Každý vodič sa už stretol so situáciou, že sa mu rozsvietila kontrolka na palubnej doske. Význam niektorých kontroliek na aute však nie je vždy každému jasný. Viete, čo znamenajú kontrolky v aute a ako ich prečítať? V článku sme pre vás pripravili stručného sprievodcu najčastejších auto kontroliek, ktorých význam by ste ako vodič určite mali poznať.

hodiny do auta

Čo znamenajú kontrolky v aute a ako im porozumieť

Automobilový priemysel neustále napreduje a autá získavajú vyspelejšie funkcie a bezpečnostné systémy. Z tohto dôvodu potrebujú sofistikovanejšie palubné počítače, ktoré sledujú dáta zaslané sieťou senzorov vo vozidle. Pokiaľ jeden z týchto senzorov zaznamená, že sa niečo deje, palubný počítač začne okamžite komunikovať s vodičom prostredníctvom vysvietených kontroliek. Informuje ho o svojom prevádzkovom stave a najrôznejších problémoch, ktoré sa v ňom vyskytli.

Pokiaľ ste sa stali čerstvým vodičom, alebo ste doteraz nevenovali kontrolkám dostatočnú pozornosť, či sa iba chcete dozvedieť, čo ktorá kontrolka znamená, nasledujúce riadky sú určené presne pre vás. Vďaka porozumeniu toho, čo sa vám ktorá kontrolka snaží povedať, sa budete cítiť za volantom v bezpečí a užijete si každú jazdu o to viac. A pokiaľ už nejaký problém nastane, predídete zbytočným komplikáciám a chybám, ba dokonca v istých prípadoch aj dopravnej nehode.

Prečo majú kontrolky na palubnej doske iné farby

V prvom rade je pri auto kontrolkách dôležité zapamätať si ich farebné rozlíšenie. Rôzne farby informujú o naliehavosti situácie a skutočnej podstate toho, čo sa deje s autom. Vedomosť o tom, čo ktorá farba auto kontrolky znamená, je tak ideálnym východzím bodom pre prvotnú diagnostiku situácie vo vozidle. Ak si jednotlivé farebné skupiny zatiaľ nepamätáte, nezúfajte. Prinášame vám prehľadného sprievodcu najčastejšími kontrolkami v jednotlivých farbách spolu s ich významom.

7 najčastejších červených kontroliek na aute

palubná doska v aute

Červené kontrolky na aute upozorňujú na závažnú závadu, ktorá si vyžaduje okamžité riešenie, najmä pokiaľ sa rozsvieti za jazdy. Často ide o situáciu, ktorá si vyžaduje dôrazné riešenie, ako napríklad urýchlené zastavenie auta a vypnutie motora, pretože môže ísť o ohrozenie bezpečnosti posádky. Pokiaľ svieti napríklad červená kontrolka mazania a vodič by naďalej pokračoval v jazde, môže to spôsobiť zadretie motora.

Avšak červená kontrolka signalizuje aj „miernejšie“ situácie. Napríklad v prípade nedostatočného pribuchnutia dverí, zabudnutia si zapnúť bezpečnostný pás či jazdy so zatiahnutou ručnou brzdou. Pozrite si najčastejšie červené kontrolky a ich význam.

Brzdová kontrolka

brzdová kontrolkaPokiaľ máte zatiahnutú ručnú brzdu, bude vám svietiť brzdová kontrolka. Preto pokiaľ vám táto kontrolka svieti počas jazdy, skontrolujte, či je ručná brzda povolená. Ak kontrolka bliká, mali by ste doplniť brzdovú kvapalinu.

Kontrolka motorového oleja

kontrolka motorového olejaRozsvietená kontrolka motorového oleja znamená, že tlak oleja nie je dostatočný na bezpečný chod motora. Ide o kontrolku, po ktorej rozsvietení by mal vodič bezodkladne s autom zastaviť. Počkajte pár minút, aby olej stiekol naspäť do nádrže a zmerajte jeho hladinu. Ak bude nízka, dolejte olej, avšak ak bude stále rovnaká, nepokračujte v jazde, lebo by ste mohli poškodiť motor.

