Vyberte sa na nezabudnuteľnú dovolenku, pri ktorej si plnými dúškami užijete nespútanú slobodu a na nič sa nebudete musieť viazať. Presne taká je dovolenka s obytným karavanom za autom a obytným automobilom. Karavany a obytné autá vám umožnia ničím nerušené cestovanie (takmer) kamkoľvek. V článku rozoberieme rozdiel medzi karavanom a obytným autom a ďalšie zaujímavé informácie.

karavan na pláži

Výlet v obytnom karavane a automobile: U koho sú karavany a obytné autá najobľúbenejšie?

Dovolenku s karavanom alebo obytným autom obľubuje najmä stredná a staršia veková kategória. Napriek tomu, že je obytný príves najvhodnejší pre rodiny so školopovinnými deťmi, hlavnou skupinou zákazníkov bývajú väčšinou podnikatelia okolo 50. roku života, alebo ľudia, ktorí práve idú do dôchodku. Prečo je to tak? 

Cena karavanov a obytných áut: Oplatí sa do nich investovať?

Karavan a obytný príves nie je lacná záležitosť. Príves stojí približne tretinu toho, čo obytné auto pre dve osoby, a preto si ho mladšie ročníky často nemôžu dovoliť. Ak sa už rozhodnete investovať do prívesu, zážitky, ktoré na takejto ceste zažijete sú na nezaplatenie. Karavan za autom a obytný príves sa stal symbolom pre ľudí, ktorí si chcú najkrajšie roky svojho života naplno užiť.

Keď si to vyrátame čisto matematicky, prívesné karavany ani obytné autá nie sú oproti klasickej doprave a spánku v hotelových izbách výhodné. Avšak ich výhoda tkvie v tom, že vám dávajú absolútnu slobodu kedy, kam a na ako dlho sa vyberiete.

Treba mať na karavan vodičský preukaz?

S vodičským preukazom typu B môžete za svojím autom voziť aj súpravu, ktorej hmotnosť súčasne s autom neprekročí tri a pol tony. Avšak každá krajina má vlastné nariadenia, preto si pred cestou do cudziny nezabudnite pozrieť tamojšie platné pravidlá cestovania s prívesným karavanom.

S karavanom za autom by nemal jazdiť úplný začiatočník. Pokiaľ jazdíte po rovine je jazda relatívne jednoduchá. Pokiaľ ste sa však vybrali do prímorských oblastí, jazda po kľukatých úbočiach kopcov či na úzkych cestách historických miest môže byť náročná. A to ani nehovoríme o cúvaní, celá súprava môže mať pokojne aj 12 metrov.

auto ťahá karavan

Obytný karavan – jeho výhody a nevýhody

Karavan za autom je ideálny na výlety pre rodiny s menšími deťmi. Vzhľadom k priestrannosti obytného prívesu sa v ňom pokojne vyspí aj celá rodina s dvoma deťmi, čo z neho robí dokonalý prostriedok na cesty s dlhšími zastávkami v kempoch. Priemerná odporúčaná rýchlosť jazdy s prívesným karavanom je približne 100 km/h, ale vždy sa držte rýchlosti, ktorú predpisuje výrobca vášho karavanu.

Najväčšou výhodou karavanu je to, že ho môžete jednoducho zaparkovať v kempe, z ktorého môžete ďalej skúmať okolitú krajinu autom alebo na motorke a následne sa každý večer k nemu do kempu vrátiť, aby ste počas spánku nabrali nové sily na ďalšie dobrodružstvá. Ďalšou výhodou je nižšia nákupná cena a väčší priestor oproti obytným autám.

Na druhú stranu, k nevýhodám karavanov oproti obytným autám patrí napríklad nižšia rýchlosť, ktorá predlžuje jazdu, a horšia manévrovateľnosť. V zime sa s ním na niektoré cesty ani nemusíte dostať, pretože v kritických úsekoch je v zimnom období vjazd s prívesom zakázaný. Okrem toho má aj menšiu zásobu vody a menšiu odpadovú nádrž.

