Aj keď sú celoročné pneumatiky určené predovšetkým pre ľudí, ktorí uprednostňujú pokojnú jazdu a pohybujú sa hlavne po krátkych mestských trasách, ich popularita rýchlo rastie. Úspora času a peňazí na sezónnych výmenách a voľnom mieste v garáži je len niekoľko výhod, ktoré nabádajú vodičov k tomu, aby svoje vozidlá obuli do tohto typu pneumatík. Dôležitým aspektom však musí byť skutočnosť, aby použitá súprava ovplyvňovala bezpečnosť cestujúcich. 

Navrhnúť dobré celoročné pneumatiky nie je také jednoduché – koniec koncov, musia si poradiť v horúcich a daždivých dňoch, ako aj v chladných dňoch, keď zima zaskočí cestárov. Je ťažké dosiahnuť dokonalú kombináciu parametrov letných a zimných pneumatík, hoci nové technológie výrobcov sa pomaly približujú k tomuto cieľu. Nie je teda prekvapením, že o celoročných modeloch čoraz viac diskutujú odborníci z odvetvia pneumatík a automobilové časopisy a organizácie si ich začínajú čoraz viac všímať.

Sled áut zoradených pred mestskou križovatkou

Celoročné pneumatiky sa dobre osvedčia na mestských cestách a na krátke vzdialenosti.

Pneumatiky na každú sezónu podľa testov AutoBild

Minulý rok sa nemecký časopis AutoBild zaujímal najmä o celoročné pneumatiky, vďaka čomu sme spoznali niektoré z ich odporúčaní. 

Začíname s rozmerom 205/55 R16 – v súťaži bolo viac ako tridsať modelov, niektoré však vypadli už vo fáze kvalifikácie. Po porovnaní brzdnej dráhy na suchom a mokrom povrchu sa ukázalo, že rozdiel medzi najlepším a najhorším modelom bol až 20 metrov! Je to vzdialenosť, ktorá môže niekomu ovplyvniť zdravie a dokonca aj život! Do poslednej fázy sa nakoniec dostalo 14 pneumatík.

Prvé miesto v teste obsadil Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 – pokračovateľ predtým oceňovanej série amerického výrobcu. Pneumatiky boli ocenené ako vzorové a získali titul Eco-Master. Medzi ich silné stránky patrí pôsobivý výkon v rôznych podmienkach a veľmi dobré jazdné vlastnosti v zime. Bol zaznamenaný aj vysoký počet najazdených kilometrov. Okrem ponuky značky Goodyear dosiahli najvyššie skóre aj tieto pneumatiky: Vredestein Quatrac, Continental AllSeasonContact, Michelin CrossClimate+ a Falken Euroall Season AS210.

V prípade pneumatík s rozmerom 215/60 R16 určených pre mestské SUV-y môžeme hovoriť o novom zložení tabuľky. Špecialisti z AutoBild tentokrát porovnali jedenásť pneumatík, vďaka čomu sa na prvé miesto dostali pneumatiky Hankook Kinergy 4S2 a Vredestein Quatrac. Dosiahli to samozrejme vďaka všestranným parametrom vrátane ovládateľnosti na mokrom a zasneženom povrchu, ktoré boli uznané za vzorové.

Napriek nižším pozíciám v hodnotení dostali nasledujúce modely rovnaké skóre: Bridgestone Weather Control A005 Evo, Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 a Michelin CrossClimate+. Spomínaný Falken obsadil šiestu pozíciu (dobrá známka), Continental siedmu (uspokojivá známka).

Za zmienku stojí, že testerov zaujali vlastnosti ponúkané modernými celoročnými pneumatikami. Aj keď poznamenávajú, že sú stále iba podobné tým, ktoré sú známe zo sezónnych pneumatík, už ich teraz neriešime iba ako jednoduchý výkonnostný kompromis.

Celoročné pneumatiky pre karavany – ktoré sú najlepšie?

