parkovacie a stretávacie svetlá

Parkovacie svetlá majú nové aj staré autá. Dnešné vozidlá sú vybavené modernými svetlami, aby bola bezpečnosť čo najvyššia a vy ste mali svoju cestu osvetlenú čo najlepšie. Lenže na ceste nie je dôležité iba vidieť, ale aj byť videný. Viete, aká je hlavná funkcia parkovacích svetiel na aute?

Akú funkciu majú parkovacie svetlá?

Parkovacie svetlá sa nazývajú aj obrysové svetlá. Oba názvy dávajú tušiť, aký účel tieto svetlá plnia. Keď parkujete, pre ostatných šoférov je dôležité vidieť obrysy vášho vozidla, aby vedeli, akú veľkú prekážku musia obísť. Parkovacie svetlá sú súčasťou predných svetlometov aj zadných svetiel, určite sa ale nesmú používať ako denné svietenie. Intenzita osvetlenia je totiž príliš nízka na to, aby sa dali používať ako náhrada stretávacích svetiel.

Kedy používať parkovacie svetlá

Používať by ste ich teda mali pri parkovaní, alebo ak napríklad večer zastanete pri ceste a čakáte, kým k vám nastúpi spolujazdec. Túto povinnosť upravuje aj zákon o cestnej premávke, ktorý hovorí:

Vozidlo stojace za zníženej viditeľnosti v obci na mieste, kde tvorí prekážku cestnej premávky, alebo na ceste mimo obce musí mať aspoň na strane privrátenej k stredu cesty rozsvietené parkovacie alebo obrysové svietidlá, prípadne musí byť osvetlené na strane privrátenej k stredu cesty aspoň jedným svietidlom viditeľným spredu i zozadu, pričom toto svietidlo nesmie byť umiestnené ďalej ako 400 mm od bočného obrysu vozidla; to neplatí na parkovisku.“

Práve v takýchto situáciách by ste mali vypnúť stretávacie svetlá, teda prepnúť na parkovacie svetlá, aby ste zbytočne neoslňovali ostatných šoférov, ale ani chodcov, aj keď to zákon jednoznačne neprikazuje. Vašou povinnosťou je len svietenie, ale zákon neupravuje, či parkovacími alebo stretávacími svetlami. Pre šoférov v autách idúcich oproti vám je náročné vyhodnotiť, či auto stojí alebo je v pohybe ak svietia stretávacie svetlá, čo už väčšina šoférov zažila aj na vlastnej koži. Svetlá na aute teda používajte ohľaduplne aj k ostatným šoférom. Parkovacie svetlá sa zapínajú buď kolieskom na páčke alebo tlačidlom.

Typy svetiel na aute – vyznáte sa v nich?

Moderné autá majú niekoľko druhov svetiel, ale nie vždy je jasné, kedy ktoré používať. Príkladom toho sú aj spomínané parkovacie svetlá na aute. Stretávacie, parkovacie svetlá a smerovky sú iba úplne základné typy svetiel na aute. Okrem nich sú autá vybavené diaľkovými svetlami, denným svietením aj hmlovkami. Viete ako a kedy používať tieto druhy svetiel na aute?

Kedy zapnúť hmlovky?

Hmlové svetlá na aute sa zapínajú v hustej hmle, čo už logicky vyplýva z ich názvu. Okrem hmly sa ale môžu používať aj pri hustom snežení alebo v daždi, kedy je viditeľnosť výrazne znížená. Hmlovky na aute majú skôr za úlohu osvetlenie vozidla, aby bolo pri nepriaznivých podmienkach lepšie viditeľné pre vozidlá idúce za vami aj pred vami. Predné hmlovky ale zlepšujú aj váš výhľad v hmle. Mimoriadne dôležité je vedieť, kedy hmlové svetlá zapnúť a vypnúť.

osvetlenie vozidla hmlovkami

 Za zhoršenej viditeľnosti je na zvážení šoféra či ich použije alebo nie, treba ale myslieť na ostatných šoférov. Hmlovky ich totiž môžu naozaj nepríjemne oslňovať. Predné hmlovky majú bielu farbu, zadná je červená. Keďže ide o intenzívne svetlo, vypnite ho ak stojíte v kolóne alebo sa viditeľnosť zlepšuje. Pokiaľ okolo seba vidíte ostatné vozidlá, nie je nutné používať hmlovky. Navyše ak ich budete mať zapnuté aj napriek tomu, že nie je hmla, nesneží ani neprší, hrozí vám pokuta.

