Výber pneumatík skôr či neskôr neobíde žiadneho majiteľa auta. Pneumatiky jednoducho majú svoju životnosť, navyše je tu aj povinnosť sezónneho prezúvania. V článku si prečítate, ako vybrať pneumatiky, ktoré vášmu autu sadnú a zároveň budú spĺňať aj vaše požiadavky a preferencie.

ako vybrať pneumatiky na leto a zimu

Kupujete pneumatiky podľa rozmeru? Poradíme vám, na čo sa zamerať

Pri rozhodovaní sa, aké pneumatiky kúpiť, musíte začať základnými parametrami. Ide najmä o šírku pneumatiky, profil a priemer disku. Potrebné údaje nájdete v technickom preukaze k vozidlu, v ktorom je spravidla zapísaných viacero rozmerov pneumatík. To znamená, že všetky tieto pneumatiky je možné použiť na danom vozidle. Samozrejme, môžete si vybrať aj rovnaký rozmer, aký máte na aute teraz a je zapísaný vo vašom technickom preukaze.

Ak by ste zatúžili ešte po inom rozmere pneumatík, než zapísanom v technickom preukaze, môžete si vybrať kolesá, ktoré majú schválenie pre vaše vozidlo. Aby ste na nich mohli aj reálne jazdiť, budete v prvom rade potrebovať typový list. Následne si ich treba nechať zapísať do technického preukazu. To teda znamená návštevu úradu a administratívu. Treba si preto zvážiť, či vám iný rozmer naozaj stojí za ďalšie vybavovačky, alebo si vyberiete z už zapísaných rozmerov.

Čo znamenajú čísla a písmená na pneumatike?

V každom prípade si pred kúpou nových pneumatík nájdite v technickom preukaze alebo na pneumatike údaj o rozmere. V krátkosti priblížime, čo znamenajú jednotlivé číslice a písmená na pneumatike, na príklade tohto reťazca: 195/50 R15 82H. Jednotlivé znaky v tomto prípade znamenajú:

  • 195 – šírka pneumatiky v mm 
  • 50 – profil pneumatiky (výška); ide o percentuálny pomer výšky bočnice a šírky pneumatiky, v tomto prípade je teda výška pneumatiky 50 % zo šírky 195 mm
  • R – typ konštrukcie pneumatiky
  • 15 – priemer disku v palcoch
  • 82 – záťažový index; môže mať rôznu hodnotu a vyjadruje nosnosť pneumatiky. Hodnota 82 znamená, že maximálna možná záťaž na pneumatiku je 475 kg, hodnoty záťažového indexu sa pohybujú v rozmedzí od 190 až do 7100 kg na pneumatiku. 
  • H – rýchlostný index; H znamená, že pneumatiky sú vyrobené pre maximálnu rýchlosť 210 km/h; rýchlostný index musí byť rovnaký alebo vyšší ako je konštrukčná rýchlosť vozidla, ktorá je zapísaná v technickom preukaze. Ak je konštrukčná rýchlosť 210 km/h, na vozidle musíte mať minimálne pneumatiky H alebo pneumatiky s vyšším rýchlostným indexom, napríklad V (240 km/h), W (270 km/h), Y (300 km/h).

Hlučnosť pneumatík, priľnavosť na mokrom povrchu a spotreba paliva

Podstatnými parametrami pneumatík sú aj ich hlučnosť, priľnavosť na mokrom povrchu a valivý odpor. Tieto údaje nájdete na štítku k pneumatikám. Pre niekoho je totiž v otázke ako vybrať pneumatiky najpodstatnejšia ich schopnosť úspory.

ako kúpiť pneumatiky

Ako vybrať pneumatiky, ktoré pomôžu s nízkou spotrebou paliva?

Trieda valivého odporu a trieda úspory paliva vyjadruje, do akej miery má pneumatika vplyv na spotrebu paliva. Najmenší valivý odpor majú pneumatiky triedy A a majú teda aj najmenší vplyv na zvyšovanie spotreby. Najhoršia trieda, s ktorou sa môžete bežne stretnúť pri pneumatikách na osobné autá, je trieda D.

Výber pneumatík a ich hlučnosť

Predovšetkým pri dlhších cestách je hlučnosť pneumatík nezanedbateľným faktorom. Hlučnosť sa pohybuje zhruba od 66 do 75 db, pričom každý decibel môže byť citeľný. Najnižšie hlučnosti mávajú prémiové pneumatiky, najhoršie sú na tom spravidla pneumatiky ekonomickej triedy.

