Výber vhodných letných pneumatík pre vozidlo nie je ľahká úloha. Hoci vládne presvedčenie, že každý model  si poradí na suchej vozovke, prispôsobenie pneumatík nášmu autu a charakteristike jazdy si už vyžaduje solídne vedomosti a skúsenosti. Pre vodičov, pre ktorých je výber novej súpravy pneumatík problematický, sme pripravili prehľad na báze hodnotení našich zákazníkov. Spoznajte najlepšie letné pneumatiky 185/60 R15!  

Auto jazdiace po poľnej ceste.Letné pneumatiky sa musia osvedčiť počas dlhších jázd.

Rebríček vznikol na základe hodnotení udelených  zákazníkmi Oponeo prostredníctvom dotazníkov spokojnosti po nákupe, v ktorých sa hodnotí spokojnosť s novými pneumatikami z hľadiska: jazdného komfortu, ekonomickosti a jazdných vlastností v rôznych podmienkach. Vysoké hodnotenia v každej z týchto kategórii tvoria dobré celkové hodnotenie, a to môže následne slúžiť ako orientačný bod pre iných vodičov, ktorí hľadajú nové pneumatiky pre svoje vozidlo.

V rebríčku letných pneumatík na rok 2022 sa umiestnili modely z každého cenového segmentu, od ekonomických riešení po drahšie produkty strednej či prémiovej triedy. Každý vodič si medzi nimi nájde vhodný produkt prispôsobený svojmu rozpočtu, jazdnému štýlu či cestám, na ktorých sa najčastejšie pohybuje.


Pre aké vozidlá sa používa rozmer letných pneumatík 185/60 R15?

Pneumatiky s rozmerom 185/60 R15, v závislosti od generácie alebo verzie výbavy, sa montujú na také vozidlá ako: Alfa Romeo MiTo, Citroen C3, Audi A1, Dacia Logan a Sandero, Peugeot 207, Hyundai i20, i30, Fiat Panda, Opel Astra a Corsa, Nissan Almera, Seat Ibiza, Toyota Yaris. Sú to najmä mestské a kompaktné vozidlá.

Nepoznáte vhodný rozmer pre svoje auto? 

Využite pomoc konfigurátora výberu pneumatík.

Najlepšie letné pneumatiky 185/60 R15 podľa vodičov pre rok 2022

ModelPriemerné hodnotenie*
Goodyear Efficientgrip Performance5,6
Nokian Tyres Wetproof5,5
Kormoran Road Performance5,45
Uniroyal RainExpert 35,45
Firestone Roadhawk5,4

*Prehľad vznikol na základe hodnotení z dotazníkov spokojnosti po nákupe vyplnených zákazníkmi Oponeo, publikovaných v období od 1. januára 2021 do 7. marca 2022. V prehľade sú uvedené výhradne tie modely, ktoré získali určitý počet hodnotení v sledovanom období. Spriemerovaná výsledná hodnota zohľadňuje iba hodnotenia z uvedeného obdobia, údaje sa nemusia zhodovať s údajmi, ktoré sú aktuálne zobrazené na stránke. V prípade rovnakého výsledku rozhodol o umiestnení v prehľade počet udelených hodnotení.

Goodyear Efficientgrip Performance

Prvé miesto v prehľade letných pneumatík 185/60 R15 obsadil model prémiovej triedy, ktorý je na trhu už niekoľko sezón. Goodyear Efficientgrip Performance neraz dosahoval vysoké umiestnenie v prestížnych odborných testoch vrátane tých, ktoré organizuje ADAC, ACE či magazín Autobild. Uznávaný americký výrobca sa postaral o každú skupinu nevyhnutných vlastností pre bezpečnú a plynulú jazdu v letnej sezóne.

Efficientgrip Performance využíva originálnu technológiu WearControl, ktorej úlohou je zabezpečiť vysokú priľnavosť pri zníženom valivom odpore. V praxi sa to odráža vo veľmi dobrej trakcii a kontrole nad vozidlom počas jazdy, a takisto v redukcii spotreby paliva, čo určite ocení každý vodič, ktorý prekonáva dlhšie vzdialenosti.

Podľa testov výrobcu znižuje táto pneumatika stratu energie počas jazdy až o 18% v porovnaní s inými pneumatikami prémiovej triedy. Je to reálny rozdiel,  ktorý pocítime už v prvom roku používania tohto modelu. Profilovaná konštrukcia behúňa navyše pomáha znížiť hluk valenia, čo ovplyvňuje komfort všetkých cestujúcich.


Čo si o pneumatikách americkej prémiovej značky myslia ich používatelia?

