kontrola hladiny oleja v aute

Motorový olej má v motore auta svoju nezastupiteľnú úlohu. Viete však, ako dlho vydrží a kedy a prečo ho treba vymeniť za nový? Výmena oleja v aute môže byť vykonaná v autoservise, alebo si ju môžete urobiť aj sami v garáži. Návod k samostatnej výmene oleja a mnoho ďalších informácií si môžete prečítať v našom článku.

Čo je to motorový olej a prečo je dôležitý

Motorový olej je mazací olej, ktorý premazáva všetky mechanické súčasti motora, čím zároveň zabraňuje ich poškodzovaniu, zmenšuje trenie a opotrebenie a oddeľuje jeho jednotlivé časti, zabezpečuje odvod tepla, chladí motor a chráni jeho vnútro pred hrdzavením. Tieto funkcie však motorový olej nedokáže vykonávať donekonečna. Postupom času stráca svoju mazaciu schopnosť a vodičovi tak zostáva pre zabezpečenie bezproblémového chodu svojho vozidla iba jediné – včasná výmena motorového oleja. Jej zbytočné odkladanie skracuje životnosť motora, až sa môže jedného dňa zadrhnúť, čo bude pre majiteľa vozidla značný finančný problém. 

Druhy motorových olejov

Motorové oleje rozlišujeme podľa spôsobu ich výroby na tri druhy. Ide o:

  • minerálne motorové oleje
  • syntetické motorové oleje
  • polysyntetické motorové oleje

Minerálne motorové oleje sa vyrábajú priamo z ropy tak, že ju zbavia vody a nečistôt. Následne sa za pomoci frakčnej destilácie rozdelia látky v nej obsiahnuté na základe bodu varu na benzínové, naftové, petrolejové a olejové oleje. Potom sa oddelí olej a mazut a vznikne základ pre motorový olej. 

Syntetické motorové oleje vznikajú pomocou syntézy na báze prítomnosti ropy. Sú tekutejšie než minerálne motorové oleje, majú lepšie vlastnosti, no zároveň aj vyššiu cenu. Najvyšší podiel trhu zastupujú syntetické oleje vyrobené z minerálnych pomocou hydrokrakovania.

Polysyntetické oleje sa skladajú z maximálne 30 % syntetického oleja. Zvyšok tvorí minerálny. Tento typ oleja má vlastnosti syntetického, avšak priaznivejšiu cenu minerálneho.

Prečo je potrebná výmena motorového oleja v aute

Životnosť motorového oleja, žiaľ, nie je nekonečná. Po čase dochádza napríklad v naftových motoroch k vyčerpaniu účinnosti aditív a motor sa začína zanášať sadzami z vypaľovania filtra pevných častíc. Najväčší vplyv na životnosť motorového oleja majú tieto faktory:

  • počet najazdených kilometrov
  • štýl jazdy a dĺžka jazdených trás
  • druh paliva vo vozidle, použitie alternatívnych palív a biopalív
  • typ prevodového systému

Opotrebenie motorového oleja je vo všeobecnosti pomalšie v prípade vozidiel, ktorými sa jazdí na dlhšie trasy mimo mesto, než u tých, ktoré bežne stoja v mestských kolónach. Takýto jazdný štýl skracuje výmenu motorového oleja niekedy aj o 30 %.

Ako často by mala prebiehať výmena motorového oleja

Na životnosť motorového oleja vplýva niekoľko faktorov. V prvom rade ide o to, o aké vozidlo ide, akým štýlom sa používa, aké palivo doň tankujete, avšak závisí to aj od prevodového systému auta. Stanovenie chvíle výmeny motorového oleja sa tak líši od prípadu k prípadu, avšak existujú niektoré predpoklady, ktoré pomôžu vodičovi určiť ten najsprávnejší moment. To, že je čas na výmenu motorového oleja, spoznáte v niektorých vozidlách podľa toho, že sa rozsvieti príslušná kontrolka na prístrojovej doske charakterizujúca potrebu výmeny motorového oleja. Poctiví vodiči si navyše sledujú počet najazdených kilometrov alebo dátum poslednej návštevy servisu. Dokonca vás na potrebu výmeny motorového oleja môžu upozorniť aj niektoré značkové predajne so servisom, v ktorých ste si zakúpili svoje vozidlo.

