Mnohí z nás si svoj život bez svojich obľúbených domácich miláčikov už ani nevedia predstaviť. Sú našimi vernými spoločníkmi v každodennom živote a neváhame ich so sebou kamkoľvek zobrať. Chystáte sa aj vy na výlet s vaším zvieratkom, alebo ho potrebujete zaviesť k veterinárovi? Preprava psa v aute nemusí byť vždy jednoduchou záležitosťou a určité pravidlá by sa mali dodržiavať aj pri transporte mačiek, hlodavcov a vtáctva.

Prinášame vám praktické tipy na bezpečné cestovanie so psom, mačkou, hlodavcom alebo papagájom. Vďaka nim nebudete zbytočne stresovať vášho miláčika, seba a ani zvyšnú posádku v aute.

Preprava domácich zvierat na Slovensku

Zákon o cestnej premávke hovorí, že počas prepravy domácich zvierat v aute nesmie byť ohrozená bezpečnosť vodiča a prepravovaných osôb, bezpečnosť zvierat a ani bezpečnosť cestnej premávky. Pri zastavení políciou a vyhodnotení ohrozenia jedného zo spomínaných subjektov vám v niektorých prípadoch hrozí pokuta až 100 €.

Všeobecne, ale aj pokiaľ cestujete po Slovensku, musíte mať (v prípade psa a mačky) vaše zviera zaočkované, začipované a odčervené. Vezmite si preto so sebou aj jeho platnú registračnú známku a očkovací preukaz. Pokutu by ste totiž mohli dostať aj v prípade, ak by ste tieto nariadenia nesplnili.

Cestovanie so zvieraťom do zahraničia

Pri vycestovaní so zvieraťom do zahraničia si v prvom rade nezabudnite jeho potrebné dokumenty. V prípade návštevy alebo prechodu cez krajiny Európskej únie musí byť zviera začipované a vy musíte mať so sebou jeho cestovný pas (pes, mačka a fretka) a doklad o jeho platnom očkovaní. Cestovný pas obsahuje evidenčné číslo zvieraťa uvedené v Centrálnom registri spoločenských zvierat, ktorý je prevádzkovaný Komorou veterinárnych lekárov SR. Ak nebolo vaše zviera kvôli mladému veku zatiaľ zaočkované, overte si, či dané štáty povoľujú vstup s takýmto zvieraťom.

TIP: Pri vstupe do akýchkoľvek krajín si pre istotu vopred overte pravidlá cestovania so zvieraťom. Niektoré krajiny totiž zvieratám vstup nepovoľujú.

Ak cestujete s viac ako piatimi štvornohými miláčikmi, potrebujete mať so sebou certifikát veterinárnej správy, ktorý však nesmie byť starší ako 10 dní pred opustením krajiny.

Bezpečná preprava vášho domáceho zvieraťa

V prvom rade nezabudnite vaše zviera vopred na cestu pripraviť. Cestovanie je totiž pre väčšinu z nich veľmi stresujúce. Počas dlhšej cesty robte pravidelné prestávky a zabezpečte vášmu zvieratku aj pitný režim.

Nikdy nenechávajte zviera v aute samé, ani v prípade, keď necháte pootvorené okná. Teplota môže totiž náhle vystúpiť aj o niekoľko desiatok stupňov, a to môže spôsobiť kolaps jeho organizmu.

Cestovanie so psom v aute

Pes by sa pri ceste autom cítil najpohodlnejšie, ak by sa mohol voľne pohybovať. To je však nebezpečné pre vodiča a v prípade nehody aj pre samotného psa. Necestujte ani so psom na kolenách a nedovoľte, aby mal počas jazdy vystrčenú hlavu z okna. Lietajúce kamienky by ho mohli zraniť, alebo by mohol prechladnúť.

Allianz Centrum pre technológie zistilo, že 35 kg nepripútaný nemecký ovčiak sediaci vzadu môže počas dopravnej nehody v rýchlosti 40 km/h znásobiť svoju váhu až na 1 400 kg. Táto sila by potenciálne dokázala smrteľne zraniť nielen samotného chlpáča, ale aj cestujúcich na prednom sedadle. Potom by vám už iba zostalo vyplatenie poistného za zničené auto.

Pes v aute - predpisy, ktoré musí spĺňať

Psy, ktoré vážia viac ako 12 kg, musíte prepravovať v špeciálnom postroji z nepružného materiálu, uchytené bezpečnostným pásom, v boxe alebo špeciálnej klietke upevnenej v batožinovom priestore.

