Nadišiel čas na výmenu zimných pneumatík na letné. Najväčšie organizácie a magazíny o autách ukončili testovanie modelov letných pneumatík a zverejnili výsledky týchto prieskumov. Predstavujeme zhrnutie najväčších tohtoročných testov a ich víťazov.

Tak ako každý rok, aj tohto roku sme pripravili prehľad najpopulárnejších testov pneumatík a opis modelov, ktoré tieto testy vyhrali. Na konči článku nájdete tabuľku s uvedenými testami, ktoré sme pri tvorbe hodnotenia zohľadňovali, a v nej pneumatiky z prvých troch miest v danom teste. V ďalšej časti sme uviedli aj modely nachádzajúce sa na druhom a treťom mieste v testoch a spomenuli sme aj o značkách, na ktoré si je počas nákupu pneumatík potrebné dávať pozor.

ContinentalContiCrossContact UHP

ContinentalContiCrossContact UHP

ContinentalContiCrossContact UHP

Kúpiť pneumatiky Continental ContiCrossContact UHP

 

Continental ContiCrossContact UHP to je pneumatika určená pre vozidlá typu SUV. Tento model zvíťazil v teste letných pneumatík "GuteFahrt" v rozmere235/55 R17 SUV. 

Pneumatika má asymetrický behúň, ktorý je zárukou veľmi dobrých, športových výkonov pri rôznych poveternostných podmienkach. Vďaka vonkajšej časti je ovládanie oveľa šikovnejšie a v zákrutách sa pevne drží na suchom povrchu. Vnútorná časť odvádza vodu, čo má vplyv na odolnosť voči nebezpečnému javu aquaplaningu a krátku brzdnú dráhu. V spojení s modernou gumovou zmesou vznikol produkt, ktorý sa dokonale hodí na dynamickú jazdu vozidlom s pohonom 4x4.

ContinentalContiEcoContact 5 

Continental ContiEcoContact 5

Continental ContiEcoContact 5

Kúpiť pneumatiky Continental ContiEcoContact 5

 

Pneumatika Continental ContiEcoContact 5 porazila všetkých konkurentov a zaujala prvé miesto v teste letných pneumatík ADAC v rozmere 175/65 R14 T. Model bol vyrobený predovšetkým pre vozidlá mestskej, kompaktnej a strednej triedy.

Pneumatika predstavuje dokonalé spojenie najvyšších výkonov na suchom a mokrom povrchu (vďaka asymetrickému behúňu) s príslušnými ekologickými vlastnosťami (preto sa v názve nachádza "eco"). V pneumatike ContiEcoContact 5 bol použitý rad novátorských prvkov: osnova, zmes, kontúrypneumatikya vzor behúňa. Toto všetko zaisťuje vhodnú priľnavosť a zabraňuje deformácii pneumatiky a strate energie, vďaka čomu je spaľovanie paliva menšie. PneumatikaContinentalContiEcoContact 5 je úsporná a bezpečná. A pritom je aj odolná voči opotrebeniu.

Hore

 

ContinentalContiSportContact 5 

Continental ContiSportContact 5

Continental ContiSportContact 5

Kúpiť pneumatiky Continental ContiSportContact 5

 

Continental ContiSportContact 5 to je víťaz dvoch tohtoročných testov letných pneumatík: ACE/GTU v rozmere 225/45 R17 a "Auto Zeitung" vrozmere 225/50 R17. Pneumatika dodatočne zaujala3. miesto v teste letných pneumatík "Auto Bild" v rozmere 225/50 R17. Podľa odporúčaných testovaných rozmerov je tento model určený pre vozidlá s väčším výkonom a objemom motora.

