Elektromobily sú autá budúcnosti.

Elektromobily by v budúcnosti mali nahradiť vozidlá so spaľovacími motormi. Hlavným argumentom je ochrana životného prostredia, ale aj jednoduchosť elektromotora, ktorý je menej poruchový ako spaľovací. Ak chcete vedieť, v čom spočívajú výhody elektromobility, ako získať dotáciu na elektromobil a kde nabíjať svoj elektromobil, ste na správnom mieste.

Ako funguje elektromobil

Pojem elektromobil označuje všetky dopravné prostriedky s elektrickým motorom. Zvyčajne sa tým však myslí práve auto. Na elektrinu však fungujú napríklad aj autobusy, čo je jednoznačne pozitívny krok. Energia pre elektrické auto sa čerpá z batérie, ktorú je potrebné nabíjať. V elektromobile by ste márne hľadali bežné súčasti áut so spaľovacím motorom, ako je napríklad prevodovka, výfukový systém či sviečky zapaľovania. Keďže elektromotor je jednoduchší ako ten spaľovací, vyžaduje si aj menej starostlivosti a je menej poruchový. Elektromotory sú konštrukčne jednoduchšie a účinnejšie.

Okrem elektromobilu sú dostupné aj hybridné vozidlá, ktoré nefungujú iba na elektrický pohon, ale využívajú aj fosílne palivá. Niektoré hybridné vozidlá sa ani nemusia nabíjať káblom do zásuvky. Najskôr vyčerpajú energiu z batérie a potom sa prepnú na spaľovací motor. Viac o hybridoch a výške dotácie na ich nákup si môžete prečítať v jednom z našich predchádzajúcich článkov na priloženom linku.

Prečo si kúpiť elektromobil

Môže sa zdať, že elektromobil je pre vodičov jasná voľba a autá na fosílne palivá by mali ísť do zabudnutia. Niekedy v budúcnosti to tak zrejme bude, v súčasnosti však na cestách stále prevažujú vozidlá so spaľovacími motormi. Elektromobily majú množstvo výhod, ale nájdu sa aj ich slabé stránky.

Príspevok na elektromobil môžete získať už budúci rok 2022.

Výhody elektromobilu

Medzi najväčšie výhody elektromobilov určite patrí lacnejšia údržba aj servis. Elektromotor má v porovnaní so spaľovacím motorom zlomok pohyblivých častí, čo znamená menej súčiastok, ktoré sa môžu pokaziť a vyžadujú údržbu. Majitelia elektromobilov oceňujú nielen lacnejší servis, ale aj lacnejšiu prevádzku. Aj keď ceny energií sa menia, elektrina je stále lacnejšia ako fosílne palivá.

Konštrukcia elektrických vozidiel je trochu iná, z čoho taktiež vyplývajú viaceré výhody. Batérie sú umiestnené v podlahe, takže auto má lepšiu stabilitu. Keďže ho netreba zahrievať ako spaľovací motor, môžete ihneď využiť jeho plný výkon. Jazdné vlastnosti elektromobilov sú po viacerých stránkach lepšie, jednoduchšie je aj samotné šoférovanie. Okrem iného nemusíte radiť rýchlosti a stačia vám len dva pedále.

Čo je však najdôležitejšie, elektromotor nevypúšťa do ovzdušia žiadne emisie. Je pravda, že výroba elektromobilov je pre životné prostredie záťažou, tú však kompenzuje práve ich ekologická prevádzka. Navyše sa pri výrobe používa čoraz viac recyklovaných a ekologických materiálov.

Nevýhody elektromobilu

Najväčšou nevýhodou je zatiaľ cena elektromobilu, ktorá je aj niekoľkonásobne vyššia ako pri rovnakých autách so spaľovacím motorom. Túto nevýhodu čiastočne zmiernila štátna dotácia na elektromobil, napriek tomu sú však ceny stále vysoké. Dôvodom je, že elektromobilov sa stále vyrába pomerne málo a problémom je tiež vysoká cena batérií.

