Čo robiť v prípade, ak nemáte auto, ale potrebujete zájsť na väčší nákup, ísť na výlet, alebo vybaviť viacero vecí na rôznych miestach v centre mesta? Vyskúšajte carsharing! V článku sme sa pozreli na hlavné rozdiely medzi carsharingom a požičaním auta z požičovne. Viete o tom, že je carsharing od minulého roka dostupný aj na Slovensku? Prečítajte si, v ktorých mestách môžete využiť tieto služby.

car-sharing bmw

Nemám auto, nemám motorku… Skúste carsharing alebo požičovňu áut

Pokiaľ potrebujete auto a nemáte vlastné, máte dnes už viacero možnosti – môžete si ho prenajať, požičať v požičovni, alebo ho dočasne získať zdieľaním.

Carsharing ponúka to najlepšie z oboch svetov – používanie auta vtedy, keď ho potrebujete s tým, že neplatíte poplatky za jeho údržbu a poistné a nemusíte ísť do servisu, ba ani si robiť starosti s parkovacími miestami. Podľa správy Deloitte University Press carsharing dokáže zredukovať potrebu až 9-13 osobných automobilov, takže život bez auta je nielen možný, ale pomôže aj s redukciou preplnených ciest v meste.

Čo je to carsharing a ako funguje

Carsharing znamená zdieľanie áut. Myšlienka zdieľania áut vychádza z dnes čoraz populárnejšieho minimalizmu a presvedčenia, že človek nemusí veci vlastniť na to, aby ich mohol využívať. Sám sa tak odbremeňuje od množstva povinností, ktoré vychádzajú z ich vlastníctva, vďaka čomu má v živote viac času na dôležitejšie veci.

Ako funguje carsharing

Carsharing, taktiež nazývaný zdieľanie áut alebo car sharing, funguje v podstate ako flexibilná autopožičovňa. Auto si môžete jednoducho rezervovať v online rezervačnom systéme a následne si ho vyzdvihnúť na ulici. Vrátenie auta je taktiež veľmi jednoduché – po využití ho opäť zaparkujete na ulici, buď na konkrétnom mieste alebo na hocijakom mieste v príslušnej zóne. Suma za určitú hodinovú alebo kilometrovú sadzbu vám bude zaúčtovaná a strhnutá z platobnej karty.

Druhy carsharingu

Existuje niekoľko druhov carsharingu. Líšia sa najmä spôsobom rezervácie a tým, kto auto vlastní. Prečítajte si o najznámejších z nich.

Station-based carsharing

Station-based carsharing, taktiež nazývaný aj round-trip carsharing, je typ carsharingu, pri ktorom si užívatelia autá rezervujú vopred cez appku. Vrátiť ho musia na tom istom mieste, kde si ho vyzdvihli. Do auta sa dá dostať pomocou appky v mobile. Platba prebieha podľa požičaných hodín a najazdených kilometrov. Výhodou je objednávka auta vopred a to, že viete, aké auto si požičiavate a kde bude stáť. Nevýhodou môže byť neflexibilita vrátenia auta a povinnosť jeho vrátenia na to isté miesto.

Free-floating carsharing

Free-floating carsharing, nazývaný aj zone-based carsharing, je väčší a jednotnejší. Neexistuje tu možnosť objednania si konkrétneho auta a väčšinou ani rezervácie vopred. Auto sa objednáva rovnako ako station-based carsharing, avšak môžete ho vrátiť v rámci mesta na iné miesto než to, z ktorého ste si ho požičali. Tento typ carsharingu nahrádza súkromné autá, čím pomáha zlepšovať dopravnú situáciu v mestách a šetriť parkovacie miesta.

Peer-to-peer carsharing

Peer-to-peer carsharing je zaujímavý typ carsharingu, pri ktorom si autá požičiavajú ľudia navzájom medzi sebou.

žena s telefónom

Aké sú rozdiely medzi carsharingom a požičovňou áut

Rozdielov medzi carsharingom a požičaním si auta z požičovne je hneď niekoľko. Najväčším rozdielom je to, že carsharing sa využíva na každodenné použitie a zastrešuje hlavne mestské autá, kdežto v požičovni si môžete zvoliť rôzne druhy áut, od mestských po luxusné kúsky, s ktorými budete kráľom každej cesty.

Vyzdvihnutie a vrátenie auta

Pokiaľ si chcete požičať auto z požičovne, musíte si ho rezervovať vopred, aby vám ho požičovňa vedela pripraviť. Kľúče si musíte vyzdvihnúť v požičovni, ktorá sa nachádza obvykle mimo centra mesta. Čo sa týka vrátenia, obvykle musíte vrátiť auto v určitom čase počas otváracích hodín.