Obytné auto – jeho výhody a nevýhody

Obytné autá majú v prvom rade jednu obrovskú výhodu oproti karavanom za autom – na cestách a diaľniciach sú mobilnejšie, a tak umožňujú jednoduchší presun a striedanie dovolenkových destinácií. Odšoférovať ich zvládne v tomto prípade aj menej skúsený vodič, ktorý si netrúfa na šoférovanie auta s prívesom. Ideálna cestovná rýchlosť prívesu je 110-120 km/h, avšak vždy sa riaďte pokynmi k vášmu vozidlu a príslušnou rýchlosťou na danej ceste.

Pokiaľ plánujete stráviť dovolenku cestovaním s obytným autom po krásnych historických mestečkách, určite oceníte možnosť zaparkovať priamo na parkovisku pri pamiatkach alebo v prírode. K nevýhodám obytných áut oproti karavanom patrí vyššia obstarávacia cena a menej celkového priestoru vo vozidle.

Karavan alebo obytné automobily?

Pokiaľ sa na svoje nové dovolenkové vozidlo budete pozerať iba ako na finančnú investíciu, v tomto prípade sa viac oplatí karavan. Je omnoho lacnejší než obytné auto pre dve osoby a zároveň je aj priestrannejší, a preto sa hodí aj ako cestovné vozidlo pre rodiny s malými deťmi. Avšak na karavane za autom môžete jazdiť rýchlosťou cca 100 km/h, na obytnom aute to môže byť 110-120 km/h, čo z karavanu robí pomalšie vozidlo a značne predlžuje presúvanie sa z miesta na miesto. Nevýhodou prívesného karavanu oproti obytnému autu je jeho veľkosť a ťažšia ovládateľnosť.

Pokiaľ stále váhate, aké vozidlo si zaobstarať, odporúčame vám obe vozidlá vyskúšať najprv v požičovni a na základe osobnej skúsenosti sa neskôr rozhodnúť, ktoré si vyberiete.

Netradičné karavany a obytné autá

V dnešnej modernej dobe začali výrobcovia karavanov s cieľom prilákať čo najviac zákazníkov vyrábať aj rôzne netradičné obytné karavany. Prestali sa obmedzovať tradičným ponímaním karavanov, a preto môžete dnes na trhu nájsť rôzne malé obytné autá a minimalistické karavany, prívesy vhodné na dobrodružné výpravy do offroadových terénov, ale aj tzv. „obojživelníkov“, s ktorými sa môžete ubytovať aj na vodnej hladine.

karavan

Pri karavanoch sú výrobcovia stále obmedzovaní skutočnosťou, že karavan potrebuje byť ťahaný autom, no v prípade obytných automobilov je jediným obmedzením iba ich fantázia.

Pneumatiky na karavany a obytné autá

Pokiaľ plánujete dlhší výlet alebo dovolenku s karavanom či obytným autom, nezabúdajte ani na kvalitné pneumatiky na karavany. Pneumatiky sú totiž jednou z vecí, ktorá najviac vplýva na jazdný komfort. Vodiči týchto vozidiel bývajú citlivejší na hluk z pneumatík a úroveň komfortu jazdy, pretože na cestách trávia aj niekoľko hodín.

Pre karavany a obytné autá existuje špeciálny druh pneumatík s označením „CP“ alebo „C“ na bočnici pneumatiky. Tieto vozidlá majú nerovnomerne rozložené zaťaženie pneumatík aj čo sa týka tej istej nápravy. Ich pneumatiky musia byť vyrobené zo špeciálnej zmesi s vysokou nosnosťou a odolnosťou voči zaťaženiu aj na dlhých a náročných cestách a musia byť odolnejšie voči mechanickému poškodeniu.