Dobré pneumatiky predstavujú investíciu, ktorá nielenže ovplyvní našu bezpečnosť a pohodlie, ale tiež šetrí peniaze. Aby sme sa uistili, že daný model spĺňa individuálne očakávania, oplatí sa oboznámiť so skúsenosťami tých, ktorí už mali príležitosť ho otestovať v rôznych podmienkach. 

Nižšie predstavujeme prehľad letných pneumatík s rozmerom 195/60 R15, ktoré získali najlepšie hodnotenie od vodičov, čo zjednoduší hľadanie ideálne vhodnej sady.

testy letných pneumatík

Ford Focus 195/60 R15 (fot. ford.com)

Letné pneumatiky s rozmerom 195/60 R15 sa nasadzujú na mestské osobné vozidlá od mnohých výrobcov. V závislosti od generácie alebo verzie výbavy sú to okrem iného: Opel Astra, Toyota Avensis, Toyota Corolla a Volvo V70.

Ak neviete, aký rozmer pneumatík je vhodný pre vaše vozidlo, použite náš konfigurátor.

Najlepšie letné pneumatiky 195/60 R15 podľa používateľov Oponeo

Pri príprave prehľadu najlepšie hodnotených pneumatík sme vzali do úvahy najvyššie priemerné skóre a počet hodnotení. Ukázalo sa, že sa vodiči spoliehajú na osvedčené riešenia - v tohtoročnom rebríčku sa medzi piatimi najlepšími ocitli rovnaké modely, ako minulý rok.

1. Goodyear Efficientgrip Performance (4,6) – pozrieť hodnotenia

2. Dunlop SP Sport Bluresponse (4,5) – pozrieť hodnotenia

3. Uniroyal RainExpert (4,3) – pozrieť hodnotenia 

4. Fulda ECOCONTROL HP (4,25) – pozrieť hodnotenia

5. Dębica Presto (4,2) – pozrieť hodnotenia

*hodnotenia sa týkajú uvedeného rozmeru pneumatík, celkové hodnotenie pre daný model sa môže mierne líšiť od predstaveného. Platí stupnica 1-5, kde 5 je najvyššia možná známka.

 

Dlhodobý líder – Goodyear Efficientgrip Performance

Goodyear Efficientgrip Performance ďalší rok po sebe vyhráva  prehľad najlepšie hodnotených letných pneumatík s rozmerom 195/60 R15. Tento model prémiovej triedy je oceňovaný nielen za dokonalé jazdné parametre, ale aj pre svoj ekonomický aspekt.

Kľúčom k úspechu bol asymetrický behúň so širokými pozdĺžnymi a priečnymi drážkami. Vďaka použitým riešeniam sa gumy vyznačujú vysokou priľnavosťou – a to aj na vozovke pokrytej vodou.

 

Goodyear-EfficientGrip-Performance

Goodyear EfficientGrip Performance

Goodyear Efficientgrip Performance sú prvotriedne pneumatiky, ktoré naši zákazníci považujú za spoľahlivé a úsporné. Vďaka nižšiemu valivému odporu sa znižuje spotreba paliva vozidla a odolnosť pneumatík umožňuje ich dlhodobé prevádzkovanie. S dlhodobého hľadiska je to výhodná investícia, čo potvrdzujú aj vodiči:

  • „Veľmi odporúčam pneumatiky Goodyear Efficientgrip Performance. Sú to najlepšie letné pneumatiky, s akými som sa stretol. Valivý odpor je nízky, čo má za následok zníženie spotreby paliva o približne 2 litre na 100 km. V daždi auto dobre drží stopu na ceste, odvádzanie vody je na najvyššej úrovni. Výrobok odporúčam tým, ktorí hľadajú pneumatiky, kde kvalita ide ruka v ruke s cenou.” (Cezary)

  • „Pre mňa to bola jasná voľba. Moje predchádzajúce pneumatiky boli tiež Goodyear. Plynulosť, s akou sa vozidlo pohybuje, nebola pre mňa prekvapením. Veľmi nízky valivý odpor spôsobuje, že sa auto priam vznáša. Po ubratí nohy z plynu vozidlo veľmi pomaly stráca rýchlosť. Pneumatiky sú tiché, a to aj na nerovných cestách. Je ťažké stratiť na nich priľnavosť napriek dynamickej jazde. Rozhodne odporúčam každému, kto chce bezpečne jazdiť počas niekoľkých nasledujúcich rokov.” (Lukas)

 

Goodyear EfficientGrip Performance

 

Športové riešenie – Dunlop SP Sport Bluresponse

Druhé miesto v rebríčku patrí pneumatike, ktorá sa tiež zaraďuje do prémiovej triedy. Dunlop SP Sport Bluresponse sú gumy so športovým charakterom, navrhnuté pre vodičov, ktorí preferujú dynamickú jazdu. Inžinierom sa podarilo dosiahnuť maximálnu výkonnosť bez ujmy na jazdnom komforte a bezpečnosti cestovania.

