Našli ste na svojom disku na aute škrabanec alebo ryhu a rozmýšľate nad opravou diskov? Môže ísť iba o chybičku krásy, ktorá vás však pri pohľade na vaše auto stále znepokojuje, alebo o nebezpečné poškodenie s vplyvom na jazdu. Poškriabaný alebo poškodený disk dokáže častokrát riadne znepríjemniť život majiteľa auta. Ako sa dá táto situácia vyriešiť?

leštený okraj ráfika

Kedy je potrebná oprava diskov

Sú pre vás uličky príliš úzke? Najčastejšie sa disky poškodzujú kvôli výmoľom, odletujúcim kamienkom a prečnievajúcim konárom na cestách, alebo počas neopatrnej jazdy v blízkosti vysokého obrubníka, či pri výstupe naň. Betónový obrubník dokáže poriadne zdemolovať aj ten najkrajší disk. Aké máte teda možnosti pri oprave hliníkových a plechových diskov?

Oprava elektrónov a plechových diskov

Pokiaľ je to možné, odporúčame vám opravu oškretých diskov, či už svojpomocne, alebo zveriť ich do rúk špecialistom v autoservise. Elektróny sú pomerne drahšie než plechové disky. Ak sa vám poškodia plechové disky a potrebujete ich opraviť, najprv si zvážte, či vás ich oprava nevyjde viac ako nákup nového disku.

Kedy je nevyhnutné zájsť s diskami na opravu do servisu

Nie všetky typy poškodenia diskov sa dajú napraviť. Pri prasklinách závisí často od ich hĺbky, rozsahu, ale aj umiestnenia na disku. Pokiaľ ide o praskliny v menšom rozsahu, ktoré neohrozujú stabilitu kolesa, je možné ich svojpomocne vyplniť korekčnými nástrojmi.

Ak sa disk zdeformoval, ohnuté časti sa dajú vrátiť do pôvodného stavu už iba mechanicky, ak vôbec. V niektorých prípadoch je dokonca potrebné upraviť ohnutý disk pomocou zvárania. Pri deformáciách vám odporúčame zájsť do servisu, kde sa o opravu a rovnanie diskov postarajú profesionáli. Vďaka odbornej vybavenosti servisov sa tak v prípade veľkého poškodenia disku častokrát vôbec nemusíte rozlúčiť so svojimi drahými elektrónmi. Dôležité je, aby špecialista najprv posúdil, či sa vôbec pustí do opravy, nakoľko by príliš poškodený disk mohol aj po oprave predstavovať riziko pre bezpečnosť jazdy.

poškodený hliníkový ráfik

Oprava hliníkových diskov doma

Pokiaľ vám robí vrásky na čele iba jeden nenápadný škrabanec, nemusíte sa hneď trápiť odnášaním diskov do servisu na opravu. Väčšinou pokiaľ ide o malé kozmetické úpravy škrabancov od kamienkov, konárov a mierneho ošuchnutia sa o obrubník, dokážete si opraviť hliníkové disky aj sami. Zaberie to síce nejaký čas a sú na to potrebné aspoň minimálne zručnosti. Môžete na to využiť rôzne korekčné prípravky určené na kovy, ako sú napríklad:

  • korekčné perá a fixky
  • korekčné spreje
  • priesvitné laky

Korekčnými prípravkami prejdete po škrabanci. Tento úkon vyplní prázdne miesto v ryhe na disku, poškriabané miesto sa spevní a opticky stratí. Zároveň tým zabránite ďalšiemu rozširovaniu škrabanca, ktorý by mohol postupom času viesť až k prasknutiu disku. Pokiaľ si chcete ušetriť čas a starosti, obráťte sa na profesionálov v servise.

Ako si opraviť výraznejšie poškodené disky doma

V prípade výraznejšieho poškodenia diskov, na ktoré sú korekčná fixka, sprej či lak prikrátke, je postup o čosi náročnejší. V tomto prípade by ste mali mať na opravu elektrónov k dispozícii tieto nástroje:

  • brúsny papier, ideálne typu 800, 1 200 a 1 600
  • hliníkový tmel na kolesá či karosérie
  • technický benzín
  • vyplňovacia hmota v spreji
  • finálnu farbu v spreji
  • bezfarebný lak

TIP: Poškodenie elektrónov môže slúžiť aj ako indikátor kvality daného disku. Ak totiž disk začne na poškodenom mieste hrdzavieť, znamená to, že ide o nekvalitný kúsok. Napodobeniny elektrónov obsahujú nižší obsah hliníka a ďalších kovov. V niektorých prípadoch môže ísť dokonca o pozinkované „plecháče“. Vždy si preto kupujte disky na pneumatiky od kvalitného a overeného dodávateľa.

čierny hliníkový ráfik

Oprava výraznejšie poškodených diskov: Návod ako na to

Výraznejšie poškodené disky si podomácky opravíte nasledovne:

  1. Pri oprave výraznejšie poškodených diskov je prvým krokom odstránenie pôvodnej vrstvy laku na diskoch. Odstráňte ho najhrubším brúsnym papierom. Postupujte pomaly a dôkladne, aby ste rovnomerne obrúsili všetky záhyby a časti disku. Až budú disky matné, povrch dokonale vyhlaďte jemnejším brúsnym papierom.
  2. Následne treba disk odmastiť, aby na ňom farba dokonale držala. Disky jednoducho odmastíte technickým benzínom, ale na tento účel by mohla poslúžiť aj saponátová voda.
  3. Keď disky vyschnú, ryhy prekryte vyplňovacou hmotou. Môže ísť napríklad o špeciálny gél, ktorý sa aktivuje sprejom alebo hliníkovú pastu. Nechajte ich zaschnúť a dohladka ich vodorovne zabrúste.
  4. Teraz je čas naniesť farbu a počkať, až uschne. Farbu naneste v niekoľkých vrstvách.
  5. Finálnou úpravou je nanesenie vrstvy bezfarebného laku.

Po splnení týchto krokov je oprava alu diskov hotová a môžete ich znova umiestniť na koleso. Nezabudnite sa o disky starať a čistiť ich a mimo sezóny ich skladovať na vhodnom mieste.

Záver: Opraviť disky alebo neopraviť?

Pokiaľ potrebuje váš disk iba menšie kozmetické úpravy, väčšina motoristov sa rozhoduje najmä srdcom. Pre vlastníkov lacných plechových diskov, je ľahšie ich v prípade škrabancov vymeniť za nové. Ak však vlastníte štýlové elektróny za niekoľko stovák eur, každý by si zvolil radšej ich opravu. V prípade, že sú disky ohnuté, neskúšajte robiť rovnanie diskov svojpomocne. Prineste ich radšej do servisu, kde špecialisti rozhodnú, aké sú možnosti na ich opravu.