Zimná sezóna dokáže potrápiť aj tých najskúsenejších šoférov. Preto neprekvapuje, že o každoročné testy pneumatík, ktoré realizuje ADAC, je taký veľký záujem. Nemecká organizácia podrobne testuje niekoľko modelov, poskytujúc informácie o ich silných a slabých stranách, čo isto pomôže nejednému vodičovi pri voľbe najvhodnejšieho modelu.

Počas zimy na dlhých trasách každodenne bežne jazdia mnohí vodiči.Počas zimy na dlhých trasách každodenne bežne jazdia mnohí vodiči.

Značná časť testov, ktoré sa realizujú, sa sústredí na menších veľkostiach pneumatík, ktoré sú určené pre populárnejšie segmenty áut. Tohtoročné testy pneumatík s veľkosťou 205/65 R15 s radosťou prijmú predovšetkým vodiči dodávok a väčších osobných áut. Pneumatiky tohto typu sa používa napríklad v nasledovných modeloch: Volkswagen Transporter, Ford Transit či Renault Traffic.

Ako prebiehajú testy ADAC?

Autoklub ADAC, ktorý má skoro 20 miliónov členov, je považovaný za jednu z popredných autorít, ktorá sa zaoberá automobilovými testami. Testovacie metódy pneumatík, vypracované v priebehu desaťročí, umožňujú vyznačiť modely, ktoré najlepšie zvládajú zimnú sezónu.

Testovaných je sedem parametrov pneumatík, z ktorých každý má inú váhu na celkové hodnotenie:

  • správanie na mokrom povrchu (30% celkového hodnotenia),
  • správanie na zasneženom povrchu (20%),
  • správanie na suchom povrchu (15%),
  • správanie na zľadovatenom povrchu (10%),
  • vplyv na spotrebu paliva (efektívnosť) (10%),
  • trvácnosť (odolnosť voči opotrebovávaniu) (10%).
  • vytváranie hluku a komfort jazdy (5%).

Výsledky dosiahnuté v jednotlivých kategóriách sa následne sčítavajú, a pneumatika získava koncové slovné hodnotenie:

  • 0,5 do 1,5 – veľmi dobrá
  • 1,5 do 2,5 – dobrá
  • 2,5 do 3,5 – uspokojivá
  • 3,6 do 4,5 – dostatočná
  • viac než 4,5 – nedostatočná

Hoci je hodnotenie päťstupňové, najvyššie hodnotenie, tzn. „veľmi dobrá“, sa v súčasnosti neudeľuje. Je pripravené pre pneumatiku, ktorá vznikne vďaka technologickému vývoju v budúcnosti.

Dodatočne, aby daný model získal odporúčanie nemeckej organizácie, musí získať pozitívne hodnotenie vo všetkých skúmaných aspektoch.

Viete, že...

ADAC nie je iba expertom na testy pneumatík. Nemecká organizácia sa zaoberá sledovaním a propagovaním cestnej dopravy. Pod týmto heslom sú ukryté rôzne oblasti činnosti, od vzdelávania vodičov, kontrol bezpečnosti cestnej premávky, ochranu životného prostredia, až po testy základných prvkov vybavenia vozidla. Veľký záujem je predovšetkým o testy detských autosedačiek.

Ťažšie autá počas zimy potrebujú najlepšie pneumatiky.Ťažšie autá počas zimy potrebujú najlepšie pneumatiky.

Test zimných pneumatík ADAC 205/65 R16*


1.Continental VanContactWinteruspokojivá (3,0)
2.Pirelli Carrier Winteruspokojivá (3,3)
3.Michelin Agilis Alpinuspokojivá (3,4)
4.Vredestein Comtrac 2 Winterdostatočná (3,7)
5.Goodyear Cargo UltraGrip2dostatočná (3,9)
6.Falken Eurowinter Van01dostatočná (4,0)
7.Bridgestone Blizzak W810dostatočná (4,1)
8.Kumho PorTran CW51dostatočná (4,1)
9.Matador MPS 530 Sibir Snow Vandostatočná (4,1)
10.Uniroyal Snow Max 2dostatočná (4,2)
11.Yokohama WY01dostatočná (4,2)
12.Sava Trenta M+Snedostatočná (4,7)
13.BFGoodrich Activan Winternedostatočná (4,9)
14.Goodride SW 612nedostatočná (4,9)
15.Maxxis Vansmart Snow WL2nedostatočná (5,0)

*Hodnotenia od 0,5 do 5,5, čím nižšie hodnotenie, tým lepší výsledok. 

