Testy, ktoré vykonáva ADAC, sú jedny z najočakávanejších medzi vodičmi. Vďaka dlhoročným skúsenostiam a premyslenej metodológii sú hodnotenia udelené touto organizáciou mimoriadne cennými tipmi pre tých, ktorí hľadajú nové pneumatiky. Všetci vieme, že v prípade modelov určených na zimu, keď môžu byť podmienky naozaj ťažké, výber pneumatík nemôže byť náhodný. Tohtoročné výsledky by mali byť obzvlášť zaujímavé pre osoby, ktoré jazdia na pneumatikách s rozmerom 205/55 R16 a 235/55 R17.

Uznanie nemeckého automobilového klubu ADAC sa nevzalo z ničoho nič. Od roku 1903 organizácia vykonáva činnosti zamerané na zvyšovanie bezpečnosti na cestách. Organizuje okrem iného testy automobilov, detských autosedačiek a samozrejme pneumatík. Pravidelne sa skúmajú zimné, letné aj celoročné modely.

Testy zimných pneumatík ADAC ukazujú pneumatiky s najlepšími vlastnosťami.

Ako hodnotí ADAC pneumatiky?

Porovnávané pneumatiky predstavujú rôzne cenové segmenty, sú všeobecne dostupné a výrobcovia nemajú priamy vplyv na ich výber. Jednotlivé gumy sa kupujú od niekoľkých predajcov, často v rôznom čase, čo umožňuje získať najspoľahlivejšie výsledky.

Počas testov sa pneumatiky posudzujú podľa siedmich kritérií a každé z nich ovplyvňuje celkový výsledok iným spôsobom. Navyše, ak model v niektorej z kategórií zlyhá, nezíska vysoké konečné skóre. Najlepšie hodnotené pneumatiky preto musia dosahovať dobré výsledky v každej z nasledujúcich kategórií:

  • výkon na mokrom povrchu (30% konečného skóre),
  • výkon na snehu (20% konečného skóre),
  • výkon na suchom povrchu (15% konečného skóre),
  • výkon na zľadovatenom povrchu (10% konečného skóre),
  • otrebovanie (10% konečného skóre),
  • spotreba paliva (10% konečného skóre),
  • hlučnosť (5% konečného skóre).

Špecialisti ADAC dávajú body v škále od 0,6 do 5,5 - čím nižšia je hodnota, tým lepší je výsledok. Pneumatiky ohodnotené ako veľmi dobré (sehr gut) musia získať priemer najmenej 1,5; dobré (gut) viac ako 2,5; uspokojivé (befriedigend) od 3,5; dostatočné (ausreichend) minimum 4,5. Hodnotenie veľmi dobrá ešte nebolo udelené, je však možné, že sa v blízkej budúcnosti na trhu objaví model, ktorý prekoná doteraz známe pneumatiky.

Skontrolujte, ktoré modely dosiahli najlepšie výsledky v minuloročných testoch:

Test zimných pneumatík ADAC, rozmer 185/65 R15

Test zimných pneumatík ADAC, rozmer 205/65 R16

Test zimných pneumatík ADAC 2020/2021, rozmer 205/55 R16

ADAC ocenil päť z pätnástich pneumatík s rozmerom 205/55 R16 za dobré, sedem za uspokojivé a jedna skončila test so známkou dostatočná. Až dve pneumatiky nesplnili očakávania, čo malo za následok najnižšie celkové hodnotenie a teda žiadne odporúčanie. Takto vyzerá tabuľka s výsledkami:

ModelBodyCelkové hodnotenie
Bridgestone Blizzak LM0052,0dobrá (gut)
Michelin Alpin 62,1dobrá (gut)
Dunlop Winter Sport 52,2dobrá (gut)
Hankook i*cept RS22,2dobrá (gut)
Maxxis Premitra Snow WP62,4dobrá (gut)
Falken Eurowinter HS012,9uspokojivá (befriedigend)
Continental WinterContact TS8603,0uspokojivá (befriedigend)
Goodyear UltraGrip 9+3,0uspokojivá (befriedigend)
Sava Eskimo HP23,1uspokojivá (befriedigend)
Toyo Observe S9443,2uspokojivá (befriedigend)
Pirelli Cinturato Winter3,3uspokojivá (befriedigend)
Giti GitiWinter W13,4uspokojivá (befriedigend)
Semperit Speed-Grip 33,7dostatočná (ausreichend)
King Meiler Winter Tact WT815,4nedostatočná (mangehaft)
Tristar Snowpower HP5,5nedostatočná (mangehaft)

Pneumatiky s rozmerom 205/55 R16 sa montujú do automobilov, akými napr. sú: Audi A3, Ford Focus, Opel Astra, Škoda Superb, Toyota Corolla a VW Passat - v závislosti od modelu alebo výbavy.