Používanie denného svietenia a stretávacích svetiel

Okrem klasických stretávacích svetiel sú často používané denné svetlá na aute, ale nie je vždy jasné, kedy postačia denné a kedy je lepšie prepnúť na stretávacie. Denné svetlá na aute vznikli ako reakcia na povinné svietenie počas dňa. Svietenie zlepšuje vašu viditeľnosť na ceste aj pri optimálnych podmienkach. Práve vtedy, keď je viditeľnosť dobrá, stačí použiť denné svietenie. Vo väčšine prípadov denné svetlá svietia iba vpredu, čo môže byť nevýhoda, keďže pre autá idúce za vami môžete byť málo viditeľný. Existujú aj vozidlá, ktoré pri dennom svietení používajú aj zadné svetlá, zatiaľ sú však v menšine. Pokiaľ sa teda objaví hmla, začne pršať alebo snežiť, je lepšie zapnúť stretávacie svetlá, aby ste svietili aj vzadu.

Ak vaše auto nemá denné svietenie, musíte používať stretávacie svetlá. Ako už bolo spomenuté, parkovacie svetlá nenahrádzajú denné svietenie. Aby ste teda splnili podmienky vyplývajúce zo zákona, používajte denné svietenie alebo stretávacie svetlá. Spomenúť určite treba aj správne nastavenie stretávacích svetiel, resp. ich sklon. Zlé nastavenie sklonu môže spôsobiť oslnenie šoférov ostatných vozidiel, podobne ako pri používaní hmloviek alebo diaľkových svetiel. Aký sklon majú mať stretávacie svetlá závisí aj od zaťaženia vozidla.

Dajte si pozor na diaľkové svetlá

Diaľkové svetlá sú dobrý pomocník na tmavých cestách bez osvetlenia, najmä ak hrozí napríklad stret so zverou a podobne. Ako zapnúť svetlá na aute, aby svietili do diaľky? Stačí použiť ľavú páčku, spravidla sa diaľkové svetlá zapnú potlačením vpred a vypnú sa zatlačením späť. Ak páčku iba jemne potiahnete smerom k sebe, diaľkové svetlá budú svietiť iba kým ju opäť nepustíte. Môžete si tak iba na moment presvietiť cestu a hneď ich zhasnúť.

S diaľkovými svetlami je potrebné narábať veľmi opatrne, pretože môžu veľmi nepríjemné oslepovať ostatných šoférov. Ide totiž o veľmi jasné svetlo, ktoré by sa malo používať iba v naozaj zlých svetelných podmienkach, resp. v úplnej tme a iba na nevyhnutný čas.  

Ako sa starať o svetlá na aute?

Aby svetlá plnili svoj účel, je potrebné venovať im aj dostatočnú starostlivosť. Základom je čistenie svetlometov, v zime ich treba zbaviť prípadnej námrazy. V lete zasa môže stretávacie svetlomety znečisťovať hmyz, najmä ak jazdíte prevažne po diaľnici a rýchlostných cestách. Dbajte teda na to, aby boli pred jazdou vždy očistené.

Na bežné umývanie auta a jeho svetlometov stačí vlhká jemná handrička, časom ale svetlomety zožltnú a zmatnejú. Vtedy môžete použiť aj leštiacu pastu, alebo si ich nechať preleštiť v servise. Z času na čas sa môžu svetlomety vyčistiť aj zvnútra, samozrejme ak sa to dá. Pravidelne by ste mali kontrolovať aj to, či nie sú prasknuté alebo inak poškodené, napríklad od odstreleného kamienku na ceste. Ak sú svetlá na aute príliš poškodené, najlepšie je vymeniť svetlomety.

Výber a výmena autožiaroviek

Pokiaľ si chcete vymieňať žiarovky sami a nebežať do servisu vždy, keď niektorá z nich doslúži, mali by ste mať náhradné žiarovky pre istotu v kufri. Pri moderných autách najmä s LED svetlami nemusí byť výmena úplne jednoduchá, pri starších modeloch to väčšina ľudí bez väčších problémov zvládne. Auto so xenónovými svetlometmi by ste mali radšej odviesť do servisu na diagnostiku auta, pretože výmena žiarovky si vyžaduje špeciálne náradie. Halogénové žiarovky sa dajú vymeniť aj svojpomocne.

Najlepšie je vyberať žiarovky podľa typu auta. Stačí si zobrať manuál k vášmu vozidlu, v ktorom sú uvedené všetky typy žiaroviek, ktoré sa v aute nachádzajú. Okrem toho by mal samozrejme obsahovať aj postup na výmenu žiarovky. Ten však určite nájdete aj v rôznych videách, stačí si len vyhľadať návod pre váš model.