Chystáte sa za zimným dobrodružstvom? Nezabudnite si do auta pribaliť snehové reťaze. Hoci nepatria k povinnej výbave na Slovensku, určité úseky bez nich v zime neprejdete. V článku vám poradíme, na čo sa zamerať pri výbere snehových reťazí na auto a ako ich správne namontovať.

snehové reťaze namontované na pneumatike

Čo sú snehové reťaze a na čo sa používajú

Chystáte sa na jazdu zasneženou zimnou krajinou a zišla by sa vám menšia výpomoc? Siahnite po snehových reťaziach na auto – praktickému doplnku povinnej výbavy vozidla. Snehové reťaze uľahčujú cestu vodičom najmä v zime pri jazde po zasneženej a zľadovatenej vozovke a umožňujú vodičom dostať sa na miesta, na ktoré by sa na zimných pneumatikách bez pomoci nedostali.

Snehové reťaze fungujú ako akási prehĺbená vzorka pneumatiky. Nasadzujú sa na kolesá vozidla, konkrétne na hnaciu nápravu, vďaka čomu zvyšujú priechodnosť zložitým zimným terénom a zaisťujú lepšiu priľnavosť pri brzdení na zľadovatenej alebo zasneženej vozovke. Kolesá s nasadenými reťazami získajú vyššie trenie na ľade a vďaka členitému povrchu si ľahšie poradia aj s hlbšou pokrývkou snehu.

Ako vybrať snehové reťaze: Aké snehové reťaze kúpiť

Pokiaľ ste sa rozhodli investovať do snehových reťazí, potrebujete si vybrať na svoje vozidlo tie správne. Aké snehové reťaze kúpiť? Správne snehové reťaze vyberiete na základe rozmerov pneumatík a hmotnosti vozidla.

1. Zistite rozmer vašich pneumatík

Na nákup správnych reťazí potrebujete v prvom rade poznať rozmer pneumatík na vašom aute. Snehové reťaze sa totiž vyrábajú v niekoľkých veľkostiach tak, aby mohli sadnúť na konkrétne pneumatiky. Najdôležitejšie je pri výbere snehových reťazí poznať šírku, profil a priemer pneumatiky, ktoré nájdete jej bočnici. Napríklad pri označení pneumatík 195/65 R15, R15 reprezentuje priemer pneumatiky, pred lomítkom sa nachádza šírka pneumatiky a 65 je zas označenie pre výšku pneumatiky.

TIP: Pri kúpe snehových reťazí by ste mali poznať aj konštrukčnú výšku, čiže hodnotu priemeru oka reťaze. Príliš veľká konštrukčná výška môže počas jazdy spôsobiť trenie reťazí o podbehy nad pneumatikou.

Medzi najčastejšie používané patria snehové reťaze 195/60 R15 (resp. používa sa aj zápis bez lomítka, a to snehové reťaze 195 60 R15) a snehové reťaze 215/60 R16. Medzi ďalšie najčastejšie rozmery patria snehové reťaze 185/65 R15 a snehové reťaze 225/55 R17.

2. Zistite hmotnosť vášho vozidla

Pri výbere snehových reťazí by ste sa však mali riadiť aj hmotnostnou kategóriou vášho vozidla, ktorú nájdete v technickom preukaze k vozidlu. Pre vozidlá do 2 ton sú určené snehové reťaze pre osobné automobily. Pre vozidlá do 7,5 tony sa hodia skôr reťaze s označením 4x4, ktoré sú robustnejšie a odolnejšie voči pretrhnutiu. Snehové reťaze pre nákladné autá musia disponovať extrémnou odolnosťou a nosnosťou, a preto sa na ne hodia najmä oceľové snehové reťaze.

3. Vyberte si správny druh snehových reťazí: Ako delíme snehové reťaze na auto

snehové reťaze namontované na kolese

Každý druh snehových reťazí má trochu iné charakteristiky a je určený na inú mieru používania. Snehové reťaze sa delia na základe rôznych materiálov, z ktorých boli vyrobené, a rôznych spôsobov používania. Môžu byť vyrobené z ocele, plastu alebo textilu. Najdlhšiu životnosť a najlepšiu priľnavosť majú oceľové modely, textilné modely sú zas skladné a plastové boli vytvorené predovšetkým na jednorazové použitie.

Oceľové snehové reťaze

Najčastejšou voľbou vodičov bývajú práve oceľové snehové reťaze, a to kvôli svojej trvácnosti a odolnosti. Stačí ich nasadiť na hnaciu nápravu a môžete sa vybrať naprieč zasneženou krajinou. Z ocele sa vyrábajú aj snehové reťaze na offroad vozidlá a traktory, avšak nemali by ste ich montovať na športiaky s nízkym podvozkom. Oceľové reťaze sa delia na základe pletenia na reťaze so šikmou stopou, rebríčkové reťaze a reťaze s priečkami.