Bridgestone Blizzak LM005

Najvyššie známky a prvé miesto získala pneumatika z prémiového segmentu. Bridgestone Blizzak LM005 sa ukázala ako mimoriadne vyvážená pneumatika, ale predovšetkým sa jej nevyrovnala žiadna v jazde vo vlhkých podmienkach a pri zvládaní aquaplaningu. Čiastočné hodnotenie 1,3 zanechalo zvyšnú konkurenciu v tomto smere úplne v pozadí! 

Týmto sa jej úspech ešte nekončí, pretože model japonského výrobcu patril medzi najlepšie v kategóriách jazdy na suchom a zasneženom povrchu. Špecialisti ADAC naznačili, že to môhlo byť o niečo lepšie iba z hľadiska úrovne opotrebenia - ale nie je to až také zlé.

Viťazstvo bolo možné vďaka najnovším riešeniam použitým vo výrobnom procese, vrátane novej gumovej zmesi Nano Pro-tech™. Dá sa teda predpokladať, že práve vďaka nej bolo možné dosiahnuť také dobré výsledky na ceste pokrytej vodou a snehom. Senzačné výsledky dosiahol aj dezén, pri ktorom je potrebné venovať osobitnú pozornosť 2D a 3D lamelám a cikcakovitým drážkam, ktoré prispievajú k vynikajúcemu záberu a priľnavosti modelu v zimnom počasí.

Michelin Alpin 6

Druhé miesto na stupňoch víťazov patrí francúzskej pneumatike Michelin Alpin 6. Ukazuje sa, že sa vyznačuje pozoruhodnou odolnosťou proti oderu, čo prispieva k dlhým dojazdom. Čiastočná známka 1,5 je jednou z najvyšších v tejto kategórii. 

Okrem toho tento model dosiahol vysoké skóre v jazde na snehu, ľade a mokrom povrchu (tu treba venovať pozornosť najmä brzdeniu), čo zaručuje bezpečnosť v zimných podmienkach.

Vysoká pozícia v teste by nemala nikoho prekvapiť, pretože riešenia použité v týchto pneumatikách sú hodné prémiovej triedy. Hovoríme o zmesi Traction Booster Compound novej generácie prispôsobenej na prácu pri nízkych teplotách. Rovnako dôležitý je vrstvený dezén vybavený jedinečnými lamelami, ktoré sa otvárajú pri opotrebovaní gumy. Vďaka tomu výkon ponúkaný na začiatku vydrží naozaj dlho.

Dunlop Winter Sport 5 a Hankook i*cept RS2

Na treťom mieste sa umiestnili dve pneumatiky ex aequo s konečným skóre 2,2. Prvou z nich je Dunlop Winter Sport 5, ktorý predstavuje prémiovú triedu. Model vyniká predovšetkým veľmi pomalým opotrebovaním dezénu. Treba tiež pozdvihnúť pozornosť dobrým jazdným parametrom na snehu a mokrom povrchu. Špecialisti ADAC naozaj nemali na čo nariekať!

Na pódiu nechýbal ani zástupca stredného segmentu - Hankook i*cept RS2. Zaslúžil si vysoké umiestnenie vďaka pôsobivému zvládnutiu aquaplaningu a vyrovnaným výkonom v iných kategóriách. Jeho veľkou výhodou bola tiež nízka spotreba paliva, ktorá je zodpovedná za ekonomickú jazdu.

Najlepšie v jednotlivých kategóriách

Aj keď nie všetky pneumatiky dokázali dosiahnuť najvyššie konečné skóre, mnohé z nich sa môžu pochváliť skvelými výsledkami v jednotlivých kategóriách.