Pozrite si tiež výsledky testu ADAC 2019 pre veľkosť 185/65 R15

Ocenené modely zimného obutia ADAC 205/65 R16

Continental VanContact Winter

Prvé miesto v prestížnom teste ADAC získal model jedného z lídrov gumárenského odvetia pre dodávkové autá. Hoci o finálnom víťazstve v celom teste rozhodli predovšetkým vyrovnané výsledky vo všetkých testovaných aspektoch, avšak výrobca môže byť na víťazstvo v až dvoch kategóriách isto hrdý.

  • Jazda na suchom povrchu (2,3) – zima to nie je iba obdobie zasnežených ciest a častých zrážok. V našom podnebí musí auto zvládať aj trasy po suchom povrchu pri mínusových teplotách. Symetrická štruktúra behúňa, využívajúca masívne ramená a veľké bloky, umožňuje isté riedenie dokonca aj pri vysokom zaťažení. Vďaka tomu je zabezpečená náležitá kontrola vozidla na každej trase.
  • Správanie na suchej ceste (2,4) – časté výkyvy teploty, topiaci sa sneh a dážď, to sú dôvody, prečo je vozovka počas zimy najčastejšie mokrá. Vďaka širokým drážkam a systému 3D lamiel sa vozidlo riadi stabilne, pneumatiky rýchlo odvádzajú vodu a znižujú riziko aquaplaningu.

Continental VanContact Winter je pneumatika, ktorá si rozhodne zaslúži pozornosť. Experti ADAC v tohtoročnom teste vysoko hodnotili jej správanie vo všetkých podmienkach na ceste počas zimnej sezóny. Iba výsledok z jazdy po zľadovatenom povrchu (2,8) neklasifikuje tento model do čela kategórie, hoci získal odporúčanie odborníkov.

Pirelli Carrier Winter

Hoci talianska značka Pirelli je väčšinou spájaná predovšetkým s pneumatikami na rýchlu, športovú jazdu, v svojom katalógu má tiež veľmi kvalitné výrobky pre iné segmenty trhu. Vynikajúcim príkladom je Carrier Winter pre dodávkové autá a jeho vysoká pozícia v tohtoročnom teste pre veľkosť 205/65 R16.

Nemeckí experti pozitívne hodnotili prednosti talianskej pneumatiky na špeciálne úlohy, ktorá sa odlišuje v dvoch kategóriách:

  • Valivé odpory/spotreba paliva (1,9) – jedno z najvyšších hodnotení čo sa týka vplyvu na spotrebu paliva. Vďaka modernej gumovej zmesi s ideálne zvolenými proporciami, pneumatika umožňuje obmedziť spotrebu energie vozidla, a tým znížiť emisie oxidu uhličitého do atmosféry. Vďaka tomu je prevádzka auta ekonomickejšia, a trochu viac ekologická.
  • Jazda na suchej ceste (2,4) – firemný znak značky Pirelli. Pneumatiky s talianskou tradíciu sú známe predovšetkým vynikajúcim správaním na suchej ceste. V prípade modelov pre dodávkové autá, k presnosti riadenia a manévrovania, treba zaradiť aj pevnosť počas práce so zaťažením. Model vďačí za druhý výsledok v zostave v tejto kategórii zdokonalenému profilu, ktorý umožňuje komfortnú jazdu.

Experti ADAC ako dobrú ohodnotili odolnosť pneumatiky voči odieraniu gumy. Množstvo najazdených kilometrov a pokojné, vyrovnané používanie sú zásluhou nielen vhodne zvolenej gumenej zmesi, ale tiež ideálneho rozmiestnenia blokov behúňa. Tlaky sa pri používaní pneumatiky prenášajú na celý jej povrch, vďaka čomu sa opotrebúva výrazne pomalšie.

