VIN číslo auta nájdete na karosérii, v motorovom priestore alebo technickom preukaze k vozidlu.

Tak, ako sa ľudia identifikujú pomocou rodného čísla, sa automobily identifikujú na základe tzv. VIN čísla. VIN číslo auta je kód skladajúci sa zo 17 znakov, ktoré hovoria o jeho pôvode, type vozidla, prevodovke, výbave a ďalších dôležitých údajoch. Ktoré to presne sú, kde sa nachádza VIN číslo a čo znamenajú jeho jednotlivé znaky sa dočítate v ďalších riadkoch.

Čo je to VIN číslo auta a na čo slúži

Každé vozidlo, ktoré jazdí po ceste, má svoje špecifické VIN číslo. VIN číslo (z angl. Vehical Identification Number) je identifikačné číslo vozidla, ktoré je jedinečné a neopakovateľné pre každé vozidlo. To znamená, že na svete neexistujú dve vozidlá s rovnakým VIN číslom. Môžeme ho preto prirovnať k rodnému číslu ľudí alebo k akémusi motoristickému kódu DNA. Unikátne VIN číslo pritom nemajú len automobily, ale aj nákladné vozidlá, autobusy, motorky, ba dokonca sa VIN číslo nachádza aj na prívesnom vozíku.

Pomocou VIN čísla viete zistiť miesto výroby vozidla, typ motora, servisnú históriu v autorizovaných servisoch, ale aj výbavu. Toto je obzvlášť praktické pri kúpe staršieho a ojazdeného vozidla. Pokiaľ na ňom nájdete viacero VIN čísel, vedzte, že ide o vozidlo vyskladané z viacerých áut. VIN číslo auta je dobrým pomocníkom aj pri krádežiach, kedy podľa neho môžete rozpoznať, či ide o vaše vozidlo alebo nie. 

Aké údaje sa dajú odčítať z VIN čísla auta

Kódy pre vozidlá sa používajú už od 50. rokoch minulého storočia, avšak ustálenú jednotnú celosvetovú podobu dostali až v 80. rokoch. Súčasnú podobu VIN čísla určuje norma ISO 3779-1983. Tá určila to, že VIN číslo vozidla sa skladá zo 17 znakov, ktoré sú kombináciou rôznych písmen a čísel. Zaujímavosťou je, že sa v ňom nenachádzajú písmená I, O a Q, lebo by sa mohli ľahko zameniť za číslice 1 a 0.

Prvé tri znaky VIN čísla vozidla predstavujú WMI (z angl. World Manufacturer Identifier), čo znamená označenie výrobcu vozidla a krajiny, z ktorej toto vozidlo pochádza. Každá krajina má svoj vlastný trojmiestny kód určený príslušným úradom krajiny daného výrobcu. Prvý znak predstavuje región – africké vozidlá majú prvé písmeno A až I, ázijské J až R, európske S až Z, severoamerické zas čísla od 1 do 5. Čo sa týka EÚ, tak tu platí, že automobiloví výrobcovia vyrábajúci do 500 áut ročne majú ako tretí znak číslo 9.

bmw rad 4

Ďalších 6 znakov VIN čísla obsahuje informácie o type vozidla. Ide o tzv. popisný kód vozidla VDS (z angl. Vehicle Descriptor Section). VDS popisuje všeobecnú charakteristiku daného modelu, pričom tieto znaky, ich poradie a význam si určujú jednotliví výrobcovia sami. Z tejto časti kódu je možné vyčítať napríklad to, o aký typ vozidla, karosérie a dverí ide, či má vozidlo airbagy a aké má bezpečnostné pásy.

Posledných 8 znakov, ktoré obsahujú pozície 10 až 17, je pre každé auto unikátna. Ide o výrobné číslo VIS (z angl. Vehicle Indentifier Section). Pomáha identifikovať konkrétne vozidlo, jeho motor, prevodovku, výbavu, pohon, miesto a rok výroby a ďalšie veci. Posledné dve sa obvykle nachádzajú na pozícii 10 a 11.

Umiestnenie VIN čísla: Kde sa nachádza VIN číslo na aute

VIN číslo auta môžete nájsť na viacerých miestach. Umiestnenie VIN čísla nie je striktne stanovené. Najčastejšie môže ísť o tieto miesta, kde nájsť VIN číslo:

  1. registračný doklad k vozidlutechnický preukaz k vozidlu, zelená karta, servisná knižka či poistka k vozidlu
  2. motorový priestor – na deliacej priečke motorového priestoru, na hornom leme alebo na držiaku pravej prednej pružiacej a tlmiacej jednotky
  3. viditeľný priestor pod čelným sklom auta na strane vodiča
  4. pravá strana batožinového priestoru

Ešte kde je VIN číslo vozidla? Niektoré autá majú VIN čísla vytlačené aj na karosérii ako VIN číslo karosérie, napríklad v spodnej časti stĺpika pri sedadle spolujazdca alebo v predných dverách. Niekedy sa môže stať aj to, že sa na karosérii auta nachádza kratšie VIN číslo vozidla s 12 znakmi. Môže to byť tak preto, lebo sa pôvodné VIN číslo na aute poškodilo alebo sa ho jeho majiteľ rozhodol vymeniť, samozrejme v súlade so všetkými platnými predpismi. Taktiež môžete nájsť iný formát VIN čísla u veteránov.

Overenie ojazdeného vozidla pomocou VIN čísla

Pokiaľ sa chystáte kúpiť ojazdené vozidlo z druhej ruky, odporúčame vám dôkladne si overiť jeho históriu práve pomocou VIN čísla v registri prevádzkových záznamov vozidiel. Register prevádzkových záznamov vozidiel vznikol vďaka Ministerstvu dopravy a výstavby SR v súlade s novelou zákona č. 725/2004 o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách a o zmene a doplnení niektorých zákonov zo dňa 24. novembra 2015.

Vďaka tomuto registru si viete overiť, či vaše potenciálne nové vozidlo nie je jedno z kradnutých vozidiel alebo na ňom nie sú záložné práva v SR. Ďalej tu overíte existenciu zmlúv v leasingových spoločnostiach, ale aj počet najazdených kilometrov či rok výroby. Totiž až každé 17. vozidlo je v inzerátoch propagované so zlým rokom výroby a kupujúci tak prichádza nielen o peniaze, ale aj o sľúbenú kvalitu. Použite preto určite VIN číslo na identifikovanie roku výroby vozidla. Čo sa týka kolies, tam si viete dátum výroby pneumatík overiť pomocou DOT symbolu.

Overujete si VIN číslo vozidla pred jeho kúpou z druhej ruky? Nezabudnite sa s nami podeliť o vaše skúsenosti v komentároch na našej Facebook stránke Oponeo.