Čoskoro si vodiči budú meniť zimné pneumatiky za letné. Pri tejto príležitosti si niektorí zaobstarajú aj nové disky. Mnoho vodičov má v tomto prípade dilemu, či si vybrať hliníkové disky (nazývané aj zliatinové disky a elektróny), alebo si zvolia plechové, teda oceľové disky. V našom článku vám predstavíme jednotlivé typy diskov a porovnáme ich základné rozdiely. Pozreli sme sa na to, v čom sa tieto dva druhy diskov líšia, aby sme vám pomohli pri vašom nadchádzajúcom výbere.

Hliníkové disky - atraktívnejšia alternatíva pre vaše kolesá

Hliníkové disky sú vo všeobecnosti ľahšie a pevnejšie a ich výrobcovia ponúkajú nespočetné množstvo atraktívnych dizajnov. Okrem toho sa aj jednoduchšie udržiavajú. Jednoduchá údržba je možná vďaka kvalitnému laku a povrchovej úprave diskov.

Ako sa vyrábajú hliníkové disky

Akonáhle je navrhnutý dizajn disku a vypracovaná jeho špecifikácia, počítačový softvér zhotoví prvý 3D model. Potom nasleduje skúška napätia hliníkových diskov. Na 3D modeli disku sa pomocou počítačovej simulácie vytvára zaťaženie a vypočítava sa napätie na jeho tvarovanie. Zmeny disku sú znázornené rôznymi farbami, najväčšie zaťaženie symbolizuje červená farba, oblasti bez zaťaženia sú zelené.

Nakoniec sa formujú ich lúče a nasleduje finálna skúška diskov. Disk sa optimalizuje, čo zaručuje výrobu vysoko kvalitného výrobku.

Výhody, ktoré vám ponúknu elektróny oproti plechovým diskom

Jednou z hlavných výhod hliníkových diskov je ich vzhľad. Okrem toho hliníkové disky na pneumatikách zabezpečujú aj omnoho vyšší komfort pri jazde, než aký by ste mali s plechovými diskami. Pri prejazde na nerovnej vozovke sa totiž pri oceľových diskoch vertikálne vibrácie prenášajú priamo na náboj.

Nevýhody elektrónov

Najväčšou nevýhodou hliníkových diskov je ich vyššia cena, hoci v poslednom období sa cenové rozdiely medzi elektrónmi a plechovými diskami stále zmenšujú. Ďalším problémom môže byť oprava v prípade poškodenia elektrónov. Kdežto menšie poškodenie na plechových diskoch je možné opraviť, oprava hliníkových diskov nemusí byť vždy reálna.

Plechové disky - jednoduchá a lacnejšia alternatíva

Plechové disky sú rozpoznateľné už na prvý pohľad - vypĺňajú takmer celé koleso a zväčša si na ne vodiči dokúpia ešte ozdobnú plastovú puklicu. Kvôli svojmu dizajnu teda nie sú vhodnou voľbou pre automobilových fajnšmekrov.

Ich výhodou je však vyššia odolnosť ako pri hliníkových diskoch. Vďaka tomu na nich nevzniknú tak ľahko ryhy a v prípade mierneho ohybu existuje šanca ich vrátenia do pôvodnej polohy. Veľmi jednoduchá je aj oprava poškriabaných diskov, ktorú zvládnete aj vo svojej domácej dielni. Prebrúste ich a prestriekajte ochranným náterom.

Aké sú základné rozdiely medzi hliníkovými a plechovými diskami?

Najvýraznejším rozdielom medzi hliníkovými a plechovými diskami je materiál, z ktorého je disk vyrobený. Ľahší a odolnejší hliník má oproti svojej plechovej konkurencii celú radu výhod.

V minulosti bol rozdiel medzi hliníkovými a oceľovými diskami vzhľadom k používanej oceli veľmi výrazný. Hoci sa v dnešných časoch už používa ľahšia oceľ, hliníkové disky sú stále ľahšie ako tie oceľové. Napríklad hliníkový disk pre konkrétny model Škoda Octavia váži 7 kg, pričom oceľový disk váži o 1,3 kg viac, čo predstavuje celkový rozdiel pri 4 kolesách až 5,2 kg. Ťažšie disky predlžujú brzdnú dráhu, zhoršujú zrýchlenie a prispievajú k rýchlejšiemu opotrebeniu niektorých častí vozidla, akými sú napríklad tlmiče. Práve tento argument často ovplyvňuje motoristov pri výbere diskov pre ich vozidlo.

