Chceli by ste si niekedy vyskúšať na svojom aute športovú jazdu či zajazdiť si na závodnom okruhu? V tom prípade potrebujete kvalitné športové pneumatiky. Ako sa tieto pneumatiky správajú pri jazde na suchej a mokrej vozovke? V článku sa dozviete, ktoré sú najlepšie športové pneumatiky a aké majú vlastnosti.

Porsche 911 GT3 991 z pneumatiky Michelin

Najlepšie športové pneumatiky určené nielen na závodné okruhy

Najlepšie športové pneumatiky urobia dobrú službu nielen na pretekárskom okruhu, ale aj v bežnej premávke. Koľkým z vás sa podarilo vyskúšať si jazdu na závodnom okruhu na Slovakia Ringu v Orechovej Potôni, na Masarykovom okruhu pri Brne či dokonca na Hungaroringu pri Budapešti? Na jazdenie okruhov si môžete kúpiť aj pretekárske športové pneumatiky s homologizáciou do cestnej premávky. 

Hlavným kritériom športových pneumatík je vynikajúca schopnosť držať stopu a stabilitu vozidla na každom druhu povrchu a pri akejkoľvek rýchlosti. Stabilitu v zákrutách či pri vysokých rýchlostiach zabezpečujú špeciálne vlastnosti športových pneumatík. Medzi tieto špeciálne vlastnosti oproti štandardným pneumatikám patrí:

  • zvýšená priľnavosť k vozovke
  • mäkšia zmes, kvôli ktorej sa však znižuje ich životnosť
  • vyššia stabilita v zákrutách vďaka tvrdšej bočnici

V posledných rokoch sa s rastom priemerov ráfikov a znižovaním profilu pneumatík zvyšuje záujem o športové pneumatiky. Preto sme sa rozhodli vám v tomto článku predstaviť vybrané športové pneumatiky, ktoré uspeli aj v uznávaných testoch ADAC. Ide o modely pneumatík Michelin Pilot Sport 4S, Goodyear Eagle F1 SuperSport, Pirelli P Zero a Michelin Pilot Sport Cup 2.

Športové pneumatiky Michelin Pilot Sport 4S

Pokiaľ si chcete jazdu na svojom športovom vozidle dokonale užiť, športové pneumatiky Michelin Pilot Sport 4S sú pre vás tou správnou voľbou. Sú pravdepodobne najlepšími športovými pneumatikami, ktoré sú momentálne u výrobcu Michelin v ponuke.

Pneumatiky Michelin Pilot Sport 4S obúvajú drahšie vozidlá vyšších tried. Dokonca, niektoré vozidlá Mercedes, Ferrari a Porsche ich používajú už pri prvomontáži. Vodiči vozidiel obutých v týchto prémiových pneumatikách dokážu oceniť ich vyvážené jazdné vlastnosti tak na mokrej, ako i suchej vozovke, a optimálnu efektivitu prevádzky. Vysoko reaktívny dezén sa nepretržite prispôsobuje vozovke, vďaka čomu zaručuje mimoriadnu kontrolu nad vozidlom a efektívne brzdenie aj na mokrom povrchu. Aramidovo-nylónový pás zaisťuje optimálny prenos pokynov riadenia na vozovke.

Športové pneumatiky Goodyear Eagle F1 SuperSport

Športové pneumatiky Goodyear Eagle F1 SuperSport sú ideálne do extrémnych podmienok závodných okruhov či na dravú jazdu športových áut. Obúvajú tie najvýkonnejšie vozidlá, ako napríklad BMW M3, Mercedes-AMG či Porsche 911 Turbo.

Tieto pneumatiky sa skladajú z inovatívnych zmesí umožňujúcich skrátenie brzdnej dráhy a dynamické zrýchlenie, pri ktorom sa budete cítiť ako skutočný závodník. Dokonalá konštrukcia bočnice zlepšuje manévrovateľnosť a trakciu v zákrutách. Zárezy na bočnici pneumatík sú menej husté, avšak sú hlbšie a širšie, vďaka čomu sa ešte viac prilepia k vozovke. Okrem toho športové pneumatiky Goodyear Eagle F1 SuperSport poskytujú vodičovi vynikajúcu priľnavosť k vozovke a ideálnu ovládateľnosť vozidla na každej ceste.

Pirelli P ZERO pneumatik

Športové pneumatiky Pirelli P Zero

Športové letné pneumatiky Pirelli P Zero sú prémiové športové pneumatiky, s ktorými môžete jazdiť rýchlosťou aj 300 km/h. Sú určené na použitie do áut so športovým charakterom a extrémnym výkonom, ako sú luxusné sedany a kupé s motormi s vysokým výkonom. Pneumatiku Pirelli P Zero najčastejšie obúvajú vozidlá Mercedes Benz SLK, Volkswagen Scirocco, BMW rad 3, ale aj niektoré modely Lamborghini.

Výroba týchto pneumatík prebieha s použitím najmodernejších technológií, a preto sa na ne môžete spoľahnúť za každých okolností. Ich dezén je zložený z rady jednoduchých blokov s drážkami na okrajoch. Priamka priečnych hrán je pre lepší výkon pri vyšších rýchlostiach rozdelená na diagonálne bloky. Pozdĺž pneumatiky sú priame drážky, ktoré slúžia na odvodnenie a ochranu proti aquaplaningu. Vďaka tomu sa vám bude omnoho ľahšie brzdiť aj na mokrej vozovke. Pneumatiky Pirelli P Zero sú skutočne luxusným kúskom. Viac sa o nich dozviete v anglickom videu:


Športové pneumatiky Michelin Pilot Sport Cup 2

Športové letné pneumatiky Michelin Pilot Sport Cup 2 sa hodia do extrémnych podmienok závodných dráh. Avšak sú homologizované aj na použitie na normálnej vozovke, a preto obohatia vašu jazdu aj v obyčajnej premávke. Pneumatiku Michelin Pilot Sport Cup 2 často obúvajú na vozidlá, ako Porsche 911 či Nissan GT R.

Porsche 918

Medzi ich popredné vlastnosti patrí vynikajúca priľnavosť na suchom povrchu a, vďaka novo vyvinutom elastomeri, aj v zatáčkach. Model taktiež znižuje riziko aquaplaningu a zvyšuje bezpečnosť na mokrej vozovke.

Najlepšie športové pneumatiky menej známych výrobcov

Kvalitné športové pneumatiky nemusíte hľadať iba u popredných výrobcov pneumatík. Môžete ich nájsť aj v ponuke menej známych výrobcov a za prijateľnú cenu si užiť športovú jazdu nielen v cestnej premávke, ale aj na závodnom okruhu. Rozumnou kúpou sú športové pneumatiky Sava Intensa UHP 2 či Nexen N'Fera Sport. Tieto pneumatiky excelujú najmä na suchej ceste, avšak sú trochu slabšie na mokrých vozovkách.

BMW motorke

Najlepšie športové pneumatiky pre motocykle

Pokiaľ patríte k fanúšikom motošportu, určite viete, že aj pri jazde na motocykli potrebujete mať obuté kvalitné pneumatiky. Najlepšie športové pneumatiky pre motocykle sú modely ContiSportAttack 4 a ContiRaceAttack 2, avšak zaujímavé sú aj športovo-cestné pneumatiky ContiRoad. ContiSportAttack 4 majú vynikajúcu kontaktnú plochu pri extrémnych uhloch naklonenia, priľnavosť k vozovke a presnosť riadenia. ContiRaceAttack 2 a ContiRoad sú skvelé pneumatiky na použitie aj mimo pretekárskej dráhy.