Rozmýšľate, ako pripraviť svoje auto na letnú sezónu bez toho, aby ste niečo zanedbali? Leto totiž prináša so svojimi extrémnymi teplotami pre auto viacero nástrah, a preto by ste mali pomôcť svojmu štvorkolesovému miláčikovi prežiť ho v zdraví a kráse. Kvôli vysokým letným teplotám trpí nielen karoséria auta, ale aj jeho interiér. Pripravili sme si pre vás tipy na dôkladnú prípravu auta na nadchádzajúcu letnú sezónu, ktorá už klope na dvere.

Technická príprava auta na leto

Príprava auta na letnú sezónu nie je len prezutie zimných pneumatík za letné. Po zime by ste mali nechať skontrolovať aj stierače, brzdový systém, tlmiče, podvozok a akumulátor. Okrem tejto „povinnej jazdy“ by ste mali dôkladne vyčistiť povrch auta ale aj jeho interiér.

TIP: Ideálne je zájsť s autom na servisnú prehliadku. Tam vám skontrolujú geometriu vozidla, brzdy a tlmiče, stav chladiacej a brzdovej kvapaliny, nabitie akumulátora a vzduchový a palivový filter.

Výmena zimných pneumatík za letné

Prezutie zimných pneumatík za letné je najzákladnejší krok v príprave auta na letnú sezónu. Zimné pneumatiky v lete zvyšujú spotrebu, predlžujú brzdnú dráhu a sú hlučnejšie než letné. Ďalšími dôvodmi sme sa zaoberali v jednom z našich predchádzajúcich článkov o zimných pneumatikách v lete. Popritom skontrolujte, či majú pneumatiky správny tlak.

Kontrola brzdovej sústavy

Brzdy sú v zime vystavené zvýšenej záťaži v dôsledku extrémnych podmienok na cestách. Na stav celkového brzdného systému sa vám dôkladne pozrú v servise, kde skontrolujú aj brzdovú tekutinu a brzdové kotúče.

Kontrola a výmena gumových častí stieračov a kvapalín do ostrekovačov

Správne fungujúce stierače vám v nepriaznivých daždivých podmienkach zabezpečia kvalitný výhľad na vozovku, čo je dôležité kvôli jazdnej bezpečnosti. Nezabudnite preto na výmenu gumových stieracích líšt.

Pravidelne kontrolujte aj to, či máte v ostrekovačoch dostatok tekutiny. Nemrznúcu zmes vymeňte za kvapalinu určenú na letnú sezónu. Tá ľahšie odstraňuje organické nečistoty.

Kontrola klimatizácie

Klimatizácia je pre vodiča a jeho posádku v súčasnosti jedným z najdôležitejších aspektov v aute. Klimatizácia v aute by sa mala čistiť a dezinfikovať aspoň raz ročne. Dezinfekcia ničí škodlivé mikroorganizmy usadené v jej vlhkých vnútorných priestoroch.

Umývanie auta

Každý vodič, ktorý miluje svoje auto, ho nezabudne umyť aspoň raz do mesiaca. Auto si môžete svojpomocne umyť na auto umyvárni, čo je častokrát aj väčšia zábava a pre niekoho dokonca forma relaxácie, alebo ho môžete nechať umyť v automatizovanej auto umyvárni. Pokiaľ sa rozhodnete vyčistiť si auto svojpomocne, zaparkujte ho v boxe v auto umyvárni a môžete sa pustiť do práce.

Čistenie motora

Motor čistite tak, že na všetky špinavé časti naneste špeciálny prípravok štetcom a nechajte pôsobiť podľa návodu. Následne môžete z neho zmyť špinu štetcom, alebo naštartovať a opláchnuť ho tlakom vody. V druhom prípade však dávajte pozor, aby ste vodou nezasiahli elektronické komponenty.

TIP: Pozor na to, či je na vami vybranej samoobslužnej auto umyvárni povolené čistenie motorov. Na väčšine je to totiž zakázané. Za nás však odporúčame touto činnosťou poveriť špecialistov v autoservise, aby ste sa vyhli prípadnému poškodeniu elektroniky, kabeláže a iných súčiastok, ktoré sú nainštalované v motorovom priestore.

Umytie karosérie

Najskôr odstráňte mŕtve mušky z karosérie odmuškovačom, než sa do nej stihnú „zapiecť“. Nechajte ho pôsobiť podľa návodu a následne umyte karosériu vysokotlakovou vodnou hadicou. Tým z nej odstránite tie najväčšie nečistoty, ktoré by mohli pri ďalších fázach dokonca poškodiť lak. Pri oplachovaní postupujte zhora nadol, čiže od strechy ku kolesám. Na samotné umytie karosérie použite špeciálne auto šampóny. Na auto nastriekajte aktívnu penu a jemne pomocou kefy vyčistite celý povrch auta.