Som veľmi spokojný s pneumatikami, ba dokonca som bol až prekvapený po ich nákupe, pretože som neočakával také potešenie z jazdy. Pneumatiky sú „prilepené“ k asfaltu, čiže priľnavosť na suchej aj mokrej vozovke sa nemení bez ohľadu na kvalitu gumy a rok výroby. Celkovo vrelo odporúčam. (Damián)

Jazdil som s týmito pneumatikami niekoľko mesiacov a nestala sa mi žiadna situácia, kvôli ktorej by som neodporúčal tieto pneumatiky. Pneumatiky sa držia na ceste, nie sú s nimi žiadne problémy a celkovo ich odporúčam. (Matúš)

Pneumatiky zatiaľ bez výhrad pri jazde po meste aj mimo mesta, v slnku aj v daždi. (Patrik)

Nokian Tyres Wetproof

Nokian Tyres je prémiová značka pokladaná za jedného expertov na zimné pneumatiky. Výrobky fínskej značky však už neraz dokázali, že sa osvedčia aj v letnej sezóne.
 Nie je tomu inak ani v prípade modelu Nokian Tyres Wetproof. Bol navrhnutý s myšlienkou nielen na suché vozovky a vysoké teploty, ale aj na daždivé počasie, s ktorým sa v lete stretávame čoraz častejšie.

Asymetrický behúň pneumatiky je rozdelený na dve zóny: bezpečnostnú a stabilizačnú. Prvá z nich zahŕňa vnútornú časť dezénu s výrazným pozdĺžnym rebrom využívajúcim technológiu  Nokian Tyres Coanda. Zodpovedá za aktívne odvádzanie vody cez samoblokujúce drážky. Vďaka tomu sa významne znižuje riziko vzniku nebezpečného aquaplaningu, a jazda na mokrej vozovke je stabilná a precízna. Stabilizačná zóna umiestnená na ramenách pomáha redukovať odklon pneumatiky počas manévrovania. Umožňuje udržať stabilný smer jazdy pri vysokých rýchlostiach, a to aj v zákrutách.


Aký je názor vodičov na pneumatiky Nokian Tyres Wetproof?

Veľmi dobré pneumatiky. Na suchej vozovke sa všetky pneumatiky osvedčia dobre, avšak správanie hodnotených pneumatík na mokrej vozovke je jednoducho úžasné. Auto je „prilepené“ k ceste rovnako pri rozjazde ako aj počas jazdy. (Pavol)

Podľa mňa sú to skvelé pneumatiky, tichučké, dobre sa držia na vozovke, radosť jazdiť. (Stalu)

Veľmi dobré pneumatiky, dobre sa držia na mokrej aj suchej vozovke, pri zdolávaní zákrut. Tiché a odolné, nie sú s nimi žiadne problémy. (Lukáš)

Kormoran Road Performance

Víťaznú trojicu uzatvára prvá pneumatika, ktorá nepatrí do prémiovej triedy. Model Kormoran Road Performance, napriek tomu, že je zaradená do ekonomického segmentu, ponúka dobrý výkon a uspokojivú priľnavosť. Oceňujú ju vodiči, ktorí hľadajú nie príliš drahé, ale solídne riešenie na letnú sezónu. Poľská značka vyrába svoje pneumatiky pod záštitou francúzskeho koncernu Michelin, má teda prístup k moderných výrobným technológiám.


Model Road Performance sa vyznačuje asymetrickým behúňom, ktorý umožňuje dynamickú a bezpečnú jazdu bez ohľadu na podmienky na ceste. Vonkajšia časť pneumatiky využíva spevnené ramená so zachytávacími hranami, ktoré zabezpečujú dobrú stabilizáciu počas manévrovania.

 

Stredová oblasť sa skladá zo širokých obvodových drážok, podporených systémom priečnych a pozdĺžnych kanálikov. Takáto konštrukcia umožňuje rýchlo odviesť blato či vodu spod pneumatiky  a zabraňuje tak šmyku.

Produkt poľskej značky bol vyvinutý na báze zlúčeniny s obsahom siliky, ktorá nestráca tuhosť  počas jazdy. Odráža sa to nielen v lepšej priľnavosti k vozovke, ale v dlhšej životnosti.


Čo hovoria vodiči o poľských pneumatikách Kormoran Road Performance?