Pri carsharingu si môžete auto rezervovať aj na poslednú chvíľu, pretože pri množstve áut nachádzajúcich sa v meste je vysoká šanca, že nejaké dostanete. Navyše, autá sú umiestnené v dobrej dostupnosti na MHD a v blízkosti pracovísk. Kľúče sú virtuálne, takže na otvorenie auta už nikam nepotrebujete ísť. Auto môžete vrátiť hocikedy počas dňa či noci, buď na vopred určené miesto alebo inde v zóne.

Výhody carsharingu oproti autám z požičovne

Medzi najväčšie výhody carsharingu oproti požičaniu auta z požičovne patrí:

  • samo obslužnosť systému – všetko zvládnete pomocou šikovnej appky
  • dostupnosť 24/7, takže si môžete auto požičať kedykoľvek a kedykoľvek ho aj vrátiť
  • nonstop zákaznícky servis
  • žiadna povinnosť tankovania plnej nádrže
  • kvalitnejší výber áut

Mnohým ľuďom sa navyše nechce čakať na zdĺhavé byrokratické vybavovačky a proces preberania a odovzdávania auta. Aj v tomto má carsharing oproti klasickej auto požičovni ďalšiu výhodu.

Potrebujem si požičať auto – je vhodnejší carsharing alebo požičovňa?

Pokiaľ potrebujete auto hneď teraz a na kratšiu vzdialenosť, siahnite po carsharingu. Carsharing je skvelým pomocníkom aj v situácii, kedy potrebujete vybaviť viacero vecí naraz, z čoho na každú musíte prísť autom a väčšinou ide o jednorazovú záležitosť. Carsharing volia aj sociálnejšie založení ľudia, ktorí dbajú na ochranu životného prostredia.

Požičať si auto s požičovne áut sa vám oplatí vtedy, keď sa chystáte šoférovať väčšie vzdialenosti počas dlhšej periódy, obvykle niekoľkých dní, alebo pokiaľ plánujete mať auto dlhšie ako 24 hodín. Auto požičovne sú aj skvelou príležitosťou, ako si vyskúšať jazdu v modeloch, v ktorých by ste si bežne nezajazdili. Autá z požičovne si volia väčšinou dovolenkári.

veľké poschodové parkovisko

Carsharing na Slovensku – Bratislava a Košice

Carsharing sa stáva bežným druhom dopravy už aj u nás, v Bratislave a Košiciach. V týchto mestách navyše jazdíte na elektromobiloch, a nájdete tam aj elektrické skútre.

Carsharing Bratislava

Carsharing v Bratislave je aktívny od októbra minulého roku. Zastrešuje ho firma SHARE’Ngo, ktorá svoj projekt rozbehla najprv v Košiciach. Rozhodla sa ísť cestou free-floating carsharingu, čiže auto môžete po skončení zaparkovať hocikde vo vyznačenej zóne. Rezervovať si elektromobil môžete cez appku SHARE’Ngo. O údržbu, čistenie, umývanie a dobíjanie elektromobilov sa stará prevádzkovateľ. 100% nabité elektromobily majú dojazd 100 km.

Carsharing cenník Bratislava

Registrácia do appky SHARE’Ngo je zadarmo. Základná sadzba je 0,21 eur za minútu. Môžete si zakúpiť aj rôzne minútové balíky, pri ktorých platíte 0,16 eur za minútu. Skvelým balíkom je napríklad Women Night Voucher, ktorý umožňuje ženám v noci bezpečný návrat domov, pričom platia iba 0,10 eur za minútu.

Carsharing Košice

Carsharing v Košiciach bol začiatkom roka 2019 slovenskou prvotinou. Parkovať taktiež môžete iba vo vyznačených zónach. Ak zaparkujete auto mimo zóny, jazda sa nedá ukončiť a minúty sa budú rátať ďalej. Dojazd na 1 nabitie je cca 100 km.

Carsharing cenník Košice

Štartovací balíček obsahuje 40 minút jazdy a platíte zaň iba 5 eur. Regulárne ceny sa pohybujú od 10 centov za minútu.

Ktorý spôsob prepravy si vybrať?

Formu vašej dopravy si vždy vyberte na základe cieľa cesty a toho, ako je možné ju uskutočniť. Pokiaľ sa ponáhľate, je jednoduchšie zvoliť jazdu taxíkom, ak máte čas a nevadí vám dlhšie komunitné cestovanie, zvoľte MHD. Ak sa chystáte na dlhší výlet či dovolenku, odporúčame vám požičať si auto s požičovne. Ak chcete previezť novú chladničku alebo si ísť s kamošom či partnerom po nové auto, je carsharing tou ideálnou voľbou.