Výmena oleja v aute môže byť rýchla a jednoduchá.

Pravidelná výmena oleja v aute je nevyhnutná, ak má auto slúžiť dlho a spoľahlivo. Motorový olej má totiž výrazný vplyv na funkciu a ochranu motora, ako aj na životnosť samotného vozidla. Výmena oleja a filtrov by sa určite nemala podceňovať, inak riskujete aj vážnejšie poškodenie motora. V článku si prečítate užitočné a zaujímavé informácie o výmene oleja a filtrov.

Prečo je potrebná pravidelná výmena oleja v aute?

Pravidelná výmena oleja zabezpečuje bezproblémový chod pohyblivých častí motora. Olej má totiž viac funkcií ako iba premazanie. Funguje napríklad na chladenie motora, ale aj ako tesnenie medzi valcami a piestami. Zároveň odstraňuje kovové piliny, ktoré vznikajú opotrebovaním materiálu.

Pozor!

Neskorá výmena oleja v aute vás môže vyjsť draho, pretože poškodenie motora je rozhodne nákladnejšia a náročnejšia oprava ako bežná výmena oleja a filtrov.

Nepravidelná alebo neskorá výmena oleja v aute môže okrem zvýšenej hlučnosti motora a zníženého výkonu zapríčiniť aj vážnejšie poškodenia na vozidle, ako napríklad zablokovanie motora alebo jeho prehriatie. V prípade, že nie sú komponenty motora dostatočne premazané, vzniká trenie a tým aj teplo. Komponenty sa môžu vplyvom tepla deformovať a stať sa príčinou zablokovania motora. Riešením je potom výmena bloku motora alebo väčšia oprava, ktorá je neporovnateľne drahšia ako jednoduchý servisný úkon, ktorý je vybavený asi za pol hodinu.

Nepríjemným následkom môže byť aj prehriatie motora, pretože niektoré autá potrebujú olej aj na chladenie. Ak je olej opotrebovaný, chladiaci systém nefunguje tak, ako by mal a okrem nižšej efektívnosti motora môže prísť aj k prehriatiu a poškodeniu komponentov.

Ako často meniť olej a filtre?

Ak má byť dodržaná pravidelná výmena oleja, interval výmeny je 10 000 – 15 000 km, alebo raz ročne, niekedy sa uvádza raz za pol roka. Nie každý šofér ročne na aute najazdí aspoň 10 000 km, to ale neznamená, že je olej v poriadku a stačí ho vymeniť po 2 či 3 rokoch. Pri autách, ktoré jazdia prevažne po meste a nie po diaľnici, je interval výmeny oleja zvyčajne kratší, pretože olej oxiduje a skracuje sa jeho životnosť. Pripomenúť tento servisný úkon by vám mala aj nálepka výmena oleja, ktorú vám nalepia v servise. Ak si olej meníte sami, určite si výmenu poznamenajte, aby ste na ňu nezabudli. Samozrejme, väčšina áut je vybavená kontrolkami, ktoré vás informujú, keď je čas na návštevu servisu, resp. výmenu oleja.

Výmena oleja a filtrov by mala prebiehať raz za rok alebo každých 10 až 15 tisíc kilometrov

Na to, že máte v aute olej, ktorý treba vymeniť vás upozorní aj hlučnejší motor či nižší výkon motora. Možno ste si všimli, že po výmene oleja je motor tichší. Hlučný motor alebo kovové zvuky, ktoré idú z motora môžu byť signálom toho, že treba doplniť alebo vymeniť olej. Ak ste zaznamenali zníženie výkonu motora, príčinou môžu byť kovové piliny alebo nečistoty nachádzajúce sa v opotrebovanom oleji, ktoré upchávajú olejový filter. Tým je obmedzený obeh oleja a pohyblivosť častí motora, čoho výsledkom je nižší výkon.

Čo je lepšie: Výmena oleja v servise alebo svojpomocne?

Niekto si základné veci, ako je výmena oleja najradšej spraví nám, niekto porovnáva, koľko stojí výmena oleja v servise a svojpomocne. Olej si dokážete vymeniť aj sami, čím ušetríte za prácu či za materiál. V servise je drahšia výmena oleja v motore, cena vás ale nezruinuje. Ide o niekoľko desiatok eur v závislosti od typu auta či značky oleja a filtrov.

Zároveň si nemusíte lámať hlavu s tým, aký olej do auta naliať. Túto informáciu ale môžete nájsť v návode na obsluhu vozidla, na nálepke o výmene oleja, ktorú vám nalepia v servise po výmene alebo si presný typ oleja vhodný pre vaše vozidlo nájdete na internete. Dôležitými parametrami sú najmä viskozita a výkonnostná trieda oleja. Určitým kompromisom medzi výmenou v servise a vlastnoručnou výmenou je nájsť si servis, ktorý zákazníkom umožňuje priniesť si vlastný materiál.

Ako na likvidáciu použitého oleja

Ak si olej budete meniť sami, treba myslieť na to, že použitý olej je potrebné zlikvidovať v zmysle zákona o odpadoch. Použitý motorový olej sa nesmie miešať s iným odpadom a predovšetkým vypúšťať do vody alebo pôdy. Najdostupnejším riešením je odniesť použitý olej na zberný dvor.

Autoservisy ani čerpacie stanice nie sú povinné zbierať použitý olej od ľudí. Ak vám olej vymenia v servise, likvidáciu motorového oleja si samozrejme musia zabezpečiť a vy to máte bez starostí.

Prečo je dôležité aj dopĺňanie oleja do vozidla?

Výmena oleja v aute je dôležitá, zabúdať ale netreba ani na jeho priebežné dopĺňanie. Okrem opotrebovaného oleja spôsobuje problémy aj jeho nedostatok. Aj keď ste olej menili pred 2 – 3 mesiacmi neznamená to, že ho netreba doplniť. Obzvlášť to platí pri starších autách, ktoré zvyknú spotrebovávať viac oleja. Je teda dôležitá pravidelne kontrolovať hladinu oleja v aute.

Neskorá výmena oleja v aute môže spôsobiť nižší výkon motora.

Ako často treba olej kontrolovať je ťažké povedať, ale čím častejšie, tým lepšie. Keď zistíte, že je potrebné olej doplniť, prilievajte ho postupne, aby ho nebolo priveľa. Medzi ryskami maximálnej a minimálnej hladiny na sonde je rozdiel cca 1 liter.

Odporúčame vám na začiatok radšej doliať menej oleja, napríklad 2 až 3 dcl a nechať ho usadiť. Po niekoľkých minútach opäť hladinu oleja skontrolujte, a v prípade potreby dolejte viac. Naliať príliš veľa oleja môže byť problém. Olej sa totiž môže dostať do nasávania a napáchať škody. Potom je potrebné prebytočný olej vypustiť.

Nedostatok oleja zasa môže spôsobiť fatálne poškodenie motora. O potrebe doplniť olej vás informuje aj kontrolka, rozhodne je však lepšie olej kontrolovať svojpomocne, aby ste minimalizovali riziká poškodenia motora. Ak sa chystáte na dlhšiu cestu, mali by ste mať v aute pre istotu aj minimálne jeden liter rezervného oleja. Nikdy neviete, čo vás na ceste stretne a ako ďaleko bude najbližšia čerpacia stanica alebo servis.