Blíži sa sezónne prezúvanie pneumatík a mnoho vodičov rieši dilemu, aké letné pneumatiky 175/65 R14 si majú kúpiť. Rebríček pripravený naším tímom vznikol na základe recenzií vodičov, ktorí vyjadrili  svoju spokojnosť s týmito modelmi v hodnoteniach na portáli Oponeo. Vďaka nemu si rýchlo a jednoducho vyberiete ideálne pneumatiky pre svoje auto. 

175/65 R14 - fiat 500Pneumatiky s rozmerom 175/65R14 montované okrem iného na Fiaty 500.

Ak uvažujete nad tým, aké letné pneumatiky 175/65 R14 si vybrať, náš rebríček Vám môže pomôcť pri rozhodovaní. Všetky modely, ktoré sú v ňom predstavené, boli dôkladne otestované našimi zákazníkmi, ktorý jazdili na rôznych cestách a v premenlivých poveternostných podmienkach. Pneumatiky s týmto rozmerom sa montujú na mnoho modelov populárnych vozidiel, ako napríklad: Citroën Berlingo, Peugeot 206, Renault Clio, Fiat Tipo, Volkswagen Polo, Opel Astra, Toyota Corolla, Mazda MX-5, Škoda Fabia a mnoho iných.

Rebríček letných pneumatík 175/65 R14 podľa používateľov Oponeo*

ModelHodnotenie
Nokian Tyres Wetproof5,55
Nexen N’Blue HD Plus5,4
Firemax FM6015,35
Imperial Ecodriver 45,35
Kormoran Road5,2

*Hodnotenia vyššie uvedených pneumatík boli zozbierané od 1. januára 2021 do 7. marca 2022. Týkajú sa výhradne predstaveného rozmeru. Uplatnila sa stupnica hodnotenia v rozsahu 1-6, pričom 6 je najvyššia známka, ktorú bolo možné získať.

Ak nemáte istotu, ktorý rozmer pneumatík je vhodný pre Vaše auto, určite použite konfigurátor výberu pneumatík.

Nokian Tyres Wetproof

Prvé miesto v tohtoročnom rebríčku patrí modelu Wetproof značky Nokian Tyres. Táto pneumatika patrí do prémiového segmentu a výrobcovia tu stavili na riešenia, ktoré zaručia nielen komfortnú jazdu, ale predovšetkým bezpečnosť.

Konštrukcia pneumatiky je rozdelená na dve časti. Vonkajšia časť zodpovedá za stabilizáciu a ľahké manévrovanie, druhá – vnútorná zóna znižuje riziko vzniku aquaplaningu.

Pre tento produkt sa použil asymetrický dezén. Zabezpečuje skvelú priľnavosť rovnako na suchej ako aj na mokrej vozovke. Špeciálne vypracované drážky aj štruktúra pripomínajúca golfovú loptičku, a taktiež použitie technológie tichých bočníc zaisťujú veľmi nízku hlučnosť, ktorá pri tomto rozmere predstavuje iba 68 dB.


Spokojní vodiči upozorňujú  vo svojich hodnoteniach na najdôležitejšie vlastnosti:

Na mokrej vozovke sú veľmi, veľmi dobré, dokonca aj v priam „monzúnových“ podmienkach, na suchom povrchu je to tiež veľmi dobré, dokonca aj keď sa vážne podcení prudkosť zákruty. No a (s rozmerom 175/65R14) sú úžasne tiché, čo sa dá výrazne počuť v nedostatočne odhlučnenom aute. Marek

Skvelé pneumatiky čo sa týka držania stopy. Trošku sú počuť, ale myslím že to neovplyvňuje jazdný komfort – najmä, ak sa tým zvyšuje bezpečnosť. Presvedčili ma natoľko, že zimné pneumatiky budú tiež Nokian. Oskar

Nexen N’Blue HD Plus

Druhé miesto obsadila pneumatika strednej triedy – Nexen N’Blue HD Plus. Jedná sa o model, ktorý pozitívne ovplyvňuje nielen bezpečnosť, ale aj redukciu množstva spotrebovaného paliva. Vďaka tomu môžu vodiči ušetriť pri tankovaní.