Interval, ako často meniť olej udáva väčšinou samotný výrobca motora. Ide o maximálny možný interval, ktorý sa dá dosiahnuť pri ideálnych podmienkach používania vozidla. Vo všeobecnosti sa odporúča výmena oleja v aute po 15 000 až 20 000 najazdených kilometroch. Kratší interval výmeny ako 10 000 km je vhodný pri extrémne namáhaných pohonných jednotkách, inak býva zväčša zbytočný.

nezabúdajte na pravidelnú výmenu motorového oleja

TIP: Niektorí výrobcovia motorových olejov ponúkajú dnes aj tzv. longlife oleje, ktoré vydržia aj 50 000 km. Je však na každom vodičovi, aby sám zvážil, či bude s výmenou otáľať, alebo sa na ňu podujme už pri 20 000 km.

Ďalším faktorom výmeny motorového oleja je čas. Podľa štandardov a odporúčaní odborníkov by sa mal motorový olej vymieňať aspoň raz ročne, a to aj v prípade najazdeného menšieho počtu kilometrov, ako spomínaných 15 000 km. Mazivo totiž stráca svoju životnosť aj vtedy, pokiaľ vozidlo stojí. Ďalším dôvodom je striedanie vonkajších teplôt a vlhkosti, ktoré taktiež nepridávajú na jeho životnosti.

TIP: Pokiaľ ste vlastníkom jedného zo športových vozidiel so štýlovými športovými pneumatikami, nezabúdajte na to, že je kľúčové, aby olej odolával vysokým teplotám. Nenechávajte si preto jeho výmenu na poslednú chvíľu, aby ste neriskovali jeho opotrebenie.

Najoptimálnejším časom, kedy vymeniť motorový olej, je jeseň alebo jar. V zime auto a s ním aj motor trpí najviac, a preto je vhodné byť na toto obdobie adekvátne pripravený. Môžete tak urobiť počas ročnej návštevy servisu a prípravy vozidla na zimu.

Čo sa stane, ak výmena oleja v aute neprebehne v čase, kedy by mala

Pokiaľ sa vodič rozhodne pravidelnú výmenu motorového oleja z nejakých dôvodov ignorovať, výrazne tým skracuje životnosť motora svojho auta. V dôsledku zanášania časticami a sadzami sa zvyšuje jeho opotrebenie, kvôli čomu sa motor horšie premazáva. Toto môže vyústiť až do absolútneho zanesenia a v najhoršom prípade až zadrhnutia motora. Okrem toho sa motor aj rýchlejšie zahrieva. To zas môže negatívne vplývať na rozvody, turbodúchadlo a ďalšie časti motora, ktoré sú závislé od chladenia oleja. 

Výmenu motorového oleja môžete absolvovať v špecializovanom servise, ale môžete ju poľahky vykonať aj svojpomocne.

Výmena motorového oleja svojpomocne alebo v autoservise

Výmenu oleja v aute môžete zveriť do rúk odborníkov, alebo sa môžete do nej pustiť svojpomocne. Cena za výmenu motorového oleja v autoservise sa líši od servisu k servisu, obvykle je to však okolo 20 až 50 eur. V cene výmeny oleja v aute však neuvádzame samotný náklad za zakúpenie oleja, nakoľko cena oleja v aute závisí od jeho značky, objemu a kvality. Pokiaľ sa však predsa len rozhodnete vymeniť motorový olej sami, pripravte sa na necelú hodinku práce a zašpinené ruky. Okrem toho to nie je náročný proces a s našou pomocou ho určite hravo zvládnete.

1. Zistite, aký motorový olej do auta je pre vás najvhodnejší

V prvom rade treba vedieť, aký motorový olej do auta môžete použiť. Niektoré modely áut majú na veku určenom na doliatie oleja logo výrobcu odporúčanej značky oleja, avšak značkou oleja sa nemusíte vždy riadiť.

Väčšinou sa oleje rozdeľujú podľa viskozity, a to na celoročné a zimné. Zimné oleje sú označené písmenom W ako „winter“ a sú vhodnejšie na štartovanie do chladného počasia a nízkych teplôt. Respektíve, čím je prvé číslo na označení daného oleja nižšie, tým je olej vhodnejší do nižších teplôt. Čím je zas vyššie druhé číslo, tým je olej vhodnejší do motorov s vyššou záťažou. Napríklad označenie 5W30 je vhodný pre teploty od -30 °C do 30 °C, ale 5W40 je od -30 °C až do 50 °C. Vo všeobecnosti však platí, že by ste nemali používať redšie oleje, než sú odporúčané výrobcom motora. Každopádne vám však odporúčame pozrieť si v servisnej knižke, čo uvádza výrobca vozidla ako potrebnú normu oleja pre váš typ motora a najvhodnejšiu viskozitu.