Moderný asymetrický behúň zabezpečuje krátku brzdnú dráhu nezávisle od podmienok na ceste, dokonalú priľnavosť počas náhlych manévrov a to všetko v spojení s úsporou paliva a väčšími priebehmi. Pneumatika bola vyrobená s použitím modernej zmesi BlackChilli, ktorá sa zameriava na maximálny prenos energie počas brzdenia a znižuje valivý odpor. Táto zmes je schopná využiť rôzne vibrácie pneumatiky. ContinentalContiSportContact 5 predstavujepopredný, technologicky pokročilý model.

Hore

 

ContinentalContiSportContact 5P 

Continental ContiSportContact 5P

Continental ContiSportContact 5P

Kúpiť pneumatiky Continental ContiSportContact 5P

 

Continental ContiSportContact 5P predstavuje ďalšiu pneumatiku nemeckého koncernu určenú pre silnejšie vozidlá. Ukázalo sa, že tento model je najlepší v dvoch testoch letných pneumatík "Auto Bild" - v rozmere 255/40 R19 a 285/35 R19

Model bol náležite prispôsobený pre najrýchlejšiu jazdu. Nemeckí inžinieri urobili všetko preto, aby vyrobili čo najlepšiu pneumatiku. Táto pneumatika zohľadňuje požiadavky spojené s montážou na prednej a zadnej osi vozidla. ContinentalContiSportContact 5P to je maximálna priľnavosť a optimálne využitie výkonu vozidla. Výsledkom je bezpečná jazda poskytujúca športové dojmy. Je to pneumatika, ktorá má moderný asymetrický behúň a bola vyrobená z najlepšej gumovej zmesi.

Hore

 

Goodyear EfficientGrip Performance

Goodyear EfficientGrip Performance

Goodyear EfficientGrip Performance

Kúpiť pneumatiky Goodyear EfficientGrip Performance

 

Goodyear EfficientGrip Performance predstavuje pneumatiku, ktorá vyhrala test letných pneumatík ADAC v rozmere 195/65 R15 V. Táto pneumatika s asymetrickým behúňom je určená pre väčšinu populárnych osobných vozidiel.

Inžinierom amerického koncernu sa podarilo vytvoriť model s dokonalou priľnavosťou na suchom a mokrom povrchu. Jazda na pneumatikách Goodyear EfficientGripPerformance je stabilná a reakciu auta je možné predvídať nezávisle od situácie na ceste. Tak ako to býva s modernými výrobkami, model Goodyear EfficientGripPerformance sa charakterizuje aj malými valivými odpormi a tichou prácou. Má to veľký význam počas každodenného používania, pretože pozitívne vplýva na hrúbku vodičovej peňaženky (úspora paliva) a pohodlie počas jazdy.

Hore

 

Michelin Primacy 3 

Michelin Primacy 3

Michelin Primacy 3

Kúpiť pneumatiky Michelin Primacy 3

Pneumatika Michelin Primacy 3 vyhrala test letných pneumatík "Auto Bild" v rozmere 225/50 R17. Model je určený pre vozidlá strednej a vyššej triedy. 

Počas vytvárania tejto pneumatiky sa firma Michelin snažila zaistiť predovšetkým čo najvyššiu úroveň bezpečnosti. Jazda nielen na suchom, ale aj mokrom povrchu je pevná a bezpečná. Pneumatiky zaisťujú dobré odvádzanie vody, krátku brzdnú dráhu a dobré ovládanie. Francúzsky koncern využil svoje bohaté skúsenosti, čo sa týka trvanlivosti a valivého odporu pneumatík. MichelinPrimacy 3 umožňuje znížiť spotrebu paliva a zaisťuje dlhé obdobie bezproblémového používania.