Správanie na mokrom povrchu
Bridgestone Blizzak LM005 (1,3 bodu);
Continental WinterContact TS860 (1,8 bodu)
Správanie na snehu
Goodyear UltraGrip 9 + (1,8 bodu);
Pirelli Cinturato Winter (1,8 bodu); Semperit Speed-Grip3 (1,9 bodu)
Správanie na suchom povrchu
Maxxis Premitra Snow WP6 (2,0  bodu);
Bridgestone Blizzak LM005 (2,1 bodu)
Správanie na zľadovatenom povrchu
Toyo Observe S944 (2,1 bodu);
Michelin Alpin 6 (2,2 bodu); Continental WinterContact TS860 (2,2 bodu); Pirelli Cinturato Winter (2,2 bodu)
OpotrebovanieKing Meiler Winter Tact WT81 (1,0 bodu);
Michelin Alpin 6 (1,5 bodu); Dunlop Winter Sport 5 (1,5 bodu); Hankook i*cept RS2 (2,0 bodu); Falken Eurowinter HS01 (2,0 bodu); Sava Eskimo HP2 (2,0 bodu); Giti GitiWinter W1 (2,0 bodu)
Spotreba paliva
Dunlop Winter Sport 5 (1,8 bodu);
Hankook i*cept RS2 (1,9 bodu); Goodyear UltraGrip 9+ (1,9 bodu); Sava Eskimo HP2 (1,9 bodu); Toyo Observe S944 (1,9 bodu)
Hlučnosť
Maxxis Premitra Snow WP6 (2,5 bodu);
Continental WinterContact TS860 (2,5 bodu); Toyo Observe S944 (2,5 bodu); Pirelli Cinturato Winter (2,5 bodu); Semperit Speed Grip3 (2,5 bodu); Michelin Alpin 6 (2,6 bodu)

Dôsledné testy vyberajú pneumatiky s udržateľným výkonom, ktoré si poradia s ťažkými situáciami nielen v zime.

Test zimných pneumatík ADAC 2020/2021, rozmer 235/55 R17

V druhom teste sa špecialisti ADAC zaoberali pneumatikami pre trochu väčšie autá. Analyzovali vlastnosti trinástich modelov, pričom iba jeden z nich získal hodnotenie dobrý. Môže za to vyvážený výkon, ktorý zvyšku pneumatík chýbal. Jedenásť z nich bolo napriek tomu považovaných za uspokojivé, čo znamená, že sú stále odporúčateľné, hoci je na čom pracovať.

ModelBodyCelkové hodnotenie
Michelin Pilot Alpin 52,1dobrá (gut)
Esa+Tecar SUPERGRIP PRO2,7uspokojivá (befriedigend)
Goodyear UltraGrip Performance +2,7uspokojivá (befriedigend)
Dunlop Winter Sport 5 SUV2,8uspokojivá (befriedigend)
Vredestein Wintrac Pro2,8uspokojivá (befriedigend)
Nokian WR Snowproof*2,9uspokojivá (befriedigend)
Bridgestone Blizzak LM0053,0uspokojivá (befriedigend)
Kleber Krisalp HP33,0uspokojivá (befriedigend)
Pirelli Winter Sottozero 33,0uspokojivá (befriedigend)
Cooper Discoverer Winter3,1uspokojivá (befriedigend)
Fulda Kristall Control SUV3,1uspokojivá (befriedigend)
Continental WinterContact TS850 P3,4uspokojivá (befriedigend)
Semperit Speed-Grip 3 SUV3,9dostatočná (ausreichend)

* s gumovou zmesou uvedenou na trh v januári 2020

235/55 R17 je rozmer, ktorý nájdete v automobiloch - v závislosti od modelu alebo vybavenia - ako napríklad: Audi A7, BMW X3, Ford Galaxy, Kia Sportage, Opel Cascada alebo VW Tiguan.

Michelin Pilot Alpin 5

Tentokrát vavrínový veniec za prvé miesto patrí koncernu Michelin, a to za pneumatiku Pilot Alpin 5. Model ako jediný získal hodnotenie dobrý, na ktorý si určite zaslúžil - nakoniec predčil konkurenciu v jazde na suchom a zasneženom povrchu.

Tento úspech potvrdilo pomalé opotrebovanie dezénu, vysoký jazdný komfort a relatívne nízka spotreba paliva. Pozorovania z testov potvrdzujú vlastnosti, ktoré sľuboval výrobca pri uvedení nového produktu na trh. Michelin Pilot Alpin 5 je spoľahlivý a v zime poskytuje vynikajúcu priľnavosť.  

Špecialisti ADAC naznačili, že by sa oplatilo zlepšiť riadenie v zákrutách za mokra. Stále však ide o pneumatiky, ktoré ponúkajú bezpečnosť a presnosť pri riadení.

Esa+Tecar SUPERGRIP PRO

Na druhom mieste sa umiestnil model Esa+Tecar SUPERGRIP PRO. Bolo to spôsobené pôsobivými výsledkami z hľadiska opotrebenia dezénu (0,8 bodu!) a jazdy na snehu alebo ľade, ktoré sú kompenzované horšími známkami počas jazdy na suchom povrchu a vysokou úrovňou generovaného hluku.

Goodyear UltraGrip Performance +

Posledné miesto na stupňoch víťazov získali pneumatiky prémiovej triedy - Goodyear UltraGrip Performance +, ktoré boli vysoko hodnotené pri jazde na mokrých a zasnežených cestách s popraškom.