 

Dunlop-Sport-BluResponse

Dunlop SP Sport Bluresponse

Vodiči dôverujú vypracovanej konštrukcii, ktorá sa premieta do priľnavosti a ovládateľnosti na najvyššej úrovni, čo sú mimoriadne dôležité parametre pri vyšších rýchlostiach. Vynikajúci výsledok Dunlopu je tiež efektom účinnej ochrany pred aquaplaningom a efektívneho brzdenia. Zaujímavosťou je, že značka patrí koncernu Goodyear, ktorý zvíťazil v tomto prehľade.

Toto píšu zákazníci Oponeo o modeli Dunlop SP Sport Bluresponse:

  • „Asi jedna z najlepších pneumatík z hľadiska priľnavosti, aké som mal. Je veľmi ťažké dostať sa s autom do šmyku. Za každých podmienok jazdí ako po koľajniciach.” (Woj)

  • „Tieto pneumatiky používam už na druhom aute a ani sa nepozriem na iné. Pneumatika je parádna, športová, super drží na asfalte, keď riadim auto, najmä v oblúkoch zákrut na diaľnici sa cítim bezpečne.” (Šimon)

  • „Pneumatiky som si kúpil náhodou – dobrá akcia a dostupnosť. V letnej sezóne som na pneumatikách najazdil 30 tisíc km, nie je vidieť nadmerné opotrebenie. V núdzových prípadoch ma nikdy nesklamali. Vrelo odporúčam, niekedy sa oplatí prihodiť pár peňazí a kúpiť lepšie, značkové pneumatiky.” (Peter)

 

Dunlop SP Sport Bluresponse

 

Nenahraditeľný v daždi – Uniroyal RainExpert

Ako posledná sa na pódiu ocitla pneumatika do dažďa Uniroyal RainExpert, ktorej sa nič nevyrovná na mokrej vozovke. V porovnaní s minuloročným prehľadom postúpila zo štvrtej na tretiu priečku.

Uniroyal RainExpert

Model je známy svojimi nadpriemernými vlastnosťami pri jazde na mokrej vozovke. Smerový behúň mimoriadne efektívne odvádza vodu spod prednej časti pneumatiky, pričom mu pomáha systém drážok a zárezov. Uniroyal RainExpert umožňuje bezpečné a stabilné zdolávanie ďalších kilometrov, dokonca v tých najnáročnejších podmienkach v lete.

Vodiči ocenili tiež životnosť, veľmi dobré vedenie na suchej ceste a optimálny valivý odpor. Tiež atraktívna cena, charakteristická pre stredný segment, bola odmenená veľmi dobrými hodnoteniami:

  • „Pre tieto pneumatiky som sa rozhodol vďaka hodnoteniu iných používateľov. Potreboval som pneumatiky, ktoré sa osvedčia na mokrej vozovke, lebo predtým som sa sklamal v niekoľkých rôznych druhoch a značkách. Teraz už prejazd výtlkmi plnými vody na našich úžasných cestách vo mne nevzbudzuje také emócie, lebo voda sa výborne odvádza. A suchý povrch tiež zvládajú veľmi dobre. Veľmi vydarený nákup. Oplatilo sa na ne minúť každý zlotý.” (nosjed)

  • „Sadu týchto pneumatík som si kúpil vzhľadom na veľký počet kladných hodnotení na webovej lokalite Oponeo. Musím uznať, že pneumatiky prekročili moje očakávania! Pneumatika je neuveriteľne tichá. Aj pri vyšších rýchlostiach. Má úžasné valenie. A na mokrých vozovkách sa správa dokonale. Vtedy sa cítim, ako keby som jazdil na po suchej vozovke. Všetkým odporúčam tieto pneumatiky.” (Michal)

 

Uniroyal RainExpert

 

Kvalita dostupná pre každého – Fulda EcoControl HP

Štvrté miesto obsadila Fulda EcoControl HP – pneumatika ekonomickej triedy, ktorá sa môže pochváliť vynikajúcim pomerom cena - kvalita. K výhodám modelu možno zaradiť aj vysokú stabilitu pri manévrovaní a dobrú ovládateľnosť na suchej a mokrej vozovke.

Fulda EcoControl HP

Fulda EcoControl HP

Je potrebné spomenúť aj znížený valivý odpor, ktorý ovplyvňuje menšiu spotrebu paliva. Je to výhodné tak pre peňaženku, ako aj pre životné prostredie, do ktorého uniká menej oxidu uhličitého. Ako hodnotia model Fulda EcoControl HP vodiči?

