Diagnostika auta môže prebiehať v servise alebo doma.

Pokazilo sa vám niečo na aute a začala svietiť niektorá z kontroliek? V tomto prípade môže byť nápomocná diagnostika auta, ktorá môže slúžiť aj ako prevencia porúch. Čo to vlastne je a kedy by ju vaše auto malo podstúpiť?

Čo je diagnostika auta?

Moderné autá sú vybavené množstvom elektroniky a rôznych vychytávok do auta, vďaka čomu nám poskytujú vyššiu bezpečnosť aj komfort. Nedajú sa porovnávať s autami, ktoré sa používali pred 10 či 15 rokmi. Keď sa však objaví porucha, nezaobídete sa bez diagnostiky.

Auto diagnostika dokáže rozoznať, akú poruchu má vaše auto. Väčšine šoférov sa už zrejme stalo, že im na palubovke zasvietila kontrolka a museli navštíviť servis. Samotná kontrolka v aute však neprezradí, v čom je presne problém, a práve na to slúži diagnostika.

Ako sa robí diagnostika auta?

Pýtate sa, ako sa robí diagnostika auta? Ide o zariadenie, ktoré mechanikovi umožní napojiť sa na riadiacu jednotku auta a zistiť, čo vášho štvorkolesového miláčika trápi. Každé moderné auto má diagnostický štandardný konektor OBD II, cez ktorý sa diagnostika pripojí.

Dokáže tak získať informácie, ako je lokalizácia poruchy, či údaje zo snímačov, ktoré môžu pomôcť určiť jej príčinu. Okrem iného auto diagnostika zahŕňa vyhodnocovanie údajov, čítanie pamäte riadiacej jednotky či meranie emisií. Diagnostika auta ukáže aj tie chyby, ktoré by inak boli ťažko identifikovateľné a mohli by tak potenciálne v najhoršom prípade spôsobiť aj dopravnú nehodu.

Čo zistí diagnostika auta a aké sú jej funkcie?

Hlavnou funkciou diagnostiky je odhaliť problém, keď už vznikne. Svieti vám kontrolka alebo nemôžete naštartovať auto? Keďže príčin môže byť viac, treba vyhľadať servis. Dnes už iba ťažko odhalíte príčinu sami, o oprave nehovoriac. Auto diagnostiku vám spravia prakticky v každom servise. Pretože iba vtedy, keď bude známy presný problém, môže sa začať s jeho riešením. Výhodou je aj to, že diagnostikou sa zistí presná porucha, takže nebude potrebné tápať a skúšať, v čom je chyba. V konečnom dôsledku teda môžete ušetriť aj peniaze a starosti s opravami.

Diagnostika auta sa však dá spraviť aj z preventívnych dôvodov. Ideálne je, ak sa robí každých 15 000 km. Keď idete s autom do servisu na bežnú výmenu oleja a filtrov, môže sa spraviť aj auto diagnostika. Postup diagnostiky auta je pre odborníkov jednoduchý a vy budete mať istotu, že auto je v poriadku. Samozrejme sa môže stať aj to, že diagnostika ukáže, že auto má nejaký problém aj keď nie je na prvý pohľad viditeľný. Výhodou je, že opravy sa dajú riešiť skôr, ako sa naplno prejavia a spôsobia problém alebo nákladnejší servisný úkon. Nikdy predsa neviete, čo zistí diagnostika auta. 

Pri diagnostike auta sa okrem porúch zobrazia aj informácie o ECU, zoznam chýb, ktoré boli zaznamenané od poslednej vykonanej diagnostiky a máte aj možnosť nastavenia parametrov ECU či aktualizáciu firmware. 

Diagnostika auta a jej postup: Čo všetko zahŕňa diagnostika auta v servise?

Diagnostika auta v servise znamená kontrolu elektronických systémov, technického stavu podvozku, brzdového systému, výfukového systému, kontrolu hladiny prevádzkových kvapalín či kontrolu tesnosti motora a podobne. Keď pôjdete s autom do servisu na pravidelnú kontrolu alebo výmenu oleja a filtrov, objednajte si aj kompletnú diagnostiku, ktorú by ste mali svojmu autu aspoň občas dopriať. Diagnostické zariadenie nie je všetko a aj vizuálna kontrola mechanika môže odhaliť potenciálne problémy, o ktorých zatiaľ neviete. 

Diagnostika auta sa môže robiť aj preventívne každých 15 000 km.

Auto diagnostiku, teda samotné zariadenie, si môžete aj kúpiť a poruchy odhaliť sami doma. Táto možnosť láka najmä tých, ktorí si radšej auto opravujú aj servisujú sami, čo je reálne skôr pri starších vozidlách. Domáci majstri môžu používať napríklad bezdrôtový adaptér, ktorý sa pripojí k mobilnému telefónu cez Bluetooth alebo wifi. Samozrejme je potrebná aj niektorá z aplikácií, mnohé sú voľne dostupné. Vyzerá to jednoducho, lenže autodiagnostika nie je zázračné zariadenie pre laikov. Môže sa stať, že žiaden problém neodhalí aj keď tam reálne bude. Preto je niekedy nevyhnutné skúsené oko mechanika a profesionálna diagnostika. 

Koľko stojí diagnostika auta?

Veľa vodičov sa pýta, koľko stojí diagnostika auta. Cena diagnostiky auta závisí od značky auta aj od toho, aký servis navštívite, ale začína na cca 20 €. Za takúto sumu môžete mať základnú diagnostiku. O niečo drahšia je podrobná diagnostika elektronických systémov. Ak máte záujem o komplexnú diagnostiku a kontrolu vozidla, napríklad ak kupujete jazdené auto, cena sa môže vyšplhať na 50 – 60 €. Tieto ceny sú však iba orientačné. Keď si vyberiete konkrétny servis, ktorý chcete navštíviť, informujte sa o presných cenách a aj o tom, čo všetko je v diagnostike zahrnuté.

Ak chcete, aby vo vašej výbave bola diagnostika auta, cena tých najjednoduchších zariadení sa pohybuje na úrovni 20 – 30 €. Profesionálnejšie a kvalitnejšie zariadenia stoja aj niekoľko stoviek eur. Stále však platí, že z prístroja musíte byť schopný odčítať chybu a následne ju odstrániť.

Máte aj vy skúsenosti s diagnostikou auta v servise, poprípade si ju robíte sami doma? Podeľte sa s nami o váš názor na našej Facebook stránke Oponeo.