Je tiež potrebné spomenúť, že išlo o jednu z najhospodárnejších a najodolnejších pneumatík v zozname. Celkové hodnotenie by mohlo byť vyššie, ak by nemala o niečo horšie riadenie na suchom povrchu.

Kľúčom k úspechu modelu by mohli byť tieto technológie: Winter Grip a Traction Protect. Prispievajú k vynikajúcej trakcii a efektívnemu brzdeniu pri nízkych teplotách, a aj na snehu a ľade. Na druhej strane je smerový dezén osvedčeným riešením, ktoré znižuje riziko aquaplaningu. Voda a nečistoty sú účinne odvádzané spod prednej časti pneumatiky, čo umožňuje presné riadenie po stope.

Najlepšie v jednotlivých kategóriách

Test pneumatík s rozmerom 235/55 R17 dokonale ukazuje, že celkové hodnotenie závisí od vyvážených výsledkov. Preto stojí za to preskúmať aj čiastočné hodnotenia, na základe ktorých môžeme zistiť, či daný model zodpovedá nášmu štýlu jazdy a potrebám.

Správanie na mokrom povrchuBridgestone Blizzak LM005 (1,5 bodu);
Continental WinterContact TS850 P (1,9 bodu);
Správanie na snehu
Michelin Pilot Alpin 5 (1,8 bodu);
Kleber Krisalp HP3 (2,0 bodu)
Správanie na suchom povrchu
Michelin Pilot Alpin 5 (1,9);
Dunlop Winter Sport 5 SUV (2,2 pkt); Vredestein Wintrac Pro (2,2 bodu)
Správanie na zľadovatenom povrchu
Esa+Tecar SUPERGRIP PRO (2,3 bodu);
Semperit Speed Grip 3 SUV (2,3 bodu); Michelin Pilot Alpin 5 (2,4 bodu); Goodyear UltraGrip Performance + (2,4 bodu); Vredestein Wintrac Pro (2,4 bodu); Bridgestone Blizzak LM005 (2,4 bodu); Kleber Krisalp HP3 (2,4 bodu); Cooper Discoverer Winter (2,4 bodu); Fulda Kristall Control SUV (2,4 bodu)
Opotrebovanie
Esa+Tecar SUPERGRIP PRO (0,8 bodu);
Semperit Speed Grip 3 SUV (0,8 bodu); Michelin Pilot Alpin 5 (1,5bodu); Goodyear UltraGrip Performance + (1,5 bodu); Dunlop Winter Sport 5 SUV (1,5 bodu); Continental WinterContact TS850 P (1,5 bodu);
Spotreba paliva
Goodyear UltraGrip Performance + (1,8 bodu);
Bridgestone Blizzak LM005 (1,8 bodu); Cooper Discoverer Winter (1,9 bodu); Semperit Speed-Grip 3 SUV (1,9 bodu)
Hlučnosť
Fulda Kristall Control SUV (2,6 bodu);
Nokian WR Snowproof (2,7 bodu)

Nie všetky pneumatiky zvládajú dobre situácie na vozovkách pokrytých snehom, vodou alebo vrstvou ľadu.

Výber zimných pneumatík - čo treba brať do úvahy?

Výber dobrých zimných pneumatík je mimoriadne dôležitý pre našu bezpečnosť. Krátka brzdná dráha alebo presná ovládateľnosť v náročných zimných podmienkach sú prvky, vďaka ktorým sa vždy bezpečne dostaneme z bodu A do bodu B.

Nové zimné pneumatiky sa musia v prvom rade prispôsobiť nášmu vozidlu a v druhom rade individuálnym očakávaniam. Preto by sme mali začať s určením ich veľkosti, s čím vám môže pomôcť nami pripravený konfigurátor. Potom by sme mali zvážiť, koľko kilometrov ročne najazdíme, hlavne v akom priestore sa pohybujeme (mesto/diaľnice/vedľajšie cesty) a aký je náš štýl jazdy (pokojný/dynamický). Vďaka tomu dokážeme rozlíšiť vlastnosti, ktoré by mali mať bezchybne vybrané pneumatiky.

Po počiatočnom výbere modelov stojí za to skontrolovať názory ostatných vodičov. Mali totižto šancu vyskúšať pneumatiky v mnohých situáciách, takže presne vedia, čo od nich môžu čakať. Rovnako hodnotné sú aj výsledky testov, ktoré vykonal nielen autoklub ADAC, ale aj ďalšie organizácie a automobilový priemysel. V ich prípade máme do činenia s objektívnym porovnaním vlastností, ktoré nás zaujímajú.