Kontrolka dobíjania

kontrolka dobíjaniaČervená kontrolka dobíjania signalizuje to, že alternátor nevyrába elektrický prúd a klimatizácia, vyhrievanie sedadiel a pod. beží iba na zásobu v autobatérii. Pokiaľ vám kontrolka svieti, vypnite všetky spotrebiče, ktoré spotrebovávajú elektrinu. Odporúčame vám bezodkladnú návštevu servisu.

Kontrolka chladiacej kvapaliny

kontrolka chladiacej kvapalinyKontrolka chladiacej kvapaliny signalizuje buď nedostatok chladiacej kvapaliny alebo jej prehriatie. Ak ide o druhú situáciu, prehriatie postupne hrozí taktiež motoru. Zastavte, nechajte motor vychladnúť a následne skontrolujte hladinu chladiacej kvapaliny. Pokiaľ jej nie je dostatok, dolejte obyčajnú vodu a choďte bezodkladne do servisu. Ak je kvapaliny dostatok, pokračujte v jazde, môžete skúsiť naplno zapnúť kúrenie. Často ide totiž aj o problém s ventilátorom chladenia.

Kontrolka ABS

Kontrolka ABSČervená kontrolka ABS upozorňuje na poruchu systému ABS. Klasický brzdový systém bude však stále fungovať normálne. Neodkladne dopravte vozidlo do autoservisu, kde sa o neho už postarajú profesionáli.

Kontrolky otvorených dverí

Kontrolky otvorených dveríPokiaľ si nedáte dostatočný pozor pri zatvorení dverí, prednej kapoty alebo kufra, môžete sa stretnúť s nasledovnými kontrolkami. Vtedy ich treba jednoducho iba zavrieť.

Kontrolka bezpečnej vzdialenosti

Kontrolka bezpečnej vzdialenostiKontrolka bezpečnej vzdialenosti sa rozsvieti vždy, keď sa priblížite so svojím autom k autu pred vami príliš blízko na to, aby ste to v čase kolízie stihli ubrzdiť a nenabúrali doň. Pokiaľ sa vám rozsvieti táto kontrolka, stačí jemne šliapnuť na brzdový pedál a zväčšiť vzdialenosť medzi vami a vozidlom pred vami.

Oranžové a žlté kontrolky v aute a 7 príkladov na ne

interiér auta

Rozsvietenie oranžovej alebo žltej kontrolky v aute je akýmsi zdvihnutým varovným prstom pre vodiča, ktorý signalizuje, že s autom nie je niečo v poriadku. Najčastejšie ide o oranžovú kontrolku v aute v tvare trojuholníka, ktorá upozorňuje na možný problém, kedy nemusí byť pokračovanie v jazde nebezpečné. Závadu by ste mali však odstrániť hneď, ako to bude možné. Prečítajte si o oranžových a žltých kontrolkách v aute.

Kontrolka riadiacej jednotky motora

Kontrolka riadiacej jednotky motoraKontrolka riadiacej jednotky motora upozorňuje na problém v oblasti zloženia emisií. Napríklad pri dieselových motoroch vtedy hrozí upchatie filtra pevných častíc. Ak vám svieti, zastavte, vypnite motor a po chvíli ho znova naštartujte a navštívte servis.

Kontrolka motorového oleja

Kontrolka motorového olejaPokiaľ klesla hladina motorového oleja pod minimálnu úroveň, rozsvieti sa vám na palubnej doske kontrolka motorového oleja. Dolejte olej.

Kontrolka straty tlaku v pneumatikách

Kontrolka straty tlaku v pneumatikáchPri strate tlaku vzduchu v pneumatikách sa vám rozsvieti žltá kontrolka v aute, ktorá vás na tento pokles upozorní. Môže ísť pritom o jednu či viac pneumatík. Odstavte svoje vozidlo a urobte inicializáciu.

