Hybrid auto je príjemnou voľbou, pokiaľ sa neviete rozhodnúť medzi elektromobilom a automobilom so spaľovacím motorom. S akým rozpočtom by ste pri jeho nákupe mali počítať? Pripravili sme pre vás aj výpočet toho, koľko ušetríte pri jeho prevádzke oproti automobilu so spaľovacím motorom.

Dotácie Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky na hybridné vozidlá sú síce už rozdané, avšak pokiaľ uvažujete nad kúpou hybridu, niektoré ceny vás môžu príjemne prekvapiť. Na záver vám totiž ponúkame prehľad top 10 hybridov roka 2020, ktoré kúpite za menej ako 30 000 €.

Ako funguje hybrid, auto s dvoma pohonnými jednotkami

Čo je vlastne hybrid? Ako takéto auto v skutočnosti funguje? Hybridy majú popri jednom spaľovacom (benzínovom alebo naftovom) motore ešte minimálne jednu ďalšiu pohonnú jednotku. Najčastejšie týmto druhým typom motora býva elektromotor. Tieto pohonné jednotky spolupracujú s veľkokapacitnou batériou, ktorá uchováva energiu.

V závislosti od rýchlosti vozidla môže hybrid počas jazdy používať spaľovací motor, elektromotor, alebo oba súčasne. Elektromotor pomáha spaľovaciemu znižovať spotrebu paliva a emisie oxidu uhličitého (CO₂). Hybridy jazdia pri rozjazdoch a rýchlosti do 30 km/h na elektromotor, následne pohon preberie spaľovací motor. Elektrobatéria sa dokáže nabíjať pomocou rekuperácie - keď hybrid spomaľuje alebo brzdí. Vďaka tomuto sa hybridy radia k ekologickým a úsporným vozidlám.

Plug-in hybrid (PHEV)

Plug-in hybrid funguje na spaľovací motor a elektromotor, ktorý je napájaný z internej batérie. Samostatne na elektrinu dokáže jazdiť aj do vzdialenosti 40 km. V tomto prípade jazdíte s nulovými emisiami CO₂ a prakticky zadarmo. Keď sa batéria vybije, je auto poháňané spaľovacím motorom. Pri každom brzdení sa batéria nabíja, pretože aj tu funguje rekuperácia.

Batériu nabijete pokojne pomocou kábla aj v domácej zástrčke. Takéto nabíjanie trvá 2 až 4 hodiny, čo je 2 až 4-krát rýchlejšie, ako pri elektromobiloch. Pokiaľ uvažujete o kúpe hybridného vozidla, mali by ste mať jednoduchý prístup k nabíjacej zástrčke. Plug-in hybridy nemajú schopnosť rýchlonabíjania, preto nie sú vhodnými kandidátmi na verejné nabíjacie stanice.

Koľko stojí hybrid

Rozmýšľate nad kúpou hybridného auta? Automobil s dvoma pohonnými jednotkami dnes dokážete mať za veľmi dostupné ceny. Napríklad novú Toyotu Corollu Sedan Hybrid si viete kúpiť už od 20 090 €, luxusný hybridný kompakt Lexus CT od 22 900 € a Hyundai Ioniq Plug-in Hybrid od 30 490 €. Toyotu Yaris Hybrid môžete mať dokonca už od 14 790 €.

Ako sa však zmení cena vášho hybridu v závislosti k prevádzkovým nákladom a poisteniu?

Koľko stojí prevádzka hybridného auta

Pri uvažovaní o kúpe hybridného auta vám odporúčame si dopredu vyrátať váš denný nájazd kilometrov. Spočítajte si, koľko najazdíte každý deň do práce, na nákupy, alebo pre deti do školy. Vzhľadom k mimoriadne dobrému dojazdu plug-in hybridov by ste potenciálne mohli celú túto vzdialenosť zvládnuť aj na elektrinu. Tým pádom by ste jazdili ekologicky a aj ekonomicky, keďže sa cena 1 kWh elektriny bežnej domácnosti pohybuje iba okolo 15 centov. Celkové nabitie 8-10 kWh batérie vás tak vyjde maximálne 1,50 €.

TIP: Pokiaľ máte zavedenú sadzbu elektriny vo vysokej a nízkej tarife, oplatí sa vám hybrid nabíjať v nočných hodinách, kedy je elektrina lacnejšia.

