O majiteľovi auta veľa napovie aj vzhľad diskov. Nové nablýskané plechové, ale najmä hliníkové disky (elektróny) na aute sú pýchou každého vozidla a častokrát aj jeho majiteľa. Podľa nich viete povedať, koľko času venuje svojmu autu a ako sa oň stará. Akonáhle sa auto totiž používa a prechádza cez prašné alebo bahnité cesty či mláky, disky sa zašpinia a strácajú svoj lesk. Ako vyčistiť hliníkové a plechové disky na aute? Pripravili sme pre vás stručného sprievodcu čistením diskov.

fotografia umývacích kolies

Disky na auto a ich precízne čistenie

Pokiaľ chcete mať disky na svojom miláčikovi dokonale čisté, mali by ste sa pripraviť na to, že ich čistenie je pomerne zdĺhavá a náročná záležitosť. Čistenie diskov môže totiž zabrať tým najväčším pedantom aj niekoľko hodín. Čas čistenia vo veľkej miere závisí aj od znečistenia a stupňa oxidácie čiastočiek z brzdových platničiek v kombinácii s nečistotami z ciest. Tu vám totiž obyčajný šampón na umytie karosérie nestačí a musíte sa obrátiť na pomoc špeciálnych čistiacich prostriedkov.

Čo budete potrebovať na čistenie elektrónov

Čistenie diskov auta býva často veľmi zložité. Celú robotu nezvládnete iba jedinou špongiou, ale musíte mať na čistenie pripravené aj rôzne štetce, handričky z mikrovlákna, hubky a čistiace prípravky. Ako handričky a hubky zvoľte tie s mäkkými povrchmi, aby vám nepoškriabali disky. Mikrovláknové utierky majú vyššiu hustotu vlákien, vďaka ktorej zostane aplikovaný prípravok na povrchu, preto ho nebudete musieť minúť zbytočne veľké množstvo. Navyše, tieto utierky sú jemné a zároveň odolné. Následne môžete použiť produkty na ochranu diskov, ktoré sú na báze vosku až po keramickú ochranu.

Okrem štetcov rôznych hrúbok (od tenkých po hrubšie) majte k dispozícii aj čistiace prostriedky rôznej intenzity. Agresívnejšie čističe vyčistia aj slabo alebo vôbec neudržiavané disky. Na pravidelne čistené disky alebo tie s aplikovaným ochranným produktom stačí použiť jemnejšie prípravky, ktoré disky očistia a zachovajú už aplikované ochranné produkty.

Pozor!
Výber právneho čistiaceho prostriedku na disky sa odvíja od materiálu, z ktorého sú disky vyrobené. Nie všetky čistiace prípravky sú totiž vhodné na všetky typy diskov. Pokiaľ zvolíte nesprávny prípravok, môžete svoje disky dokonca poškodiť. Napríklad chrómové disky z lešteného hliníka potrebujú špeciálne prostriedky určené na takýto druh povrchu.

Čistiace produkty na alkalickej báze sú vhodné na čistenie všetkých typov diskov, tak zliatinových, ako aj chrómových. Ďalšie môžu byť na báze kyseliny a sú určené iba na alu disky a hliníkové a nerezové palivové nádrže znečistené od nafty. Čistia sa nimi zväčša disky nákladných áut, autobusov a kamiónov.

Pokiaľ máte všetko pripravené, môžete sa pustiť do roboty.

Hliníkové disky (elektróny) - ako ich čistiť efektívne

Do čistenia elektrónov sa môžete vložiť aj sami, samozrejme s ohľadom na ochranu životného prostredia. Preto by ste mali využiť služby samoobslužných auto umyvární, ktoré ponúkajú priestor na takéto čistenie. Postup na čistenie elektrónov:

  1. Začnite s odstraňovaním najhrubších nečistôt a blata. Použite tlakovú umývačku s vysokotlakovou vodnou pištoľou. Dôležité je mať dostatočne silný tlak, aby dokázal rozmočiť a následne odlepiť dlho zaschnuté nečistoty.
  2. Následne použite čistiaci prípravok v rozprašovači a rovnomerne ho nastriekajte priamo na disky.
  3. Nechajte pôsobiť niekoľko minút (podľa návodu na použitie), avšak dávajte pozor, aby prípravok na disku nezaschol.
  4. Vyčistite disk použitím kefy a handričky.
  5. Nakoniec kolesá a disky opláchnite vodou s vysokotlakovou vodnou pištoľou.

umývanie kolies v teréne

Pokiaľ je to potrebné, proces opakujte až do úplného vyčistenia, pokojne aj dva či trikrát za sebou. Následne môžete na kolesá aplikovať ochranný vosk.

TIP: S odstránením olejových škvŕn alebo dechtu vám pomôže odmasťovací prípravok, čistiaci vosk alebo leštiaca pasta. Nalejte prípravok na mäkkú handričku a párkrát škvrny pretrite.

Ak je to potrebné a disky sú príliš znečistené, môžete koleso odmontovať a dôkladne tak vyčistiť disky aj z vnútornej strany.

TIP: Na asfaltové nečistoty použite špeciálne prípravky na nečistoty asfaltového pôvodu. Asfaltový prach je totiž odolný voči lacnejším čističom, preto treba použiť kvalitné prípravky a disky čistiť aspoň raz do mesiaca.

Škrabance a ryhy na elektrónoch

Na kráse elektrónom vôbec nepridajú ani žiadne škrabance či ryhy. Ako s nimi vybabrať, ak sa už náhodou vyskytli aj na vašich žiarivých diskoch?

Na opravu menších škrabancov obvykle stačí brúsny papier. Ryhy zabrúsite papierom s väčšou zrnitosťou, detaily dokončíte jemným papierom a následne povrch vyleštíte pomocou brúsnej pasty na hliník. Celú brúsnu procedúru zakončite ochranným voskom alebo konzervantom.

Elektróny v zime

Mnoho vodičov si na zimné obdobie prezúva zimné pneumatiky s plechovými diskami. Robia tak z jednoduchého dôvodu. Okrem nepriaznivého počasia sa elektróny znehodnocujú aj pôsobením soliacich zmesí. Plechové disky sú v tomto období určite odolnejšou, jednoduchšou, a v neposlednom rade aj lacnejšou voľbou.

Avšak, ak sa nechcete so svojimi hliníkovými diskami rozlúčiť ani v zime, rozhodne by ste nemali podceňovať ich pravidelné čistenie.

plechové disky v zimnom

Ako často čistiť disky na auto

V letných mesiacoch vám odporúčame čistiť disky aj každý týždeň. S čistením to však nepreháňajte ani v prípade, že by ste najradšej každú jazdu započali so žiarivými, slnkom odrážajúcimi diskami. Príliš časté čistenie chemickými zmesami má vplyv aj na povrchovú štruktúru diskov a mohlo by ju poškodiť.

Pokiaľ si nechcete disky čistiť sami, môžete ich dať vyčistiť aj profesionálom. Existuje množstvo ručných auto umyvární, v ktorých vám špecializovaní technici ručne vyčistia nielen vaše auto, ale aj jeho disky.

Po dôkladnom vyčistení diskov môžete pri tej príležitosti aj prispieť k bezpečnosti vašej jazdy a to tak, že skontrolujete tlak vzduchu v pneumatikách. Prajeme vám veľa šťastných kilometrov so žiarivými diskami na vašom aute.