Hliníkové disky vhodné na zimu už nie sú mýtus.

Nastalo obdobie prezúvania pneumatík, kedy nejedno auto príde o svoje krásne hliníkové disky. Hliníkové disky vhodné na zimu sú u mnohých vodičov stále skôr mýtus než skutočnosť, a tak alu disky na zimu často nahradia obyčajné plechové disky. Tie síce vydržia viac, ale esteticky autu určite nepomôžu. V článku sa dozviete, či sú vhodnejšie plechové alebo hliníkové disky na zimu a ako sa o ne starať.

Viete, aké disky na zimu sú najvhodnejšie?

Zima je takmer za dverami a vy rozmýšľate, aké disky na zimu nasadíte na vaše zimné pneumatiky? Pri výbere diskov majú vodiči na výber z dvoch možností – buď si zvolia hliníkové disky, čiže elektróny, alebo oceľové disky. Predtým, než si rozoberieme ich správanie sa v zimných podmienkach pripomíname vám, aby ste si nové disky nezabudli nechať zapísať aj do technického preukazu. Urobte tak v prípade, ak ste si kúpili správny rozmer, ktorý ešte nemáte zapísaný v osvedčení o evidencii.

Aké hliníkové disky si vybrať: Alu disky vhodné na zimu

Elektróny sú počas zimy viac namáhané ako v lete. Okrem vplyvov počasia je asi najväčším problémom posypová soľ. Aby ste ochránili svoje krásne letné elektróny a zbytočne ich počas zimy neničili, môžete nasledovať mnohých vodičov, ktorí ich vymieňajú za odolnejšie plechové disky. Plechovými diskami však estetická stránka vozidla, a občas aj estetická stránka samotného vodiča, dosť trpí. Hliníkové disky na zimu pritom vôbec nemusia byť problémom.

Aké disky na zimu sú najvhodnejšie? Výber je široký

V akom prípade si vybrať alu disky na zimu: Sú vhodné elektróny na zimu?

Alu disky vhodné na zimu by ste si mali vybrať, ak vám záleží na vzhľade. Naleštené elektróny na zimu predsa len pôsobia lepšie ako plechové disky, aj keď sú vylepšené puklicami. Elektróny sú odolné voči korózii a niektoré aj voči vplyvom posypovej soli. Síce sa zatiaľ nevyrábajú hliníkové disky, ktoré by boli špeciálne určené na zimu, niektoré sú na toto obdobie vhodné či odporúčané. Množstvo výrobcov prémiových, ale aj bežných diskov ponúka aj hliníkové disky vhodné na zimu.

Vo všeobecnosti môžete na zimu použiť strieborné hliníkové disky s jednoduchým dizajnom, aby ste si zbytočne nezavarili pri ich údržbe. Neodporúčame vám mnoholúčové disky s komplikovaným vzorom, na ktorých by sa tak zbytočne mohol zachytávať sneh alebo blato. Samozrejme estetike sa medze nekladú a dnes už môžete siahnuť aj po rôznych farebných vylepšeniach, ktoré sú taktiež na špičkovej úrovni a zvyčajne odolajú aj náročnejším zimným podmienkam na cestách. Aké elektróny na zimu si vybrať, ak je pre vás prioritou dizajn? Z dizajnových alu diskov si taktiež môžete vybrať spomedzi viacerých značiek v rôznych cenových reláciách.

Hliníkové disky na zimu sú otázkou štýlu a estetiky

Pri zimnom používaní je dôležitá hrúbka a kvalita laku, malo by ísť o špeciálny lak vhodný na toto obdobie. Keď si budete kupovať alu disky preverte si, či ich predajca alebo výrobca odporúča aj na zimu. V takom prípade sa nemusíte obávať, že by vaše nové disky zima viditeľne poznačila. Práve naopak, pri adekvátnej starostlivosti si zachovajú všetky svoje funkčné vlastnosti a očarujúci dizajn na veľmi dlhý čas. 

Ako sa starať o elektróny počas zimy

Ak používate zliatinové disky na zimu, dbajte na ich pravidelné čistenie. Ak chcete, aby aj v zime disky žiarili, budete sa im musieť venovať takmer po každej ceste. Zbaviť kolesá, ale aj celé auto nečistôt a posypovej soli sa efektívne dá vysokotlakovým čističom, ktorým môžete rovno umyť celé auto v autoumyvárni. Samozrejme, na dôkladnejšie čistenie hliníkových diskov môžete použiť handričky z mikrovlákna, rôzne štetce, jemné špongie a špeciálne čistiace prostriedky. Môžete použiť aj produkty na ochranu diskov na báze vosku alebo keramickú ochranu. Vďaka tomu sa vám disky pred každou cestou budú dokonale lesknúť.

Pozor však na chemické prípravky, ktoré môžu pri každodennom používaní poškodiť povrchovú úpravu diskov. Odporúčame vám používať len prípravky, ktoré sú špeciálne určené na čistenie a leštenie alu diskov, pretože ich zloženie nepoškodzuje povrchovú úpravu. Použiť môžete čistiace produkty na alkalickej báze alebo produkty na báze kyseliny, vždy si však dôkladne prečítajte návod od výrobcu. Postup, ako presne čistiť hliníkové disky si môžete prečítať v jednom z našich predchádzajúcich článkov.

Ak chcete dodať vašim diskom nový šmrnc, môžete vyskúšať aj pieskovanie a lakovanie diskov. Ide o proces, pri ktorom disky najprv mechanicky očistíte pieskovaním, a to pomocou silného prúdu častíc piesku či oceľovej drti. Tieto častice dopadajú na disk pod veľkým tlakom kvôli stlačenému vzduchu a obrusujú a zjednocujú jeho povrch, aby naň ľahšie chytila ochranná vrstva laku. Následne môžete disky nalakovať podľa vašej ľubovôle alebo pochrómovať. Viac o pieskovaní a lakovaní diskov si môžete prečítať v jednom z našich predchádzajúcich článkov.

Konečný verdikt: Plechové alebo hliníkové disky na zimu

Plechové disky majú lepšiu odolnosť voči mechanickému poškodeniu, čo sa do zimného prostredia, kedy nevidno obrubník alebo rôzne kamene pri ceste môže hodiť. Keďže plechové disky majú vyššiu hmotnosť, môžu mať lepšie jazdné vlastnosti najmä na snehu. Hliníkové disky majú zasa vyššiu odolnosť voči korózii a vyzerajú oveľa lepšie. Čo sa týka ceny, plechové disky sú o niečo lacnejšie. Ale aj alu disky sa dajú kúpiť za dostupné ceny, takže rozdiel nie je až taký zásadný.

Budete túto zimu obúvať plechové alebo hliníkové disky na zimu? Nezabudnite sa s nami podeliť o váš názor a skúsenosti v komentároch na našej Facebook stránke Oponeo.