Pokiaľ je vaše auto nepojazdné, potrebujete ho prepraviť do servisu, kde sa odborníci pozrú, čo je vo veci. Na jeho prepravu môžete použiť lano na ťahanie auta či ťažnú tyč, alebo si rovno zavolať odťahovú službu. Viete, ako auto správne odtiahnuť a na čo si dať pozor pri upevňovaní lana či tyče na ťahanie auta? V nasledujúcom článku sme si pre vás pripravili všetky potrebné informácie o ťahaní auta lanom alebo tyčou.

auto na ceste so zdvihnutou kapotou

Ako na ťahanie auta lanom alebo pomocou tyče

Ak sa vám stane dopravná nehoda, alebo sa vaše auto stane nepojazdným z akéhokoľvek iného dôvodu, máte dve možnosti: Buď ho necháte odtiahnuť profesionálmi z autoservisu alebo ho odtiahnete vďaka inému vozidlu pomocou lana na ťahanie auta alebo ťažnej tyče.

Bez ohľadu na to, ktorú možnosť zvolíte, vzdialenosť medzi ťažným a ťahaným vozidlom nesmie byť väčšia ako 6 metrov. V prípade použitia lana nesmie byť táto vzdialenosť zároveň menšia ako 2,5 metra a pri tyči to nesmie byť menej ako 1 meter. Okamžitá hmotnosť ťažného vozidla by mala byť väčšia než hmotnosť ťahaného vozidla. 

Pri ťahaní by ste mali dať aj ostatným vodičom vedieť, že po ceste nejde iba jedno auto. Môžete to urobiť napríklad tak, že na ťahané auto umiestníte trojuholník. Ťahané vozidlo taktiež musí byť označené červenou zástavkou, ktorá má rozmery aspoň 30 × 30 cm.

Dôležité: Pokiaľ nemôžete naštartovať motor, nezabúdajte na to, že nefungujú ani posilňovače bŕzd a riadenia. Pri otáčaní volantom budete na riadenie potrebovať obe ruky a viac sily, než bežne zvyknete. Brzdiť budete musieť taktiež omnoho silnejšie, pretože brzdný účinok bude oveľa slabší ako obvykle.

V nasledujúcich riadkoch sa pripravte na bohatú dávku informácií o lanách na ťahanie auta a ťažných tyčiach.

Lano na ťahanie auta ako pomocník pri odťahovaní osobného vozidla

Pokiaľ ste sa ocitli v situácii, kedy musíte svoje vlastné vozidlo nechať odtiahnuť alebo chcete pomôcť inému vodičovi odtiahnuť to jeho, môžete tak urobiť pomocou lana na ťahanie auta. Na výber máte pritom z viacerých typov ťažných lán z rôznych materiálov. Môže ísť o laná na ťahanie auta z umelých vlákien alebo z ocele.

Lano na ťahanie auta je skvelý pomocník v núdzových situáciách, avšak aj ono má svoje obmedzenia. Pre istotu ho teda nepoužívajte v prípadoch ak:

  • nefungujú ťahanému vozidlu brzdy
  • má ťahané vozidlo pokazené riadenie
  • ťahané vozidlo nemôže naštartovať
  • ťažné lano nespĺňa požadovaný rozostup vozidiel aspoň 2,5 metra

Ak nemôžete použiť lano na ťahanie auta a potrebujete vozidlo odtiahnuť, zavolajte si radšej odťahovú službu.

Výhody a nevýhody lana na ťahanie auta

Výhodou lana na ťahanie auta je jeho cena a jednoduché skladovanie. Nevýhodou je to, že si vozidlá medzi sebou nedokážu udržať konštantnú vzdialenosť, takže musia byť vodiči neustále v strehu. O dostatočnú vzdialenosť by sa mal starať vodič ťahaného auta pomocou pribrzďovania. Lano by sa nemalo po zemi šmýkať, aby nedošlo k jeho poškodeniu, pretože by pri následnom šklbnutí mohlo prasknúť.

Tyč na ťahanie auta: Pomocník v núdzi aj pre tažšie vozidlá

Tyč na ťahanie osobného auta je šikovná pomôcka v prípade, pokiaľ potrebujete odtiahnuť ťažšie vozidlá než 1 900 kg. Samotná tyč by počas ťahania mala byť označená priečnymi červenými a bielymi pruhmi širokými 75 mm. Takáto tyč na ťahanie auta je zväčša dlhá od 1 po 6 metrov, najčastejšie má 1,5 metra. Keď je zložená, tak zaberá zvyčajne len 60 cm, čiže sa vojde naozaj kamkoľvek.

