Štýlové disky na kolesách auta sú pýchou každého správneho šoféra. Aj vy by ste radi vylepšili tie svoje? Ako prebieha pieskovanie a lakovanie diskov? Čo všetko potrebujú vaše disky splniť pred procesom chrómovania? Odpovede na tieto a ďalšie otázky ohľadom pieskovania, práškového lakovania, striekania a chrómovania diskov sa dozviete v článku.

farebné ráfiky

Čo je striekanie diskov a ako pri ňom postupovať

Chceli by ste dodať vášmu autu nový šmrnc a trošku ho „vytuningovať“? Začnite pri zmene farby diskov. Striekanie elektrónov a plechových diskov je proces nanášania novej farby pomocou spreja na disky.

Ako postupovať pri striekaní elektrónov a plechových diskov

Pokiaľ ste sa rozhodli nechať svoje disky nastriekať v servise, prineste ich bez ventilov, závaží či krytiek alebo akýchkoľvek iných komponentov, ktoré by sa mohli pri teplote 200 °C poškodiť.

Prvým krokom pri striekaní diskov je správna predpovrchová úprava. Tá má vplyv na konečný vzhľad disku a priľnavosť farby na disk. Pokiaľ máte nový disk, stačí ho iba odmastiť a na takto odmastený disk naniesť farbu. Problém môže nastať vtedy, ak by bola pôvodná farba na disku nekvalitná a začala by sa neskôr odlupovať spolu s novou farbou. Pokiaľ je disk už používaný, alebo sa z neho odlupuje pôvodná farba, je dôležité pred striekaním odstrániť pôvodnú farbu pieskovaním. To nielenže odstráni pôvodnú farbu, ale disk aj vyčistí a zjednotí jeho povrch.

Striekanie diskov a jeho cena

Cena za striekanie diskov kolies závisí od týchto faktorov:

  • typ diskov – elektróny alebo plechové disky
  • stav diskov – je rozdiel, či máte úplne nové disky alebo opotrebované
  • typ predpovrchovej úpravy – nové disky stačí odmastiť, poškodené opieskovať
  • veľkosť a počet diskov – dáte prestriekať iba 1 disk alebo všetky?
  • zvolený farebný odtieň

Servisy vám ponúknu vzorkovník, z ktorého si môžete vybrať farbu na disky presne podľa vašej ľubovôle.

zlatý hliníkový ráfik

Pieskovanie diskov na zjednotenie povrchu diskov

Pokiaľ nechcete nastriekať úplne nový disk, je veľká pravdepodobnosť, že ho budete musieť nechať pred nastriekaním opieskovať. Pieskovanie diskov je mechanické čistenie povrchu diskov pomocou silného prúdu rôznych častíc, akými sú napríklad kremičitý piesok, oceľová drť alebo balotina. Je to momentálne najlepšia technológia prípravy diskov na aplikáciu povrchových úprav. Je vhodné tak na hliníkové disky, tzv. elektróny, ako aj kovové, plechové disky.

Pieskovanie diskov funguje tak, že sa na povrch disku pod veľkým tlakom strieka stlačený vzduch, pričom tryskací prostriedok slúži ako brúsny materiál. Odstraňuje z povrchu disku rôzne nečistoty, akými sú napríklad hrdza, odlupujúca sa farba či iný povlak. Pieskovaním sa povrch disku očistí, zdrsní a zjednotí, čo má pozitívny vplyv na priľnavosť a životnosť ochrannej vrstvy. Navyše, metódou sa ľahko dostať aj na ťažko dostupné miesta, takže máte v podstate zaručenú jednoliatu úpravu povrchu disku. Takto pripravený disk je následne vhodný na ukotvenie ďalších náterových hmôt.

Pieskovanie má široký záber a je vhodné na veľké množstvo povrchov. Okrem diskov sa metóda pieskovania často využíva aj v strojárenskom, stavebnom a automobilovom priemysle. Upravujú sa ňou povrchy, ako hliník, kov, kameň ale aj drevo. Ďalšou výhodou pieskovania diskov je aj jeho dostupná cena.

Ekologické práškové lakovanie diskov

Práškové lakovanie diskov je moderná technológia povrchových úprav kovových diskov a elektrónov. Pri práškovom lakovaní sa náterová hmota nanáša striekaním sprejom na disky v elektrostatickom poli. Častice prášku sa v poli nabijú, zatiaľ čo disk je uzemnený. Prášková farba teda drží na povrchu vodivých predmetov (ktorými disky kolies auta sú) pomocou elektrostatických síl.

Častice práškovej farby sa môžu nabiť týmito spôsobmi:

  • pri prechode prášku vysokonapäťovým poľom v tryske striekacej pištole
  • trením pohybujúcich sa častíc prášku o izolant, ktorým je vystlaná rúrka striekacej pištole

Následne sa prášková farba roztaví vo vypaľovacej peci pri teplote až do 200 °C. Proces vypaľovania trvá zvyčajne 10 až 20 minút. Vďaka vypaľovaniu vzniká homogénny náter. Disk je po vybratí z pece a vychladnutí hotový.

Práškové farby majú vynikajúce vlastnosti – sú antikorózne, odolné voči mechanickému ale aj chemickému poškodeniu a poskytujú diskom vynikajúci vzhľad. Na disky si môžete zvoliť farby z palety RAL a rôzne metalické odtiene. Zaručujeme vám, že sa farba vďaka modernej technológii dostane všade, a teda disk bude pôsobiť jednoliato.

disky zo zliatiny zlata a chrómu

Ďalšou výhodou práškového lakovania je jeho ekologickosť. Pri jeho aplikácii totiž nedochádza k žiadnemu poškodzovaniu životného prostredia a ani zdravia ľudí. Navyše farba, ktorá pri striekaní nepriľnula k povrchu, sa môže opätovne použiť, takže pri práškovaní vzniká minimum odpadov. Výhodou práškového lakovania diskov je aj jeho cena.

Práškové farby však nie sú vhodné pre nerozhodných motoristov, alebo tých, ktorí radi často obmieňajú farby na svojich diskoch. Zmena farebného odtieňa po práškovom lakovaní je pomerne náročná.

Prášková farba na elektróny a plechové disky

Prášková farba na elektróny a plechové disky sa skladá zo živice, vytvrdzovacích činidiel a z rôznych pigmentov a prísad. Táto farba na disky by mala mať vysoký bod topenia, rýchly tvrdnúci proces a dobré mechanické a chemické vlastnosti. V súčasnosti tieto podmienky spĺňajú práškové farby na báze epoxidov a polyesterov.

Čo je chrómovanie diskov

Galvanické chrómovanie je ďalšou z obľúbených povrchových úprav diskov kolies. Pochrómované disky sú vysoko odolné voči korózii a ich povrch je tvrdý, čo zvyšuje odolnosť voči mechanickému poškodeniu. Podkladom pre chrómovanie je tenká vrstva niklu. Cena chrómovania diskov sa taktiež líši od typu disku a ich veľkosti.

Na záver sa nezabudnite o svoje krásne nové hliníkové alebo oceľové disky aj starať a dôkladne ich čistiť, napríklad pomocou čistiaceho spreju na disky. Pokiaľ budete prezúvať kolesá, a teda meniť spolu s nimi aj disky, nezabudnite ich následne náležite uskladniť.