zamrznuté dvere na aute

Zažili ste niekedy zamrznuté dvere na aute? Sneh a mráz spôsobujú komplikácie na ceste, ale častokrát vedia nemilo prekvapiť už pri odomykaní auta. Pokiaľ nemáte svoje vozidlo v garáži alebo aspoň pod strechou, môžu vás potrápiť zamrznuté dvere či zamrznutý zámok. V článku si prečítate tipy, ako otvoriť zamrznuté dvere na aute, aby ste sa mohli čo najrýchlejšie dostať do auta.

Na zamrznuté dvere na aute použite teplú vodu

Našli ste ráno svoje auto s primrznutými dverami? Existuje viac účinných spôsobov, ako otvoriť zamrznuté dvere na aute. Žiadny ľad ale neodolá teplu, takže ak existuje niečo, čo na zamrznuté dvere na aute zaručene platí, je to teplá voda.

Vodu stačí pomaly a opatrne liať do medzery okolo rámu dverí. Nemalo by však ísť o vriacu vodu, celkom postačí teplota okolo 45 – 50 °C. Príliš horúca voda môže poškodiť lak a neprospeje ani gumovým a plastovým častiam. Samozrejme sa vyhnite aj oknám, pretože ak zamrznuté sklo oblejete horúcou vodou, mohlo by sklo prasknúť. Keď sa vám podarí otvoriť dvere, nezabudnite tesnenie utrieť, aby ste nemuseli opäť po dlhšom parkovaní riešiť, ako otvoriť zamrznuté dvere na aute.

Máte zamrznuté všetky dvere na aute?

Najjednoduchšie riešenia bývajú tie najgeniálnejšie. Ak neviete otvoriť dvere na strane šoféra, skúste sa do auta dostať inými dverami. Nie všetky dvere musia byť primrznuté. Záleží totiž aj na tom, či niektorá strana nie je v závetrí, či auto nestojí pri stene alebo pri plote a nie je čiastočne chránené pred mrazom a vetrom. V takom prípade by vám dvere na tejto strane mohli ísť otvoriť, alebo by sa aspoň mali dať ľahšie odmraziť.

zamrznuté dvere na aute

Keď sa dostanete do auta a zapnete klimatizáciu v aute a nastavíte kúrenie, po chvíli už dokážete otvoriť všetky dvere. Nikdy sa nesnažte dvere otvoriť silou. Aj keby sa vám to podarilo, môžu si to odniesť tesnenia a ich výmena by vás mohla vyjsť pomerne draho.

Čo na zamrznuté dvere na aute? Vyskúšajte rozmrazovač

Asi najjednoduchší spôsob, ako rozmraziť dvere alebo zámok je použiť rozmrazovač. Ide o cenovo dostupný a praktický prostriedok, ktorý by vám v zime určite nemal chýbať. Rozmrazovač iba nastriekate kam je treba a chvíľu počkáte. Pri nákupe si však dajte pozor, niektoré rozmrazovače sú určené na sklá, gumy, tesnenia aj kov, iné sú použiteľné len na sklo.

Tohto šikovného pomocníka by ste ale nemali nechávať v aute. Zamrznuté dvere na aute nevyriešite rozmrazovačom, ktorý je uväznený v kufri. Nechajte si ho doma alebo v práci a v prípade potreby ho budete mať poruke. Ak by ste nemali rozmrazovač, fungovať bude napríklad aj dezinfekcia na ruky.

Zamrznutý zámok vyriešite zahriatím

Zamrznuté dvere na aute niekedy nie sú ten hlavný problém. Ak máte staršie auto bez možnosti odomknutia diaľkovým ovládačom, zamrznutý zámok vás určite nepoteší. Na jeho rozmrazenie môžete použiť už spomínaný rozmrazovač alebo dezinfekciu, fungovať ale bude aj teplo.

zamrznuté dvere na aute

Zapaľovačom môžete opatrne zahriať kľúč a vkladať ho do zámku. Tam ho nechajte niekoľko sekúnd, opäť ho vyberte, nahrejte a proces opakujte až kým nebudete schopný odomknúť. Zámok odmrazíte aj horúcim vzduchom, ale nie vždy je možné použiť napríklad fén. Väčšina áut má však už centrálne zamykanie na diaľkové ovládanie, takže tento problém sa týka minimálneho počtu vozidiel, jedine že by sa vám vybila baterka v ovládači v tej najmenej vhodnej chvíli.    

Čo robiť, aby dvere auta nezamrzli? Najlepšia je príprava auta na zimu

Aby ste nemuseli riešiť, čo na zamrznuté dvere na aute funguje najlepšie, nepodceňte prípravu na zimu. Príprava nie je iba prezutie letných pneumatík na zimné a ovládanie bezpečnej jazdy na ľade a snehu.

Tesnenia dverí ešte pred prvými mrazmi umyte, osušte a natrite špeciálnym prípravkom na gumové tesnenia, použiť môžete napríklad aj silikónový olej. Ten sa dá nastriekať aj do zámku. Keďže olej nezamŕza pri bežných teplotách, vyhnete sa problémom s otváraním dverí alebo odomykaním.

Ak nechcete ráno nájsť zamrznuté dvere na aute, je najlepšie parkovať v garáži alebo aspoň pod strechou. Takýto luxus však nemá každý, pred námrazou môže auto ochrániť aj plachta na auto. Ako chránite auto pred námrazou vy?