Vozidlá typu SUV si vodiči vyberajú čoraz častejšie. Ich rozmery a pohon 4x4 vyžadujú vhodné pneumatiky, ktoré dobre znášajú intenzívne používanie a vysoký výkon motora. Pre uľahčenie výberu novej súpravy pneumatík sme pripravili špeciálny rebríček letných terénnych pneumatík, vyvinutý na základe hodnotení používateľov.

Vozidlo na pozadí lesa a zapadajúceho slnkaMnohí výrobcovia pneumatík vyvinuli špeciálne modely pre vozidlá s pohonom 4x4 a SUV.

Je nespornou skutočnosťou, že na súčasnom motoristickom trhu vedú predovšetkým SUV a menšie CUV vozidlá (čiže Crossovery). Ľudia na celom svete si zamilovali priestranné a masívne autá  s väčšou svetlou výškou. Sú žiadané dokonca aj ako vozidlá na jazdu v meste – viac mesta v podbehu  znamená, že sa nemusíme báť náhodného oškretia podvozku o obrubník a vysoko umiestnené sedadlá dávajú pocit bezpečnosti a lepšej kontroly situácie. 

Obľúbenosť vozidiel označovaných ako Sport Utility Vehicle, čiže v skratke SUV, viedla k tomu, že viacerí výrobcovia pneumatík sa rozhodli vyvinúť modely špeciálne pre tento typ vozidiel. Spomenuté  SUV pneumatiky si musia predovšetkým dokonale poradiť s vyššou hmotnosťou vozidla. Dôležité je, aby nielenže zabezpečovali krátku brzdnú dráhu a dobrú priľnavosť najmä v zákrutách, ale aby boli aj natoľko stabilné a odolné, aby sa príliš rýchlo neopotrebúvali pri veľkej záťaži. Vodiči takisto očakávajú, že pneumatiky 4x4 pre SUV prispejú k zníženiu spotreby a nebudú vytvárať nadmerný hluk počas jazdy.

Nároky na pneumatiky sú vysoké, ako ich teda zvládajú jednotlivé modely? Pre vodičov, ktorých zaujíma táto téma, sme pripravili špeciálny rebríček letných pneumatík 4x4.

Najlepšie letné pneumatiky 4x4

Kritérium pre zoradenie pneumatík v rebríčku predstavovalo hodnotenie udelené vodičmi, ktorí uskutočnili nákup na Oponeo. Každý vodič niekoľko týždňov po nákupe dostane email s formulárom, prostredníctvom ktorého môže ohodnotiť, ako sa v praxi osvedčili pneumatiky, ktoré si vybral. Hodnotenie sa udeľuje podľa stupnice 1 - 6 a zohľadňujú sa najdôležitejšie parametre pneumatiky, ako sú: jazda v rôznych podmienkach, ekonomickosť jazdy či celkový jazdný komfort. Na základe čiastkových výsledkov sa vypočíta celkové hodnotenie, ktoré odráža mieru spokojnosti vodičov s pneumatikou.

Dojmy každého jedného vodiča sa samozrejme môžu líšiť a do značnej miery závisia od vozidla, ktoré používa, a tiež jazdného štýlu. Takéto hodnotenia však poskytujú zaujímavý uhol pohľadu a mnoho informácií o pneumatikách. Dobré hodnotenia vodičov môžu upozorniť na pneumatiky, ktoré sa oplatí kúpiť, podobne ako to každoročne robia testy uskutočňované renomovanými motoristickými organizáciami, vrátane poprednej, najznámejšej organizácie ADAC.

ModelHodnotenie*
Michelin Pilot Sport 4 SUV
5,8
Pirelli Powergy
5,6
Nokian Tyres Wetproof SUV
5,4
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 SUV 5,4
Kormoran SUV Summer
5,2

*Zohľadnili sa výhradne modely určené pre vozidlá 4x4 a SUV. Podmienkou bol aj počet udelených hodnotení.

