byť veľmi užitočná pri vyšetrovaní dopravných nehôd alebo iných situácií na ceste. Zábery jazdy sa uchovávajú podľa veľkosti pamäte aj niekoľko hodín, no ak si ich nezálohujete, automaticky sa prepíšu novými zábermi. V prípade dopravnej nehody sa zápis automaticky zablokuje proti premazaniu. Drahšie typy sa dajú nastaviť aj na snímanie pohybu pri parkovaní, takže v prípade škody na aute počas parkovania viete zistiť páchateľa, ktorý vám ju spôsobil.

Existujú 2 druhy autokamier – duálne alebo obyčajné. Obyčajné autokamery snímajú iba jeden smer jazdy. Najpraktickejšie sú duálne autokamery, ktoré sú umiestnené za predným a zadným sklom v kabíne auta. Obe kamery pritom snímajú na jedno úložisko.

Pozor!
Pri používaní autokamier odporúčame vopred zistiť a následne dodržiavať predpisy platné pre jednotlivé krajiny. Niekde je totiž ich používanie protizákonné.

2. Držiak na mobilný telefón

Ak sa chystáte na dlhšiu cestu alebo plánujete počas jazdy používať svoj telefón ako navigáciu, určite si naň zaobstarajte držiak. Nemajte mobil voľne položený na stehnách, či palubnej doske. Najlepšie je, ak si kúpite držiak na telefón, ktorý je flexibilný, aby ste si mohli mobil nastaviť do takej polohy, kde sa vám naň pozerá najlepšie.

3. Handsfree do auta pre komfortné telefonovanie

V dnešnej dobe by mal mať z bezpečnostných dôvodov handsfree do auta každý. Telefonovanie za volantom s mobilom v ruke je však stále populárnou zábavkou niektorých vodičov aj počas šoférovania. Takéto správanie je nebezpečné a dokonca v rozpore so zákonom.

Handsfree do auta je dostupné v drôtovom a bezdrôtovom variante. Praktickejšie je, samozrejme, bezdrôtové, no drôtové má lepší prenos zvuku. Kúpte si kvalitné handsfree, aby ste potom nemali problém s nízkou kvalitou hovorov.

4. Parkovacie senzory

Parkovacie senzory dávajú vodičovi zvukovým signálom na vedomie, ako ďaleko sa auto nachádza od prekážky. Sú mimoriadne praktické napríklad pri cúvaní do parkovacieho boxu. Pokiaľ nemáte vo výbave svojho auta zabudovaný parkovací asistent, nezúfajte. Môžete si ho kedykoľvek dokúpiť.

obraz zo zadnej kamery

5. Autonabíjačka s 2 USB portmi

Nabíjačka do auta je ideálna najmä počas dlhších ciest, keď váš mobil využívate napríklad ako navigáciu. Odporúčame vám vybrať si takú, ktorá má aspoň 2 USB porty. Niektoré majú 2 USB-C a ďalšie majú jeden USB-A a druhý USB-C.

TIP: Dnes sú populárne aj bezdrôtové indukčné nabíjačky mobilných telefónov. Jednoducho na ne svoj mobil iba položíte a ten pomaly odčerpáva potrebnú energiu. A viete, čo je najlepšie? Pokiaľ si zabudnete mobil v aute, upozorní vás pred vystúpením hláškou na centrálnej obrazovke.

6. Nadupané reproduktory do auta

Radi si púšťate v aute hudbu a na dlhších cestách si robíte mini-diskotéku? Ako sa vám páči zvuk vášho rádia? Sú basy dostatočné, alebo by ste ich mohli ešte vylepšiť?

Na trhu sú dostupné 2 typy reproduktorov do auta – komponentné a koaxálne. Komponentné majú samostatné reproduktory umiestnené na rôznych miestach v interiéri auta. Zvuk majú kvalitnejší, avšak za kvalitu si priplatíte. Koaxálne spájajú všetky reproduktory do jedného. Niektoré modely áut majú zabudované dynamické ekvalizéry alebo diódové prstence okolo reproduktorov, ktoré sa môžu adaptovať na hudbu, rôzne meniť a blikať.

autosedačka

7. Organizér na autosedačky pre deti

V jednom z predchádzajúcich článkov sme sa podrobne venovali detským autosedačkám. Keď má šofér alebo šoférka malé detičky, bude potrebovať v aute aj detské hračky, fľašky a pod.

