Vyberte sa na dobrodružný kemping na Slovensku s vaším karavanom alebo obytným autom a spoznajte krásy našej krajiny. Vedeli ste, že na Slovensku sú desiatky prírodných rekreačných oblastí, v ktorých môžete kempovať? Či už ste milovníkom lesných túr, prírodných kúpalísk alebo malebných dediniek, je z čoho vyberať. Čo všetko potrebujete na kempovanie a kde je najlepšie stanovanie pri vode?

Kemping Slovensko: Prečo ísť na dovolenku do autokempingu na Slovensku

Ľudia sa delia na dve kategórie – na tých, ktorým sa ježia chlpy pri pomyslení na spánok v prírode okorenený o nočný hmyz, a na tých, ktorým a ježia chlpy pri pomyslení na preplnené hotelové rezorty. Pokiaľ patríte k tej druhej skupine a túžite zažiť nezabudnuteľný výlet, odporúčame vám vyskúšať kempovanie. No tak, ako všetko, aj kemp na Slovensku má svoje svetlé stránky, ale aj úskalia.

Pozitíva dovolenky v kempe na Slovensku

Najväčším pozitívom na dovolenke s karavanom alebo obytným vozom je sloboda. Môžete si ísť kam chcete a máte všetky nevyhnutné veci doslova na dosah ruky. V prívese sa totiž nachádza WC, kuchynka, postele a aj chladnička.

Kempovanie je ideálne najmä pre rodiny s deťmi. Deti budú každý deň vystavené novým podnetom, budú nonstop niečo nové objavovať a nebudú sa nudiť. Pobyt na čerstvom vzduchu im prospeje a unaví ich, takže si večer budú spokojné líhať do postele.

S karavanom či obytným autom môžete cestovať celý čas, alebo ich môžete zaparkovať v kempe a cestovať ďalej na bicykli, motorke či aute. Ku karavanu sa tak budete vracať iba v noci, aby ste si po náročnom dni plnom nových dobrodružstiev oddýchli.

Negatíva kempovania

Jedným z negatív cestovania s karavanom, ale aj obytným autom, je, že na cestu treba mať skúseného šoféra, pretože nejde o auto bežnej veľkosti. Neľahké je aj parkovanie v meste. Treba myslieť aj na to, že takúto náročnú cestu nezvládne každý.

Ďalším negatívom je prekvapivo cena. Matematicky vychádza prespatie v hoteli lacnejšie, než kúpa a následná prevádzka karavanu či obytného auta spolu s kempovými poplatkami za samotný kemping. Mnoho kempov na Slovensku vyžaduje poplatok za každú osobu, ale aj za pripojenie do elektriny.

Ako si vybrať karavan a obytný príves na kemping na Slovensku

Máte vlastný karavan či obytný príves, alebo si toto vozilo potrebujete požičať? Ak ste sa rozhodli, že sa vyberiete na dovolenku do niektorého z kempov na Slovensku, a nemáte vlastný karavan, pustite sa do rezervácie čo najskôr. Na Slovensku existuje niekoľko firiem ponúkajúcich prenájom týchto vozidiel, no tesne pred letom môžu byť už vybookované.

Vo výbere karavanu je rozhodovacím faktorom:

  • počet a typ cestujúcich
  • účel cesty
  • cieľová destinácia

Ak sa chystáte na dovolenku vo dvojici alebo s malým dieťaťom, postačí vám obytné auto alebo menší karavan. Ak ste však partia chlapov a idete spolu napríklad na stanovačku na Slovensku pri vode, odporúčame vám alkovňu alebo extra stan na kempovanie. Nie je problém spolu cestovať, no po pár dňoch bude určite každý z vás túžiť aspoň po kúsku súkromia a priestoru.

Pneumatiky na karavany a obytné autá

Pri plánovaní dovolenky s karavanom či obytným autom nezabúdajte ani na kvalitné pneumatiky na karavany, ktoré vám značne spríjemnia cestu. Tieto vozidlá totiž nemajú rovnomerne rozložené zaťaženie pneumatík ani na tej istej náprave, a preto musia byť pneumatiky vyrobené z odolnej zmesi s vysokou nosnosťou. Karavany a obytné autá musia byť obuté v špeciálnych pneumatikách s označením „CP“ alebo „C“.

