Správne pneumatiky sú jedným z najdôležitejších faktorov z hľadiska bezpečnosti vozidla, a preto by ste ich výber nemali podceniť. Jedným z rozhodujúcich faktorov pri nákupe nových pneumatík je pre veľkú časť motoristov, prirodzene, ich cena. A keďže ich kúpa predstavuje vyššiu položku, ktorá zaťaží peňaženku každého z nás, snažíme sa ušetriť kde sa len dá. Zvoliť však lacné alebo drahé pneumatiky?

Nové pneumatiky - oplatí sa investovať do drahých pneumatík?

Častokrát pozerajú vodiči pri kúpe nových pneumatík najprv na cenu a až potom na ostatné parametre, akými sú napríklad jazdné vlastnosti, úspora paliva, hlučnosť či tvar dezénu. Hoci na trhu existujú rôzne cenové kategórie pneumatík - od lacných, tzv. ekonomických, až po najdrahšie, nemala by byť iba ich cena rozhodujúcim faktorom pri zakúpení.

Zimné pneumatiky bývajú vo všeobecnosti drahšie ako letné alebo celoročné, pretože sľubujú zvýšenú bezpečnosť na zimných cestách. No ľudia často rozmýšľajú nad kompromisom v podobe celoročných pneumatík. Tie sú lacnejšou alternatívou k tým zimným, avšak nemajú rovnaké jazdné vlastnosti v extrémnych podmienkach. Preto si pred ich kúpou treba vopred zvážiť, po akých cestách plánujete v zime s pneumatikami jazdiť.

Cena sa líši aj pri samotných zimných pneumatikách - cenový rozdiel medzi drahými pneumatikami vysokej triedy a ekonomickými môže byť totiž niekedy až dvojnásobok. Oplatí sa do pneumatík investovať? Zodpovedá ich vyššia peňažná hodnota lepšej kvalite?

Ekonomické a prémiové pneumatiky - rozhodujúca je aj kvalita

Ak si nákup drahých pneumatík nemôžete dovoliť, siahnite po ich ekonomických, a teda lacnejších alternatívach. Treba však myslieť na to, že pneumatiky v ekonomickej, strednej a vysokej triede sa nelíšia len svojou cenou, ale aj kvalitou. Ide najmä o ich trvanlivosť a samotný výkon na cestách.

Ekonomické pneumatiky sú zväčša určené na pokojnú jazdu po nenáročných mestských vozovkách. Dynamickú jazdu po problémových cestách by nemuseli požadovane zvládnuť. V prípade, ak si jazdu radi užívate a vaše auto nepoužívate iba ako prepravný prostriedok do práce a naspäť, siahnite radšej po drahších pneumatikách. Pri väčších rýchlostiach, prudkom brzdení a dlhých trasách vám budú vernejším spoločníkom.

TIP: Pokiaľ patríte k adrenalínovým vodičom, bezpodmienečne potrebujete mať na svojom vozidle omnoho väčšiu istotu. Vyzbrojte ho preto kvalitnými pneumatikami od overených výrobcov.

Ojazdené pneumatiky z druhej ruky ako lacná alternatíva k novým pneumatikám

Pokiaľ nechcete kupovať nové pneumatiky, pretože sú pre vás cenovo nedostupné, môžete siahnuť po pneumatikách z druhej ruky. Na internete ľahko nájdete ojazdené pneumatiky, ktoré však ešte stále spĺňajú predpisy.

Nevýhodou tejto kúpy však je, že neviete, akým spôsobom boli pneumatiky prevádzkované a ani skladované. Naviac, s ubúdajúcim dezénom klesá aj ich bezpečnosť na cestách. Častokrát sa stane, že takéto pneumatiky nie sú opotrebované rovnako. V tomto prípade odborníci odporúčajú nechať pneumatiky s hlbším dezénom na zadných kolesách.

Výber diskov

Pri výbere diskov si môžu vodiči zvoliť oceľové alebo hliníkové disky. Oceľové disky sú lacnejšou alternatívou, no hliníkové majú dlhšiu životnosť, sú prestížnejšie a na výber existuje nespočetné množstvo dizajnov. Navyše, na ceste sú bezpečnejšie a pomôžu vozidlu zabrzdiť o niečo skôr. Pri ich kúpe taktiež netreba zabúdať, že ich nekupujete iba na jednu sezónu, ale na viacero rokov, a preto sa do nich oplatí investovať nejaké to euríčko navyše.

