Prezutie pneumatík na letné a zimné môžete nechať na servis, alebo prezujte svojpomocne.Slovenské zákony neprikazujú našim vodičom prezutie pneumatík. No napriek tomu je extrémne dôležité vedieť, kedy prezuť pneumatiky na letné a zimné. Často od toho totiž závisí bezpečnosť na cestách a jazdný komfort vodiča. V článku si rozoberieme dôležité informácie o rozdieloch medzi letnými a zimnými pneumatikami a o tom, kedy prezuť letné pneumatiky na zimné a naopak.

Aký je rozdiel medzi letnými a zimnými pneumatikami?

Nie je pneumatika ako pneumatika. Letné pneumatiky sa od tých zimných líšia viacerými rozdielmi. Tieto rozdiely vyplývajú najmä zo zmesi, z ktorej sú vyrobené, a samotnej konštrukcie dezénu. Nižšie v texte uvádzame tie najhlavnejšie z nich.

1. Rôzny materiál, z ktorého sú pneumatiky vyrobené

Zimné pneumatiky sú vyrábané z mäkšej zmesi ako letné. Obsahujú o čosi viac oxidu kremičitého, ktorý zabraňuje vytvrdzovaniu gumy v prípade nižších teplôt ako 7 °C. Dezén zimnej pneumatiky sa dokáže viac zaryť do snehu, čo vedie k lepšej priľnavosti k vozovke v náročných podmienkach. Šírka centrálnych drážok zas pomáha k rýchlejšiemu odvádzaniu blata a snehu z pneumatiky.

Letné pneumatiky sú zase vyrábané z tvrdšej zmesi, nakoľko by sa mäkšia zmes pri vyšších teplotách prehrievala. Takéto prehriatie spôsobuje predĺženie brzdnej dráhy, vyššiu spotrebu paliva a hlučnosť pneumatík.

2. Poradenie si s aquaplaningom

Pri aquaplaningu dochádza k strate priľnavosti k vozovke v dôsledku nedostatočného odvodu vody z povrchu pneumatiky. Vodič môže mať dojem, že auto na vozovke akoby pláva, a preto nad ním stráca kontrolu. Zimné pneumatiky majú približne o pätinu nižšiu odolnosť voči aquaplaningu než letné pneumatiky. Dezén letných pneumatík má zostavené drážky tak, aby dokázal odvádzať väčšie množstvo vody z pneumatiky.

Prezúvanie pneumatík by sa malo vykonávať na jar a na jeseň.

3. Rôzne označenie pneumatík

Všetky zimné pneumatiky majú označenie, ktoré ich odlišuje od tých letných. Symbolom zimných pneumatík sú tri vrcholy, snehová vločka alebo označenie M+S (čiže Mud + Snow, z angl. blato a sneh). Pozor však na to, že označenie M+S môžu mať aj celoročné pneumatiky.

Jazda na zimných pneumatikách v lete a naopak – áno či nie?

Niektorí vodiči sa rozhodnú po zime neprezuť zimné pneumatiky na letné, pretože si myslia, že je v poriadku, ak ich nechajú dojazdiť. Používanie zimných pneumatík v lete vám však v žiadnom prípade neodporúčame, nakoľko toto riešenie nielenže poškodzuje pneumatiky, ale môže byť aj nebezpečné.

Ako sme už spomínali, zimné pneumatiky majú úplne inú konštrukciu ako letné a boli vyvinuté na jazdu v úplne iných podmienkach. Akonáhle sa oteplí, strácajú zimné pneumatiky svoje jazdné vlastnosti. Kvôli vyššiemu dezénu sú hlučnejšie, rýchlejšie sa opotrebovávajú a kvôli mäkšej zmesi a vyššiemu valivému odporu tak zvyšujú spotrebu auta. A čo je azda najhoršie, ich brzdná dráha sa môže predĺžiť až o 20 %. Celoročná jazda na zimných pneumatikách je preto nielen neekonomická, ale dokonca aj nebezpečná.

Celoročná jazda na letných pneumatikách na tom nie je o nič lepšie. Je nebezpečná najmä v prípade, pokiaľ sa s autom vyskytnete na zamrznutej alebo zasneženej vozovke.

Celoročné pneumatiky: Kedy sa oplatia a kedy sa im radšej vyhnite

Niektorým vodičom sa nechce sústavne riešiť prezúvanie letných pneumatík za zimné a naopak, a preto volia univerzálnu variantu – celoročné pneumatiky. Celoročné pneumatiky majú kombináciu vlastností letných a zimných pneumatík. Navyše, nepotrebujete z nich dve sady a nestrácate čas a ani peniaze pri výmene v servise.

Kedy prezuť letné pneumatiky? Najlepšie keď teplota stúpne nad 7 °C.

No nie je všetko iba ružové. Je totiž extrémne ťažké vytvoriť pneumatiky, ktoré si zachovajú svoje najlepšie vlastnosti tak pri 30 °C, ako aj -20 °C. V dôsledku zloženia môže byť ich brzdná dráha stále o čosi väčšia. Odporúčame vám preto celoročné pneumatiky používať iba v prípade, ak sa počas zimy nevyskytujete v príliš nehostinných zimných podmienkach a v lete zas nejazdíte po príliš rozpálenej vozovke.