V automobilovej predajni si môžete dohodnúť skúšobnú jazdu s predajcom. Prejdite si s ním vašu bežnú trasu, avšak vyskúšajte ísť iba na elektrický pohon. Tak budete mať istotu, či to vaše potenciálne hybridné auto zvládne, alebo budete sčasti využívať aj spaľovací motor.

Kalkulačka Inštitútu environmentálnej politiky

Inštitút environmentálnej politiky vytvoril kalkulačku, pomocou ktorej si môžete porovnať náklady na hybridy, elektromobily a najpredávanejšie automobily so spaľovacím motorom. Porovnáva priemerné náklady počas životnosti vozidla, vrátane jeho prevádzky, poistenia, daní a servisu. Všetky informácie o výhodách a nevýhodách jednotlivých typov vozidiel máte tak prehľadne usporiadané na jednom mieste.

Na ilustráciu uvádzame príklad a porovnáme Audi Q7 - ako hybrid a automobil so spaľovacím motorom. Celkové náklady na kúpu a prevádzku hybridu sú síce spočiatku vyššie, avšak po niekoľkých rokoch v prevádzke by sa mali vyrovnať a preklopiť. Podobne si môžete porovnať až 28 hybridov spolu s 28 elektromobilmi a 79 automobilmi so spaľovacím motorom.

Náklady na poistenie hybridu

Povinné zmluvné poistenie (PZP) je povinnou položkou pre každého majiteľa vozidla. Jeho výška sa však môže líšiť od ponúk jednotlivých poisťovní a poistných balíčkov, ktoré si vyberiete. Napríklad podľa kalkulačky Inštitútu environmentálnej politiky vychádza PZP vozidla so spaľovacím motorom Toyota Yaris 1.5 VVT-i Executive rovnako, ako poistenie hybridného modelu Toyota Yaris 1.5 Hybrid. Cena za poistenie v tomto prípade vychádza v priemere okolo 100 € na rok. Ak si však porovnáme luxusnejší automobil, cena PZP hybridného vozidla Audi Q7 3.0 TDI e-tron Quattro bude približne 100 €, avšak cena jeho príbuzného modelu so spaľovacím motorom Audi Q7 50 TDI Quattro vás môže vyjsť až 3-krát viac.

Výška havarijného poistenia závisí najmä od ceny a výbavy vozidla. Čím drahšie auto, tým hlbšie si budete musieť pri havarijnom poistení siahnuť do vačku. Presná výška poistenia je závislá od viacerých individuálnych faktorov, akými sú napríklad značka auta, zabezpečenie a vybavenie vozidla alebo cenník vybranej poisťovne.

Dotácia na hybrid za rok 2019

Minulý rok sa Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky rozhodlo finančne podporiť tých, ktorí uvažovali nad kúpou ekologických automobilov, ako sú hybridy či elektromobily. Dotácie na nákup jedného hybridu boli 5 000 €. Celková vyčlenená suma v hodnote 6 miliónov € sa minula do 4 minút od spustenia registrácie a rezervovaných bolo až 786 ekologických vozidiel, z toho 97 plug-in hybridov.

Príspevok sa vzťahuje na také plug-in hybridné automobily, ktoré sú nové, kúpené a registrované na Slovensku a budú vo vlastníctve ich majiteľa po dobu aspoň 2 rokov. Keďže je momentálne celý príspevok rezervovaný, ďalší záujemcovia o dotáciu sú zaradení do zásobníka žiadateľov.

Top 10 hybridov roku 2020

V prípade, ak rozmýšľate nad kúpou hybridu, na záver sme si pre vás pripravili rebríček top 10 hybridov roku 2020, ktoré si môžete kúpiť za menej ako 30 000 €. Na prvých priečkach sa umiestnili tieto modely:

  1. Toyota Camry Hybrid
  2. Honda Accord Hybrid
  3. Toyota Avalon Hybrid
  4. Toyota Prius Plug-in Hybrid
  5. Honda Insight
  6. Toyota Corolla Hybrid
  7. Hyundai Ioniq Hybrid
  8. Chevrolet Volt Plug-in Hybrid
  9. Ford Fusion Hybrid
  10. Hyundai Sonata Hybrid

Vlastnili ste, alebo vlastníte hybridný automobil? Podeľte sa s nami o váš názor na tieto ekologické vozidlá s dvoma rôznymi pohonnými jednotkami.