2. Vylejte z motora starý motorový olej

Pred samotnou výmenou je potrebné zahriať motor, aby sa olej čo najviac skvapalnil a mohol bez problémov vytiecť. Postavte auto na rovnú plochu, zabrzdite ho a zdvihnite heverom. Pre istotu podložte pod zadné kolesá špeciálne stojany alebo aspoň kameň. Taktiež majte pripravenú nádobu alebo olejovú vaňu, aby olej nevytiekol do pôdy alebo rovno na vás.

Je extrémne dôležité, aby ste z motora dostali aj poslednú kvapku starého oleja, pretože by medzi tým novým a čistým mohol robiť šarapatu a znečisťovať ho. Najväčším pedantom odporúčame nechať olej z motora vytekať cez noc. Ak vypustíte naozaj všetok olej, vymeňte medený tesniaci krúžok a namontujte naspäť vypúšťaciu skrutku (tzv. šrób).

3. Dolejte nový motorový olej

Nový motorový olej dolievajte do motora postupne. Ideálne je vopred vedieť, koľko oleja máte do motora doliať a na jednu šupu doň naliať cca o pol litra menej. Pri tomto úkone je dôležité sledovať hladinu pomocou rysky a následne ho postupne dolievať, pokiaľ hladina nedosiahne priestoru v strede medzi ryskami MAX a MIN.

Výmena oleja by mala prebiehať aspoň raz do roka.

4. Nezabudnite na výmenu filtrov – olejového, palivového a vzduchového

Spolu s výmenou oleja nesmiete zabudnúť na výmenu olejového filtra. Vymieňate ho za nový hneď po vypustení starého oleja, a to ešte pred doliatím nového. V olejovom filtri sa zachytáva množstvo nečistôt a starého oleja, ktoré by sa tak následne mohli znova dostať do oleja a rýchlejšie ho znehodnotiť. Pri jeho výmene môžete trochou oleja namazať aj tesnenie. Nemusíte ho uťahovať príliš veľkou silou, stačí iba tak, ako vám to pôjde rukou.

Čo sa týka palivového filtra, toho úlohou je čistenie paliva, vstrekovača a čerpadla od nečistôt. V prípade dieselových motorov by sa malo meniť s každou druhou výmenou oleja. Autá na benzín sú v tomto prípade o čosi zhovievavejšie – tam vám postačí výmena palivového filtra raz za 5 rokov. Jeho výmenu vám však odporúčame nechať výhradne na profesionálov. Ďalej netreba zabúdať ani na výmenu vzduchového filtra, aby motor na zmiešavanie paliva nasával iba čistý vzduch.

5. Likvidácia oleja: Kde odovzdať starý motorový olej

Ako posledný krok pri výmene motorového oleja je čo najekologickejšia likvidácia starého motorového oleja. Motorový olej je klasifikovaný ako nebezpečný odpad a rozhodne nepatrí do kanalizácie či na skládku. Nemal by sa ani likvidovať spaľovaním. Za tieto typy „likvidácie“ by ste mohli dostať pokutu do výšky až 2 500 €.

Kam odovzdať použitý motorový olej? Motorový olej môžete odovzdať na zbernom dvore určenom obcou alebo v autoservise, kam prídete za výmenou motorového oleja. Jedna fyzická osoba je oprávnená odovzdať maximálne 5 litrov oleja, a to v pôvodnom balení. Použitý motorový olej sa odovzdáva do rafinérie na prečistenie a v najlepšom prípade hneď aj na následnú recykláciu. Oleje, ktoré sa už nemôžu recyklovať, sa likvidujú spaľovaním v rotačných chemických peciach. Pri likvidácii motorového oleja netreba zabúdať ani na olejový filter, ktorý musí byť taktiež zhodnotený v súlade s predpismi.

Výmena oleja v prevodovke

Výrobcovia áut zväčša uvádzajú, že prevodový olej má doživotnú záruku. Odborníci sa s tým však nie vždy stotožňujú a prevláda názor, že olej v prevodovke by sa mal meniť každých 60 000 až 70 000 km bez ohľadu na to, či ide o výmenu oleja v automatickej prevodovke alebo manuálnej. Samozrejme, rovnako ako v prípade oleja v motore, aj v prípade výmeny oleja v prevodovke záleží aj od štýlu jazdy vodiča. Z časového hľadiska je odporúčané olej v prevodovke meniť aspoň každých 5 rokov.

Náročnosť výmeny záleží od konkrétneho typu prevodovky. Napríklad výmenu oleja v DSG prevodovke by ste nemali robiť bez odborných znalostí. Všeobecne vám však odporúčame obrátiť sa na špecializovaný servis. Cena výmeny oleja v prevodovke sa pohybuje v závislosti od modelu okolo 300 eur. Uvedená cena je spolu s olejom a filtrom.