  • „Pneumatiky sú úžasné, zákruty často zdolávam pri vysokej rýchlosti, zbožňujem agresívny štýl jazdy, ale s pneumatikami Fulda som nezažil šmyk dokonca ani na mokrej vozovke, pri brzdení sa tiež osvedčili neuveriteľne dobre, môžu sa porovnávať s oveľa drahšími pneumatikami na trhu!” (Martin)

  • „Odporúčam Fuldu všetkým, najmä tým, ktorí často vozia svoje deti. Moji chlapci (pochopiteľne, priaznivci motorizmu, tak, ako ocko!!!) rýchlo zistili, že nové pneumatiky sú super tiché a pochválili môj výber. Všetci otcovia vedia, aký dôležitý je názor detí v tejto veci. Za seba dodám veľkú pružnosť pneumatiky a odolnosť proti mechanickému poškodeniu.” (erma 73)

 

Fulda EcoControl HP

 

Opäť ocenená – Dębica Presto

Poľský výrobca je stále veľmi obľúbený medzi vodičmi – a ani to neprekvapuje! Ekonomický (budget) model Dębica Presto sa vynikajúco správa pri každodennom cestovaní, preto predstavuje výbornú alternatívu pre drahšie pneumatiky.

Dębica Presto

Dębica Presto sú gumy, ktoré sa rovnomerne opotrebovávajú, vďaka čomu môžete dlhodobo naplno využívať ich vlastnosti. Úspech tejto pneumatiky sa skladá z rýchleho odvádzania vody počas zrážok, optimálnej trakcie na suchej vozovke a precízneho vedenia.

Čo ešte spôsobuje, že model má kladné recenzie?

  • „Pneumatiky Presto spĺňajú všetky moje očakávania. Pripúšťam, že štýl mojej jazdy sa ani zďaleka nedá nazvať "démonom rýchlosti", ale stávalo sa, že som na diaľnici dupol na plyn (v rozumných medziach). Nikdy som nedostal žiadny šmyk napriek tomu, že moji spolucestujúci ma ustavične upozorňujú, že zdolávam zákruty s príliš vysokou rýchlosťou. Brzdenie, najmä na suchej vozovke je skutočným potešením. Po 7 tisícoch najazdených kilometrov stále vyzerajú ako nové.” (Slavomir)

  • „Podľa mňa tieto pneumatiky za túto cenu majú veľmi dobré jazdné parametre, dobre držia tak na suchej, ako aj na mokrej vozovke, a navyše sú tiché. Pokiaľ ide o estetiku – majú pekný vzhľad :)” (Robert)

  • „Pneumatiky Dębica Presto umožňujú veľmi slušnú dynamickú jazdu. Z hľadiska ceny rozhodne konkurujú iným, pri zachovaní podobných parametrov na suchej a mokrej vozovke a zároveň sú úsporné, čo sa týka spotreby paliva a tiché. Odporúčam.” (Jan)

 

Fulda EcoControl HP

 

Ako si vyberieme najlepšie pneumatiky?

Nákup pneumatík môže byť veľmi ľahký, treba však dbať o niekoľko zásad.

Pneumatiky majú obrovský význam pre kvalitu cestovania. Gumy rozhodujú o jazdnej dráhe a tiež o pohodlí vodiča a spolujazdcov. Ovplyvňujú tiež spotrebu paliva a technický stav vozidla. Preto je dôležité, aby si každý našiel taký model, ktorý bude vyhovovať jeho očakávaniam.

Hľadanie novej sady začnite tým, že zistíte svoje potreby. Predovšetkým skontrolujte, aký rozmer pneumatík je vhodný pre Vaše vozidlo. Následne porozmýšľajte, či preferujete pokojný alebo dynamickejší štýl jazdy a tiež v akom priestore sa prevažne pohybujete (mesto alebo diaľnice).

Potom sa oboznámte s výsledkami testov, ktoré vykonávajú motoristické organizácie, napr. ADAC. V takýchto prehľadoch sú zvýraznené najlepšie modely pre danú sezónu.

Svoju pozornosť by ste tiež mali upriamiť na štítok. Nájdete na ňom informácie týkajúce sa priľnavosti mokrej vozovke, palivovej efektívnosti a úrovne generovaného hluku. Myslite na to, že uvedené hodnoty sa môžu v rámci jedného modelu líšiť, pretože sa výsledky menia v závislosti od rozmeru.

Nezabudnite si prečítať názory na pneumatiku. Iní vodiči, ktorí sa podelili o svoje skúsenosti, vám napovedia, aké výhody a nevýhody má daný model.