Pískanie bŕzd počas jazdy je pri športových autách bežným javom.

Tak, ako väčšina komponentov, aj brzdy sa časom opotrebujú alebo poškodia. Nepríjemné pískanie bŕzd počas jazdy môže mať však viacero dôvodov. Väčšinou ide o upozornenie, že je čas skontrolovať brzdy, ktoré sú z pohľadu bezpečnosti cestnej premávky mimoriadne dôležité. V článku si prečítate najčastejšie dôvody pískajúcich bŕzd a na konci vás čaká ukážkové video s bonusom – nádherným zvukom motora športových áut.

Ako funguje brzdový systém a prečo sa občas vyskytne pískanie bŕzd na aute

Jedným z najdôležitejších funkcií auta je brzdový systém, ktorý sa stará o to, aby rozbehnuté auto dokázalo bezpečne zastaviť vtedy, keď je to potrebné a nezapríčinilo žiadnu dopravnú nehodu. Počas brzdenia vozidla brzdová sústava mení kinetickú (pohybovú) energiu na teplo, pričom dochádza k jemným vibráciám – k treniu medzi dvoma drsnými povrchmi brzdových doštičiek a kotúčov. 

Vibrácie a chvenie zapríčiňuje rotujúci brzdový kotúč. Tieto vibrácie sa rozširujú do celého brzdového systému a ďalej do podvozku a sú potom často príčinou známych piskľavých zvukov od kolies. Toto býva zväčša normálnym javom, avšak netreba nič podceňovať. Môže totiž ísť aj o určitý druh poruchy a spôsob, ako sa brzdový systém hlási o pozornosť. V nasledujúcich riadkoch podrobnejšie vysvetlíme možné príčiny pískajúcich bŕzd.

Na vine môžu byť brzdové platničky

Ak ste započuli pískajúce brzdy, mali by ste v prvom rade venovať zvýšenú pozornosť brzdovým kotúčom a platničkám. Väčšina platničiek má indikátor opotrebenia – ide o plechovú súčiastku, ktorá sa pri opotrebení platničky šúcha o kotúč a vydáva známy nepríjemný zvuk. V tomto prípade stačí vymeniť platničky za nové, pričom nejde o zložitý ani drahý úkon. Pokiaľ by ste výmenu odkladali na neskôr, platničky by sa drali ďalej, čoho výsledkom by bolo poškodenie kotúča, takže by sa oprava zbytočne predražila.

: Pískanie bŕzd na aute môže byť spôsobené opotrebovanými brzdovými platničkami.

Nie všetky brzdové platničky majú zabudovaný indikátor. V prípade, ak ním vaše auto nedisponuje, opotrebenie odhalíte vizuálnou kontrolou. Pri tejto príležitosti je vhodné skontrolovať aj opotrebenie kotúčov.

Ďalšia možná príčina pískajúcich bŕzd: Deformácia brzdového kotúča

Pískanie bŕzd v zime je celkom časté a jeho príčinou môže byť zdeformovaný brzdový kotúč. Na vine pritom môže byť náhla zmena teploty, napríklad pri prejazde mlákou po tom, ako ste niekoľkokrát šliapli na brzdy, ktoré sa zahriali. Najlepší spôsob, ako odstrániť pískanie bŕzd počas jazdy je teda vymeniť brzdové kotúče. Ich výmena je nevyhnutná v prípade, ak už vplyvom opotrebenia nemajú požadovanú hrúbku.

Korózia brzdového kotúča môže taktiež spôsobovať pískanie bŕzd

Na brzdovom kotúči sa môže vytvoriť vrstva hrdze, pričom aj tenká vrstva je niekedy dôvodom pískania bŕzd. Korózia vzniká kvôli vlhkosti, alebo sa objavuje na autách, ktoré sa používajú iba príležitostne. Tenká vrstva hrdze sa dá zbrúsiť, čím by sa malo pískanie bŕzd na aute odstrániť. Keď je však kotúč silne skorodovaný, je lepšie ho vymeniť a samozrejme skontrolovať aj ostatné komponenty.

Pískanie bŕzd v zime je spôsobené kontaktom s vodou alebo posypovou soľou.

Počas výmeny je potrebné skontrolovať aj náboj, ktorý môže byť tiež skorodovaný. Kvôli vrstve hrdze totiž nemusí kotúč dobre zapasovať do náboja. Nepríjemný zvuk vás potom sprevádza ďalej, ba čo viac – znižuje sa aj životnosť kotúča. Okrem pískania sa môžu vyskytnúť aj trasenie volantu alebo vibrácie na brzdovom pedále. Vyčistením náboja a prípadne aj kotúča by sa mal tento problém odstrániť.

Pískajúce brzdy a znečistenie medzi platničkami a kotúčom

Do priestoru medzi brzdovou platničkou a kotúčom sa môžu dostať nečistoty, ktoré potom spôsobujú pískanie bŕzd počas jazdy. Pokiaľ ide o väčšie nečistoty, môže prísť aj k nerovnomernému opotrebeniu trecích plôch, čo je samozrejme tiež nežiaduci jav. Častejšie dochádza k takémuto znečisteniu počas zimy, pretože na cestách je voda, posypová soľ a podobne.

Tieto faktory prispievajú aj ku korózii, takže je dobré brzdy pravidelne kontrolovať a pri pískaní ich aj rozobrať a vyčistiť. Znečistenie je určite jedna z najčastejších príčin pískania bŕzd, ktorá sa dá odstrániť jednoducho, rýchlo a bez veľkej investície. Ak budete brzdy pravidelne čistiť, nepoškodí ich žiadna špina, čím sa vyhnete nepríjemným zvukom aj skráteniu životnosti komponentov.

Pískanie nových bŕzd – čo môže byť príčinou?

Vymenili ste kotúče aj platničky, ale pískania ste sa nezbavili? Pískanie nových bŕzd je pomerne bežné, ale po zabehnutí a prejdení vzdialenosti cca 200 km by malo rozhodne zmiznúť. Pískanie bŕzd po výmene je teda normálne a nemusí vás stresovať. Kým sú brzdy v zábehu, snažte sa brzdiť plynule. Niektoré kotúče majú na sebe továrenskú antikoróznu vrstvu, ktorá môže poškodiť platničky. Tie potom pískajú alebo vydávajú zvláštne zvuky. Antikorózna vrstva by sa mala z kotúčov odstrániť špeciálnym prípravkom.

Bonus na záver: Pískanie bŕzd vo videu

Určite ste si všimli, že pri športových autách obutých do štýlových športových pneumatík je pískanie bŕzd akousi samozrejmosťou. Nemá to pritom nič spoločné s tým, že by mal brzdový systém akýkoľvek problém, ide iba o vysoký koeficient trenia, ktorý zvyšuje brzdný účinok.

Pre anglicky hovoriacich nadšencov športových automobilov ponúkame na záver článku ešte video o pískajúcich brzdách, ktoré natočila automobilka Porsche. Špecialisti v ňom vysvetľujú, prečo je pískanie bŕzd počas jazdy vo väčšine prípadov normálnym javom a kedy je toto pískanie už „cez čiaru“.

Stretli ste sa niekedy s pískajúcimi brzdami na vašom aute? Ak áno, čo bolo ich príčinou? Môžete sa s nami podeliť o vaše poznatky na našej Facebook stránke Oponeo a pomôcť tak aj ostatným vodičom s podobným problémom.