Šróby na kolesá, resp. spisovne skrutky na kolesá, sú nenápadnou, no veľmi dôležitou časťou vášho auta. Patríte k vodičom, ktorí po osadení kolies a utiahnutí skrutiek považujú prácu za vybavenú, alebo kontrolujete utiahnutie skrutiek a matíc na kolesách auta aj priebežne? Používate bezpečnostné matice na kolesá, alebo sa uspokojíte s obyčajnými?

Z hľadiska bezpečnosti jazdy je dôležitá pravidelná kontrola osadenia pneumatík. V článku sme sa pre vás detailne pozreli na šróby a matice a objasnili sme, ako fungujú bezpečnostné skrutky na kolesá.

skrutky a hliníkový ráfik

Montáž a uťahovanie skrutiek a matíc na kolesá

Výber tej správnej skrutky či matice by ste nemali podceňovať. Dôležité je pre vás vedieť počet a rozteč skrutiek, aby ste nekúpili omylom disky, ktoré nebudete môcť namontovať.  Ideálne je, aby ste si pri objednávaní nových diskov s nimi objednali aj matice. Budete mať istotu, že pôjde o tie správne.

Nezabudnite!
Myslite na to, že sada matíc na letné elektróny môže byť úplne iná, ako sada na zimné oceľové disky.

Skrutky by mali byť vždy dostatočne utiahnuté. Všeobecne platí, že na správne dotiahnutie skrutiek vám postačí ťah rukou. Nemali by ste sa ich snažiť extrémne utiahnuť či uťahovať pomocou rúrového predĺženia a už vôbec nie skákať po kľúči. Samozrejme, špecialisti v pneuservise vám dotiahnu skrutky momentovým kľúčom podľa odporúčania výrobcu.

TIP: Pred namontovaním skrutiek sa nesnažte namazať dosadacie plochy a závity v domnienke, že to pôjde ľahšie. Namazanie totiž vplýva na uťahovanie. Namiesto mazania ich radšej iba vyčistite.

Ak skrutky nenamontujete správne, môže to mať negatívny dopad na vašu jazdu, ktorá môže skončiť až uvoľnením kolesa. Počas jazdy je totiž pneumatika vystavená rôznym otrasom a vibráciám a brzdným a zrýchľujúcim silám, ktoré na ňu vplývajú. Pri nedostatočnom utiahnutí sa kvôli zvýšeným vibráciám môže skrutka povoliť a zlomiť sa. Príliš silné utiahnutie môže skrutku zasa zbytočne natiahnuť alebo prekrútiť, či poškodiť závit na matici.

hliníkový ráfik

Uťahovací moment a momentový kľúč

Každý správny motorista by si mal kontrolovať pneumatiky, či ich netreba utiahnuť. Automobilové kluby odporúčajú kontrolu a následné uťahovanie skrutiek po 50 či 100 prejdených kilometrov po namontovaní pneumatiky. Môže sa totiž stať, že skrutky sa uvoľnia a prestávajú držať koleso tak pevne, ako by mali.

S výmenou kolesa a namontovaním skrutiek vám pomôže momentový kľúč. Tzv. uťahovací moment, ktorý je stanovený pre každé auto a disk, hovorí, akú silu treba vynaložiť pri uťahovaní skrutiek kolies. Radíme vám túto silu dodržať, iba tak budú skrutky schopné zniesť potrebné tlaky, ktorým budú vystavené počas jazdy.

Funguje to jednoducho tak, že si na kľúči zadáte požadovanú hodnotu momentovej sily. Po dosiahnutí uťahovacieho momentu v kľúči zacítite cvaknutie. Konkrétna hodnota momentu sa líši podľa modelu vozidla, veľkosti disku, počtu skrutiek a toho, či sú disky hliníkové alebo oceľové. Hodnotu pre vaše vozidlo nájdete v príručke k vozidlu a osvedčení k disku. Bežná hodnota sa pohybuje medzi 110 Nm a 120 Nm.

TIP: Ak meníte typ diskov, nezabudnite si ho dať zapísať do technického preukazu. Pri návšteve STK budú zápis alternatívnych pneumatík od vás požadovať.

Ako utiahnuť skrutky kolies

Postup na utiahnutie skrutiek kolies:

  1. zaparkujte auto na pevnej, najlepšie vodorovnej ploche
  2. zaraďte prvý rýchlostný stupeň a aktivujte ručnú brzdu
  3. skrutky jednu po druhej uťahujte bežným kľúčom v smere hodinových ručičiek
  4. nastavte momentový kľúč na potrebnú hodnotu
  5. dotiahnite všetky skrutky pomocou momentového kľúča

Skladovanie skrutiek a matíc

Skladovanie pneumatík a diskov sme vysvetlili v jednom z našich predchádzajúcich článkov. Ako je to však so skrutkami? Počas sezónneho uskladnenia uchovávajte skrutky na suchom mieste. Najlepšie bude, ak by ste na ne mali vyhradené vrecúško, aby sa vám nepostrácali.

Nezabúdajte však na to, že tak, ako všetko, aj skrutky a matice majú svoju životnosť. S každým utiahnutím a povolením sa totiž dosadacia plocha mierne znehodnocuje a znižuje sa ich upínacia sila. Napriek tomu, že sa môžu skrutky javiť opticky v poriadku, odporúčame vám ich po cca 10-tom použití vymeniť.

Pri každom ďalšom namontovaní skrutiek by ste ich mali vopred skontrolovať. Vymeňte skrutky, ktoré sú viditeľne poškodené, strhané, krivé alebo hrdzavé. Hrdzavé skrutky už stratili svoju treciu vlastnosť, a tak pri nich hrozí uvoľnenie.

výmena kolies v dielni

Poistné a bezpečnostné skrutky na kolesá

Kúpili ste si kvalitné nové elektróny a chcete, aby vám vydržali čo najdlhšie a nestali sa obeťou zlodejov? Bežné skrutky totiž pre nich nepredstavujú žiaden problém. Nezabudnite si preto vybrať tie správne bezpečnostné skrutky na kolesá, ktorými si svoje elektróny a kolesá poistíte.

Bezpečnostné skrutky majú špeciálne hlavice v rôznych tvaroch a prevedeniach, preto existujú viaceré typy a druhy skrutiek. Je možné ich odskrutkovať iba pomocou špeciálneho kľúča, tzv. montážneho adaptéra. Montážny adaptér sa nachádza v balení spolu so skrutkami. Odložte si kód z balenia, aby ste v prípade potreby vedeli dokúpiť náhradný. Vodičom bezpodmienečne odporúčame, aby tento špeciálny kľúč vozili v aute, lebo v prípade defektu nebudú môcť vymeniť koleso.

 Výrobcovia bezpečnostných skrutiek odporúčajú na každé koleso osadiť aspoň 1 bezpečnostnú skrutku. Avšak ani bezpečnostné šróby na kolesá však niekedy nie sú 100% zárukou proti zlodejom. Preto radíme, aby ste ich kúpu konzultovali so špecialistom ohľadom ich spoľahlivosti a bezpečnosti. No už aj tie najlacnejšie bezpečnostné skutky môžu odradiť náhodného zlodeja.

Náš tím vám praje veľa šťastných kilometrov s bezpečne dotiahnutými skrutkami na vašich kolesách.