Michelin Pilot Sport 4 SUV (5,8)

Prvé miesto v tohtoročnom rebríčku letných pneumatík 4x4 obsadila prémiová pneumatika francúzskeho výrobcu. Michelin Pilot Sport 4 SUV je oceňovaná predovšetkým za bezpečnosť a skvelé parametre pri nepriaznivých poveternostných podmienkach. Bude vhodná rovnako pre tých, ktorí jazdia iba v meste, ako aj pre vodičov, ktorí sa často vydávajú na dlhšie cesty. Vďaka technológii Premium Touch pôsobí tento produkt veľmi atraktívne aj z vizuálneho hľadiska.

Gumová zmes s obsahom inovatívnych elastomérov a siliky, využívaná na výrobu tohto modelu, sa vyznačuje vysokou odolnosťou proti mechanickému poškodeniu a intenzívnemu používaniu. Vďaka tomu sa tento model vyznačuje dlhou životnosťou. Zabezpečuje aj optimálnu úroveň hlučnosti, čo ovplyvňuje jazdný komfort.

Významnou výhodou je asymetrický behúň s dokonale vypracovaným dezénom. Vonkajšia časť je prispôsobená jazde na suchej vozovke, na druhej strane vnútorná časť zaručuje skvelú priľnavosť za mokra. Tuhá konštrukcia v kombinácii s dobre rozmiestnenými lamelami zabezpečuje krátku brzdnú dráhu. Použitie technológie Dynamic Response, spočívajúcej v zosilnení pásov pomocou aramidovo-nylónových vlákien, zlepšuje trakciu a umožňuje lepšiu kontrolu nad vozidlom.


Kvalitu Michelin Pilot Sport 4 SUV potvrdzujú aj hodnotenia spokojných vodičov:

Fantastické pneumatiky. Na suchom povrchu bleskovo reagujú na každý pohyb volantu. Držia sa vozovky ako prilepené. Každá zákruta je bezpečná. Na mokrom sú geniálne. Ešte som nemal pneumatiky, ktoré dokážu tak bezpečne jazdiť počas dažďa, a taktiež prechádzať cez veľké kaluže. Ani raz nedošlo k aquaplaningu. Vozidlo pokojne prejde cez kaluž. Rozhodne odporúčam. Sú drahé, ale stoja za tú cenu. Bezpečnosť je istá, a to je najdôležitejšie. Jakub

Pirelli Powergy (5,6)

Druhé miesto v rebríčku opäť obsadila prémiová pneumatika, konkrétne model Powergy od talianskeho výrobcu Pirelli. Bola vyvinutá s myšlienkou na majiteľov vozidiel typu SUV a bežných osobných automobilov. Vďaka použitým riešeniam ponúka tento produkt používateľovi nielen skvelé jazdné vlastnosti, ale aj vysokú úroveň komfortu pri používaní. Vodič získa aj dlhú, niekedy až 7-ročnú záruku, čo sa používateľom určite zapáči. Obvykle predstavuje 5 rokov.

Riešenia použité v Pirelli Powergy zabezpečujú, že pneumatika je veľmi tichá. Úroveň hluku, ktorý vytvára, predstavuje  iba 68 dB, vďaka čomu bude jazda príjemná. Špeciálna gumová zmes umožnila dosiahnuť nízky valivý odpor, čím sa znížila spotreba a úspora paliva je zreteľná.

Taliansky výrobca sa postaral aj o optimálny tvar behúňa, rozmiestnenie drážok a zárezy na ramene pneumatiky, vďaka tomu zabezpečuje skvelú priľnavosť  rovnako pri jazde na suchej vozovke, ako aj v mokrých podmienkach. Znižuje sa tým aj riziko vzniku nebezpečného aquaplaningu a skracuje sa brzdná dráha, čím sa významne zvyšuje bezpečnosť dokonca aj počas jazdy v nepriaznivom počasí.


A čo píšu používatelia o Pirelli Powergy?