Špeciálnym typom oceľových reťazí sú reťaze vyrobené z mangánovej ocele. Pýšia sa najmä svojou maximálnou odolnosťou a dlhotrvajúcou životnosťou. Sú o čosi tvrdšie a ľahšie než snehové reťaze z bežnej ocele.

Textilné snehové reťaze

Textilné snehové reťaze potešia vodičov svojou nízkou hmotnosťou, skladnosťou a tichou jazdou. Okrem toho sa obúvajú jednoducho a rýchlo. Zlepšujú jazdné vlastnosti na ľade a snehu. Vďaka svojej nižšej konštrukčnej výške sú vhodné aj na športové vozidlá so športovými pneumatikami, ktoré majú nižší podvozok.

Nevýhodou textilných snehových reťazí je však ich kratšia životnosť a nižšia účinnosť v ťažkých snehových podmienkach, alebo počas čerstvo napadnutého snehu. V Rakúsku dokonca figurujú iba ako vyslobodzovacia pomôcka a nedá sa s nimi jazdiť v úsekoch, na ktorých sú snehové reťaze povinné.

Tekuté snehové reťaze

V prípade tekutých snehových reťazí ide o nástrek v spreji. Používajú sa v ľahkých závejoch alebo na miernejšie poľadovice. Hoci ich nanesiete extrémne jednoducho pomocou spreja, priľnavosť pneumatík zvyšujú iba krátkodobo. Vhodné sú napríklad počas výjazdu zo zasneženého parkoviska na odpratanú cestu. Ich účinok je slabší a krátkodobý, a preto by sa mali používať iba v núdzových podmienkach. Neodporúčame ich používať namiesto klasických reťazí do extrémnych snehových podmienok.

Rýchloupínacie snehové reťaze

Rýchloupínacie snehové reťaze sú obľúbené najmä pre svoju jednoduchú aplikáciu na zimné pneumatiky. Pripevňujú sa na predpripravenú konštrukciu na disku kolesa. Hoci nepatria práve k najlacnejším reťaziam, stačí ich len pripnúť a vyraziť, nie je potrebné žiadne nadbiehanie kolesom. Ide tak o ideálne riešenie pre vodičov, ktorí sa dlhodobo pohybujú vo vysokohorských oblastiach. Ich ďalšou výhodou je, že nepoškodzujú disky auta a sú účinné aj do ťažších snehových podmienok, avšak pred každou jazdou sa musia predinštalovať.

Plastové snehové reťaze a vyslobodzovacie pásy

Plastové snehové reťaze alebo vyslobodzovacie pásy, sú jednorazové snehové reťaze. Používajú sa v prípade zapadnutia auta do hlbšieho snehu alebo počas prechodu závejmi či bahnom. Nemali by sa však používať ako náhrada klasických snehových reťazí.

Automatické snehové reťaze

Medzi tzv. „snehové reťaze novej generácie“ patria určite automatické snehové reťaze, ktoré nainštalujete v pohodlí svojej garáže alebo parkoviska a v prípade nutnosti ich aktivujete pomocou diaľkového ovládača priamo z vozidla. Nevyžadujú si tak žiadne vystupovanie z auta počas chumelice na cestách, čím zvyšujú celkový komfort vodiča.

Čo sa týka snehových reťazí a ich ceny, tá sa rôzni v závislosti od modelu a samotného auta. Na internete nájdete snehové reťaze pre osobné automobily od 30 € až po snehové reťaze Modula Grip za niekoľko sto eur.

4. Nezabudnite ani na tvar stopy snehových reťazí

Pri výbere snehových reťazí nezabúdajte ani na tvar ich stopy. Čím je totiž styčná plocha reťazí s povrchom väčšia, tým sa lepšie chopia svojej náročnej úlohy v nehostinnom teréne. Medzi najčastejšie tvary stopy snehových reťazí môžeme zaradiť snehové reťaze s rovnou stopou, so šikmou stopou, rebríčkové snehové reťaze alebo reťaze s priečkami.

auto na zasneženej ulici

Snehové reťaze s rovnou stopou sa kvôli nižšej priľnavosti hodia skôr do miernych podmienok. Reťaze so šikmou stopou poskytujú vozidlu oporu vďaka pokrytiu celého povrchu behúňa, krátkej brzdnej dráhe a vysokej priľnavosti. Okrem toho vodičov potešia jednoduchou montážou a demontážou. Rebríčkové reťaze sa skladajú z rovnobežných reťazí rozložených na pneumatike. Ide o jednoduchú konštrukciu, ktorá sa uchytáva háčikmi. Kvôli zložitejšiemu nasadzovaniu je potrebné ich následne nabiehať autom. Reťaze s priečkami sa zas krížia na behúni tak, že zanechávajú stopu písmena X alebo H. Sú extrémne priľnavé a pohyblivé, avšak stále schopné zachovať si stabilitu pri brzdení. 