Hore

 

Zvyšné letné pneumatiky odporúčané v testoch 2014

(poradie podľa abecedy)

Hore

 

Prehľad testov letných pneumatík 2014

Testy
(rozmery rastúco)
 1. miesto2. miesto3. miesto
Test letných pneumatík ADAC v rozmere
175/65 R14 T
Continental
 ContiEcoContact 5
Hankook
 Kinergy ECO K425
Pirelli
Cinturato
 P1 Verde
Test letných pneumatík ADAC v rozmere
225/45 R17 T
Goodyear
EfficientGrip
 Performance
Dunlop
 Sport Bluresponse
Hankook K
inergy ECO
 K425
Test letných pneumatík ACE/GTU v rozmere
225/45 R17 
Continental
 ContiSportContact 5  
Dunlop
 SportMaxx RT
Pirelli
 P Zero
Test letných pneumatík Auto Zeitung v rozmere
225/50 R17 
Continental
 ContiSportContact 5
Dunlop
 SportMaxx RT
Toyo
 Proxes T1R
Test letných pneumatík Auto Bild v rozmere 
225/45 R17 
Michellin
 Primacy 3
Pirelli P7
 Cinturato
Continental
 ContiSportContact 5
Test letných pneumatík Gute Fahrt v rozmere
195/65 R15 T
Continental
 ContiCrossContact UHP
Hankook
Ventus S1 evo2
 K117A SUV
Pirelli
 Scorpion Verde
Test letných pneumatík Auto Bild v rozmere
235/55 R17 SUV
Continental
 ContiSportContact 5P
Goodyear
Eagle F1
 Asymmetric 2
Hankook
 Ventus S1 evo
Test letných pneumatík Auto Bild v rozmere
255/50 R19 
Continental
 ContiSportContact 5P
Goodyear
Eagle F1
 Asymmetric 2
Hankook
 Ventus S1 evo

Hore

Komentár oponeo

Všetky pneumatiky uvedené v našom prehľade je určite možné odporučiť (nielen víťazov testov, ale aj zvyšné odmenené modely). V skupine víťazov testov boli uvedené pneumatiky Continental, GoodyearaMichelin. Sú to značky premium, ktoré sa charakterizujú najlepším výkonom a vyberajú si ich vodiči, ktorí v prípade jazdy autom neuznávajú kompromisy. Vhodné sú určite aj pneumatiky Dunlop, Pirelli, Toyo alebo Hankook. Okrem značky Hankook, ktorá patrí do strednej triedy (čoraz silnejšie ašpiruje v poslednej dobe do premium), sú to aj produkty najvyššej triedy. Bodové rozdiely boli na prvých miestach vždy veľmi malé.

Určite treba zohľadniť aj to, že pneumatiky zo strednej a ekonomickej triedy, sú dobrými produktmi. Ak niekto jazdí menej, pokojne, predovšetkým po meste alebo/a má auto s malým výkonom, pozornosť treba obrátiť na pneumatiky strednej triedy Fulda, Uniroyala Firestone alebo ekonomickej triedy Barum, Sava, Dębica alebo Zeetex.

Predovšetkým tej poslednej je potrebné venovať niekoľko slov. Prvé tri poznajú vodiči už niekoľko rokov, avšak Zeetex ešte len dobýva európsky trh. A deje sa to v impozantnom tempe, čiže preto o tejto značke spomíname v našom hodnotení letných pneumatík. V pneumatikách Zeetex bolo vďaka dlhoročnej spolupráci využitých mnoho technologických riešení od Pirelli alebo Toyo. Táto značka pochádza zo Spojených arabských emirátov a je intenzívne rozvíjaná koncernom Zafco. Majitelia používajú najlepšie stroje v moderných fabrikách. Nad celým výrobným procesom dohliadajú svetoví odborníci. Pneumatiky Zeetex sú bezpečné a lacné, vďaka čomu sa mnoho vodičov rozhoduje pre ich kúpu. Zafco vyhlasuje, že sa bude snažiť vojsť do segmentu premium. A práve tu sa kruh uzatvára - kto vie, či o niekoľko rokov nebudú pneumatiky Zeetex na čele nášho prehľadu. O dobrej kvalite pneumatík Zeetex svedčia aj pozitívne komentáre spokojných zákazníkov, ktoré sú pridávané do našej databázy názorov o pneumatikách. Prečítajte si viac o značke Zeetex.

Hore