Rozhodne odporúčam tieto pneumatiky, osvedčia sa na mokrej aj suchej vozovke. Ak máte radi bezpečnú, ale rýchlu a dynamickú jazdu, tieto pneumatiky sú pre vás. Seba-1987

Nokian Tyres Wetproof SUV (5,4)

Tretie miesto obsadil model Nokian Tyres Wetproof SUV. Jedná sa o pneumatiku zaradenú do prémiovej triedy, navrhnutú v reakcii na potreby vodičov, ktorí sa pohybujú vo vozidlách typu SUV. Výrobca sa postaral o to, aby vodičom aj spolujazdcom zaručila optimálnu bezpečnosť počas jazdy v rôznych podmienkach. Zabezpečuje aj vysoký komfort, preto predstavuje ponuku, ktorú sa rozhodne oplatí zvážiť pri hľadaní novej súpravy letných pneumatík 4x4.

Pneumatika je vyrobená z optimálne zvolenej gumovej zmesi, vďaka čomu je valivý odpor pomerne nízky a hluk vytváraný počas jazdy predstavuje iba 69 dB, čo je veľmi dobrý výsledok. Aramidové bočnice sa vyznačujú vysokou odolnosťou. Materiál, ktorý bol použitý pri ich výrobe, sa využíva v leteckom a zbrojárskom priemysle. Zabezpečuje vysokú odolnosť proti poškodeniu počas prevádzky, ako napr. preseknutie.

Nokian Tyres Wetproof SUV sú vybavené aj systémom dvojitej bezpečnostnej zóny. Vonkajšia vrstva zodpovedá za správnu kontrolu trakcie na suchom povrchu a vnútorná zase zabraňuje vzniku aquaplaningu. Veľmi dôležitou výhodou je aj technológia Responsive Lock, vďaka ktorej sa voda rýchlo odvádza spod pneumatiky a vodič tak ľahšie ovláda vozidlo počas jazdy v daždi.


Prečítajte si, čo o kvalite Nokian Tyres Wetproof SUV píšu spokojní vodiči:

Pri hmotnosti 2,5 tony sa auto skvele drží na ceste a v zákrutách v daždi sa správa, akoby bolo prilepené k asfaltu a drží stopu. Som naozaj spokojný z týmito pneumatikami, dokonale sa osvedčili v mojich škandinávskych poveternostných podmienkach, všetkým ich odporúčam. Adrián

Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 SUV (5,4)

Model, ktorý spolu s vyššie popísanou pneumatikou Nokian Tyres obsadil posledné - tretie miesto na stupienku víťazov, je Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 SUV. Jedná sa o produkt, ktorý v sebe spája nielen skvelé jazdné parametre, ale aj nízku úroveň vytváraného hluku. Vďaka tomu nebude jazda na dlhšie vzdialenosti, najmä pri vysokej rýchlosti, náročná ani nepríjemná.

Výrobca použil na výrobu tejto pneumatiky inovatívnu, unikátnu zmes Grip Booster. Vďaka tomu lepšie priľne k povrchu vozovky, a tak zaručuje dokonalú priľnavosť a stabilné vedenie vozidla v rôznorodých podmienkach. Znížil sa aj valivý odpor, čo umožnilo znížiť spotrebu paliva. Ocenia to najmä tí, ktorí veľa jazdia a musia často tankovať.

Konštrukcia Goodyear Eagle Asymmetric 3 SUV je špeciálne prispôsobená tak, aby bola optimálna pre vozidlá s pohonom 4x4. Vďaka tomu sa pomalšie opotrebúva a zabezpečuje dlhšiu životnosť. Špeciálne vypracovaný dezén behúňa v kombinácii so systémom ActiveBraking ovplyvňuje skrátenie brzdnej dráhy a zaručuje skvelú priľnavosť v suchých aj mokrých podmienkach.

Model je vybavený aj technológiou ochrany ráfika, ktorá spočíva v použití hrubšej gumy v spodnej časti bočnice pri ráfiku. Vďaka tomu sú ráfik aj samotná pneumatika lepšie chránené proti poškodeniu, napr. pri príjazde k obrubníkom.