Túto otázku si položili zástupcovia dvoch časopisov: AutoBild a Promobil. Aby ich mohli zodpovedať, vykonali testy a porovnali kľúčové parametre každého modelu. Aké boli výsledky?

AutoBild dal dokopy osem modelov v rozmere 235/65 R16, ale iba jeden z nich si zaslúžil prívlastok vzorový. Je ním Continental VanContact 4Season, ktorý vynikal počas testov na mokrom a zasneženom povrchu, teda v skutočne náročných podmienkach. Jazdný komfort bol skôr priemerný, čo testeri uviedli vo svojom verdikte. Na druhom mieste bol Goodyear Vector 4Seasons Cargo (dobrá známka) a tretí bol Kleber Transpro 4S (uspokojivá známka).

Typy Promobil sa s týmito výsledkami čiastočne prekrývajú. Zástupca značky Continental opäť triumfoval, porazil šiestich konkurentov a obsadil uznávané prvé miesto. Na druhom mieste skončil Goodyear, za ním bol francúzsky Michelin Agilis CrossClimate. Tieto modely boli ocenené, pretože sa správali celkom dobre za každého počasia. Tentokrát sa však poukázalo na to, že najlepšie vlastnosti sa dajú očakávať od typických zimných alebo letných pneumatík.

Odporúčané celoročné pneumatiky

Vieme už, ktoré pneumatiky vynikajúco zvládli testovanie. Teraz sa poďme pozrieť na to, aké pneumatiky si obúvajú vodiči. Vybrali sme tri viacsezónne modely – po jednom z každej kvalitatívnej triedy, ktoré sú u našich zákazníkov veľmi obľúbené. Sú to: Imperial All Season Driver, Kleber Quadraxer 2 a Nokian Seasonproof.

Ekonomický segment zastupuje Imperial All Season Driver. Je to pneumatika navrhnutá pre univerzálny výkon a dobrú trakciu za každých podmienok. Behúň s mohutnými blokmi a pokrokovým systémom odtokových drážok je receptom na bezpečné cestovanie počas dažďov. Za priľnavosť v zime zodpovedá sieť lamiel.


Prvýkrát som si kúpil celoročné pneumatiky a zatiaľ sú veľmi dobré. Priľnavosť k suchému a mokrému povrchu je uspokojivá. Sneh, ako aj kaša pre tieto pneumatiky nie sú vôbec žiadnym problémom. Vrelo odporúčam tieto pneumatiky. Adam

Kleber Quadraxer 2 je zástupcom stredného segmentu. Ponúka okrem iného účinnú ochranu pred nebezpečným aquaplaningom a účinné brzdenie na suchom, mokrom a zasneženom povrchu. Smerový dezén použitý v tomto prípade je osvedčeným spôsobom, ako dosiahnuť vynikajúci výkon bez ohľadu na počasie a ročné obdobie.


Čakal som so svojou recenziou, kým nenasneží, a musím uznať, že sa nelíšia od typických zimných pneumatík. Jazdia sebavedome, bez šmykov (je ťažké jazdiť rýchlo, keď je na ceste napadaný nový sneh). Sú bezchybné na suchom a mokrom povrchu. Celkovo som s nákupom spokojný a odporúčam tieto pneumatiky. Emil

Pneumatika prémiovej triedy Nokian Seasonproof bola vybavená množstvom moderných riešení, ktoré zaisťujú spoľahlivosť jazdy po celý rok, nízky valivý odpor a dlhú životnosť. Mám na mysli „snehové pazúry”, vďaka ktorým si auto udržuje trakciu na voľných, nezviazaných povrchoch, a aj špeciálne lamely, ktoré zlepšujú presnosť riadenia.

Veľmi tiché a pohodlné pneumatiky. Dobre držia na vozovke za každých podmienok, aj na snehu. Som s nimi spokojný a myslím si, že si ich kúpim znova. Používam ich hlavne v meste. JD