Pri výmene pneumatík vodiči rozmýšľajú nad tým, čo urobiť so súpravou kolies na ďalšiu sezónu. Ako uskladniť pneumatiky, aby vydržali v perfektnom stave mnoho rokov? V článku sme pre vás pripravili tipy na správne skladovanie pneumatík bez diskov a s diskami.

ložisko s pneumatikami

Uskladnenie pneumatík: Ako pripraviť pneumatiky na skladovanie

Pri správnom uskladnení pneumatík sa môže výrazne predĺžiť ich životnosť. Pneumatiky by mali byť skladované na mieste bez denného svetla, pretože ozón má korozívny účinok na kaučuk, z ktorého sú vyrobené. Teplota v miestnosti by mala byť mierna, najlepšie okolo 10-15 °C. Nezabudnite ani na dobré odvetranie. Prílišná vlhkosť by totiž mohla poškodiť kovové vrstvy pneumatiky. Vlhká pivnica preto nie je na uskladnenie vhodná. Vyhnite sa aj skladovaniu na povale alebo v domácej dielni, kde bývajú cez leto vysoké teploty.

Aby ste pneumatikám zabezpečili zachovanie vlastností čo najdlhšie, po prezutí vám odporúčame očistiť ich a poriadne vysušiť. Pneumatiky sa musia dôkladne umyť vzhľadom na chemické látky (napr. benzín, oleje, rozpúšťadlá a pod.), ktoré sa na nich mohli usadiť počas používania. Údržba zimných a letných pneumatík si tak vyžaduje vykonanie nasledujúcich krokov:

  • dôkladné vyčistenie
  • kontrola celkového stavu pneumatík a diskov
  • ošetrenie špeciálnym prípravkom
  • vysušenie

Pred uskladnením treba pneumatiky vhodne ošetriť

Na umytie pneumatík použite vlažnú vodu s prídavkom autošampónu a špongiu alebo kefu. Po umytí dôkladne opláchnite vzniknutú penu. Potom si starostlivo prezrite každú pneumatiku, či na nej počas používania nedošlo k nejakým znepokojujúcim zmenám. Vyberte aj kamienky zachytené v drážkach behúňa. Takto očistené pneumatiky ošetrite vhodnými prípravkami. Tým sa ochráni guma pred škodlivými vonkajšími faktormi a predĺži sa jej životnosť. Následne pneumatiky vysušte alebo nechajte voľne vyschnúť.

Upozornenie: Pred použitím akéhokoľvek prípravku si prečítajte priložený návod.

Ako uskladniť pneumatiky bez diskov

Pneumatiky bez diskov skladujte vo vertikálnej (čiže zvislej) polohe. Neukladajte ich na seba a ani ich nevešajte na stenu. Raz za mesiac ich o kúsok premiestnite, aby neboli stále v rovnakej polohe. Či už uskladňujete zimné alebo letné pneumatiky, môžete ich na toto obdobie dofúkať aspoň o pol baru.

obrázok ukazuje, ako skladovať pneumatiky a kolesá

Ako skladovať pneumatiky s diskami

Pri skladovaní pneumatík s diskami je dôležité skladovať pneumatiky na bočniciach, teda nie vertikálne, ale horizontálne. Tieto pneumatiky taktiež môžu byť zavesené, pretože disky držia pevný tvar pneumatiky a nedochádza k deformáciám. Avšak, rovnako ako pri skladovaní pneumatík bez diskov, môžete pneumatiky z času na čas otáčať, alebo (v prípade horizontálneho skladovania) vymieňať poradie pneumatík, aby sa predišlo ich stlačeniu. Či už uskladňujete zimné alebo letné pneumatiky, môžete ich na toto obdobie dofúkať aspoň o pol baru. 

Špeciálne pneumatiky: Výkonné pneumatiky so zvýšeným rýchlostným indexom sú náchylnejšie na stlačenie kvôli elastickým vlastnostiam nylonu, ktorý obsahujú. Na sploštenie je citlivejšia aj pneumatika s úzkym profilom.

Ako pripraviť hliníkové disky na uskladnenie

Ak plánujete uskladniť kompletné kolesá, nesmiete zabudnúť na údržbu a čistenie diskov. Tie hliníkové si vyžadujú veľkú pozornosť, najmä keď využívate služby automatických umyvární. Na zle prístupných miestach sa totiž zhromažďuje brzdný prach, špina a ďalšie nečistoty, ktoré je po určitom čase ťažké odstrániť. Aby ste zabezpečili disky pred poškodením a zároveň sa postarali o ich vzhľad je potrebné:

  • odstrániť z nich nečistoty
  • aplikovať konzervačné prípravky
  • vyleštiť alebo použiť tekutý vosk

Disky je najlepšie umývať pomocou špeciálnych prípravkov. Zloženie týchto prípravkov bolo vybrané tak, aby účinne odstraňovali odolné nečistoty bez poškodenia povrchu diskov. Prípravok dôkladne rozotrite štetcom po celom povrchu hliníkového disku. Dbajte na to, aby ste nevynechali žiadne zle prístupné miesto. Potom počkajte niekoľko minút, opláchnite prípravok a ak je to potrebné postup opakujte. Pri používaní takéhoto prípravku dbajte na to, aby ste ho nenaniesli na pneumatiku. Po umytí diskov môžete začať s ich údržbou. Dobrým riešením bude použitie prípravku, ktorý zabráni usadzovaniu špiny a zároveň vyleští ich povrch. Použite na to špeciálny výrobok určený na disky alebo prípravok, ktorý sa vyznačuje podobnými vlastnosťami, ako lak karosérie.