Existujú 2 typy detských organizérov: tie vo forme boxu prichytíte na zadné sedadlo vedľa autosedačky a visiace organizéry napojíte na predné sedadlo pred detskú autosedačku. Toto umiestnenie je praktické aj preto, že vám dieťatko neokopká zadnú stranu prednej sedačky. Vďaka veľkému množstvu priehradiek budete mať všetko zorganizované, upratané a doslova na dosah ruky.

8. Vyhrievaný poťah na sedadlo

Nemá vaše auto výbavu s vyhrievanými sedadlami? Zaobstarajte si doň vyhrievaný poťah na sedadlo. Ten je mimoriadne praktický najmä počas mrazivých zimných rán. Auto je vtedy nevykúrené a častokrát sa stáva, že než prídete do práce, musíte sedieť na studenom sedadle. Našťastie však existujú vyhrievané poťahy, ktoré jednoducho zapojíte do elektriny vo vašom aute, nastavíte intenzitu vyhrievania a o pár sekúnd sa už veziete na príjemne vyhriatom sedadle.

elektrické ovládanie sedadla

9. Masážny poťah na sedadlo

Masážny poťah je obľúbený najmä u vodičov, ktorí musia so svojím vozidlom absolvovať dlhšie cesty, ako sú napríklad kamionisti či vodiči taxi služieb. Tento poťah tlačí na jednotlivé časti tela od krku až po stehná, čím simuluje rôzne masážne techniky. Najčastejšie ho môžete ovládať pomocou diaľkového ovládača.

10. Cestovný vešiak na košele, sako, nohavice a šaty

Obľúbeným auto doplnkom pre súčasných biznismenov je cestovný vešiak. Ide o kovovú alebo drevenú konštrukciu, ktorá sa pripevní zozadu na operadlo predných sedadiel. Na ňu môžete potom zavesiť perfektne vyžehlené košele, sako a nohavice či šaty bez toho, aby sa pri preprave pokrčili.

11. Držiak na slnečné okuliare

Vhodná ochrana pred ostrými slnečnými lúčmi pri šoférovaní sú slnečné okuliare. Mimoriadne praktické, najmä teraz v letných mesiacoch, je preto ďalšie autopríslušenstvo – držiak na slnečné okuliare. Môžete si ho umiestniť kamkoľvek: na slnečné tienidlo, do priečinka alebo do bočných odkladacích priestorov.

12. Snímač tlaku v pneumatikách (TPMS senzor)

Príliš nízky či vysoký tlak vzduchu v pneumatikách môže spôsobiť skoré opotrebenie pneumatík, predĺžiť brzdnú dráhu či inak negatívne vplývať na jazdu vo vozidle. Tlak v pneumatikách môže byť kontrolovaný pomocou snímača tlaku v pneumatikách, TPMS senzora.

TPMS senzor sleduje, či majú pneumatiky na vozidle správny tlak. Kontroluje teda, či tlak v pneumatikách neklesol o viac ako 20 % pod nastavenú úroveň. Priamy TPMS v reálnom čase informuje vodiča o skutočnom tlaku vzduchu v každej pneumatike jednotlivo. Tlakové senzory sú umiestnené v každom kolese a prenášajú informácie zvnútra pneumatiky do komponentov vozidla zodpovedných za zber dát. Nepriamy TPMS sleduje zmeny tlaku v pneumatikách pomocou senzorov ABS. Tie sledujú rýchlosť otáčania každého kolesa.

Ktoré autopríslušenstvo uprednostňujete vy?

Máte aj vy svoje obľúbené interiérové či exteriérové doplnky do auta, na ktoré nedáte dopustiť? Ak áno, ktoré sú to? Pokiaľ ich už vlastníte, určite sa nám nimi pochváľte v komentároch na našej Facebook stránke.