Vzhľad - krajšie elektróny

Ako sme už spomínali, hliníkové disky sú oproti tým plechovým omnoho atraktívnejšie. Na plechové disky však môžete osadiť rôzne plastové puklice, alebo si ich nastriekať podľa ľubovôle. V každom prípade však ide iba o imitáciu prirodzenej krásy elektrónov.

Starostlivosť o disky, ich údržba a životnosť

Pri plechových diskoch musia ich majitelia často bojovať aj s hrdzavením. Hliník nehrdzavie, a preto na elektrónoch korózia nemá žiadnu šancu. Ďalšou výhodou hliníkových diskov je ich životnosť. Elektróny sú taktiež jednoduchšie aj na údržbu a čistenie. Napríklad, z ich vnútornej strany sa nánosy blata vystriekajú omnoho jednoduchšie, ako pri plechových diskoch. Príliš hrubá vrstva špiny na vnútornej strane diskov totiž spôsobuje nevyváženosť kolesa, čo vedie k namáhaniu mechanických častí riadenia.

Jazdné vlastnosti a bezpečnosť diskov

Vďaka nižšej hmotnosti hliníkových diskov sa skracuje brzdná dráha. Nižšia hmotnosť vplýva aj na valivý odpor a úsporu paliva. Pneumatiky a brzdy sa tak menej opotrebovávajú. Tých zopár kíl navyše je cítiť najmä pri rozbehu.

Hliníkové a plechové disky a ich cena

Ako sme už spomínali, v kategórii cena diskov rozhodne vyhrávajú plechové disky nad elektrónmi.

Elektróny a plechové disky v zimnom období

Žiaden druh diskov sa nevyrába špeciálne na konkrétne ročné obdobie. Sú vodiči, ktorí preferujú mať aj letné aj zimné pneumatiky obuté na elektrónoch. Značnú časť tvoria aj vodiči, ktorí na zimu kúpia radšej lacnejšie plechové disky. Pri výbere elektrónov, ktoré budete používať v zimnom období, si dôkladne skontrolujte, či výrobca odporúča použitie disku aj v zimnom období, kedy agresívna posypová soľ môže poškodzovať jeho lak. Plechové disky sú aerodynamicky efektívnejšie, keďže vypĺňajú celú plochu kolesa.

Testy hliníkových a plechových diskov

Tak, ako automobily alebo pneumatiky prechádzajú testami, predtým, ako sa disky dostanú k spotrebiteľovi, musia taktiež prejsť procesom testovania. Hlavným garantom kvality testovaných diskov pre použitie na európskych vozovkách je certifikačný systém TÜV, ktorý vydáva certifikát na konkrétnu značku, model a rozmer disku.

Hliníkové disky sú testované napríklad pomocou týchto procesov:

  • test ohybu
  • úderová skúška
  • chemické testovanie surového hliníka
  • röntgenové skúšky
  • meranie rozteče a zálisu ráfika
  • iné interné testovania

Ako si vybrať tie správne disky pre vaše vozidlo

Výber diskov najčastejšie podlieha vkusu majiteľa vozidla. Vodiči sa vždy snažia disky zladiť k celkovému vzhľadu automobilu, jeho tvaru, farbe, značke a pod. Vzhľad by však nemal byť jediným aspektom, ktorý ovplyvní nákup diskov na váš automobil.

Pred kúpou diskov je dobré byť vopred oboznámený aj o ich jednotlivých parametroch. Tieto údaje, tak isto ako ich alternatívy, nájdete v technickom preukaze vozidla. Medzi jednotlivé parametre patrí:

  • šírka ráfika
  • priemer ráfika - musí byť zhodný s priemerom použitej pneumatiky
  • zális (ET) - vzdialenosť medzi rovinou prechádzajúcou stredom disku a rovinou dosadacej plochy disku, pričom platí, že čím je väčší, tým je koleso viac skryté pod blatníkom

Údaje, ktoré sa nenachádzajú v technickom preukaze, avšak taktiež determinujú kúpu tých správnych diskov, sú:

  • PCD (rozteč) - počet dier na disku vynásobený priemerom roztečnej kružnice
  • priemer stredového otvoru

Elektróny či plechové disky? Ktoré si zvoliť?

Aké disky si zvolíte pre vaše vozidlo je úplne na vás. Pokiaľ si vyberáte elektróny alebo plechové disky, pomôže vám v tom náš konfigurátor. Ak sa však stále neviete rozhodnúť, aké disky sú pre vás najvhodnejšie, neváhajte sa obrátiť aj na náš personál. Náš operátor vám vo vašom výbere veľmi rád pomôže.