Upozornenie: Odstránenie niektorých nečistôt môže vyžadovať použitie jemne abrazívnej pasty alebo špeciálnych prostriedkov na odstraňovanie asfaltu.

Pri leštení naneste malé množstvo vosku alebo leštidla na disk. Môžete použiť špeciálny leštiaci kotúč, ktorý zrýchľuje prácu na jednoduchých modeloch disku, alebo leštiť manuálne. Nezabudnite prejsť handričkou po zle prístupných miestach, určite budú potrebovať preleštiť. Ak chcete vynechať posledné kroky, použite tekutý vosk, ktorý nevyžaduje leštenie.

Uskladnenie pneumatík s diskami si vyžaduje vyššiu starostlivosť

Uskladnenie oceľových diskov

Oceľové disky nevyžadujú takú starostlivosť, ako hliníkové disky. Oplatí sa ich tiež umyť vodou s pridaním šampónu alebo prípravku na disky a špongiou alebo kefou. Špinavé a vlhké oceľové disky môžu zhrdzavieť dokonca aj počas skladovania. Skladovanie by preto malo prebiehať v optimálnych podmienkach:

  • pri konštantnej, miernej teplote (od -5 do +25 st. C)
  • s vlhkosťou vzduchu najviac 70 %
  • v dostatočnej vzdialenosti od všetkých tepelných zdrojov, napr. ohrievačov
  • v miestnosti bez priameho slnečného žiarenia
  • v dostatočnej vzdialenosti od rozpúšťadiel, ropných produktov a zariadení, ktoré generujú ozón (napr. transformátorov)

Miestnosť je potrebné z času na čas vetrať a teplota nesmie prevýšiť odporúčaný rozsah. Dlhodobé skladovanie letných pneumatík v chlade môže nepriaznivo ovplyvniť vlastnosti zmesi podobne, ako skladovanie zimných pneumatík v blízkosti tepelného zdroja.

Stojan na pneumatiky a disky

Stojan na pneumatiky a disky je užitočný v prípade skladovania pneumatík s diskami. V závislosti od stojana môžete pneumatiky zavesiť alebo poukladať do dvoch stĺpcov po pároch. Ochráni ich pred znečistením a uľahčí ich pravidelné otáčanie.

Háky na zavesenie pneumatík

Háky pripevnené na stene umožňujú ušetriť miesto a uľahčujú skladovanie pneumatík. Vešiak na disky, ktorý sa používa v prípade samostatných pneumatík, môže spôsobiť deformácie, preto ho používajte iba pre celé súpravy alebo samotné disky.

stojan s pneumatikami

Uskladnenie pneumatík vo vreciach na pneumatiky

Nesprávne ošetrenie pneumatík pred zimou a pred letom môže mať nepriaznivé dôsledky. Väčšina odborníkov odporúča použiť na skladovanie vrecia na pneumatiky, ktoré ich izolujú od vonkajších faktorov, nečistôt a ochránia od UV žiarenia. Je potrebné zabezpečiť, aby súprava bola dôkladne vysušená. Môžete tiež použiť praktické látkové poťahy, ktoré sú zvyčajne vybavené rukoväťou na ľahké prenášanie pneumatík. Každú pneumatiku môžete tiež zabaliť do plastového vreca a snažiť sa z neho vytlačiť čo najviac vzduchu. Takto bude chránená pred prachom a vlhkosťou.

Skladovanie pneumatík na balkóne

Pneumatiky uskladnené na balkóne – napr. z dôvodu nedostatku miesta, môžu stratiť svoje vlastnosti. Vonku je ťažké udržiavať optimálne podmienky, najmä teplotu. Ani najlepšie vykonaná údržba letných pneumatík na zimu ich nepripraví na veľmi nízke teploty. Lepším riešením je ich uskladniť v garáži alebo odniesť pneumatiky do servisu.

Ako skladovať pneumatiky na vozidle

Pokiaľ ste sa rozhodli skladovať vaše pneumatiky priamo na vozidle, ktoré v danom období nebudete používať, je potrebné ich odľahčiť. Od hmotnosti vozidla ich odľahčíte tak, že ho uložíte na bloky. Ak to nie je možné, zvýšte tlak pneumatík o 25 % a premiestňujte vozidlo aspoň každé tri mesiace.

Skladovanie pneumatík v servise

Ak nemáte garáž, vyhovujúcu pivnicu alebo iné miesto, kde môžete pneumatiky bezpečne skladovať, ponechajte ich uskladnenie na odborníkov v certifikovanom servise. V súčasnosti veľa servisov ponúka celý rad doplnkových služieb, vrátane sezónneho uskladnenia pneumatík. Tam majú priestory prispôsobené priamo na skladovanie pneumatík, kde sa zachovajú ich jazdné vlastnosti. Novinkou je tiež úschovňa pneumatík s cenníkom, ktorý sa nelíši od ponúk servisov. Riešenia tohto typu využíva najmä komunita motorkárov pri skladovaní pneumatík na motocykle.