Pneumatika plní všetky svoje funkcie, zaisťuje veľmi bezpečnú jazdu za každých podmienok. (Capitan Morgan)

Dobre odvádzajú vodu, auto dobre drží stopu počas jazdy. (Martin)

Pneumaticky sa dobre osvedčili. Myslel som, že budú hlučné, ale nie sú. (Krisdm)

Asi jedny z najlepších pneumatík za túto cenu, dobrý pomer ceny a kvality. (Frans)

Uniroyal RainExpert 3

Uniroyal je belgická značka zaradená do strednej triedy, neraz oceňovaná za inovatívne technológie zvyšujúce bezpečnosť jazdy na mokrej vozovke. Model RainExpert 3 využíva behúň inšpirovaný žraločou kožou. Špeciálna štruktúra drážok a blokov redukuje vznik vodných turbulencií, čo následne umožňuje znížiť riziko šmyku a straty kontroly nad vozidlom. Podobne ako koža morského dravca sa táto pneumatika vyznačuje nízkym prietokovým odporom, vďaka čomu sa znižuje valivý odpor.

Behúň tohto modelu sa veľmi dobre osvedčí na suchej vozovke vďaka priečne spevnenému ramenu. Pomáha stabilizovať pneumatiku počas manévrovania. Veľkou výhodou Uniroyal RainExpert 3 je aj optimalizovaná styčná plocha s vozovkou, ktorá vplýva na nižšiu spotrebu rotačnej energie počas jazdy. V praxi sa to odráža v pomalšom odieraní gumovej vrstvy.


Dažďové pneumatiky Uniroyal si vyslúžili rešpekt vodičov. Čo o nich hovoria?

Je to už druhá súprava pneumatík od tohto výrobcu. Predchádzajúce boli tiež RainExpert. Dosť tiché pneumatiky, spoľahlivé na suchej aj mokrej vozovke. Odporúčam produkt aj e-shop. (Janko)

Na mokrej vozovke ma pneumatiky zachránili, keď som zadriemal a začalo ma to ťahať na krajnicu, umožnili mi odvrátiť nebezpečenstvo, držali ako prilepené. (Fazie)

Tieto pneumatiky sa správajú veľmi dobre mimo mesta pri rýchlejšej jazde. Počas lejaku som nespozorovala zhoršenie priľnavosti a pod. Odporúčam! (Zuzana)

Firestone Roadhawk

Prehľad najlepších letných pneumatík 185/60 R15 podľa vodičov uzatvára druhý model zo strednej triedy. Firestone je značka, ktorú má pod svojimi krídlami najväčší výrobca pneumatík na svete, čiže japonská skupina Bridgestone. Jej model Roadhawk sa vyníma medzi konkurenciou technológiou Nano Pro-Tech, čiže špeciálnou gumovou zmesou, ktorá využíva aktívne mikročastice na predĺženie  životnosti pneumatiky a zlepšenia priľnavosti na mokrej a suchej vozovke.

Pneumatika využíva moderný asymetrický behúň so skosenými hranami, ktoré zabraňujú zachytávaniu kamienkov a iných objektov v kanálikoch. Model si vďaka tomu zachová vysokú tuhosť, čím sa zároveň zvyšuje priľnavosť aj kilometrický priebeh. Firestone Roadhawk je viacúčelový model a nadchne vodičov, ktorí často prekonávajú dlhé vzdialenosti a hľadajú model, ktorý ponúka spoľahlivosť za každých podmienok.


Čím sú výnimočné pneumatiky amerického výrobcu podľa vodičov, ktorí ich používajú?

Pneumatiky sa skvele držia najmä na mokrej vozovke, ale odporúčam ich na akékoľvek cesty. (Vojtek)

Veľmi dobré pneumatiky, osvedčia sa počas chladných aj horúcich dní, na suchej aj mokrej vozovke. (ZW)

Pneumatiky sú super tiché, ale predovšetkým ekonomické a zvyšujú bezpečnosť. (Adrián)

Veľmi dobrá pneumatika a keď sa pozriem na cenu, tak priam fantastická. (Zbyšek V.)

Čím sa riadiť pri výbere letných pneumatík?

Súpravu pneumatík obvykle používame niekoľko rokov, preto je ťažké samostatne sa presvedčiť o možnostiach niekoľkých rôznych modelov. Namiesto toho sa oplatí dôverovať informáciám z overených zdrojov. Medzi nimi sa ako výnimočne cenné môžu ukázať hodnotenia uverejnené na Oponeo, ako aj vyššie uvedený rebríček. Oplatí sa sledovať aj výsledky testov, ktoré organizujú odborníci – tohtoročné testy ADAC, Auto Bild či Auto, Motor und Sport.

Posledným faktorom, ktorý sa dá ľahko overiť, by mal byť štítok pneumatiky. Obsahuje údaje o takých parametroch, ako napr. valivý odpor, hlučnosť či brzdná dráha. Letné modely s dobrými štítkami ponúkajú vlastnosti, ktoré sú kľúčové pre bezpečnú jazdu.