Po napenení aktívnu penu z karosérie zmyte vysokotlakovým prúdom vody. Od vášho auta dodržiavajte dostatočnú vzdialenosť, aby ste príliš silným tlakom vody nepoškodili lak. Opláchnite auto osmotickou vodou, ktorá na ňom nezanechá žiadne výrazné fľaky. Pokiaľ chcete karosériu aj vysušiť, urobte to ručne pomocou vlhčenej utierky jelenice alebo jemným uteráčikom určeným na auto.

Nezabudnite ani na poriadne vystriekanie podvozku a kolies. Na podvozku sa po zime určite usadilo množstvo rôznych posypových solí. Tipy, ako vyčistiť disky a kolesá na aute si môžete prečítať v jednom z našich predchádzajúcich článkov.

 Voskovanie

V samoobslužných umývacích boxoch môžete svojho štvorkolesového miláčika aj navoskovať. Vosk následne taktiež zmyjete osmotickou vodou. Vosk je však väčšinou iba pre fajnšmekrov a skutočných milovníkov svojich automobilov. Ide totiž o dodatočnú ochranu pred nepriaznivými vplyvmi. Chráni lak karosérie pred nadmerným slnečným žiarením (v zime zas prílišným mrazom), pred hmyzom, kyslým dažďom a vtáčím trusom. Túto ochranu však zmyje pár výdatných dažďov. Priemerná trvanlivosť vosku na karosérii je cca 1 mesiac. Obvykle sa preto v praxi aplikujú 2 vrstvy vosku, aby sa tak dosiahla jeho dlhšia trvanlivosť.

TIP: V súčasnosti sú populárne vosky s rôznymi odleskami. Môžete pomocou nich zvýrazniť línie svojho krásneho auta, alebo dosiahnuť alumíniový či chrómový odlesk.

 Čistenie okien

Čistenie okien si vždy nechajte ako čerešničku na záver. Čisté sklá sú základom dobrej viditeľnosti na cestách. Azda najlepším a najjednoduchším prípravkom na čistenie okien je „okena“ aplikovaná na obyčajných kuchynských papierových utierkach. Šmuhy vyleštíte suchou papierovou vreckovkou.

Čistenie interiéru auta

Pred čistením interiéru by ste ako prvé mali povyberať všetok neporiadok z auta. Ako ďalší krok sa chopte vysávača a všetko, čo sa dá, v ňom povysávajte (vrátane sedadiel). Nezabudnite ani na kufor. Keď je všetko povysávané, môžete sa pustiť do ošetrenia plastov.

Plasty, ako napríklad palubnú dosku, stredový tunel, lišty a ďalšie plastové komponenty, pretrite čistiacim prostriedkom a prípravkom na oživenie plastov. Ten na nich nechá pekný matný film. Strop vyčistíte náročným mokrým čistením. Čistiaci prostriedok naneste na špinavé miesto kefou a následne ho naň zapracujete.

Pokiaľ má vaše auto kožený interiér, budete potrebovať prípravky na čistenie a konzervovanie kože. Pozor však na to, že nie všetky prípravky sú na kožu dostatočne jemné. Preto by sme vám odporučili túto časť nechať na odborníkov.

Ako vyčistiť sedačku auta

Samotnou kapitolou v čistení interiéru je čistenie sedadiel. Dôkladne ich vysajte a nezabudnite ani na spojovacie škáry. Pokiaľ máte látkové sedačky, môžete ich vyčistiť pomocou Sava na pranie. Podľa návodu si spravte roztok Sava a horúcej vody a jemne hubkou sedačky vyčistite. Pozor však, aby ste nemali hubku príliš mokrú, aby sedačka nenasiakla vodou. Následne namočte uterák do studenej vody a vydrhnite zbytky nečistôt.

Kožené a koženkové sedačky čistite zásadne iba špeciálnymi čističmi na kožu. Čistidlo naneste vlhkou koženou handričkou a nechajte ich uschnúť na vzduchu. Na kožené sedadlá môžete aplikovať aj špeciálny kondicionér na kožu, ktorý ju napustí olejom. Sedačka tak nebude vysychať a praskať.

Čistenie auta ako hobby

Návod na to, či je lepšie najprv umyť interiér a potom exteriér, alebo naopak, neexistuje. Obvykle sa vodiči jednoducho riadia tým, kde je na autoumyvárni kratší rad. Želáme vám veľa zábavy pri jarnej a letnej údržbe vášho štvorkolesového miláčika.