Nové pneumatiky a ich výber na základe priľnavosti na mokrej vozovke

Trieda priľnavosti na mokrom povrchu je dôležitá najmä z pohľadu bezpečnosti, pretože označuje stupeň priľnavosti pneumatiky na mokrej vozovke. S tým samozrejme súvisí dĺžka brzdnej dráhy, záber a stabilita na mokrej ceste. Aj v tomto prípade je najlepšia trieda A, bežnejšie sú triedy B a C.

Aké kúpiť pneumatiky na zimu?

Zimné pneumatiky sú u nás na Slovensku povinné od 15. novembra do 31. marca ak je na cestách súvislá vrstva ľadu alebo snehu, takže by vám jednoznačne nemali chýbať. Okrem základných parametrov treba pri výbere zimných pneumatík zohľadniť aj štýl jazdy, počet najazdených kilometrov a či máte auto s vysokým výkonom alebo mestské vozidlo.

Aké kúpiť pneumatiky na zimu? Ak najazdíte v zime menej, teda asi do 5 000 km, a nechystáte sa do vysokohorských oblastí, mali by vám stačiť pneumatiky nižšej alebo strednej triedy. Pri vyššom počte kilometrov a zložitejších terénoch vyberajte zo strednej alebo vyššej triedy. Aké pneumatiky sú postačujúce do mesta a aké mimo neho?

Chcem si objednať zimné pneumatiky na auto.

Pokiaľ jazdíte najmä v meste, máte malé mestské vozidlo a štýl vašej jazdy by sa dal označiť za pokojný, ekonomická trieda pneumatík pre vás zrejme bude dostačujúca. Avšak kvalita a jazdné vlastnosti nebudú na takej úrovni, ako pri pneumatikách strednej a vyššej triedy. Tie by ste si mali zaobstarať ak jazdíte často aj mimo mesta, máte výkonnejšie vozidlo alebo jazdíte o niečo dynamickejšie. V týchto prípadoch sa vám investícia do drahších zimných pneumatík určite oplatí. 

aké pneumatiky kúpiť na zimu

Majú zimné pneumatiky význam?

Zákon o cestnej premávke hovorí, že ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, vozidlo môže byť použité v cestnej premávke iba vtedy, ak je vybavené zimnými pneumatikami, teda vybavené pneumatikami na jazdu na ľade a snehu. Takéto pneumatiky sú označené horským symbolom alebo značkou M+S, M.S alebo M&S, čo v preklade z anglického Mud and Snow znamená blato a sneh. 

Zimné pneumatiky majú iné vlastnosti ako letné, a preto sú v zimných podmienkach bezpečnejšie, mäkšie a majú lepšiu priľnavosť na snehu. Aby však boli zimné pneumatiky dostatočne účinné a bezpečné, musia mať hĺbku dezénu minimálne 4 mm. V prípade porušenia zákona o cestnej premávke vám hrozí aj pokuta, no podstatnejšie je to, že bez vhodných pneumatík a prispôsobeniu jazdy počasiu a stavu vozovky ohrozujete seba a aj ostatných účastníkov cestnej premávky, pretože by ste mohli spôsobiť dopravnú nehodu

V našej ponuke nájdete najrôznejšie zimné pneumatiky, a preto si môžete vybrať presne podľa vášho gusta.

Aké pneumatiky na auto sú najvhodnejšie počas letnej sezóny?

Aké pneumatiky kúpiť na leto, resp. do akých pneumatík prezuť auto počas letnej sezóny? V podstate platí to isté, ako pri zimných pneumatikách, pretože aj v tomto prípade si môžete vybrať ekonomickú triedu, ale aj strednú a najvyššiu. V našich končinách máme väčšinu roka obuté práve letné pneumatiky, takže je dobré vedieť, aké sú medzi jednotlivými triedami rozdiely a či sa oplatí investovať do kvalitnejších pneumatík.

Chcem si objednať letné pneumatiky na auto.

Prémiové pneumatiky sú najdrahšie, ale pre náročnejších šoférov budú najlepšou voľbou. Pneumatiky najvyššej triedy majú lepšie jazdné vlastnosti ako tie lacnejšie pneumatiky, majú nižšiu hlučnosť a ponúkajú spoľahlivosť na rôznych povrchoch a v rôznych podmienkach. Ak patríte medzi šoférov s dynamickejším štýlom jazdy, alebo najazdíte tisíce kilometrov, prémiové pneumatiky sú určite dobrá voľba. Treba však povedať, že ich životnosť nemusí byť nevyhnutne výrazne vyššia ako u pneumatík strednej triedy.

Ak sa pýtate, ako kúpiť pneumatiky a nemusieť pritom siahnuť hlboko do vrecka, odpoveďou sú budgetové pneumatiky, teda najnižšia trieda. Ich najväčšou výhodou je samozrejme