Zimné pneumatiky tvoria dôležitú  súčasť výbavy vozidla, ktorá je základom bezpečnej jazdy v náročných podmienkach. Keď si treba vybrať konkrétny model, mnohí vodiči rozmýšľajú, čo by mali zohľadniť pri nákupe. Veľmi dôležitým faktorom sú hodnotenia tých, ktorí už požívajú daný produkt a zdieľajú svoju skúsenosť. Aby sme vám pomohli nájsť ideálne pneumatiky, pripravili sme rebríček najlepších zimných pneumatík s rozmerom 215/55 R17, založený na hodnoteniach našich zákazníkov.

Samochody jadące zimąVďaka vhodnému výberu zimných pneumatík sa budete cítiť sebaisto.

Dobré 17-palcové zimné pneumatiky si musia poradiť s náročnými podmienkami. Mali by garantovať optimálnu priľnavosť počas jazdy na zasnežených vozovkách a udržiavať si elasticitu napriek veľmi nízkym teplotám. Riziko, že uviazneme v záveji alebo dostaneme nebezpečný šmyk sa významne zníži, čím sa zvýši komfort a bezpečnosť vodiča, spolujazdcov aj ostatných účastníkov premávky. V tomto článku Vám predstavíme pozoruhodné zimné pneumatiky 215/55 R17. Rebríček vznikol na základe tých najnáročnejších testerov, čiže našich zákazníkov, a umožní nákup pneumatík so zárukou spokojnosti.

Rebríček zimných pneumatík 215/55 R17*

MiestoModel pneumatikyHodnotenie
1.Michelin Alpin 65,6
2.Nokian Tyres WR SnowProof5,55
3.Dębica Frigo HP25,35
4.Nokian Tyres WR Snowproof P5,35
5.Kormoran Snow5,25

* Rebríček vznikol na základe hodnotení udelených zákazníkmi spoločnosti Oponeo v období od januára 2021 do septembra 2022. Hodnotenia sa udeľovali podľa stupnice 1 až 6. V prehľade sú zahrnuté modely, ktoré získali minimálny požadovaný počet hodnotení. Výsledky zobrazené v našom e-shope sa môžu líšiť od výsledkov v prehľade, uvedené hodnotenia sa týkajú výhradne pneumatík s rozmerom 215/55 R17. 


1. miesto – Michelin Alpin 6

Prvé miesto obsadila pneumatika zaradená do prémiovej triedy. Jedná sa model francúzskeho pneumatikárskeho giganta – značky Michelin. Model Alpin 6 sa veľmi často objavuje v našich rebríčkoch, čo svedčí o vysokej kvalite prevedenia a vysokej miere spokojnosti zákazníkov.

Kľúčovou technológiou, ktorou sa môže pochváliť Alpin 6,  je tzv. EverGrip. Má za úlohu zvýšiť výkonnosť pneumatík počas celej doby používania. Keď sa behúň opotrebúva, jeho dezén sa sám upraví tak,  aby pneumatika nestrácala priľnavosť, a teda aby sa neznížila bezpečnosť jazdy. Odráža sa to aj v rovnomernom opotrebovaní a dlhšej životnosti.

Spokojnosť používateľov s Alpin 6 je v súlade s názormi odborníkov. Tento model získal rad rôznych ocenení, a v tomto konkrétnom rozmere ho odporúčal Auto Motor und Sport v roku 2019.