Prezúvanie pneumatík: Kedy treba prezuť pneumatiky

Naše zákony vodičom neprikazujú prezúvať pneumatiky, hovoria iba o povinnosti zimných pneumatík. Zákon o cestnej premávke stanovuje povinnosť používania zimných pneumatík v období od 15. novembra do 31. marca, pokiaľ je na vozovke súvislá snehová alebo ľadová vrstva. V týchto podmienkach môžete ísť po slovenských cestách iba s takým vozidlom, ktoré bude mať na všetkých nápravách obuté zimné pneumatiky. Nákladné vozidlá a vozidlá nad 3,5 tony musia mať v stanovenom termíne obuté zimné pneumatiky v každom prípade aspoň na jednej z hnacích náprav, autobusy musia mať prezuté všetky nápravy.

V prípade nedodržania týchto nariadení a jazde na letných pneumatikách na zladovatelej vozovke môžete dostať mastnú pokutu a zákaz pokračovania v jazde. Ak by ste v nevhodných pneumatikách, nedajbože, spôsobili dopravnú nehodu, mohla by vám poisťovňa krátiť poistné plnenie, alebo by ho vôbec nemusela uznať.

Kedy prezuť na zimné pneumatiky?

Ideálny dátum na prezutie pneumatík na zimné sa nedá určiť. Záleží to totiž od počasia a podmienok, do ktorých sa na aute chystáte. Kedy prezuť na zimné pneumatiky? Vo všeobecnosti vám však odporúčame dodržiavať tzv. pravidlo 7 °C. Čiže keď teplota klesne pod 7 °C, je na čase prezuť letné pneumatiky za zimné. Ani v tomto prípade však netreba konať zbrklo, nakoľko počasie počas prelomových období zvykne celkom kolísať. Odporúčame vám preto dôkladne sledovať predpoveď na najbližšie dni a počkať aspoň týždeň na to, či sa nechystá výrazne otepliť alebo ochladiť.

Prezúvanie pneumatík si určite nenechávajte na poslednú chvíľu a nečakajte, kým napadne prvý sneh. Vtedy by už mohlo byť neskoro a nemuseli by ste v dohľadnej dobe dostať termín v servise.

Kedy prezuť na letné pneumatiky?

Prezutie pneumatík na letné by sa malo podľa správnosti konať niekedy po 31. marci. Avšak kedy môžem prezuť na letné pneumatiky, aby som si bol 100% istý? Odsledujte si predpoveď počasia a v prípade, ak teplota dlhodobejšie stúpla nad 7 °C, môžete sa pustiť do prezúvania.

Ako prezuť pneumatiky svojpomocne?

Pri prezúvaní pneumatík máte vždy na výber z dvoch možností – buď si pneumatiky na svojom aute prezujete sami, alebo necháte túto činnosť na odborníkov v servise. Pokiaľ sa rozhodnete pre druhú možnosť, riešenie je jednoduché – objednáte sa včas do servisu, kde vám pneumatiky prezujú.

Ak ste sa rozhodli prezúvať svojpomocne, vyhraďte si na tento úkon aspoň hodinu času. S naším tímom sme pre vás pripravili 5 krokov, ako zvládnuť svojpomocné prezúvanie čo najefektívnejšie:

  1. Pneumatiky prezúvajte vonku na rovnom povrchu (napríklad na betóne), a to za pekného počasia. Pripravte si náradie, pracovné oblečenie a podložku tak, aby ste ich mali v dosahu.
  2. Aby sa auto nečakane nepohlo, zatiahnite ručnú brzdu a zaraďte prvý rýchlostný stupeň alebo spiatočku. Ak máte automat, zaraďte Parking.
  3. Nájdite požadované miesto na bočnom prahu auta, kam umiestníte zdvihák. Skrutky povoľte o pol otáčky a pokiaľ sú kolesá stále na zemi zasuňte zdvihák. Auto mierne zdvihnite a odstráňte skrutky.
  4. Odmontujte prvé koleso a položte ho pod auto. Ide o poistku v prípade zošmyknutia auta zo zdviháku. Vždy prezúvajte iba jednu pneumatiku a nie viac súčasne.
  5. Nasaďte pripravenú zimnú alebo letnú pneumatiku v závislosti od toho, na akú sezónu sa chystáte. Následne tak urobte aj na zvyšných kolesách.

Kedy prezuť na zimné? Vo všeobecnosti platí pravidlo 7 °C.

V závere vyberte pneumatiku spod vášho auta a spustite ho na zem. Skrutky na pneumatike ešte pevne dotiahnite, skontrolujte tlak vzduchu v namontovaných pneumatikách a podľa potreby ich dofúkajte.

Tešíte sa na prezutie pneumatík na letné s novými gumami?

Pokiaľ práve hľadáte kvalitné prémiové či ekonomické zimné alebo letné pneumatiky, ste u nás na správnej adrese. V našom e-shope máte na výber z desiatok letných, celoročných aj zimných pneumatík rôznych značiek aj cenových kategórií. Už viete, kedy treba prezuť na letné pneumatiky, a preto si nové obutie pre vášho štvorkolesového miláčika môžete vybrať ešte dnes.