Mnohým ešte stále robí vrásky na čele aj nabíjanie a dojazd. Nabíjacia stanica na elektromobil zatiaľ nie je taká bežná ako čerpacia stanica, ale ich sieť sa neustále rozširuje a vo väčších mestách by nemal byť problém nejakú nájsť. Lenže kým fosílne palivá máte doplnené behom niekoľkých minút, batéria elektromobilu sa nabíja aj 20 - 30 minút. Ako dlho sa nabíja elektromobil závisí od kapacity batérie aj výkonu nabíjacej stanice. Pri krátkych trasách to nie je problém, pretože väčšina ľudí si auto nabíja doma. Ak sa vydáte na dlhšiu trasu, treba si vopred naplánovať kde a kedy batériu nabijete.

Pri bežných vozidlách sme si zvykli na obrovský výber a nie je problém vybrať také, ktoré vám sadne. Výber elektromobilov je zatiaľ obmedzenejší, ale postupne sa rozširuje a v budúcnosti by to malo byť len lepšie.

Dojazd elektromobilov

Určite vás zaujíma aj dojazd auta na jedno nabitie. Najlepší elektromobil čo sa dojazdu týka je Tesla, s ktorou na jedno nabitie zvládnete prejsť cca 450 až 530 km v závislosti od modelu. Dostupnejšie značky, ako je Hyundai, Nissan či Volkswagen majú dojazdy 200 až 300 km. Vyčnieva však značka Opel, ktorej vozidlo by malo mať dojazd až do 467 km.

Nabíjanie elektromobilu je možné doma, ale aj vo verejných nabíjacích staniciach

Zatiaľ teda nemá žiadny elektromobil dojazd, ktorý by sa rovnal plnej nádrži benzínu alebo nafty. Avšak vývoj stále pokračuje, takže sa možno v najbližších rokoch dočkáme ďalšieho pokroku aj v tomto smere.    

Ako a kde nabíjať elektromobil

Elektromobil môžete nabíjať doma alebo na nabíjacích staniciach na verejne prístupných miestach. Nejde o nič zložité, auto sa dá nabíjať rovnako jednoducho ako mobil alebo tablet. Ak chcete elektromobil nabíjať doma, nepotrebuje nič okrem prístupnej zásuvky. Nabíjací kábel zapojíte do auta a druhý koniec do zásuvky. Praktickejšie sú však wall boxy, teda nástenné nabíjačky. Nabíjací kábel je napojený do siete a stačí iba zasunúť nabíjací port do auta. V podstate rovnako fungujú aj nabíjacie stanice. Ide však o rýchlo nabíjačky, takže akumulátor sa nabije rýchlejšie ako doma. Rôzne značky vozidiel majú aj rôzne porty, takže nie každá nabíjacia stanica musí byť vhodná pre váš elektromobil. Vďaka mobilným aplikáciám alebo palubným systémom ľahko vyhľadáte nabíjaciu stanicu, ktorá vám bude vyhovovať.

Dobrá správa je, že na potrebu budovania nabíjacích staníc myslí už aj naša legislatíva, konkrétne zákon č. 555/2005 Z. z. Zákon o energetickej hospodárnosti budov, § 8a Elektromobilita. Podľa tohto zákona musia mať všetky bytové aj nebytové budovy, ktoré podali žiadosť o stavebné povolenie po 10. marci 2021 a majú viac ako 10 parkovacích miest, aspoň 1 nabíjaciu stanicu.

Štátna dotácia na elektromobil – ako ju získať?

Na kúpu elektromobilu alebo hybridu je možné získať aj štátnu dotáciu. Pôvodne malo tretie kolo dotácie prebehnúť v roku 2021, ale bolo odložené na rok 2022. Príspevok na elektromobil by mal byť nižší ako v minulosti, ale malo by ho dostať viac ľudí. Žiadosť o dotáciu na elektromobil tak môže byť úspešnejšia, pretože by ju nemali dostať iba tí najrýchlejší, ako tomu bolo v minulosti.

Bližšie informácie o najbližších dotáciách zatiaľ nie sú. V roku 2019 však mohol o dotáciu na elektromobil požiadať každý, teda fyzické osoby aj podnikatelia, pričom jej výška bola 8 000 €. Na Plug-In Hybrid sa poskytoval príspevok 5 000 €.