Medzi autodoplnky na prepravu psa patria napríklad tieto:

  • klietka pre psa do auta
  • bezpečnostný pás pre psa
  • ochranná deka pre psa do auta
  • autosedačka pre psa

Klietka pre psa do auta

Veľké plemená psov môžete prepravovať v batožinovom priestore auta, z ktorého vytvoríte akúsi klietku. Tento priestor oddelíte od posádky mrežami alebo pevnou sieťou. Autoklietka pre psa je vhodná najmä pre plemená ťažšie ako 45 kg. Na spodok kufra položte deku, aby sa vám nepoškodil alebo neznečistil.

Bezpečnostný pás pre psa

Tak, ako my ľudia používame v aute bezpečnostný pás, existujú takéto popruhy aj pre psa. Môžete si vybrať z viacerých druhov bezpečnostných pásov, ktoré psovi doprajú viac či menej pohybu. Ide pritom o šnúru uchytenú jedným koncom o bezpečnostný pás a druhým o psí postroj. Môžu ich využívať psy od 2,5 kg až do 44 kg.

Existuje dokonca aj pás, ktorý umožní psovi pohyb po celej šírke zadného sedadla, bez toho, aby sa pes dostal do prednej časti auta. Tento pás ho však neochráni pri možnom bočnom náraze.

Ochranná deka pre psa do auta

V prípade väčších plemien odporúčame na zadné sedadlo alebo do batožinového priestoru umiestniť špeciálnu ochrannú deku. Takéto deky dokonca chráni aj interiér auta pred chlpmi a poškodením.

Autosedačka pre psa

Pokiaľ chcete prevážať malé plemeno psa, môžete na tento účel použiť aj špeciálnu autosedačku. Vďaka pripútaniu, nastaviteľným pásom a jej príjemnému povrchu zabezpečíte svojmu miláčikovi tak bezpečnosť, ako aj komfort.

Cestovanie s mačkou v aute

Mačky sú citlivé na stres, a preto neobľubujú cestovanie. Pokiaľ však už mačku prevážať musíte, dbajte o to, aby bola pri prevoze v bezpečí.

Na prepravu mačiek existujú špeciálne boxy vyrobené z tvrdého plastu, prútené koše alebo pevné textilné vaky certifikované na prepravu zvierat. Ak chcete, aby mačka dobrovoľne vstúpila do boxu, skúste jej ho zútulniť obľúbeným uterákom. Box nepoužívajte iba na nepríjemné návštevy veterinára. Umožnite jej ho preskúmať aj niekoľko dní či týždňov vopred.

Transportný box pripútajte k sedadlu, aby ste predišli jeho pádu pri prudkom brzdení. Počas jazdy majte zatvorené okná a pokojne sa svojej mačičke prihovárajte.

Ako prepravovať hlodavce v aute

Hlodavce (škrečky, myši, morské prasiatka či zajace) prepravujte v menšom boxe s otvormi na dýchanie, kde necháte pohodené obľúbené maškrty, aby ste svojich miláčikov počas stresujúcej cesty niečím zamestnali. Neprenášajte ich vo veľkej klietke, pri prudkom náraze by sa mohli totiž zraniť o jej mriežky. Pokiaľ vám to veľkosť prepravného boxu umožňuje, pripútajte ho o sedadlo.

Cestovanie s papagájom v aute

Väčšina papagájov je veľmi citlivých na ťah. Prepravovať ich preto v originálnej klietke neodporúčame. Pri prudkom brzdení alebo prechode výmoľmi by papagáj mohol naraziť na mriežky klietky a poškodiť si krídla.

Malé papagáje prepravujte v špeciálnych kartónových boxoch s otvormi na kyslík. Väčšie papagáje, napríklad kakadu, môžete umiestniť do boxov na prepravu mačiek.

Zviera sa musí počas prepravy autom cítiť pohodlne

Okrem bezpečnosti by ste mali pri cestovaní s vaším miláčikom myslieť aj na jeho pohodlie. Doprajte mu dostatok vzduchu a primeranú teplotu. Zabezpečte mu pitný režim a v prípade veľkých horúčav ho môžete osviežiť aj prúdom vody. V prípade dlhšej cesty nezabúdajte robiť prestávky. Do auta určite zoberte aj ich obľúbenú hračku.

Posledná rada na záver - vaše zvieratko poznáte najlepšie vy sami. Preto pred každou cestou starostlivo zvážte, či je nevyhnutné na ňu vziať aj vášho domáceho miláčika a nebolo by mu lepšie napríklad u susedov alebo príbuzných.

Prajeme vám veľa bezpečných a šťastných kilometrov s vaším zvieracím miláčikom.