Camping Slovensko: Čo si zbaliť na kemp na Slovensku

Pred tým, než sa vyberiete na samotné kempovanie, skontrolujte si, či máte zbalené všetko potrebné. V podstate potrebujete všetko, čo bežne využívate aj doma. Nezabudnite si zbaliť tieto položky:

  • hrnce
  • príbory (vrátane kvalitného noža)
  • umývacie a hygienické potreby
  • uteráky
  • prezuvky
  • jedlo
  • pitie
  • stôl a stoličky
  • zápalky
  • kladivo
  • šnúra na bielizeň

Pokojne si zoberte aj gril. K vareniu ďalej patrí aj olej, korenie, múka, maslo, cukor či mlieko. Na oddych sa vám zíde zas lehátko alebo nafukovačka. Ak si prenajímate karavan, pravdepodobne v ňom nebude posteľná bielizeň, a preto si nezabudnite zbaliť aj vankúše a periny, alebo aspoň deky či spacáky. Pokiaľ sa chystáte na cesty vlastným karavanom, nezabudnite si kúpiť diaľničnú známku.

Najlepšie kempingy na Slovensku: Top 5 vybraných kempingových destinácií

Ak ste sa rozhodli vybrať sa na kemping na Slovensku, gratulujeme! Určite zažijete neopakovateľnú dovolenku plnú skvelých zážitkov. Ktorý je najlepší kemp na Slovensku? Prinášame vám 5 tipov na známe kempy na Slovensku, do ktorých sa oplatí zájsť.

Kemp Slnečné jazerá – Senec

Slnečné jazerá sú jedným z najnavštevovanejších letných stredísk na Slovensku. Ubytovať sa tu môžete v autokempe, bungalovoch či apartmánoch. V stanovom kempe je priestor až na 500 stanov na kempovanie a v karavanovom kempe sa zmestí až 200 karavanov. Stanovačka na Slovensku pri vode sa nezaobíde bez kvalitnej kuchynky, sociálnych zariadení a napojenia na elektrickú energiu. A to všetko nájdete aj v areáli Slnečných jazier.

Camping Belá – Nižné Kamence

Camping Belá má rozlohu až 2 km² a kapacitu až 300 stanov na kempovanie. Tiahne sa pozdĺž rieky Varínka, ktorá tečie medzi obcami Belá a Terchová. Ubytovať sa môžete aj v prenajatej chatke. Sociálne zariadenia sú zrekonštruované, karavany sa môžu napojiť na elektrinu a wifi a neďaleko sú potraviny s rýchlym občerstvením. Požičať si môžete bicykle, gril, ale aj práčku. Vďaka čarokrásnemu prostrediu národného parku Malá Fatra, novým ihriskám, bazénu a priam dokonalému vybaveniu pre rodiny s deťmi bol Camping Belá ohodnotený ako najlepší kemp na Slovensku.

Kemp Duchonka Camping

Duchonka Camping sa nachádza v tieni stromov slovenskej prírody v obci Prašice v blízkosti vodnej nádrži Duchonka. V areáli majú dovolenkári možnosť stanovania pri vode, zapožičania grilu, bicyklov, vodných bicyklov, spoločenských hier a iných športových potrieb, čo z neho robí ideálne miesto na stanovačku na Slovensku pri vode. Pre návštevníkov sú pripravené aj drevené bungalovy so samostatnou kuchynkou a kúpeľňou. Vo voľnom čase môžete obdivovať krásy našej prírody, prejsť sa po turistických chodníkoch rôznych náročností, alebo si zaplávať vo vodnej nádrži či na mestskom kúpalisku.

Kemp Mara Camping – Liptovský Trnovec

Ďalším top kempom na Slovensku je Mara Camping na Liptove, ktorý má lukratívnu polohu v blízkosti Nízkych a Západných Tatier. Stanovanie pri vode je možné na brehu majestátnej vodnej nádrže Liptovská Mara. Na priehrade sa zaručene vyhrajú návštevníci všetkých vekových kategórií – môžete si požičať vodné bicykle, kúpiť vyhliadkovú plavbu loďou či poslať svoje deti na skákací hrad so šmýkačkou. V kempe sa nachádza jedáleň, reštaurácia, ale aj plne vybavená priestranná kuchynka, kde si môžete variť sami.

Kemping Retro Thermal – Diakovce

Pokiaľ hľadáte termálne osvieženie a chceli by ste si tak trochu pocestovať v čase, určite sa zastavte v kempingu Retro Thermal Diakovce. Celé termálne kúpalisko je držané v retro podobe tak, ako to bolo kedysi. V reštauráciách a bufetoch nájdete klasickú ponuku jedál a celý park sa dýcha atmosférou 60. a 70. rokov minulého storočia.

Kemping Slovensko či zahraničie

Každý Slovák by mal aspoň raz v živote vyskúšať čaro kempovania. Všetky miesta na kemp na Slovensku si môžete pozrieť v elektronickej mape na priloženom linku alebo v zozname kempingových miest.

Ak by vám Slovensko bolo malé a chceli by ste sa vybrať kempovať do zahraničia, na tomto linku si môžete pozrieť lokalitu kempov vo vybraných európskych krajinách. Náš tím vám želá veľa veselých zážitkov počas vášho kempovania na Slovenku!