Michelin Agilis Alpin

Francúzsky koncern neustále dokazuje, že miesto medzi poprednými svetovými výrobcami pneumatík si zaslúži. Ako jeden z najinovatívnejších výrobcov na trhu, prakticky každú sezónu ponúka výrobky, ktoré získavajú pódiách rôznych rebríčkoch a zostavách. Inak to nie je ani v tohtoročnom teste ADAC. Predovšetkým dve kategórie si zaslúžia pozornosť v porovnaní s inými modelmi:

  • Správanie na zasneženom povrchu (2,5) – isto je to jedna z najdôležitejších kategórií pre dodávkové autá, ktoré pracujú aj počas zimnej sezóny. Neodhrnutý sneh na ceste môže sťažovať akceleráciu či brzdenie, ale môže tiež viesť k veľmi problematickému zablokovaniu kolies. Práve kvôli takým situáciám vznikol behúň Michelin Agilis Alpin, ktorý si vynikajúco poradí v typicky zimných podmienkach.
  • Správanie na zľadovatenej ceste (2,4) – táto kategória vyvoláva výnimočné emócie. Bez ohľadu na pneumatiky, bezohľadná jazda po zľadovatenom povrchu sa prakticky vždy končí šmykom, avšak vďaka masívnym blokom behúňa a množstvu zárezov model Agilis Alpin pomáha zachovať stabilitu na šmykľavom povrchu, čo pri pokojnej jazdy môže značne zvýšiť bezpečnosť cestujúcich.

Nami odlíšené kategórie, týkajúce sa správania na zimných povrchoch, nie sú prvky pneumatík, ktoré ADAC hodnotí najvyššie. Nemeckí experti udelili modelu 2,0 bodov za vplyv na spotrebu paliva a opotrebúvanie pneumatík. Michelin Agilis Alpin je preto nielen bezpečná pneumatika v zimných podmienkach, ale je tiež veľmi ekonomická.

Nielen pneumatiky z pódia – pozrite si najlepšie modely v jednotlivých kategóriách

Správanie na suchom povrchu

Continental VanContact Winter (2,3)
Pirelli Carrier Winter (2,4)

Správanie na mokrom povrchu

Continental VanContact Winter (2,4)
Vredestein Comtrac 2 Winter (2,6)

Správanie na zasneženom povrchu

Uniroyal Snow Max 2 (2,2)
Michelin Agilis Alpin (2,5)

Správanie na zľadovatenom povrchu

Falken Eurowinter Van01 (2,3)
Michelin Agilis Alpin (2,5)

Vplyv na spotrebu paliva (efektívnosť)

Goodride SW 612 (1,6)*
BFGoodrich Activan Winter (1,7)*
Falken Eurowinter Van01 (1,8)

Trvácnosť (odolnosť voči opotrebovávaniu)

Michelin Agilis Alpin (2,0)
Falken Eurowinter Van01 (2,0)

Emitowany hałas i komfort jazdy 

Yokohama WY01 (2,5)
Falken Eurowinter Van01 (2,6)

*modely nezískali finálne odporúčanie ADAC, napriek tomu, že získali vysoké hodnotenia v kategórii vplyvu na spotrebu paliva.

Snehové pneumatiky sú v niektorých krajinách počas zimy jednoducho nevyhnutné.

Výber pneumatík je vždy výzva

Množstvo dostupných modelov, dokonca v rámci iba jednej triedy, dokáže poriadne rozkrútiť hlavu. Ak chceme vybrať najlepšie pneumatiky z dostupných možností, oplatí sa, ak využijeme informácie z dobrých, overených zdrojov. Môžeme za také považovať testy realizované automobilovými časopismi alebo organizáciami – ADAC, AutoZeitung, Autobild, Promobile či Auto Motor & Sport. Oplatí sa tiež oboznámiť sa s názormi iných vodičov o danom modeli, ktoré sú dostupné na našom portáli.

Nápomocné sú tiež označenia na pneumatikách. Na trhu sa používajú dva symboly M+S a 3PMSF. Prvý symbol označuje vyhlásenie výrobcu, že sa snažil, aby si pneumatika poradila s ťažkými zimnými podmienkami. Avšak toto označenie môže byť mätúce, pretože sa uvádza aj na iných typoch pneumatík, a neoveruje sa nezávisle. Skutočnú istotu dáva symbol 3PMSF, tzn. snehovej vločky na pozadí troch štítov. Je to záruka, že pneumatika prešla prísnymi testami v zimných podmienkach a spĺňa príslušné požiadavky Európskej únie.