Ako nasadiť snehové reťaze na auto

Pokiaľ ste si zabezpečili tie najvhodnejšie snehové reťaze na svoje auto, ďalším krokom bude ich úspešne nasadenie. Reťaze nasadzujte, pokiaľ to ide, mimo premávky na bezpečnom mieste, zatiahnite pritom ručnú brzdu a zapnite výstražné svetlá. V každom prípade vám odporúčame nasadiť ich včas, ešte pred náročným stúpaním do kopca, pretože ak by ste sa zasekli na kopci s prešmykujúcimi pneumatikami, môže byť už neskoro.

TIP: Ak ste ešte nikdy nenasadzovali snehové reťaze a chystáte sa do hôr počas zimy, odporúčame vám vyskúšať si ich nasadzovanie prvýkrát doma v garáži alebo na parkovisku. Budete si môcť celý proces v pokoji vyskúšať bez toho, aby na vás trúbili ostatní vodiči. 

Snehové reťaze sa nasadzujú na hnaciu nápravu podľa toho, či má vaše auto predný alebo zadný náhon. Ak máte auto s pohonom všetkých štyroch kolies, nasaďte snehové reťaze na všetky kolesá. Nasaďte ich vždy iba na tú časť kolesa, ktorá sa nedotýka vozovky. Následne prejdete autom o čosi vpred a nasaďte zvyšok. Ak si nebudete vedieť dať rady, presný postup si prečítate priamo v ich balení.

Správny postup nasadzovania snehových reťazí:

  1. rozložte reťaz pred hnacie koleso a vyrovnajte ju
  2. zasuňte ju za koleso
  3. oba konce lanka spojte a položte na behúň pneumatiky
  4. spojte bočnú reťaz spojovacím háčikom s koncovým článkom bočnej reťaze
  5. zasuňte lanko pod pneumatiku a vyrovnajte reťaz
  6. pevne utiahnite napínaciu reťaz a uchyťte ju v drážke v prevlečnej zarážke
  7. prevlečte prebytočnú časť reťaze okolo bočnej reťaze a prichyťte gumový napínač
  8. skontrolujte nasadenie a opravte prípadné nerovnomernosti či pretočenie
  9. po prejdení zopár desiatok metrov zastavte vozidlo, vystúpte a reťaze ešte mierne dotiahnite

TIP: Po nasadení skontrolujte, či reťaz sedí na pneumatike a nie na ráfiku.

Aj napriek nasadeným snehovým reťaziam by ste nemali podceňovať zimné cestné podmienky. So snehovými reťazami jazdite opatrne a pomaly, brzdite aj zatáčajte čo najjemnejšie. Maximálna rýchlosť, ktorou by ste mali ísť je 50 km/h. Akonáhle sa dostanete naspäť na asfalt, reťaze dajte dole, pretože jazda po asfalte znižuje ich životnosť a poškodzuje pneumatiky.

Povinnosť nosenia snehových reťazí na Slovensku a v okolitých krajinách

Podľa súčasne platnej legislatívy na Slovensku nie je povinnosť voziť v aute snehové reťaze ako súčasť povinnej výbavy auta. Avšak v zimnom období, čiže od 1. novembra do 31. marca, platí v úsekoch označených príkazovou značkou povinnosť ich nasadenia.

dopravná značka

Čo sa týka zahraničia, najčastejšie sa slovenskí vodiči stretávajú s príkazom obutia snehových reťazí v Rakúsku, kam cestujú za lyžovačkou. Snehové reťaze v Rakúsku dokonca kontrolujú policajti, ktorí stoja pri vjazde do niektorých oblastí, a púšťajú tam len vodičov s adekvátnou zimnou výbavou a „obutím“. Pokiaľ by ste tieto nariadenia ignorovali a následne spôsobili dopravnú nehodu alebo akokoľvek inak zablokovali príslušnú cestu, hrozí vám pokuta až do výšky 5 000 €.

Pokiaľ vás zaujímajú podrobnejšie informácie ohľadom krajín EÚ a povinností obutia zimných pneumatík v Európe a nasadenia snehových reťazí, prečítajte si jeden z našich predchádzajúcich článkov.