Kontrolka poruchy žiaroviek

Kontrolka poruchy žiaroviekPokiaľ sa vám rozsvieti kontrolka poruchy žiaroviek, skontrolujte funkciu všetkých žiaroviek a vymeňte chybnú.


Kontrolka poruchy vonkajšieho svetla

Kontrolka poruchy vonkajšieho svetlaKontrolka poruchy vonkajšieho svetla jednoducho upozorňuje vodiča na nefunkčnú žiarovku niektorého vonkajšieho svetla. Žiarovku stačí iba skontrolovať a vymeniť.

Kontrolka opotrebenia brzdových doštičiek

Kontrolka opotrebenia brzdových doštičiekPokiaľ sa vám rozsvieti kontrolka opotrebenia brzdových doštičiek znamená to, že sa vám opotrebovali. Budete potrebovať ísť čo najskôr do autoservisu za účelom ich výmeny.

Kontrolka zadných hmloviek

Kontrolka zadných hmloviekAk ste sa vybrali na cestu počas hustého dažďa, snehu alebo jednoducho počas hmly, budú sa vám hodiť hmlovky. Pokiaľ svieti kontrolka zadných hmloviek, znamená to, že sú zapnuté a ostatní vodiči vás jednoduchšie rozpoznajú.

7 zelených, modrých a bielych kontroliek na aute

Zelené kontrolky na aute majú čisto informačnú funkciu. Neupozorňujú na žiadny problém či závadu. Rovnako to platí aj o modrých a bielych kontrolkách. Ide o oznámenie toho, že určitá funkcia alebo systém bol aktivovaný a funguje správne. Pozrite si najčastejšie zelené, biele a modré auto kontrolky a ich význam.

Kontrolka zapnutých stretávacích svetiel

Kontrolka zapnutých stretávacích svetiel

Kontrolka zapnutých svetiel signalizuje úspešné zapnutie stretávacieho osvetlenia auta.

Kontrolka tempomatu

Kontrolka tempomatuV čase, keď svieti kontrolka tempomatu, je tempomat aktívny a rýchlosť auta je regulovaná. Pokiaľ bliká, tak bola stanovená rýchlosť prekročená.

Kontrolka diaľkových svetiel

Kontrolka diaľkových svetielPokiaľ máte zapnuté diaľkové svetlá, mala by vám svietiť modrá kontrolka diaľkových svetiel. Väčšinou ide o jedinú modrú kontrolku na palubovke. Ide o tzv. „medúzku“, ako ju radi volajú sviatoční      šoféri.

Kontrolka prednej hmlovky

Kontrolka prednej hmlovkyPočas cesty hustým dažďom, snehom či v hmle by ste okrem zadných hmloviek mali rozsvietiť aj tie predné. Ich rozsvietenie spoznáte podľa uvedenej kontrolky na palubnej doske.

Kontrolka námrazy na ceste

Kontrolka námrazy na cesteKontrolka námrazy na ceste sa rozsvieti pokiaľ teplota vonkajšieho vzduchu klesne pod 3 alebo 4°C. Kontrolka upozorňuje na zvýšenú opatrnosť kvôli poľadovici.

Kontrolka asistenta jazdného pruhu

Kontrolka asistenta jazdného pruhuAk svieti kontrolka asistenta jazdného pruhu, ten je zapnutý a je možné identifikovať vodorovné dopravné značenie.


Kontrolka Štart stop systému

Kontrolka Štart stop systémuAk máte zapnutý Štart stop systém , bude vám svietiť aj jeho kontrolka. Pokiaľ ho vypnete, kontrolka zmizne. 


Nie všetky vozidlá musia mať rovnaké kontrolky, tie sa totiž môžu líšiť od modelu k modelu. Všetky kontrolky, ktoré sa môžu rozsvietiť práve vo vašom aute, nájdete v manuáli k vozidlu.