Vzhľadom na mierne zimy v posledných rokoch, počas ktorých sú teploty často plusové, a namiesto sneženia možno očakávať skôr daždivé počasie, mnohí vodiči upúšťajú od zimných pneumatík a rozhodujú sa pre celoročné pneumatiky. Vzhľadom na rastúcu popularitu tohto riešenia sme sa rozhodli vytvoriť rebríček najlepších celoročných pneumatík s rozmerom 225/45 R17 na základe skúseností a názorov našich zákazníkov.

Auto stojace na tráveRozmer 225/45 R17 sa používa v mnohých automobiloch.

Pri kúpe nových pneumatík stojí za to vybrať si modely, ktoré boli overené a testované na ceste. Pred kúpou konkrétneho produktu je dobré skontrolovať si nielen to, ako sa správali pri testoch vykonaných nezávislými automobilovými organizáciami, ale tiež si prečítať názory ľudí, ktorí už pneumatiky majú a používajú ich pri každodennej jazde

Celoročné pneumatiky si stále získavajú na obľube a moderné technológie spôsobujú, že plnia svoju funkciu a zaisťujú optimálne jazdné parametre vo veľmi rozmanitých podmienkach. Vyrábajú ich viaceré známe značky, ktoré sú oceňované za vysokú kvalitu svojich modelov.

Pneumatiky s rozmerom 225/45 R17 sa používajú v mnohých známych automobiloch s rôznym rokom výroby, pričom ich každý deň môžeme stretnúť na mestských uliciach. Používajú sa okrem iného v týchto autách:  Suzuki Swace, Škoda Octavia, Renault Megane, Peugeot 308, Opel Astra, Mercedes Citan, Kia Ceed, Cerato Vivro a Forte, K3 i ProCeed, ako aj Hyundai I30, Avante, Celesta alebo Elantra. A to je len časť celého zoznamu vozidiel, s ktorými sú tieto pneumatiky kompatibilné.

Rebríček celoročných pneumatík 225/45 R17

ModelPriemerné hodnotenie*
Bridgestone Weather Control A0055,6
Michelin CrossClimate+5,6
Pirelli Cinturato All Season Plus5,6
Nokian WeatherProof5,4
Imperial All Season Driver5,15

*Rebríček vznikol na základe hodnotení na stupnici od 1 do 6, ktoré zákazníci Oponeo uviedli v období od 1.1.2019 do 31.7.2021. Zoznam obsahuje modely, ktoré získali minimálny požadovaný počet recenzií. Výsledky uvedené v našom obchode sa môžu líšiť od výsledkov uvedených v rebríčku a tu uvedené známky sa vzťahujú iba na pneumatiky s daným rozmerom.

Bridgestone Weather Control A005

V našom rebríčku sa na prvom mieste umiestnili ex aequo tri modely pneumatík. Prvá je ponuka od najväčšieho výrobcu pneumatík na svete – Bridgestone. Produkt dostal názov, ktorý plne odzrkadľuje jeho vlastnosti – Weather Control A005, dokáže si poradiť za rôznorodých podmienok a v akomkoľvek ročnom období.

Japonská značka použila v pneumatike moderné technológie, čím výrazne zlepšila svoje jazdné vlastnosti v nepriaznivých podmienkach. Jednou z nich je Nano Pro-Tech. Ide o špeciálnu zmes s vysokým obsahom oxidu kremičitého, vďaka ktorej je počet najazdených kilometrov výrazne vyšší ako v pneumatikách, ktoré nie sú vybavené týmto riešením. Táto technológia umožňuje znížiť teplotu a stupeň deformácie behúňa počas jazdy, čo sa prejavuje lepšou priľnavosťou a dlhou životnosťou. Dôležité sú tiež drážky odvádzajúce vodu, umiestnené na ramenách pneumatiky, ktoré znižujú riziko aquaplaningu. Behúň má lamely v tvare písmena „Z” a smerový tvar v tvare symbolu „V”. To umožňuje pneumatike jednoduchšie prekonanie zasneženej vozovky.

Osoby, ktoré sa zameriavajú na najnovšie riešenia, môžu mať záujem o nástupcu popísaného modelu, a to o pneumatiku Bridgestone Weather Control A005 EVO.


Pozrime sa, čo si naši zákazníci myslia o Bridgestone Weather Control A005:

Pneumatiky fungujú úžasne za sucha aj za mokra. Nepočúvajte, prosím, názory vulkanizérov, ktorí tvrdia, že celoročné pneumatiky hučia ako ložisko, pretože je to úplný nezmysel. Máme tie pneumatiky od júla. Už so mnou najazdili asi 6 000 kilometrov a sú mimoriadne tiché. Odporúčam s čistým svedomím. – Kristián R.

