Rosenie okien v aute často súvisí s vlhkosťou interiéru auta.

Nasadáte v zime do auta, ktoré má zarosené čelné sklo? Rosenie okien v aute môže byť zapríčinené zvýšenou vlhkosťou v jeho interiéri. Prečo sa rosia okná a ako zariadiť, aby sa nerosili? Prečítajte si naše užitočné tipy v článku s dvoma ekologickými bonusmi.

Rosenie okien v aute ako nepríjemný spoločník zimných dní

Pokiaľ nasadáte do auta počas chladného zimného dňa je šanca zabrániť zaroseným oknám takmer nulová. S príchodom vodiča a posádky do auta zo studeného a vlhkého vonkajšieho prostredia sa totiž takmer okamžite zvýši vlhkosť aj v interiéri kabíny auta. Nemusí pritom ísť iba o vlhkosť z oblečenia, ale najmä o teplý dych, ktorého čiastočky sa stretávajú s chladným prostredím. Chladný vzduch totiž nedokáže absorbovať také množstvo vlhkosti ako teplý, a preto sa táto prebytočná vlhkosť ďalej zráža na studených povrchoch, akými sú napríklad sklá na aute.

Najviac zo všetkých skiel vo vozidle sa zahmlieva čelné sklo, ktoré je zároveň pre vodiča a jeho výhľad na cestu najdôležitejšie. Je to preto, lebo toto okno je najviac ochladzované vzduchom počas jazdy a rozhodne tomu nepomáha ani to, že šofér naň priamo vydychuje teplý vzduch z pľúc.

Prečo sa rosia okná na aute

Hmla sa na čelnom skle auta zhromažďuje v prípade, ak sa na tomto mieste stretáva vzduch s rozličnými teplotami. Jednoducho povedané, v zime vzniká hmla na skle kvôli teplému vzduchu pôsobiacemu na chladné čelné sklo a v lete zas horúcim vzduchom pôsobiacim na chladné sklo. Teplý dych vodiča a jeho posádky spolu s telesnou teplotou sa stretne so studeným vzduchom. Vzduch sa kondenzuje a na čelnom skle vytvorí milióny kvapôčok, ktoré ho zarosia a znemožnia tak vodičovi výhľad na vozovku a jej okolie.

Aby sa nerosili okná na aute mali by ste eliminovať vlhkosť v kabíne

Rosenie okien na aute v skratke závisí od týchto faktorov:

  • teplota vzduchu
  • teplota daného povrchu (skla)
  • vlhkosť v kabíne

Interiér auta je izolovaný, a preto doň neprúdi vonkajší vzduch, čo umožňuje, aby sa vlhkosť zachytávala na povrchoch interiéru.

Čo robiť, aby sa nerosili okná na aute

Sadáte každé ráno do auta, ktorého čelné sklo sa vám vždy po chvíli zarosí? A skúšali ste sa už niekedy zamýšľať nad tým, prečo je to tak? Okrem vašej vlastnej vlhkosti, ktorú so sebou do kabíny prinesiete, na jeho zarosenie vplýva aj samotný interiér auta. Ako prevenciu proti vlhkosti vám odporúčame skontrolovať koberčeky, či nie sú náhodou nasiaknuté vodou. Následné zapnuté kúrenie začne túto vodu odparovať a čelné sklo zas zachytávať.

Ďalšou šikovnou a ľahkou prevenciou proti vlhkosti v interiéri je nenosiť dovnútra auta sneh na topánkach. Snehové topánky si vždy pred nástupom do vozidla oklepte. Riešením by v tomto prípade mohli byť aj gumové rohože, z ktorých môžete jednoducho prebytočnú vodu vyliať von.

TIP: Taktiež skúste pred každou jazdou vyvetrať auto aspoň na pol minúty tak, že otvoríte všetky dvere.

Pokiaľ sa vám aj napriek týmto opatreniam drží na podlahe auta vlhkosť, problém môže byť na strane tesnenia dverí alebo strešného okna. Ak zbadáte nedostatok v tejto oblasti, pomôžu vám pravdepodobne už iba odborníci. Avšak dovtedy, kým sa k nim dostanete, vám môžu na odsatie vlhkosti poslúžiť staré noviny. Rovnako, ako keď sa vám zahmlieva čelné sklo počas jazdy, keď máte pustené fúkanie. Aby sa nerosili okná na aute, je pravdepodobne potrebné vymeniť vzduchový filter.

Ako odstrániť rosenie okien? V prvom rade všetky povrchy dokonale vyutierajte

TIP: Na odstránenie vlhkosti z kabíny môžete použiť aj špeciálny pohlcovač vlhkosti, ktorý zabraňuje aj vzniku plesní a baktérií.

Ako odstrániť rosenie okien zvnútra v aute, keď už vzniklo

Najrýchlejší spôsob, ako odstrániť rosenie okien zvnútra v aute je použiť obyčajnú suchú handru, koženú handru alebo papierovú vreckovku a pretrieť ňou čelné sklo zvnútra. Sklo je potrebné poriadne vyutierať do sucha, môžete naň použiť aj rôzne prípravky. Toto však pomôže len dočasne. Ďalšími spôsobmi, ktorými si môžete ako vodič pomôcť, sú tieto:

  • otvorte na chvíľu okno aspoň na malú štrbinku a nechajte dnu prúdiť čerstvý vzduch
  • zapnite klimatizáciu a vysušte ňou vzduch vo vnútri kabíny, zároveň jej výduchy nasmerujte na čelné sklo, ventilátor nastavte na maximum
  • zapnite odmrazovač okien a nechajte vzduch fúkať na predné okno

V každom prípade môžete použiť aj špeciálny prípravok proti zahmlievaniu skiel, ktorý kúpite v auto potrebách. Na povrchu okna vytvorí povlak, ktorý odpudzuje čiastočky vody. Môže ísť napríklad o produkty Foggystop alebo penový čistič skiel a ochranu proti zahmlievaniu v jednom. Použiť môžete aj roztok glycerínu. 

Prírodné triky na zarosené okná na aute

Pre milovníkov ekológie máme zas 2 ekologické tipy na zarosené okná: použiť jablko a zemiak. Jablko rozrežte na dve polovice, potrite ním sklo a vysušte ho. Okná by mali odolávať oroseniu po dobu až 10 dní. Zemiak dôkladne umyte, vysušte, ošúpte a rozkrojte na polovicu. Následne ním potrite povrch skla zvnútra auta. Za dokonalý výsledok môžete vďačiť škrobom a cukrom, ktoré obsahuje.

Poznáte ešte nejaké triky proti roseniu okien, ktoré sme v článku nespomenuli? Podeľte sa s nami o ne v komentároch.