Pozrime sa, čo o Michelin Alpin 6 napísali naši zákazníci:

Zima zavítala spolu so snehom, mal som teda možnosť otestovať možnosti pneumatiky na zasneženej ceste, snehovej kaši a klzkom a mokrom povrchu. V skratke - skvelé. K tomu sú úžasne tiché, čo má veľký vplyv na jazdný komfort pre niekoho, kto naraz prejde priemerne 800 km vzdialenosti. Doteraz moja najlepšia voľba.– Martin

Pneumatiky sú geniálne. V kombinácii s vozidlom s pohonom 4x4 si dokonale poradia  v zimne. Nemajú žiaden problém so zasneženými, strmými svahmi.– K


2. miesto – Nokian Tyres WR Snowproof

Pneumatika fínskeho výrobcu je podobne ako jeho predchodca častým hosťom v našich rebríčkoch. Bola odporúčaná aj v nezávislých testoch takých organizácií, ako ADAC, ÖAMTC, GTÜ, či TCS. Získala aj ocenenie v teste Auto Motor und Sport v roku 2019. Nie je na tom nič čudné, pretože práve značka Nokian Tyres ako prvá na svete vyrobila pneumatiku určenú na jazdu v typicky zimných podmienkach.

Model sa vyznačuje originálnym behúňom s usporiadaním drážok do tvaru šípky, ktorý sa skvele osvedčí na mäkkom snehu. Výhodou Nokian Tyres WR Snowproof je navyše gumová zmes Alpine Grip. Vznikla ako výsledok kombinácie prírodného kaučuku, siliky a funkčných polymérov. Tieto zložky zmiešané v ideálnom pomere zabezpečujú, že sa vozidlo dobre drží na vozovke a umožňujú plynulú   a bezpečnú jazdu bez ohľadu na poveternostné podmienky.


Čo si o modeli Nokian Tyres WR Snowproof myslia naši zákazníci?

V zime najazdím okolo 20000 km. Pneumatika je tichá na to, že je zimná. Na suchej a mokrej vozovke je skvelá, na neodhrabaných cestách (rovnako jazda do kopca na vyjazdenom snehu, kde iné autá neboli schopné vyjsť) veľmi dobrá. Môžem ich úprimne odporučiť. Pomer ceny a kvality je skvelý. – Artur

Používam tieto pneumatiky už druhú zimu, po predchádzajúcej som toho nevedel veľa povedať, ale teraz mám možnosť ich otestovať aj v snehu a hodnotím ich veľmi dobre. Ani raz ma nesklamali, dobre sa držia na vozovke za každých podmienok – zdá sa, že to bola dobrá voľba!  – Tymik


3. miesto – Dębica Frigo HP2

Ďalšie miesto obsadil produkt poľského výrobcu – Dębica. Je to model Frigo HP2, odporúčaný širokým okruhom používateľov. Vyznačuje sa mnohými výhodami, ktoré priamo ovplyvňujú jazdné parametre, dokonca aj v náročných podmienkach.

Model sa vyznačuje kratšou brzdnou dráhou, za ktorú vďačí zaobleným ramenám behúňa. Umožňujú efektívne odvádzanie vody, čím sa výrazne zlepšuje priľnavosť. Dôležitý je aj smerový dezén behúňa. Drážky v tvare písmena „W” umožňujú udržanie správnej trakcie. Celá konštrukcia pneumatiky bola dobre optimalizovaná, čo sa premietlo do vyššej úspory paliva.

Pneumatika je vybavená optimálne tvarovanými lamelami a drážkami, vďaka ktorým sa doslova zahryzáva do snehu. Tým sa výrazne zjednoduší manévrovanie a ovládanie vozidla v náročných podmienkach.

Medzi výhody je potrebné zaradiť aj špeciálnu gumovú zmes, ktorá si skvele poradí pri veľmi nízkych teplotách.


Aké dojmy z používania pneumatiky Dębica Frigo HP2 majú naši zákazníci?

Som prekvapená kvalitou týchto pneumatík. Skvele sa osvedčili. Cítim sa bezpečne počas jazdy v rôznych poveternostných podmienkach. – Maja W.

Toto už nie sú moje prvé pneumatiky Dębica, odporúčam ich všetkým. Veľmi dobré pri výjazde zo zasnežených parkovísk, skvelé na každodennú jazdu. Jednoznačne odporúčam. – Lukáš


4. miesto – Nokian Tyres WR Snowproof P

Na ďalšej priečke sa umiestnil ešte jeden model fínskej značky Nokian Tyres, konkrétne Nokian Tyres WR Snowproof vo verzii P. Táto pneumatika prémiovej triedy je vybavená inovatívnou technológiou Alpin Grip, ktorá pozostáva z niekoľkých prvkov.