O kúpe pneumatík Bridgestone Weather Control A005 ma presvedčili dobré recenzie používateľov internetu a priateľov, ktorí tieto pneumatiky používajú. Veľkou výhodou týchto pneumatík je priľnavosť a krátka brzdná dráha na mokrom aj suchom asfalte. Veľkou výhodou je, že sú tiché, dokonca aj pri diaľničných rýchlostiach. Odporúčam každému, kto si plánuje kúpiť celoročné pneumatiky, sú to pneumatiky prémiovej triedy a pri každom použití auta to cítiť.  – Peter


Michelin CrossClimate+

Druhou pneumatikou, ktorá získala prvé miesto na stupňoch víťazov, je Michelin CrossClimate+. Ide o pneumatiky, ktoré si vďaka svojim výhodám často vyberajú vodiči. Francúzsky výrobca neuznáva polovičné opatrenia, a preto je CrossClimate+ vybavený inovatívnymi technológiami a riešeniami pre všetky podmienky.

Na výrobu modelu bola použitá technológia EverGrip, ktorá pozostáva z niekoľkých aspektov. Prvým je špeciálna zmes s vysokým obsahom oxidu kremičitého. Zaručuje skvelú priľnavosť nielen na suchej, ale aj na mokrej vozovke. Ďalším faktorom sú neviditeľné drážky na novej pneumatike. Môžete ich uvidieť postupom opotrebovania sa pneumatík. Vďaka tomu, napriek ich používaniu, budú ich správne jazdné vlastnosti nadlho zaistené. Dôležité je tiež, že Michelin CrossClimate+ je certifikovaný ako zimná pneumatika (3PMSF). To vám dáva istotu, že zvládne náročné zimné podmienky.   

Francúzsky výrobca sa snaží svoje výrobky neustále vylepšovať. Preto bol tento rok vytvorený aj model Michelin CrossClimate 2, ktorý je dôstojným nástupcom modelu CrossClimate+.


Kvalitu pneumatiky Michelin CrossClimate+ potvrdzujú recenzie našich zákazníkov:

Veľmi dobre sa „zahryznú" do snehu, nešmýkajú sa na boky a priľnavosť na zľadovatenej alebo mokrej vozovke je veľmi dobrá. Počas horúčav, keď je všetko zahriate na maximum, Micheline CrossClimate+ nevybočuje zo správnej stopy, nepíska v zákrutách a nerobí hluk. 

Na týchto pneumatikách som už prešiel viac ako 7 000 kilometrov a stále vyzerajú ako nové. 

Odporúčam! – Adam C.

Na jeseň 2020 som kúpil Michelin CrossClimate+ 225/45 R17 94 W XL, FSL celoročné. Predtým som mal na leto Dunlopy a na zimu Nokiany. Rozhodol som sa pre celoročné a neľutujem. Som pozitívne prekvapený najmä jazdou v zimných podmienkach a tohtoročná zima bola naozaj poriadna. Po zasneženom dvore som jazdil bez problémov. Na blate/soľ/piesok tiež veľmi dobre. Odporúčam všetkým vodičom s miernym štýlom jazdy. - Ladislav


Pirelli Cinturato All Season Plus

Pirelli Cinturato All Season Plus je posledná z veľkej trojky, ktorá vystúpila na najvyšší stupeň víťazov. Taliansky výrobca sa postaral o každý, aj ten najmenší detail – dizajn je premyslený, čo sa premieta do vysokého komfortu používania a bezpečnosti jazdy.

Model Cinturato All Season Plus používa novú gumovú zmes, ktorá funguje dobre počas jazdy na zasneženej vozovke. Dezén sa vyznačuje vhodným vzorom, ktorý umožňuje rýchle brzdenie a udržiava správnu trakciu počas dynamických manévrov. Veľkou výhodou produktu je technológia SIPE 3D založená na použití dvoch širokých drážok v centrálnej časti. Vďaka nim je manipulácia na suchej vozovke plynulá a veľmi pohodlná. Pneumatika sa vyznačuje aj inovatívnym riešením Seal Inside. Vďaka nej nemusí prepichnutie pneumatiky znamenať, že musíte prerušiť cestu – napriek poškodeniu je možné pokračovať v jazde.

Ak sa vám tento produkt páčil, určite si pozrite najnovší model – Pirelli Cinturato All Season SF2. Tieto pneumatiky rozhodne stoja za vašu pozornosť.


Takto pneumatiku Pirelli Cinturato All Season Plus hodnotia používatelia:

Pneumatiky sú skvelé, veľmi dobre sa držia na ceste a sú veľmi tiché. Zatiaľ sa im v daždivom počasí darí, ale čakám aj na zimu, aby som zistil, ako sa budú správať na ceste. V tejto chvíli môžem Pirelli sebavedomo odporučiť. – Oskár

Veľmi dobré pneumatiky. Moje prvé celoročné. V januári 2021 pri silnom snežení, blate a nízkych teplotách sa na ceste správajú skvele. Som spokojný s nákupom. - Farmár


Nokian WeatherProof

Výrobok fínskeho výrobcu Nokian Tyres sa umiestnil tesne za prvou trojkou. Model WeatherProof, ako naznačuje názov, sa vyznačuje efektivitou a dobrými jazdnými parametrami bez ohľadu na počasie. Nebojí sa ani náročných podmienok, čo potvrdzujú vysoké známky v mnohých testoch vykonaných automobilovými organizáciami.