Súprava tyče na ťahanie auta sa skladá z dvoch koncových hákov na ťahanie auta a jednej stredovej tyče, ktoré sa spájajú. Pred ich spojením každý diel skontrolujte, aby ste predišli akýmkoľvek komplikáciám z dôvodu ich poškodenia. Skontrolujte aj stav ťažných ôk na oboch vozidlách.

Výhody a nevýhody tyče na ťahanie auta

Výhodou ťažnej tyče je to, že udržuje konštantný rozostup medzi oboma vozidlami počas celej doby ťahania, čo je bezpečnejšie než ťahanie nepojazdného vozidla na lane. Nevýhodou ťažných tyčí je vyššia nákupná cena.

Ako pripevniť lano na ťahanie auta a ťažnú tyč k vášmu vozidlu

Každý vodič by mal poznať miesto na jeho vozidle slúžiace na zakotvenie lana. Lano na ťahanie auta nemôžete ukotviť len tak hocikde, pretože si môžete poškodiť svoje auto. Pokiaľ nie ste profesionál, nenechajte sa nabudiť rôznymi videami, v ktorých ľudia upevňujú ťažné lano aj na iné miesto, napríklad o nápravu. Áno, aj toto je možné, ale zvyčajne ide o prípady, kedy asistenčná služba alebo skúsení offroad vodiči vyťahujú auto z blata, snehu, priekopy alebo iného miesta mimo spevnenej cesty. Ak si vaše vozidlo týmto spôsobom poškodíte, nemusí vám poisťovňa vyplatiť poistné.

Na bežných osobných vozidlách sa zvyčajne jedno oko na ťažné lano nachádza vpredu a druhé vzadu, avšak niektoré vozidlá majú takýchto ukotvovacích miest viac. Niektoré môžu byť viditeľné už na prvý pohľad, iné zas schované pod krytkami, či musia byť dokonca naskrutkované do skrytého závitu. V poslednom prípade patrí takéto ťažné oko do povinnej výbavy auta.

Laná na ťahanie auta sú vybavené špeciálnou karabínou, ktorú jednoducho zaháknete za ťažné oko na jednom i druhom vozidle. Ak lano nemá karabínu, prevlečte ho okom a uchyťte kolíkom. Pred uchytením ťažného lana skontrolujte ťažné oká na oboch vozidlách, pretože môžu byť najmä pri tých starších oslabené či skorodované. Ak uvidíte akúkoľvek poruchu, zavolajte si radšej odťahovú službu.

TIP: Hoci už niekoľko rokov nepatrí lano a tyč na ťahanie osobného auta k povinnej výbave vozidla, mnoho motoristov ich stále vozí v kufri. Pre istotu to odporúčame robiť aj vám, pretože nikdy neviete, v akej situácii sa na vozovke ocitnete.

Pri montovaní tyče na ťahanie auta ako prvé pripevnite jej stredový diel k obom krajným a zaháknite vstavaným kolíkom. Koncové háky na ťahanie auta jednoducho zaháknite za ťažné oko na oboch vozidlách a otáčajte tyčou až kým sa háky nezovrú.

Ako ťahať osobné vozidlo a ďalšie motorové vozidlá

Ťahať môžete iba prihlásené motorové vozidlá alebo tie, ktoré majú platnú STK, ťahanie auta bez ŠPZ by ste robiť nemali. Ťahané vozidlo musí byť viditeľne označené výstražným trojuholníkom umiestneným za zadným oknom.

Ťahané vozidlo nechajte odbrzdené a riadiacu páku nastavte na neutrál. Toto vozidlo by taktiež malo mať fungujúce brzdy a riadenie. Jazda v ťahanom vozidle je náročnejšia, a preto by mal v ňom sedieť skúsenejší vodič. Pre istotu v ňom majte ruku pripravenú na ručnej brzde alebo rýchlostnej páke a v prípade prudkého brzdenia zaraďte rýchlosť, aby ste nepoškodili ťahajúce auto. V prípade ťahania treba ísť opatrne a plynulo, aby lano ostalo stále napnuté.