TIP: V prípade kúpy hliníkových diskov pre zimné pneumatiky si dajte pozor na to, ktoré sú vhodné aj do zimného prostredia.

Testy ADAC - kto je víťaz? Lacné či drahé pneumatiky?

Testy bezpečnosti pneumatík ADAC vykonáva nemecký automobilový klub Allgemeiner Deutscher Automobil-Club (ADAC), ktorý bol založený už v roku 1903 v Stuttgarte v Nemecku. V súčasnosti je s viac ako 21 miliónmi členov jedným z najväčších automobilových klubov v Európe.

ADAC nielen združuje motoristov, ale aj vykonáva činnosti zamerané na zlepšenie bezpečnosti na cestách. Zabezpečuje poradenskú činnosť v podobe publikácií rád a testov pre motoristov, ktoré vydáva na jar a jeseň.

Výsledky ADAC testov lacných a drahých pneumatík

V najnovších jesenných ADAC testoch sa automobilový klub zameral na porovnanie zimných osobných pneumatík populárnej veľkosti 185/65 R15 T a 205/65 R16 C.

Pri osobných pneumatikách bolo testovaných 16 modelov drahých i ekonomických pneumatík, ktoré dostali hodnotenie od veľmi dobrých až po nedostatočné. Boli testované napríklad ich jazdné vlastnosti na suchom, mokrom, zľadovatenom aj zasneženom povrchu, spotreba paliva a hlučnosť.

Dobré hodnotenie získali zimné modely pneumatík prémiovej triedy Dunlop a Pirelli, avšak aj pneumatiky Kleber, ktoré hrdo reprezentujú ekonomickú triedu. Môžete sa na ne spoľahnúť na suchej i mokrej vozovke, či vozovke pokrytej vrstvou snehu.

Najviac sklamal vybraný model pneumatík Toyo, a to najmä pri zasnežených zákrutách. Značka Davanti vykazuje taktiež slabšie vlastnosti pri jazde na mokrých a zľadovatených cestách.

TIP: Pokiaľ si nie ste istý, ktoré pneumatiky sú pre vaše vozidlo rozmerovo najvhodnejšie, použite na výpočet náš konfigurátor. Povinnosťou je však dodržovať údaje, ktoré máte zapísané v technickom preukaze.

Viac o výsledkoch z minuloročných jesenných testov zimných pneumatík a jarných testov letných pneumatík sa dozviete v našich predchádzajúcich článkoch.

Kedy zvoliť lacné pneumatiky a kedy investovať do prémiových?

Univerzálna rada, na aké pneumatiky sa zamerať, neexistuje. Rozhodnutie o kúpe jednotlivých druhov pneumatík je vysoko personalizované a závisí od samotných motoristov, ich typu vozidla a spôsobe a podmienkach jazdy. Všeobecne však môžeme povedať, že najväčší prémioví výrobcovia pneumatík majú väčšinu svojich výrobkov pri testoch na popredných miestach. Na prémiovú kvalitu si však treba siahnuť hlbšie do vrecka.

Zákazníkom odporúčame pred kúpou nových pneumatík porovnať výsledky testov pre svoj rozmer pneumatík. Testy od renomovaných agentúr a motoristických klubov poskytujú komplexný prehľad o ich jazdných vlastnostiach na rôznych typoch povrchu a informácie o jazdnom komforte. Je už len na každom z nás zvážiť svoje preferencie.

Ak jazdíte vo vysokohorskom prostredí alebo dlhodobo na snehu, mali by ste sa zamerať na pneumatiky, ktoré majú vynikajúce trakčné vlastnosti. Vodičom, ktorí najazdia denne stovky kilometrov na suchých diaľniciach, odporúčame porovnať hlučnosť pneumatík a ich životnosť. Ak ste vysoko senzitívny na spotrebu, pozorne si preštudujte valivý odpor testovaných pneumatík. Nemali by sme zabúdať ani na skupinu vodičov, pre ktorých je nielen ich značka auta, ale aj pneumatika časťou ich osobnosti. Pokiaľ ste fanúšik automobilových závodov, môže byť pre vás prestíž si kúpiť pneumatiky rovnakej značky, na akých jazdí váš obľúbený pretekár.

Vždy však treba myslieť na to, že dokonalá pneumatika neexistuje. Všetky testy ukazujú, že ani víťazná pneumatika nie je vo všetkých parametroch na prvých priečkach. Vybrať si najvhodnejší kompromis je už na rozhodnutí každého jedného z nás.