Prvým z nich je špeciálna gumová zmes Alpine Performance. Jej vlastnosti významne znižujú opotrebenie, čím sa predlžuje jej životnosť. Zabezpečuje aj dokonalú priľnavosť a nízky valivý odpor, a tým sa znižuje spotreba paliva.

Ďalším aspektom je nový, optimalizovaný dezén. Jeho smerové usporiadanie v kombinácii s dobre rozmiestnenými drážkami umožňuje pohodlnú a spoľahlivú jazdu dokonca aj na mokrej či zasneženej vozovke. Významne sa skrátila aj brzdná dráha, čím sa zvýšila bezpečnosť a manévrovacie možnosti.

Dôležitá je aj hustá sieť lamiel rozmiestnených na povrchu pneumatiky. Zabezpečujú ešte vyššiu priľnavosť modelu Nokian Tyres WR Snowproof P k zasneženej vozovke, a teda aj komfort a istotu počas jazdy v nepriaznivých zimných podmienkach.


Pneumatiku Nokian Tyres WR Snowproof P veľmi pozitívne hodnotia naši zákazníci:

Veľmi dobré pneumatiky za rozumnú cenu. Priľnavosť na vode a snehu na najvyššej úrovni, počas 4 mesiacov používania som nemal žiadne nepríjemné skúsenosti, aj keď podmienky boli rôzne. Odporúčam! – Tom

Odporúčam. Veľmi dobre držia stopu na suchej aj mokrej vozovke. Na snehu to tiež zvládajú skvelé, nie je im čo vytknúť. Na zimné pneumatiky sú dosť tiché. Som veľmi spokojný s nákupom. – Peter


5. miesto – Kormoran Snow

Posledné miesto obsadil model Kormoran Snow. Je to pneumatika ekonomickej triedy, ktorá s sebe spája výhodnú cenu s uspokojivou výkonnosťou. Osvedčí sa najmä tým, ktorí nenajazdia veľa kilometrov počas zimy a pohybujú sa najmä v meste. Návrhári sa postarali, aby si dobre poradila rovnako na suchej, mokrej aj zasneženej vozovke.

Gumová zmes s vysokým obsahom prírodného kaučuku a siliky si zachová svoje vlastnosti aj pri veľmi nízkych teplotách. Ostane tuhá a drží stopu, a zároveň zaručuje správnu priľnavosť. Ovplyvňuje aj zníženie valivého odporu a teda aj nižšiu spotrebu, čiže aj väčšiu úspornosť.

Rovnako dôležitý je aj dezén. V prípade modelu Kormoran Snow sa použilo smerové usporiadanie. Široké drážky umožňujú rýchle odvádzanie vody a snehu, a tak významne znižujú riziko šmyku. Jazdu na zasneženom povrchu uľahčujú aj široké ramená a priečne, vlnité lamely. Veľký počet štrbín sa premieta do lepšieho rozloženia tlaku,   a tým sa zväčšuje  plocha kontaktu pneumatiky s vozovkou. Vďaka tomu sa pneumatika opotrebúva rovnomerne a predlžuje sa jej životnosť.


Vysokú kvalitu modelu Kormoran Snow potvrdzujú spokojní zákazníci:

Veľmi kvalitné pneumatiky, skvele sa osvedčia za akýchkoľvek poveternostných podmienok, či už na mokrom povrchu, či na poriadne zasnežených cestách. Takže jednoznačne odporúčam. – Monika

Mám tieto pneumatiky prvú sezónu, ale som spokojný, či je blato, či snehová kaša, či suchá vozovka – správajú sa dobre. Za túto cenu odporúčam. – Imro W.