Podľa zákona o cestnej premávke by sa pri ťahaní osobného vozidla mali dodržiavať tieto pravidlá:

  • jazdiť by ste mali rýchlosťou najviac 60 km/h
  • motorové vozidlo môžete vliecť len vtedy, ak má účinné riadenie a brzdy
  • vodiči vlečeného a vlečného motorového vozidla sa musia vopred dohodnúť na spôsobe dorozumievania počas jazdy
  • povinnosti podľa § 4 ods. 1 a 2 sa vzťahujú aj na vodiča vlečeného motorového vozidla, avšak ustanovenie odseku 2 neplatí, ak je motorové vozidlo vlečené pomocou osobitného zariadenia, najmä pomocou vyslobodzovacieho podvozka alebo žeriava; v takom prípade musí byť vlečené motorové vozidlo vybavené vzadu prenosným osvetlením, ktoré bude napojené na vlečné vozidlo
  • pri poruche osvetlenia musia byť na vlečenom motorovom vozidle za zníženej viditeľnosti rozsvietené svietidlá na strane stredu vozovky vpredu bielym neoslňujúcim svetlom a vzadu aspoň jedným červeným svetlom, pričom svietidlá musia byť viditeľné a nesmú byť umiestnené ďalej ako 40 cm od bočného obrysu motorového vozidla

Azda najdôležitejším prvkom je vopred si s vodičom v druhom vozidle dohodnúť presnú trasu a signály, ktoré budete počas jazdy používať (napr. spomaľ, pozor, stoj, odbočenie doprava alebo doľava atď.). Dorozumievať sa pritom môžete napríklad rukami, pomocou vysielačky alebo svetelnou signalizáciou. Ako trasu si vyberte čo najmenej frekventovanú cestu bez prudkého stúpania či klesania.

TIP: V oboch vozidlách si na GPS nastavte rovnakú trasu, aby mal vodič v ťahanom aute prehľad o blížiacich sa zákrutách a iných úsekoch cesty.

Ak by ste chceli ťahať viacero motorových vozidiel za sebou alebo motorové vozidlo s prívesom, mali by ste vedieť, že toto je zakázané. Ťahať môžete iba motorové vozidlo s návesom. Taktiež zakázané je ťahanie auta po diaľnici.

Ťahanie auta s automatickou prevodovkou

Ak vlastníte auto s automatom a musíte ho nechať odtiahnuť, odporúčame vám radšej ihneď volať odťahovú službu. Ťahanie auta s automatickou prevodovkou je síce možné, avšak iba za predpokladu, že ide o nevyhnutný prípad na krátku vzdialenosť a je funkčná elektronika. V tom prípade nechajte počas ťahania zaradený stupeň „N“.

radiaca páka

Ťahanie iných motorových vozidiel, než sú osobné autá

V nákladných automobiloch sa počas ťahania nesmú nachádzať osoby v ložnom priestore. V prípade ťahania dodávky nezabúdajte na to, že bežné lano sa smie používať iba na ťahanie vozidiel s celkovou hmotnosťou do 1 900 kg. To znamená, že nie sú vhodné na vlečenie nákladných automobilov. Namiesto lana na ťahanie nákladného auta použite radšej ťažnú tyč.

Čo sa týka ťahania autobusov a trolejbusov, tie sa smú vliecť iba bez akýchkoľvek prepravovaných osôb.

Motocykel bez postranného vozíka zas nesmiete použiť ako vlečné vozidlo a ani ho vliecť.

Nechajte ťahanie auta na profesionálov a zverte pomoc do rúk asistenčnej služby

Aj keď autoservisy v súčasnej dobe apelujú viac na to, aby vodiči v prípade poruchy vozidla volali odťahovú službu, my vám predsa len odporúčame mať lano či tyč na ťahanie auta pre každý prípad po ruke. Ak sa vyskytnete v situácii, kedy musíte ťahať druhé auto, uistite sa, že to technický stav vášho vozidla dovoľuje. Ťahané vozidlo totiž nesmie svojimi poruchami nijako ohrozovať bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky a nesmie ničiť tak vozovku, ako ani životné prostredie.

Preto ak ide o vážnejší problém na vozidle, odporúčame vám zavolať si radšej asistenčnú službu, ktorá sa už postará o to, aby sa vaše vozidlo bezpečne dostalo do dohodnutého servisu.