Vodiči oceňujú Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 SUV a svoje uznanie vyjadrujú aj v hodnoteniach:

Super pneumatiky na suchom aj mokrom asfalte. Tiché a pohodlné. Jednoducho sú prilepené k vozovke. Určite odporúčam. Andrej

Kormoran SUV Summer

Lacnejšie nemusí vždy znamenať horšie. Veľmi dobre to vedia vodiči, ktorí hľadajú nové pneumatiky predovšetkým v ekonomickom segmente. Obvykle sa tam nedajú nájsť najnovšie technológie pochádzajúce priamo z pretekárskych dráh, aplikované na behúne. Bez problému však nájdeme overené, spoľahlivé riešenia.

Pri ekonomických pneumatikách pre SUV má obrovský význam pomer ceny a kvality. Ako sa ukázalo, v tejto oblasti je majstrom Kormoran SUV Summer, čiže model dostupný za atraktívnu cenu, ktorý sa teší skvelému hodnoteniu. Vysoké známky udelené vodičmi mu umožnili dosiahnuť vynikajúci priemer (5,3), vďaka čomu tento model nezaostáva za predchodcami z prémiového segmentu.

Prečo sa táto pneumatika tak dobre osvedčila v praxi? Symetrický behúň so stredovou časťou so štyrmi širokými obvodovými drážkami rýchlo odstraňuje blato a nahromadenú vodu spod kolies, vďaka čomu je vedenie vozidla stabilné aj v náročných podmienkach. Technológia zabezpečujúca rovnomerné rozloženie tlaku zodpovedá za to, že pneumatika sa dobre správa v zákrutách a uľahčuje manévrovanie. Vďaka stabilnej vnútornej konštrukcii a odolnej gumovej zmesi sa pneumatika rovnomerne opotrebúva, preto je pneumatika Kormoran SUV Summer odolná proti pílovitému opotrebovaniu a umožňuje bezpečné používanie.


Letná pneumatika pre SUV, dostupná za neprehnanú cenu, zaručuje bezpečnú a bezproblémovú jazdu v rôznych podmienkach, a vodiči si ju za to cenia:

Mal som obavy kvôli nízkej cene, ale som príjemne prekvapený. Bývam kúsok od mesta, cesta vedie cez les a niekedy je tam veľa blata. Tieto pneumatiky si poradia veľmi dobre. Aj cesta na dovolenku - 800 km bola bez problémov: tichá a príjemná, 5 ľudí a batožina. Netreba preplácať a dá sa pohodlne jazdiť. (Mário-8)

SUV auto na parkoviskuSUV sú dnes priestranné autá určené do mesta aj na diaľnicu.

Ako si vybrať správne pneumatiky 4x4?

Napriek zdaniu to nie je jednoduchá záležitosť, pretože v súčasnosti každý väčší výrobca ponúka niekoľko modelov určených pre terénne vozidlá a SUV s pohonom 4x4. Ak si chceme vybrať pneumatiky optimálne prispôsobené našim potrebám, oplatí sa zozbierať čo najviac praktických informácií o výrobku. Časť z nich získame z popisu, mnoho údajov obsahuje aj štítok pneumatiky. Z týchto zdrojov môžeme získať základné informácie o hlučnosti pneumatiky, valivom odpore či správaní v rôznych podmienkach.

Nesmieme však vynechať ani výsledky testov pneumatík organizovaných rôznymi motoristickými časopismi a organizáciami, ktoré sa starajú o bezpečnosť na cestách, ako napr. nemecký autoklub ADAC. Časť kupujúcich si veľmi cení aj názory a hodnotenia iných vodičov. Najväčšiu databázu hodnotení samozrejme nájdete na Oponeo. Navyše ich udeľujú výhradne používatelia, ktorí daný model vyskúšali.

Pozrite si našu ponuku pneumatík 4x4:

  • MT (mud-terrain)
  • AT (all-terrain)
  • HT (highway-terrain)