Čo odlišuje Nokian Weatherproof od konkurencie? Predovšetkým špeciálne navrhnuté lamely, ktoré výrazne zlepšujú priľnavosť pri jazde na zasneženej vozovke. Ďalším dôležitým faktorom je moderná gumová zmes, ktorá zachováva flexibilitu pri nízkych a vysokých teplotách a zaisťuje dlhú životnosť modelu. Vďaka vhodne tvarovanej centrálnej časti a správnemu dezénu behúňa zaručuje účinné odvádzanie vody, čo zabraňuje pošmyknutiu a javu aquaplaningu.

Nokian WeatherProof má tiež svojho dôstojného nástupcu, a to model SeasonProof. O tom, či predbehne svojho predchodcu, sa dozvieme z recenzií našich zákazníkov, možno už v nasledujúcom rebríčku!


Nokian WeatherProof získava vysoké známky a plné uznanie:

Bolo to prvýkrát, čo som sa rozhodol kúpiť viacsezónne, a bol to zásah do čierneho." Skvelé pneumatiky, tichá jazda, prilepené k vozovke, bezpečné, perfektné odvádzanie vody. Čo viac si priať? Zároveň senzačná cena. Proste perfektné... – Juraj

Kúpil som si ich už druhýkrát, som veľmi spokojný, na mokrej vozovke a snehu sú skvelé, v teplejších klimatických podmienkach (v lete) sa rýchlejšie opotrebujú, ale je to spôsobené mojou dynamikou jazdy a počtom najazdených kilometrov. – Rado


Imperial All Season Driver

Posledným oceneným sa ukázal byť zástupca ekonomickej triedy, konkrétne Imperial All Season Driver. Táto čínska značka si získala skupinu fanúšikov, ktorí ju oceňujú pre vysoko kvalitné spracovanie a priaznivú cenu.

Pneumatika sa vyznačuje dobre navrhnutým behúňom s veľkou hustotou lamiel v centrálnej časti. Behúň poskytuje dobrú priľnavosť a pohodlnú jazdu na suchej aj mokrej vozovke. Systém drážok odvádzajúcich vodu a veľké bloky zabraňujú pošmyknutiu, čo sa premieta do zvýšenej bezpečnosti. Veľkou výhodou tohto modelu je tiež jeho dobrá cena.


Nižšie uvádzame, čo naši zákazníci napísali o Imperial All Season Driver:

Pneumatiky sa správajú skvele. Majú perfektne zladenú zmes, pretože napriek teplu si stále zachovávajú vysokú tvrdosť a pri dynamickom štarte nevydávajú žiadne škrípanie a čo je najdôležitejšie, ich opotrebenie, pokiaľ ide o celoročné pneumatiky, je nízke. Veľmi dobre sa správajú pri odvádzaní vody na mokrej vozovke. Veľmi dobre skonštruovaný behúň. Dokonca aj pri silných zrážkach sa nikdy nestalo, že by auto plávalo. Pri rýchlosti 170 km/h na diaľnici a pri zmene jazdného pruhu je cítiť spoľahlivosť a priľnavosť. Hluk, ktorý vydávajú, je prirodzený, nepočujete rozdiel, či ide o letnú alebo celoročnú pneumatiku, čo je tiež ich výhoda. Zima je ešte len pred nami, no momentálne ich môžem úprimne odporučiť, pretože kvalita je úžasná. Podľa mňa majú väčšiu hodnotu. - Leobasiu

Sneh, ktorý tento rok napadol, mi umožnil vyviesť závery po prvom nákupe celoročných pneumatík. Som veľmi spokojný. Zrýchlenie na snehu a na mokrej vozovke bez najmenších problémov. Pokiaľ ide o hluk, tiež nemám žiadne výhrady. Úprimne odporúčam! – Matej K.


Kto by mal staviť na celoročné pneumatiky?

Celoročné pneumatiky sú dobrým riešením pre ľudí, ktorí cestujú skôr po cestách, z ktorých bol sneh odstránený a nežijú v oblastiach, kde sú zrážky naozaj silné, napríklad v horách. Ak vás už unavujú sezónne výmeny pneumatík, tieto typy modelov budú pre vás dobrou voľbou.

Vďaka moderným technológiám sú výrobky určené na použitie počas celého roka sú oveľa efektívnejšie, ako to bolo pred rokmi. Samozrejme, neponúknu také dobré jazdné parametre, ako tie, ktoré sú špecializované na jazdu na snehu alebo pri vysokých teplotách, ale poskytujú celkom podobný výkon a mali by uspokojiť vodičov, ktorí jazdia pokojne.