Šírka pneumatiky je jedným z prvkov, ktoré majú významný vplyv na jazdné vlastnosti a pohodlie vodiča a cestujúcich. Prečítajte si, akú šírku pneumatík treba použiť vo svojom aute. Zistite, ako zmena veľkosti odporúčanej výrobcom automobilu ovplyvní trakciu a spotrebu paliva.

Podczas wybierania nowych opon warto porównać opinie ekspertów z opiniami użytkowników.Pri výbere nových pneumatík sa oplatí porovnať názory odborníkov s názormi používateľov.

Čo je to vlastne šírka pneumatiky?

Šírka je jednou zo zložiek veľkosti pneumatiky a je jedným z najdôležitejších parametrov pneumatiky. Je to vzdialenosť medzi obidvoma stranami pneumatiky, uvádzaná v milimetroch, určená po jej namontovaní na disk a po správnom nahustení.

Úzke pneumatiky sa zvyčajne používajú v malých mestských a elektrických autách, zatiaľ čo tie najširšie sa používajú v športových vozidlách. Čím sú pneumatiky širšie, tým je ich profil nižší a naopak.

Šírka pneumatiky a trakcia – súvisí to spolu?

Veľa ľudí si kladie otázku, či sú širšie pneumatiky lepšie. Ako kedy. Takéto pneumatiky majú väčšiu kontaktnú plochu so zemou, čo sa priamo premieta do vyššej trakcie na suchej vozovke a kratšej brzdnej dráhy. Ovplyvňuje to aj efektívnejší prenos krútiaceho momentu na povrch vozovky a následne aj efektívnejšiu akceleráciu.

Je potrebné pripomenúť, že použitie pneumatiky širšej ako je základná veľkosť má výhody aj nevýhody. Zväčšenie povrchu dezénu zvyšuje náchylnosť na aquaplaning – súvisí to s potrebou odvádzať viac vody pri jazde na mokrom asfalte. Široké pneumatiky si horšie poradia aj s nerovným povrchom, plným dier a vyjazdených koľají.

Z tohto dôvodu sa pri hľadaní odpovede na otázku, aké si vybrať – širšie alebo užšie pneumatiky – oplatí mať na pamäti vplyv tohto parametra na jazdné vlastnosti a tiež podmienky aktuálneho ročného obdobia. O tom, ako to vplýva na bezpečnosť a komfort cestovania, sa dočítate ďalej v článku.

Širšie pneumatiky a spotreba paliva

Vplyv pneumatík na množstvo spotrebovaného paliva je jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré berú do úvahy ľudia hľadajúci novú súpravu pneumatík. Nadšenci športovej jazdy, ktorým záleží na dobrom vzhľade svojho vozidla, nebudú, žiaľ, spokojní s nasledujúcou správou. Šírka pneumatiky – zodpovedná za trakciu a vzhľad auta – má výrazný vplyv na spotrebu paliva pri každodennej jazde.

Čím širšie pneumatiky, tým vyššie cestovné náklady. Prečo? Pri výbere modelu širšieho ako je základný by ste mali počítať so zvýšením valivého odporu. Zvýšenie koeficientu trenia sa premieta do väčšej sily, ktorú musí vozidlo vyvinúť, aby dosiahlo pohyb. V dôsledku toho môže väčšia šírka pneumatiky zvýšiť priemerné prevádzkové náklady automobilu, čo negatívne ovplyvňuje spotrebu paliva.

Niektórzy kierowcy decydują się na zmianę szerokości opon tylko w okresie zimowym.Niektorí vodiči sa rozhodnú zmeniť šírku pneumatík iba v zimnom období.

Letné pneumatiky – širšie alebo užšie?

Pýtate sa, či môžete na leto obuť širšie pneumatiky? Jednoznačne – pokiaľ ich nezabudnete zosúladiť s pokynmi výrobcu vozidla.

V teplejšom období vodiči radšej jazdia rýchlejšie. Pri rýchlej jazde je veľmi žiaduca lepšia priľnavosť v zákrutách a kratšia brzdná dráha – práve to ponúkajú široké pneumatiky. Tým sa zvýši celkový komfort cestovania.

Pamätajte však, že širšie pneumatiky vzadu a vpredu budú generovať viac hluku a vyššiu spotrebu paliva, čo ovplyvní hospodárnosť jazdy. Ak zažijete letný lejak, môžu byť tiež horšie pri odvádzaní vody, čo si vyžaduje, aby ste boli opatrnejší a nedostali šmyk.

Akú šírku majú mať zimné pneumatiky?

Keď je povrch vozovky mokrý, pokrytý snehom alebo kašovitým snehom, užšie pneumatiky budú fungovať oveľa lepšie. Sú menej náchylné na aquaplaning a znižujú riziko šmyku. Dôležité je, že sa vyznačujú aj nižším valivým odporom, čím sa znižuje množstvo spotrebovaného paliva.

Ktoré zimné pneumatiky – širšie alebo užšie – budú vhodné pre autá s vyšším výkonom motora? Výrobcovia často schvaľujú pneumatiky, ktoré sú o niečo užšie ako letné modely. Mimo mesta sú cesty menej pluhované a menej často odhrnuté od snehu, čo predstavuje pre mnohých vodičov väčšiu výzvu.

Úzke pneumatiky síce budú vyzerať na športových vozidlách o niečo menej atraktívne, no výrazne zvýšia úroveň bezpečnosti a komfortu pri jazde na snehu alebo vo vyjazdených koľajach.

Môžete jazdiť na pneumatikách rôznych šírok na jednej náprave?

Podľa predpisov nie je dovolené používať na jednej náprave pneumatiky rôznych šírok. Musia mať rovnakú veľkosť – t. j. výšku profilu, šírku a veľkosť disku. Nemôžu sa líšiť v modeli, dezéne, zaťažení a rýchlostnom indexe alebo stupni opotrebenia.

Výnimkou je rezervné koleso, ktoré by sa malo používať iba v nevyhnutných prípadoch. Zákon však umožňuje použitie rôznych pneumatík na dvoch nápravách. Takéto konanie však môže negatívne ovplyvniť správanie vozidla a činnosť systémov ABS a ESP.

Ako si vybrať správnu šírku pneumatiky?

Širšie pneumatiky v aute majú pozitívny vplyv na priľnavosť a ovládateľnosť na suchom povrchu a tiež zvyšujú spotrebu paliva. Oveľa širšie pneumatiky môžu zároveň zhoršiť výkon vozidla a viesť k preťaženiu pruženia, ktoré nie je prispôsobené na pneumatiky s nadmerným rozmerom. Z tohto dôvodu by ste si rozmery novej súpravy nemali vyberať svojpomocne, ale vždy sa riaďte pokynmi výrobcu. Sú zahrnuté v príručke k vozidlu, ako aj na nálepkách umiestnených na dverách vodiča alebo na dvierkach palivovej nádrže.

Pamätajte, že kolesá by nemali presahovať obrys auta. Ak sú vaším snom viac odhalené okraje disku, ktoré mierne vyčnievajú alebo sú na úrovni podbehu kolesa a pneumatika je umiestnená hlbšie, zvážte montáž ďalších blatníkov. Skontrolujte tiež, či takéto pneumatiky budú kompatibilné s karosériou a motorom vášho auta.

Tiež sa oplatí skontrolovať šírku pneumatík, ak ste si kúpili auto z druhej ruky. Uistite sa, že je namontovaná súprava správnej veľkosti. Ak nie, porovnajte ju s odporúčaním od výrobcu alebo si vyberte náhradu, ktorá podľa vás najlepšie ovplyvní celkový vzhľad vozidla.