Gumová zmes použitá na výrobu tejto pneumatiky zabezpečuje nízky valivý odpor a trvanlivosť. Špeciálna konštrukcia kostry zabraňuje poškodeniu a deformácii, čím sa významne zvyšuje stabilita. Asymetrický behúň s dobre vytvarovaným dezénom sa vyznačuje tým, že má špeciálny systém drážok, ktoré umožňujú efektívne odvádzanie vody a zabraňujú vzniku aquaplaningu. Ak sa rozhodnete pre tento model, môžete očakávať dobrú priľnavosť a kratšiu brzdnú dráhu rovnako na suchej ako aj mokrej vozovke.


Aký je názor vodičov na Nexen N’Blue HD Plus? Tu je niekoľko recenzií:

Odporúčam tieto pneumatiky. Na ľahkom aute, ako je to moje, sa správajú skvele. Majú dobrú priľnavosť, dokonca aj na mokrej vozovke. Auto sa príjemne a ľahko riadi. Spotreba klesla. Pavol K.

Veľmi dobré ekonomické pneumatiky, dokonale sa osvedčia pri jazde v meste a na krátke vzdialenosti,  vysoká odolnosť proti oderu – nestrácajú sa pred očami, dobre sa správajú na mokrej vozovke, a čo sa týka priľnavosti na suchej vozovke a hlučnosti, nie je im čo vytknúť, odporúčam. Cena/kvalita - 6/6. Žemol

Firemax FM601

V prehľade 5 najlepších letných pneumatík s rozmerom 175/65 R14 sa umiestnil Firemax FM601. Model zaradený do ekonomickej triedy predstavuje ideálne riešenie pre vodičov, ktorým záleží na dobrej výkonnosti a výhodnej cene produktu. Pneumatika zaručuje komfort počas jazdy a dobrú priľnavosť na mokrej vozovke. Umožňujú to široké drážky, ktorých úlohou je účinne odvádzať vodu a zabraňovať šmyku vozidla.

Firemax FM601 má asymetrický behúň, vďaka čomu si pneumatika dobre poradí počas daždivých dní a postará sa o bezpečnosť. Vodič má navyše istotu, že pri zdolávaní zákrut sa auto lepšie drží na ceste a drží si vytýčenú stopu. Výrobca stavil na tento typ riešenia, nakoľko minimalizuje úroveň hluku vydávaného pneumatikou počas jazdy.


Pneumatiky značky Firemax ocenili spokojní zákazníci, a čo zdôrazňujú vodiči vo svojich hodnoteniach? Uvádzame niekoľko recenzií:

Mám veľmi ľahký, športový Peugeot 206, hmotnosť 960 kilogramov. Používal som drahé, značkové prémiové pneumatiky, boli o niečo tvrdšie. Tieto sú mäkké, jazda s nimi je plynulá. Vysoký jazdný komfort a dobrá priľnavosť na suchom aj mokrom povrchu. Skutočne ich veľmi odporúčam. Nie sú viditeľné známky opotrebovania, prešiel som už 3 tisíc kilometrov. Leon

Pneumatiky plnia svoju úlohu. Je síce pravda, že ich nevystavujeme dynamickému jazdnému štýlu, ale sme s nimi úplne spokojní. Má ich manželka na Yaris Verso, ktorá každý deň jazdí najmä v meste. Rozhodoval som sa hlavne podľa ceny, ale aj kladného hodnotenia z Oponeo a myslím si, že za túto cenu ťažko kúpite také kvalitné, nové pneumatiky. Vrrrrrrr

Imperial Ecodriver 4

Ďalšie miesto v tabuľke patrí taktiež predstaviteľovi ekonomickej triedy, konkrétne modelu Imperial Ecodriver 4. Je to skvelá voľba pre vodičov, ktorí hľadajú ekonomické riešenie a stavili predovšetkým na najvýhodnejší pomer ceny a kvality.

Táto pneumatika je výnimočná najmä vďaka tomu, že má asymetrický behúň s dvojitou funkciou. Stredová časť zodpovedá za efektívne odvádzanie vody a zabraňuje aquaplaningu. Vonkajšia časť má zase za úlohu zabezpečiť správnu trakciu a dobrú kontrolu nad vozidlom. Vďaka tomu budú môcť vodiči, ktorí uprednostňujú pokojný a umiernený jazdný štýl, s istotou zdolávať zákruty pri zachovaní optimálnej priľnavosti. Výhodou je aj gumová zmes použitá na výrobu týchto pneumatík. Vyznačuje sa vysokou odolnosťou proti oderu a zaručuje dlhú dobu používania.


Kladné hodnotenie vodičov, ktorí stavili na pneumatiky Imperial Ecodriver 4, hovoria samé za seba:

Pneumatiky sú skvelé. Za takúto cenu dostaneme dokonca viac, než by sa dalo očakávať. Majú veľmi dobrú priľnavosť, brzdenie rovnako na suchej ako aj mokrej vozovke nerobí žiaden problém. Rozhodne odporúčam! Alex

Pneumatika plní všetky funkcie, ktoré má plniť. Je dosť tichá, dobre drží stopu v zákrutách, nič nepiští ani počas horúčav. Odporúčam. Kornel

Kormoran Road

Kormoran Road je pneumatika ekonomickej triedy, oceňovaná za nízku hlučnosť a veľmi výhodnú cenu. Predstavuje ideálnu voľbu pre vodičov, ktorí jazdia najmä v meste a príležitostne na dlhšie výlety.

Za efektívne odvádzanie vody a dobrú priľnavosť zodpovedá špeciálna, asymetrická  konštrukcia behúňa. Široké obvodové drážky v kombinácii so zárezmi na ramenách významne znižujú riziko aquaplaningu a umožňujú dobrú kontrolu nad vozidlom počas jazdy na mokrej vozovke. Vďaka rozšíreným ramenám sa pneumatika vyznačuje vyššou stabilitou a tak sa postará o ľahšie udržanie trakcie. Oveľa ľahšie sa vchádza do zákrut a zvyšuje sa tak plynulosť jazdy.

Čo si myslia o Kormoran Road vodiči, ktorí si kúpili a otestovali tieto pneumatiky?

Ideálne pneumatiky pre tých, ktorí sa sporadicky presúvajú autom a nechcú míňať veľa peňazí na pneumatiky. Trojs

Odporúčam tieto pneumatiky. Pri každodennej jazde sa osvedčia veľmi dobre. Nie je to najvyššia kvalita, ale jazdím s nimi už niekoľko mesiacov a som spokojný. Daniel

Ako si vybrať pneumatiky na letnú sezónu?

Ak chcete urobiť správne rozhodnutie pri výbere vhodných pneumatík, musíte predovšetkým získať informácie o výrobku. Pomôže vám v tom štítok priložený k pneumatike, ktorý obsahuje najdôležitejšie parametre. Nájdete na ňom aj údaje o priľnavosti na mokrej vozovke, valivom odpore, či hlučnosti pneumatiky počas jazdy.

Oplatí sa overiť aj to, ako dopadol model pneumatiky, ktorú si plánujeme kúpiť, v profesionálnych testoch. Prehľady, ktoré pripravujú motoristické organizácie a magazíny, sú  cenným ukazovateľom, ktorý model sa oplatí vybrať. Mnoho vodičov však zastáva názor, že najviac informácií sa dá nájsť v hodnoteniach iných vodičov, pretože dennodenne testujú pneumatiky, poznajú všetky ich prednosti aj nedostatky.

Ak máte pochybnosti, obráťte sa na našich odborníkov, pomôžu vám urobiť správne rozhodnutie.